Normal

Zidane har løsnet håndbrekket

KOMMENTAR: Zinédine Zidane har fått en positiv start som hovedtrener i Real Madrid, men det gjenstår å se om franskmannen har kvalitetene til å bli en ny Pep Guardiola.

SOCCER-SPAIN/ Real Madrid's coach Zinedine Zidane reacts

NY VÅR: Real Madrids nye trener Zinédine Zidane har så langt levert det som forventes.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Den italienske trenerlegenden Giovanni Trapattoni sa en gang at en god trener som gjør alt riktig, muligens kan gjøre et lag fem prosent bedre, mens en dårlig trener kan gjøre det 30 prosent verre.

Dét sitatet virker passende når man skal analysere Zinédine Zidanes start som sjef i Real Madrid.

Etter fire stort sett positive kamper, er det nemlig vanskelig å vite hvor mye skal krediteres det at Zidane er Zidane, og hvor mye som skyldes det at han ikke er Rafa Benítez. Så langt har det handlet mer om å slutte å gjøre feil enn å innføre revolusjonerende prinsipper.

Det virker nå enda mer åpenbart at spillerne mistrivdes under Benítez. Det fantes få sympatiske meldinger fra stallen da han ble sparket 4. januar, og intervjuene i etterkant kan oppsummeres med fem ord: Vi har det bedre nå.

«Jeg syntes synd på Rafa...», sa Luka Modrić etter Zidane-debuten. «Men skal jeg være ærlig, tror jeg forandringen har vært positiv».

Det politiske spillet

Spain Soccer La Liga

I MÅLFORM: Cristiano Ronaldo scoret tre av Real Madrids seks mål mot Espanyol søndag.

Foto: Francisco Seco / Ap

Alt har ikke gått på skinner for Zidane heller, men han er likt blant fansen og spillerne, og det betyr mye. Allerede i debuten var atmosfæren på Santiago Bernabéu helt forandret fra tiden da navnet til Benítez ble buet høylytt før avspark.

Så langt har Zidanes menn filleristet Deportivo La Coruña (5-0), Sporting Gijón (5-1) og Espanyol (6-0) i Madrid, og spilt uavgjort borte mot Betis (1-1).

Hva betyr dette? Tja. Selv om målene har vært flere enn forventet, skal samtlige av de tre hjemmekampene vinnes uansett trener. Og poengtapet mot Betis var en skuffelse, selv om de burde vunnet lett (skuddstatistikk: 18-4). Resultatene har vært greie.

Det som virkelig har varmet, er spillet. Og det er viktig på Santiago Bernabéu. Fra starten av lovet Zidane attraktiv fotball og at Cristiano Ronaldo, Gareth Bale og Karim Benzema skulle spille. Det er slik president Florentino Pérez vil ha det, og Zidane behersker utvilsomt klubbens politiske spill etter å ha hatt roller som rådgiver, direktør, assistenttrener og Castilla-trener.

Men Zidane har også levert. Real Madrid har så til de grader underholdt.

Praktmål og piruetter

Én faktor her kan handle om utholdenhet. Zidane har hevdet at laget har måttet forbedre sin fysiske kondisjon, og Ronaldo sa søndag kveld at all reisingen i løpet av sesongoppkjøringen ikke hadde vært ideell.

Men først og fremst har laget sluppet seg løs. Benítez er kjent for å terpe faste bevegelsesmønstre på trening, i stedet for å la stjernene improvisere. Zidane har brukt en fleksibel 4-3-3 med offensive sidebacker og et forsvar som spiller seg ut bakfra. Spillerne har virket friere, kost seg mer, prøvd flere lekkerbiskener.

Søndag kveld mot Espanyol vartet selv midtstopperen Raphäel Varane opp med en piruett på midtbanen. Det virker som at Zidane har løsnet håndbrekket.

Laster innhold, vennligst vent..

Enkel motstand

Dette forklarer delvis målkalasene. Og selv om Real Madrid skal vinne lette hjemmekamper, finnes det ulike måter å vinne dem på.

Fansen var ikke alltid fornøyd under Benítez. Det er de nå, og dét teller.

Samtidig sier slike oppgjør lite om Zidanes repertoar som taktiker. Espanyol hadde for eksempel tapt syv strake bortekamper i La Liga før turen til Madrid. Det vi har sett til nå har i stor grad vært logiske, offensive grep. Det er noe annet å utmanøvrere Barcelona over to kamper i Europa, om sesongen skulle komme til det.

Med andre ord er alt vel, enn så lenge. Men det vil ta tid før vi virkelig finner ut av hva som bor i treneren Zidane.

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
4-4-2 med Schau og Aune
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
VM hestesport: Kjøring: maraton
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Odd - Vålerenga
VM hestesport: kjøring, maraton