Hopp til innhold

Zidane har løsnet håndbrekket

KOMMENTAR: Zinédine Zidane har fått en positiv start som hovedtrener i Real Madrid, men det gjenstår å se om franskmannen har kvalitetene til å bli en ny Pep Guardiola.

SOCCER-SPAIN/ Real Madrid's coach Zinedine Zidane reacts

NY VÅR: Real Madrids nye trener Zinédine Zidane har så langt levert det som forventes.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Den italienske trenerlegenden Giovanni Trapattoni sa en gang at en god trener som gjør alt riktig, muligens kan gjøre et lag fem prosent bedre, mens en dårlig trener kan gjøre det 30 prosent verre.

Dét sitatet virker passende når man skal analysere Zinédine Zidanes start som sjef i Real Madrid.

Etter fire stort sett positive kamper, er det nemlig vanskelig å vite hvor mye skal krediteres det at Zidane er Zidane, og hvor mye som skyldes det at han ikke er Rafa Benítez. Så langt har det handlet mer om å slutte å gjøre feil enn å innføre revolusjonerende prinsipper.

Det virker nå enda mer åpenbart at spillerne mistrivdes under Benítez. Det fantes få sympatiske meldinger fra stallen da han ble sparket 4. januar, og intervjuene i etterkant kan oppsummeres med fem ord: Vi har det bedre nå.

«Jeg syntes synd på Rafa...», sa Luka Modrić etter Zidane-debuten. «Men skal jeg være ærlig, tror jeg forandringen har vært positiv».

Det politiske spillet

Spain Soccer La Liga

I MÅLFORM: Cristiano Ronaldo scoret tre av Real Madrids seks mål mot Espanyol søndag.

Foto: Francisco Seco / Ap

Alt har ikke gått på skinner for Zidane heller, men han er likt blant fansen og spillerne, og det betyr mye. Allerede i debuten var atmosfæren på Santiago Bernabéu helt forandret fra tiden da navnet til Benítez ble buet høylytt før avspark.

Så langt har Zidanes menn filleristet Deportivo La Coruña (5-0), Sporting Gijón (5-1) og Espanyol (6-0) i Madrid, og spilt uavgjort borte mot Betis (1-1).

Hva betyr dette? Tja. Selv om målene har vært flere enn forventet, skal samtlige av de tre hjemmekampene vinnes uansett trener. Og poengtapet mot Betis var en skuffelse, selv om de burde vunnet lett (skuddstatistikk: 18-4). Resultatene har vært greie.

Det som virkelig har varmet, er spillet. Og det er viktig på Santiago Bernabéu. Fra starten av lovet Zidane attraktiv fotball og at Cristiano Ronaldo, Gareth Bale og Karim Benzema skulle spille. Det er slik president Florentino Pérez vil ha det, og Zidane behersker utvilsomt klubbens politiske spill etter å ha hatt roller som rådgiver, direktør, assistenttrener og Castilla-trener.

Men Zidane har også levert. Real Madrid har så til de grader underholdt.

Praktmål og piruetter

Én faktor her kan handle om utholdenhet. Zidane har hevdet at laget har måttet forbedre sin fysiske kondisjon, og Ronaldo sa søndag kveld at all reisingen i løpet av sesongoppkjøringen ikke hadde vært ideell.

Men først og fremst har laget sluppet seg løs. Benítez er kjent for å terpe faste bevegelsesmønstre på trening, i stedet for å la stjernene improvisere. Zidane har brukt en fleksibel 4-3-3 med offensive sidebacker og et forsvar som spiller seg ut bakfra. Spillerne har virket friere, kost seg mer, prøvd flere lekkerbiskener.

Søndag kveld mot Espanyol vartet selv midtstopperen Raphäel Varane opp med en piruett på midtbanen. Det virker som at Zidane har løsnet håndbrekket.

Laster innhold, vennligst vent..

Enkel motstand

Dette forklarer delvis målkalasene. Og selv om Real Madrid skal vinne lette hjemmekamper, finnes det ulike måter å vinne dem på.

Fansen var ikke alltid fornøyd under Benítez. Det er de nå, og dét teller.

Samtidig sier slike oppgjør lite om Zidanes repertoar som taktiker. Espanyol hadde for eksempel tapt syv strake bortekamper i La Liga før turen til Madrid. Det vi har sett til nå har i stor grad vært logiske, offensive grep. Det er noe annet å utmanøvrere Barcelona over to kamper i Europa, om sesongen skulle komme til det.

Med andre ord er alt vel, enn så lenge. Men det vil ta tid før vi virkelig finner ut av hva som bor i treneren Zidane.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal