GERMANY BIATHLON WORLD CUP Biathlon World Cup in Ruhpolding
Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / Epa

SKYTEFENOMENET

Da Laura Dahlmeier (22) i dag tok sitt første individuelle VM-gull, fikk vi kanskje et innblikk i fremtidens skiskyting.

Når fåmælte mennesker bestemmer seg for å heve stemmen, er det ofte lurt å lytte.

Det var i alle fall slik journalistene reagerte da den som regel måteholdne og ganske sensasjonsfryktende tyske landslagstreneren Gerald Hönig sa følgende:

– Noe slikt som Laura Dahlmeier har jeg aldri sett. I alle fall ikke i så ung alder.

Det er et par år siden treneren kom med utsagnet som ble til overskrifter i flere tyske aviser.

Han hadde teft. De siste to sesongene har Dahlmeier fosset frem og blitt en av de aller beste. I dag var hun aller best og tok sitt første individuelle VM-gull da hun parkerte alle på jaktstarten i Holmenkollen. Det var hennes fjerde strake seier på jaktstart.

Men det er noe mer vi kan lese av trenerens omtale av Dahlmeier. Noe som ligger der uten at han egentlig sier det.

Ekstremt treffsikker

For det er ikke bare det at hun er god. Det er også noe spesielt med måten 22-åringen vinner på, som kanskje forklarer hvorfor treneren brukte ord som for ham var uvanlig store.

Vi så det på jaktstarten i Kollen, der Dahlmeier startet som nummer tre. Hun måtte komme seg forbi sterke konkurrenter som Tiril Eckhoff og Marie Dorin Habert.

Men tyskeren har, bokstavelig talt, et våpen.

Det spesielle med Dahlmeier er nemlig skyteferdighetene. På hennes fire sesonger i verdenscupen har hun opprettholdt en treffprosent på godt over 90 prosent. Det er høyst uvanlig, og noe svært få i skiskytterhistorien kan matche.

På VM-jaktstarten plaffet hun ned alle 20 blinkene, mens de andre gullkandidatene leverte bom på bom.

– Det er et utrolig nivå på det hun gjør, sier NRKs skyteekspert Ola Lunde.

Han har flere ganger måttet gni seg i øynene over det unge Dahlmeier leverer på standplass.

BIATHLON-WORLD-WOMEN-NORWAY

LITT TREGERE, MEN LITT BEDRE: Dahlmeier (nr. to fra venstre) bruker som regel noen sekunder mer på skytingene. Til gjengjeld treffer hun mer enn de fleste. Her med Marie Dorin Habert og Tiril Eckhoff på dagens jaktstart.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Mens man er blitt vant til at de fleste skiskyttere varierer på standplass, har gode og dårlige dager, lar seg påvirke av værforhold eller nerver, er det som om Dahlmeier er laget av noe litt annet.

Selv om hun også selvsagt bommer innimellom, er det få som greier å levere så godt, så ofte. Som om ingenting biter på.

– Spesielt på stående skyting. Der er det ingen som har en sånn treffprosent som henne. Hun har vært oppe i 96 prosent totalt. Det kan heller ingen av herreløperne matche, sier Lunde.

I seniorkarrieren (fire sesonger) har Dahlmeier truffet på over 91 prosent av alle skuddene sine. Denne sesongen er treffprosenten hennes 92, og det til tross for at hun har skutt litt dårligere etter jul.

Trener ikke mye skyting

Til sammenligning har lørdagens gullvinner på sprinten, Tiril Eckhoff, en treffprosent på 78 i år. Gamle stjerner som Helena Ekholm og Marie Laure Brunet hadde et karrieresnitt på henholdsvis 89.1 prosent og 89.3 prosent, ifølge statistikktjenesten realbitahlon.com.

Og en liten funfact: Dahlmeier ble kastet inn i verdenscupsirkuset da hun plutselig fikk gå stafett for Tyskland som tenåring. Hun ble raskt en stafettekspert og gikk åtte stafetter på rad før hun måtte hente frem et eneste ekstraskudd.

På sine fire fellesstarter i år, har hun kun bommet to ganger. 78 treff på 80 skudd - en treffprosent på 97,5.

I kvinne mot kvinne-duellene som setter ut så mange av konkurrentene, virker det som om Dahlmeiers hode er som aller, aller kaldest.

Så hva er hemmeligheten?

Når vi spør henne får vi først et svar vi kunne ha forventet - og så et som er litt overraskende.

