Hopp til innhold

Dømt til ni og et halvt år for drapet på Tostrup Bråten

– Jeg håper at mannen som drepte sønnen min vil bruke tiden i fengselet godt, slik at han kommer lovlydig ut igjen. En 33 år gammel mann er dømt til fengsel i ni år og seks måneder for å ha drept Egil Tostrup Bråten i Oslo i 2002.

Steinar Bråten

AKSEPTERER DOMMEN: Steinar Bråten aksepterer dommen fra Borgarting lagmannsrett, selv om han som drepte sønnen nå er dømt til ett år mindre enn dommen fra Oslo tingrett i fjor. Bråten håper nå at saken er avsluttet.

Foto: Jorun Vang / NRK

Sønnen til Steinar Bråten ble drept utenfor hjemmet sitt i Oslo for drøyt 15 år siden. Etter 14 år ble drapsmannen pågrepet. Nå har Borgarting lagmannsrett dømt mannen til ni og et halvt års fengsel. Det er ett år mindre enn dommen fra Oslo tingrett i juni i fjor.

23 år gamle Egil Tostrup Bråten fra Våler i Hedmark ble funnet med stikkskader utenfor hybelen sin i Oslo i november 2002. Han døde kort tid etter av skadene. Saken var lenge en av Norges mest omtalte uløste drapsgåter, men 14 år senere pågrep politiet to menn. DNA-spor på en knivslire, funnet på åstedet førte til gjennombrudd i saken.

Les: Ankesak etter drapet på Egil Tostrup Bråten: Far håper på samme dom som sist

Skyldig etter tiltalen

En av dem erkjente å stå bak drapet, men sa seg ikke skyldig etter tiltalen om forsettlig drap. Han ble likevel dømt til 10 år og et halvt års fengsel i Oslo tingrett i juni i fjor. Han anket dommen til Borgarting lagmannsrett som forrige uke konkluderte med at han var skyldig etter tiltalen.

– Dommen fra lagmannsretten er som forventet. Jeg så for meg ett år mer eller mindre i forhold til dommen fra tingretten. Slik ble det og det er helt greit, sier Bråten.

Han håper nå at denne saken får en slutt, og at den ikke ankes videre til høyesterett.

Tostrup Bråten, åsted

DREPT: Egil Tostrup Bråten ble funnet med stikkskader utenfor hybelen sin.

Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK

– Det er viktig for oss og samfunnet at saken ble oppklart. Jeg unner dessuten virkelig politiet i Oslo å oppklare denne saken. De har aldri gitt opp, selv om det har tatt mange år. De har dessuten vist oss en enorm medfølelse, sier en rørt Bråten til NRK.

Minst en gang i året, i alle disse årene etter drapet på sønnen, har politiet ringt til de etterlatte foreldrene for å høre hvordan det går med dem. Det har betydd mye for familien.

– I retten kom det fram at mannen som drepte sønnen vår har levd et kriminelt liv over lang tid. Jeg håper at han nå bruker tiden i fengslet godt og at han skolerer seg. Jeg håper han kommer ut av fengslet som en lovlydig mann. Det er best for alle.

– Vurderer å anke til høyesterett

Øystein Storrvik, som er 33-åringens forsvarer, synes det er positivt at lagmannsretten har kommet fram til ett år mindre straff enn tingretten.

– Fengsel i ni år og seks måneder er to år mindre enn aktors påstand, men likevel synes vi straffeutmålingen i denne saken er for høy. Vi vurderer å anke saken til høyesterett, sier Storrvik.

Øystein Storrvik

FORSVARER: Øystein Storrvik er den dømte 33-åringens forsvarer. De vurderer å anke dommen fra lagmannsretten til høyesterett.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Ankefristen går ut om to uker.

Forklaringer og tekniske bevis matcher

Lagmannsretten har i sin dom lagt særlig vekt på forklaringene sammenholdt med de tekniske bevisene, blant annet rettsmedisinske undersøkelser av avdøde, samt DNA-spor på en knivslire og på en skrutrekker som ble funnet i nærheten av åstedet i 2002.

Les: Gutten med det gode smilet

Lagmannsretten mener det er skjerpende at Bråten ble forlatt i hjelpeløs tilstand etter at han falt sammen som følge av knivstikket. I formildende retning legges det vekt på at 33-åringen har bidratt til oppklaring av saken. Blant annet navnga han den medtiltalte som politiet ikke var kjent med fra før.

Den medtiltalt mannen ble i tingretten dømt til tre års fengsel for forsøk på grovt ran med døden til følge.

33-åringen er også dømt til å betale 240.000 kroner i oppreisningserstatning til hver av foreldrene.

Flere saker fra Innlandet