Hopp til innhold

Ett av de store drapsmysteriene på 2000-tallet

Politiets hovedteori er at Egil Tostrup Bråten (23) ble et tilfeldig drapsoffer for 14 år siden. Bråtens foreldre hadde gitt opp håpet om å finne ut hvem som drepte sønnen, men nå har saken tatt en overraskende vending.

Nordahl Bruns gate 22 i Oslo

Egil Tostrup Bråten (23) er funnet knivdrept i Nordahl Bruns gate 22 i Oslo natt til 19. november 2002. Her gjør politiet undersøkelser på stedet.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Onsdag kunne NRK melde at politiet har pågrepet en mann i forbindelse med drapet på 23 år gamle Egil Tostrup Bråten. En politipatrulje fant Bråten med stikkskader utenfor hybelen sin i Nordahl Bruns gate ved Blitzhuset i Oslo natt til 19. november 2002.

Han døde kort tid etter å ha ankommet Ullevål sykehus i ambulanse.

Egil Bråten

Egil Tostrup Bråten ble drept på gaten utenfor hybelen sin i Oslo natt til 19. november 2002.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Nå er altså en 32 år gammel norsk statsborger pågrepet i saken, og han er siktet for drap eller medvirkning til drap. Politiet vil ikke kommentere grunnlaget for siktelsen eller hva som ledet til pågripelsen. De vil heller ikke si noe om hvilken teori de nå jobber etter i den videre etterforskningen.

Flere ulike teorier

Politiet har tidligere sagt at de har jobbet ut fra flere ulike teorier i denne saken, men på pressekonferansen på Politihuset i dag ville leder for voldsavsnittet ved Oslo politikammer, Stein Olav Bredlid, ikke utdype dette.

Foreldrene til Egil Tostrup Bråten har gjort det klart at de ikke vil kommentere saken. Faren Steinar Bråten sa i et intervju med NRK i 2013 at han ikke trodde saken noe gang kom til å bli oppklart.

NRKs tidligere krimsjef Olav Rønneberg sier at det er stort at de endelig har foretatt en arrestasjon i denne saken.

– Jeg har jobbet mye med saken, og det ble antatt av Tostrup Bråten var et tilfeldig offer. Han ble drept rett utenfor inngangen til hybelen der han bodde. En arbeidsteori var at han hadde overrasket noen biltyver i området og prøvd å gripe inn, sier Rønneberg.

Tror ikke sønnens drapsmann vil bli funnet

Politiets norske drapsgåter

– Veldig stygt drap

Finn Abrahamsen var leder for voldsavsnittet ved Oslo politikammer da Egil Tostrup Bråten ble drept. Han sier at det uoppklarte drapet har preget politikammeret i disse 14 årene.

– Det var et veldig stygt drap. Det var en tilfeldig ung mann på vei hjem fra kino som ble drept på gata. – Det er ofte slik med uoppklarte saker at det kan ligge ting i etterforskningen, som kan være oversett, men som kan dukke opp når man går i dybden igjen, sier Finn Abrahamsen til NRK.

Politiet sa i 2013 at de ville ta i bruk ny DNA-teknologi i håp om å få fram nye opplysninger. Politiet ville på pressekonferansen i kveld ikke si noe om det er nye DNA-analyser som har ført til pågripelsen.

– Cold Case-arbeid

Finn Abrahamsen

Finn Abrahamsen var leder for voldsavsnittet ved Oslo politikammer da drapet skjedde.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Et DNA-funn er en mulighet, men jeg tror heller at pågripelsen kommer etter et nitid politiarbeid, et stykke skikkelig Cold Case-arbeid. De kan ha funnet noe i etterforskningsmaterialet som ikke har vært godt nok fulgt opp. Så er det veldig konsentrert politiarbeid, med gode profesjonelle folk, som trolig har gitt resultater, sier Abrahamsen.

Han forteller at ble satt inn store ressurser i etterforskningen av denne saken. De første ukene og månedene var svært mange involvert, og det ble avhørt mange vitner.

Vitner har fortalt at de så to menn følge etter Bråten få minutter før drapet, og tre menn skal ha blitt sett i området. Disse meldte seg aldri for politiet. Det er uklart om 32-åringen som nå er arrestert, var en av dem som ble observert

– Flere i kikkerten

Politiet fikk aldri i kontakt med vitner som så selve knivstikkingen, men flere vitner skal ha hørt krangling rundt tidspunktet da 23-åringen ble drept.

– Vi hadde flere personer i kikkerten, men etterforskningen førte ikke fram. Vi holdt trykket oppe ganske lenge. Det ble gjort grundige tekniske undersøkelser, og jeg husker også at vi brukte laboratorier i utlandet til å analysere funnene, sier den tidligere politioverbetjenten.

Færre drap

Antallet drap per 100.000 innbyggere i Norge har sunket gradvis slutten av 1980-tallet. Det er normalt mellom 20 og 30 drap i året. Siden år 2000 er det registrert 24 uoppklarte drapssaker her i landet, inkludert mordbrannen i Urtegata i Oslo der seks mennesker mistet livet.

I fjor ble det registrert 22 drapssaker, og det var det laveste tallet på 44 år.

Lys og blomster er lagt ned ved stedet hvor Egil Tostrup Bråten ble funnet knivstukket

Venner la ned blomster og tente lys på stedet der Egil Tostrup Bråten ble drept.

Foto: Bråthen, Robert / NTB scanpix

AKTUELT NÅ