BIATHLON-WORLD

Nadezjda Skardino har vært like god til å skyte som Dahlmeier i år. De har begge en treffprosent på 92, og omtrent like mange skudd. Men det spesielle med Dahlmeier er at hun har opprettholdt denne treffprosenten over flere år nå.

Foto: CHRISTINE OLSSON / Afp

Det første svaret er at hun begynte å trene på skyting i svært ung alder.

– Jeg begynte med skiskyting da jeg var ni år, for det var ikke lov før. Men jeg prøvde nok for første gang kanskje da jeg var sju år, forteller hun når vi møter henne en liten time etter gullrennet i Holmenkollen.

Hun smiler. Engelsken til 22-åringen er god. Det kan virke som hun allerede er vant til å være i søkelyset. Alle skal få en bit.

Hun har snakket med TV-kanaler, radiostasjoner og et kobbel av tysk presse. På vei til fotografering og dopingkontroll, tar hun seg tid til å svare på noen spørsmål fra NRK om skytingen sin.

Hun ser ennå ikke lei ut – kanskje ikke så rart, når en drøm nettopp er gått i oppfyllelse.

Det er når hun skal forklare hva hun tror er årsaken til at hun er så rolig på standplass vi blir litt overrasket over svaret.

– Fjellklatring, sier Dahlmeier.

Hun forteller at hun bruker de fleste feriene sine til å klatre i fjell rundt omkring i verden.

– Jeg er mye i fjellet og klatrer. Det tror jeg er bra for skytingen min også – for å være rolig. For med fjellklatring må man holde fokus på deg selv og det man driver med. Det er det samme på standplass, forklarer hun, og legger til at hun egentlig ikke bruker så mye tid på skytetrening:

– Kanskje tre eller fire dager i uka, sier hun.

Fremtidsløper?

BIATHLON-WORLD-WOMEN

Dahlmeier trekker frem følgende når vi spør hvorfor hun er så rolig på standplass: - Fordi jeg driver med fjellklatring.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Dahlmeier skiller seg på mange måter ut fra det vi kan kalle den tradisjonelle skiskytteren. Tradisjonelt har nemlig de fleste av de beste skiskytterne hatt sin største styrke i sporet. Ikke minst de norske.

– Før kunne for eksempel løpere som Ole Einar Bjørndalen vinne jevnt og trutt selv med flere bom, for han gikk så fort. Det går ikke så ofte i dag. Det har skjedd en utvikling der, sier Halvard Hanevold, den tidligere landslagsløperen og nåværende NRK-eksperten.

All idrett er i stadig utvikling. Og akkurat nå pusher kanskje Dahlmeier sporten sin fremover ved å skyte bedre enn de fleste har gjort før henne.

Kombiner dette med å gå nesten like raskt som de beste langrennsløperne, og du har skapt noe fryktinngytende.

Forrige sesong var ikke Dahlmeier blant de beste i sporet. Hun vant flere renn likevel. Denne sesongen har hun fått mer fart på seg, selv om Dahlmeier ikke var helt fornøyd med langrennsdelen av gulløpet i Kollen.

– I dag var jeg veldig sein på slutten. Ser man på Dorothea Wierer (sølvvinneren), så er hun veldig rask. Jeg er ikke så rask i sporet. Neste år må jeg bli raskere, fastslår hun.

NRK-kommentator Torgeir Bjørn mener at også skigåingen til Dahlmeier gjennomsyres av den samme roen som når hun skyter.

– Det er ikke noe sprell med henne i løypa, heller. Det er bare jevnt og trutt. Hun ser ikke ut til å bli affisert av noe, sier han.

Det er kanskje nettopp denne roen som er den viktigste grunnen til Dahlmeiers treffsikkerhet.

Hun bruker gjerne noen få sekunder mer på skytingen sin enn de beste konkurrentene.

– Jeg tror det var nøkkelen til min suksess i dag. Jeg sier til meg selv at det er som trening, ikke noe annerledes. Så jeg sier vær rolig, vær rolig, gjør som du gjør hver dag på trening. Det hjelper. Det så man i dag, sier hun.

Se video av Dahlmeiers 20 treff i Holmenkollen her:

Høydepunkter fra Dahlmeiers løp. Redigering: Martin Svalastog.

SE VIDEO: Dahlmeier traff på 20 av 20 da hun tok gull i Holmenkollen søndag.

Laster innhold, vennligst vent..