Hopp til innhold

Forsvarere for Betew-venner: – Politiet fikk dem til å begå kriminalitet

OSLO TINGRETT (NRK): To norsk-eritreiske brødre sier de føler seg lurt av dansk undercoverpoliti. Brødrene ble i dag varetektsfengslet i fire uker, siktet for narkotikakriminalitet og ransforbund med Nokas-dømte Metkel Betew.

Forsvarer Vidar Lind Iversen

Den norsk-eritreiske Betew-vennen mener politiet fikk ham og broren til lå begå kriminalitet. I våres ble to oppsøkt av dansk undercoverpoliti på denne puben i Oslo sentrum.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Metkel Negassie Betew

Metkel Betew, her i forbindelse med rettssaken etter Nokas-ranet, har igjen havnet i politiets søkelys.

Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

– Politiets metoder i saken er tvilsomme, når man får en person til å begå kriminalitet han ellers ikke hadde gjort. Politiet kan ha hatt behov for å gå undercover, men da skal de ha mer passiv rolle.

Det sier Iversen etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett tirsdag formiddag. 28-åringen, som i mange år har vært en venn av Betew, nekter straffskyld for narkotikakriminalitet og ransforbund, men ble likevel varetektsfengslet i fire uker.

28-åringen var en et titalls personer som ble pågrepet i forbindelse med politiets storaksjon mot det man mener er et narkotikanettverk i august. Nokas-raneren Metkel Betew anses av politiet for å være hovedmannen i nettverket som skal ha forsøkt å kjøpe flere titalls kilo hasj og ecstasy fra Nederland.

Undercover

28-åringen som ble fremstilt for varetekt i dag skal ha blitt kontaktet av dansk undercoverpoliti på en pub i Oslo i våres, ifølge VG. Danske skal ha utgitt seg for å være hardbarkede kriminelle med kontakter til den russiske mafiaen.

Lars Harnes

Politiet mener Bandidos-profilen Lars Harnes ble hyret inn av Betew for å ta livet av Imran Saber.

Foto: NTB scanpix

Sammen med Betew reiste 28-åringen deretter ned til Nederland. Forsvarer Vidar Lid Iversen reagerer kraftig på politiets fremgangsmåte.

– Så han mener at han aldri hadde forsøkt å kjøpe narkotika, om det ikke hadde vært for politiet?

– Helt riktig.

Flyran

Også 28-åringens 34 år gamle bror ble varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett mandag. 34-åringen nekter straffskyld, også for siktelsen om ransforbund. Ifølge flere medier var plane å rane en verditransport fra et fly.

34-åringens forsvarer Cato Ringsby har ennå ikke fått politiets etterforskningsrapporter, og men stiller spørsmål ved lovligheten av politiets metoder.

Line Presthus

Politiadvokat Line Presthus forsvarer politiets metoder.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Når man benytter seg av infiltrasjon på et bestemt tidspunkt i en etterforskning som allerede pågår, er det interessant å se om dette er en rolle han har hatt, eller en rolle han får etter at politiet skjulte tjenestemenn har tatt kontakt, sier Ringsbye.

Politiadvokat Line Presthus mener på sin side at politiets metoder har vært innenfor det lovlige.

– Det er vår oppfatning at dette er lovlige. Det er ikke unaturlig at man i en sak som denne bruker alle tilgjengelige politimetoder, sier Presthus.

I etterkant av storaksjonen ble Lars Harnes, og senere også Betew, siktet for å ha inngått et drapsforbund, der målet var å drepe den gamle Toska-vennen Imran «Onkel Skrue» Saber. Ifølge TV 2 skulle også tre andre personer drepes, to som straff for Nokas-«tysting». Både Betew og Harnes fremstilles for varetekt onsdag.

Mohammad Imran Saber

Toska-vennen Mohammad Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue», skal ha vært målet da en bevæpnet Lars Harnes ble pågrepet i et garasjeanlegg tilknyttet Sabers leilighet i juli.

Foto: Privat

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger