Hopp til innhold

Mann (32) pågrepet for Bråten-drapet: – Ingen relasjon til avdøde

Politiet har pågrepet en mann (32) for det 14 år gamle drapet på Egil Tostrup Bråten. Mannen nekter for å ha drept 23-åringen og tar siktelsen svært tungt, ifølge forsvarer Vidar Lind Iversen.

Nordahl Bruns gate 22 i Oslo

Egil Tostrup Bråten (23) er funnet knivdrept i Nordahl Bruns gate 22 i Oslo natt til 19. november 2002. Her gjør politiet undersøkelser på stedet.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Egil Bråten

Arkivfoto av Egil Tostrup Bråten.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Egil Tostrup Bråten fra Hedmark ble knivstukket på vei hjem fra kino i Oslo. Han ble funnet utenfor leiligheten i Nordal Bruns gate i Oslo av en politipatrulje som tilfeldigvis var i området, natt til 19. november 2002.

Han døde kort tid etter å ha ankommet Ullevål sykehus i ambulanse.

Til tross for at vitner observerte flere menn i området, tok det altså 14 år før politiet kunne pågripe noen i saken. Leder for Voldsavsnittet, Stein Olav Bredeli, sier 32-åringen ble pågrepet på en adresse i Oslo klokken 12 i dag, uten dramatikk.

– Politiet har i alle disse årene, i varierende grad, jobbet med saken. Det har ført til en pågripelse i dag, sier leder for Voldsavsnittet, Stein Olav Bredli, på en pressekonferanse på politihuset i Oslo.

Stein Oalv Bredeli

Stein Olav Bredeli, leder for Voldsavsnittet i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mannen, som må ha vært 18 år gammel da drapet ble begått, er bosatt i Oslo. Han er siktet for drap eller medvirkning til drap og skal være en kjenning av politiet, får NRK opplyst. 32-åringen har også tidligere vært i kontakt med politiet angående det uoppklarte drapet.

– Den siktede var for tre år siden inne til avhør i saken, som vitne, sier Bredeli.

Tidligere dømt for ran

Politiet jobbet i 2002 med en teori om at Bråten kunne være et tilfeldig offer, og at han ble drept i forbindelse med et ransforsøk.

Ifølge VG har mannen som nå er siktet, en norsk statsborger med tyrkisk bakgrunn, vært del av en ungdomsgjeng som begikk flere grove ran. Et av ranene, som mannen er dømt for, skjedde i april samme år som Bråten ble drept.

Sammen med to andre skal 32-åringen ha ranet en McDonalds med finlandshette, og ropt til de ansatte at de ville bli skutt dersom de ikke la seg ned på gulvet. Det viste seg senere at revolveren de brukte, ikke var ladd.

Året etter at Bråten ble drept, ble siktede også dømt for et knivran i Kirkeveien i Oslo, ifølge avisa. Selv om han bare var 18 år da ranet skjedde, var han da allerede dømt tre ganger tidligere, blant annet for ransforsøk, ifølge avisa.

Da NRK snakket med Bredeli tidligere onsdag, ønsket han ikke å kommentere eventuelt motiv bak drapet, og sier dette er en viktig del av den pågående etterforskningen.

Samtidig sier Bredeli at politiet så langt ikke ser noen kjent relasjon mellom siktede og avdøde.

32-åringen, som ikke opprinnelig er fra Oslo, sitter onsdag kveld i avhør på politihuset på Grønland. Mannens forsvarer Vidar Lind Iversen sier til NRK at 32-åringen nekter straffskyld etter å ha blitt konfrontert med siktelsen i de innledende avhørene.

– Han synes det er svært tungt å bli siktet i en så alvorlig sak. Det sier seg selv, sier Iversen på telefon onsdag kveld.

Nordahl Bruns gate 22

Politiet fant Egil Tostrup Bråten knivstukket noen få meter fra inngangen til Nordahl Bruns gate 22 i Oslo.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Veldig stygt drap

Drapet på Bråten ble en av de store, uoppklarte drapsmysteriene fra 2000-tallet. Bråten hadde vært med venner på kino før han ble knivstukket. Det ble også funnet en knivslire i umiddelbar nærhet til åstedet.

En drosjesjåfør skal ha observert to menn som fulgte etter Bråten inn Nordahl Bruns gate drapsnatten.

Disse vitnene ble etterlyst, men meldte seg aldri for politiet. Ifølge Bredeli er det naturlig å se på om 32-åringen kan være en av de to mennene, som også ble fanget opp av overvåkningskameraer.

Samtidig la aldri Oslo-politiet etterforskningen helt fra seg.

I 2013 meldte etaten at de ville ta i bruk ny DNA-teknologi i håp om å få fram nye opplysninger. Til tross for dette sa Bråtens far, Steinar Bråten, at han ikke hadde tro på at politiet kom til å finne ut hvem som drepte sønnen.

– Jeg har i grunnen forsonet meg med at saken ikke kommer til å bli oppklart, men det er viktig for samfunnet at det jobbes videre med uoppklarte saker, sa Steinar Bråten da.

Advokat Vidar Lind Iversen

Advokat Vidar Lind Iversen sier hans klient nekter straffskyld for drapet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Egil Tostrup Bråtens foreldre, Steinar og Solveig Bråten, opplyser til NRK at de ikke ønsker å kommentere den siste utviklingen i saken.

– Den eneste kommentaren jeg har er at de etterlatte vil avvente etterforskningen i håp om at rett gjerningsperson er funnet, skriver familiens bistandsadvokat, Anne Kristine Bohinen, i en SMS til NRK.

Det er foreløpig ikke klart om det er DNA-arbeidet som har gitt gjennombrudd, noe Bredeli heller ikke ville kommentere på dagens pressekonferanse.

Den pensjonerte politioverbetjenten Finn Abrahamsen var leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt da drapet skjedde, og har hatt tett kontakt med Bråtens familie om etterforskningen.

– Dette var et veldig stygt drap. Det var en tilfeldig ung mann på vei hjem fra kinotur, som ble drept på gata, sier Abrahamsen til NRK onsdag.

Lys

Familie og venner la ned lys og blomster på drapsstedet på tiårsdagen for drapet i 2012.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger