Hopp til innhold

Ble truet på livet på grunn av sin legning

Samfunnsdebattant Thee Yezen Al-Obaide fikk en drapstrussel mens han gikk i Pride-paraden sist lørdag. Noen timer senere knuste politiets beredskapstropp døra til den mistenkte og pågrep ham.

Thee Yezen Al-Obaide

VOLDSALARM: Samfunnsdebattant og leder for organisasjonen Salam, Thee Yezen Al-Obaide, synes det er trist å måtte begynne å gå med voldsalarm framover etter drapstrusselen.

Foto: Nadir Alam / NRK

I vår ledet han homofile muslimer i bønn under ramadan fra en hemmelig adresse. Under årets Pride var det første gang han deltok i paraden uten å bære en maske for å skjule sin identitet.

Lørdag opplevde samfunnsdebattanten Thee Yezen Al-Obaide sin første drapstrussel.

– Jeg trodde først det var en høyreekstremist som ønsket å sette meg opp mot muslimer. Etter å ha lest trusselmeldingen, danset jeg bare videre i paraden, sier han til NRK.

– Du er DØD!

Drapstrussel mot samfunnsdebattant

HEADSHOT: Thee Yezen Al-Obaide mottok denne drapstrusselen fra en anonymisert e-post. Her blir Al-Obaide truet med å bli skutt i hodet.

Foto: Privat

Tirsdag ble en mann i 30-årene fra Oslo fengslet i ti dager for å ha fremmet islamistisk motiverte trusler mot tre journalister, to mediehus og Al-Obaide.

Truslene etterforskes nå av PST

I forkant av Pride, sto Al-Obaide fram som homofil i en artikkel i Klassekampen. I artikkelen sa han at han ønske å lede skeive muslimer i bønn.

– Jeg tror drapstrusselen har noe med at jeg kom ut offentlig for første gang i den artikkelen. Jeg har alltid vært åpen om min legning, men ikke i media, sier han.

Samfunnsdebattanten forsto ikke alvoret i trusselmeldingen, før han fikk vite at også flere andre hadde blitt truet.

Han forteller at beina hans ble tunge og han stivnet helt.

– Jeg prøvde å danse videre, men jeg fikk det ikke til. Kjæresten min gikk to meter bak meg og da slo det meg; shit, hva har jeg dratt folk med på?, sier han til NRK.

I trusselmeldingen kommer det fram at den siktede vil skyte Al-Obeide i hodet på grunn av hans legning, og at han mener Al-Obaide trakasserer muslimer og islam.

Også hjemmeadressen til Al-Obaide nevnes i meldingen. Samfunnsdebattanten sier til NRK at han ikke kjenner seg igjen i at han har trakassert muslimer.

– Jeg har verken vært stygg eller trakassert muslimer. Det har vært det stikk motsatte faktisk. Jeg har alltid forsvart muslimer, sier Al-Obaide.

Må gå med voldsalarm

Al-Obaide har siden trusselmelding kom på lørdag hatt det vanskelig. Han sier at han nesten ikke har snakket med noen. Som følge av truslene mot ham, skal han begynne å gå med voldsalarm

– Jeg satt bare hjemme og var skikkelig lei meg og redd. Når man bor i en blokk, så hender det at fremmede slippes, og jeg tenkte på det verste, sier han.

Nekter straffskyld

Mannen som tirsdag ble varetektsfengslet i ti dager med brev- og besøkskontroll, erkjenner ikke straffskyld.

Ifølge hans forsvarer, Mette Yvonne Larsen, mener mannen i 30-årene at noen må ha hacket seg inn på hans IP-adresse og skrevet mailene.

– Han er interessert i å finne ut hvem som står bak dette, sier hun til NRK.

Politiet har beslaglagt mannens mobiltelefon og datamaskiner. Det ble ikke funnet noen skytevåpen under ransakelsen av mannens bolig i Oslo.

Mette Yvonne Larsen

NEKTER STRAFFSKYLD: Mannens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier at mannen mener at hans IP-adresse har blitt hacket, og at noen andre har sendt de truende e-postene.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

PST på sin side mistenker at det er mannen i 30-årene som har sendt e-postene. Ifølge PST kom truslene i form av anonymiserte e-poster som ble sendt ut fra mannens IP-adresse. Han beskriver truslene som grove.

Per Niklas Hafsmoe

ETTERFORSKES AV PST: PST fikk bistand av beredskapstroppen da de pågrep mannen i 30-årene. Politiadvokat Per Niklas Hafsmoe ba om fire ukers varetekt.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

– Innholdet går ut på at det skal skytes inne på medieforetakene, og at journalister skal drepes. I tillegg er det blitt framstilt trusler mot en muslim som har stått fram som homofil. Innholdet i e-posten tilsier at vedkommende skulle drepes, sier Hafsmoe til NTB.

NRK anbefaler