Ordfører om drap på Våler-mann: Det var veldig sterkt og fryktelig vondt

VÅLER (NRK): Ordføreren i Våler husker godt drapet som skjedde for 14 år siden. Den lokale etterforskningslederen er glad for fremgang i saken etter så lang tid.

Lise Berger Svenkerud

BEVEGET: Nåværende ordfører i Våler, Lise Berger Svenkerud, sier drapet på Egil Tostrup Bråten har preget henne og resten av Våler-samfunnet helt siden drapet skjedde for 14 år siden. Gårsdagens nyhet om at en mann er siktet i saken får på ny frem fellesskapsfølelsen i lokalsamfunnet.

Foto: Mats Sparby / NRK

I går pågrep politiet en 32-årig mann, siktet for det 14 år gamle drapet på Egil Tostrup Bråten.

Egil Bråten

DRAPSOFFER: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet drept i Oslo i november 2002, utenfor hybelen sin. Saken har vært en 14 år gammel uløst drapsgåte.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Drapsofferet bodde i Oslo, men var fra Våler, og hele Våler-samfunnet sto sammen i sorgen og stormen som oppsto den gangen.

Gårsdagens nyheter om pågripelsen har på ny fått frem fellesskapsfølelse og omtanke, sier ordfører i Våler Lise Berger Svenkerud.

– Veldig sterkt og fryktelig vondt

– Jeg var jo ikke ordfører den gangen, men jeg husker jo at det skjedde, det tror jeg alle her gjør. Det var veldig sterkt, fryktelig vondt. Og i en liten grend som Våler så passer vi på våre egne.

Hun poengterer at familien til drapsofferet Egil fortsatt bor i Våler, og at saken ikke har blitt glemt blant innbyggerne, selv om drapet skjedde så langt tilbake som 2002.

Vi har jo mye kontakt med foreldrene til Egil ennå, og det preger oss veldig. Dette er noe de har måttet leve med hver dag i fjorten år.

Ordføreren vil ikke forskuttere det som kommer ut av etterforskningen, men sier hun vil følge saken tett.

– Jeg vet ikke hva som kommer ut av at en person nå er siktet. Men jeg føler veldig med familien, og tenker at det siste døgnet har vært veldig spesielt for dem.

Steinar og Solveig Bråten, foreldrene til Egil Tostrup Bråten

FORELDRENE: Steinar og Solveig Bråten har i 14 år levd i uvisshet om hvem som drepte deres sønn Egil. Både ordføreren, den tidligere etterforskningslederen og Våler-samfunnet for øvrig sender varme tanker til familien i disse spesielle dagene. Bildet er fra 2013, da uttrykte familien tvil om at gjerningsmannen vil bli tatt.

Foto: Vera Wold / NRK

Tidligere etterforskningsleder: Glad for fremgang i saken

Daværende etterforskningsleder og lensmannsførstebetjent i Våler, Hans Johan Finne, husker også saken svært godt. Det lokale politiets jobb var først og fremst å bistå politiet i Oslo, hvor den avdøde bodde og ble drept.

Også for ham vekker saken sterke minner.

– Jeg husker godt at vi arbeidet intenst med denne saken, og er selvsagt tilfreds med at det er fremgang i saken etter så mange år. Jeg føler også med familien som på mange måter nå gjenopplever saken, sier Hans Johan Finne.

Nordahl Bruns gate 22 i Oslo

ÅSTEDET: Det var her i Nordahl Bruns gate i Oslo at Egil Tostrup Bråten ble drept 19. november 2002. Her ser man bilde fra åstedet kort tid etter drapet skjedde.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Siktede erkjenner ikke straffskyld

Det var natt til 19. november 2002 at en politipatrulje fant Egil Tostrup Bråten med stikkskader utenfor hybelen hans i Nordahl Bruns gate ved Blitzhuset i Oslo.

Saken har vært en 14 år gammel drapsgåte, og gårsdagens pågripelse vekker dermed stor oppsikt.

Politiet sier at den siktede mannen var inne til avhør som vitne for tre år siden.

Mannens forsvarer, Vidar Lind Iversen, sier den siktede mannen nekter for å ha drept 23-åringen og at han tar siktelsen svært tungt.

Flere saker fra Innlandet