Hopp til innhold

Truet med å skyte og drepe journalister

OSLO TINGRETT (NRK): En Oslo-mann i 30-årene er varetektsfengslet for alvorlige trusler. PST etterforsker saken.

Oslo tingrett fredag 9. februar

FENGSLES: Mannen i 30-årene ble varetektsfengslet i ti dager.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Mannen i 30-årene ble pågrepet av PST med bistand fra beredskapstroppen på sin bopel i Oslo i helgen. Han er siktet for alvorlige trusler mot journalister, to mediehus og en enkeltperson.

Ifølge PST kom truslene i form av anonymiserte e-poster som ble sendt ut fra mannens IP-adresse.

– Det er snakk om trusler mot tre journalister, to mediehus og trusler om å skyte i et av mediehusene. I tillegg er en person til utsatt for trusler, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST til NRK.

Per Niklas Hafsmoe

PSTs politiadvokat Per Niklas Hafsmoe.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Hafsmoe sier til NRK at det er snakk om totalt fire e-poster som skal ha blitt sendt ut med truende innhold.

Tirsdag ble mannen varetektsfengslet i ti dager med brev- og besøkskontroll. Påtalemyndigheten krevde i utgangspunktet at mannen skille varetektsfengsles i fire uker.

Mannen, som er født og oppvokst i Norge, er siktet for brudd på straffelovens paragraf 117. Paragrafen gjelder den som «ved bruk av makt, vold eller trusler, eller på annen ulovlig og organisert måte, griper inn i virksomheten til viktige samfunnsinstitusjoner som for eksempel en offentlig myndighet, et politisk parti eller et medieforetak».

Strafferammen er seks års fengsel.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, sier til NRK at de tok over etterforskningen av saken etter en helhetsvurdering av innholdet i truslene og hvem de var rettet mot.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til PST

TRUSLER: Martin Bernsen i PST sier at mannen ble pågrepet med bistand fra beredskapstroppen og at det er PST som står for etterforskningen i saken.

Nekter straffskyld

Mette Yvonne Larsen sier at klienten hennes nekter straffskyld, og sier at mannen mener at noen må ha hacket seg inn på hans IP-adresse og skrevet e-postene med det truende innholdet.

Hun sier at klienten tar siktelsen alvorlig, og men han nekter for å ha sendt ut e-postene. Politiet har tatt beslag av mannens datamaskin og mobiltelefon.

Hun sier at klienten hennes ble vekket opp natt til søndag da bevæpnet politi brøyt seg inn gjennom inngangsdøra hans mens hans sov.

Mette Yvonne Larsen

INGEN KOMMENTAR: Mette Yvonne Larsen er mannen i 30-årenes forsvarer. Hun ønsker ikke å kommentere fengslingen.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Han stiller seg uforstående til siktelsen.

– Han er interessert i å finne ut hvem som står bak dette, sier hun til NRK.

AKTUELT NÅ