NRK Meny
Normal

Weng om VM-dominansen: – Det er litt mye

LAHTI (NRK): Fem av fem gull i VM har gått til norske langrennskvinner. På stafetten sikret de Norges langrennsgull nummer 100 gjennom tidene - men de skulle gjerne hatt mer motstand.

SKI-NORDIC-WORLD-WOMEN

SUVERENE: Norge vant stafetten med ett minutt og ett sekund foran Sverige. Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen sørget for en ren maktdemonstrasjon.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Fem av fem gullmedaljer har gått til norske langrennskvinner så langt i VM - og seierene har i tillegg vært helt suverene.

– Jeg hadde egentlig ikke trodd at det skulle bli sånn, sier landslagstrener Roar Hjelmeset.

Den totale norske dominansen ble demonstrert til de grader på kvinnestafetten torsdag:

Norge vant med over ett minutt. En uhyre sterk maktdemonstrasjon, selv for medaljevante norske løpere. Nesten som for å understreke det ytterligere, var denne gullmedaljen også Norges langrennsgull nummer 100 gjennom tidene.

Finnene vil nærme seg

NORDIC-WORLD/

Bjørgen fikk med seg det norske flagget da hun gikk inn på oppløpet før mål.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Heidi Weng innrømmer at hun er litt overrasket.

– Det er litt mye. Men når noen er i kjempekanonform, så blir det sånn. Dessuten tror jeg Finland og Sverige gikk og lurte litt på hverandre, sier hun.

Norge har vunnet de fire siste VM-stafettene for kvinner, men aldri med så stor seiersmargin som i dag.

– Vi har et kjempesterkt lag, og i dag var det til og med flere som var hjemme som kunne ha gått. Men ja, det er kanskje litt for mye, sier Weng om at Norge har vunnet alt på kvinnesiden i VM.

Finske Laura Mononen kan ikke annet enn å trekke på smilebåndet når hun får spørsmål om den norske dominansen. Finland ble nummer tre på stafetten, like bak Sverige.

– Åh, de norske jentene er bare så sterke. De har et så sterkt lag, og de var klart best i dag. Men jeg håper vi kan være mye nærmere i OL, sier hun.

Norge har aldri greid å ta alle gullene i et VM på kvinnesiden tidligere, men det meste ligger til rette for at det kan skje nå. På lørdagens tremil er selvsagt Marit Bjørgen storfavoritt.

Ønsker mer konkurranse

Hjelmeset medgir at han gjerne skulle hatt litt mer konkurranse.

– Ja, selvfølgelig hadde det vært et ønske. Det er bra med spenning, men det blir jo mer nervepirrende for oss også da, sier han.

– Vi er i grunn så fornøyde nå at vi nesten bare kan pakke sammen og dra, sier han spøkefullt.

Hjelmeset har grunn til å være stolt. Bjørgen vant 10-kilometeren med hele 41 sekunder, bare dager etter at hun parkerte finske Krista Parmäkoski opp den siste bakken på 15-kilometeren med skibytte. Maiken Caspersen Falla var et hav foran konkurrentene da hun gikk først i mål på sprinten, og det samme var tilfellet da Falla og Weng vant lagsprinten.

weng tar imot falla etter gulløpet

Slik så det ut da Heidi Weng tok imot Falla etter gulløpet på lagsprinten.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hjelmeset tar det på ingen måte for gitt.

– Senest under Tour de Ski fikk vi kjenne på at det er andre som kan gå fort, minner han om.

Bjørgen har følgende forklaring på VM-dominansen:

– Grunnen er at vi pusher hverandre. På hver eneste treningsøkt får vi beskjed om hvordan vi ligger an blant verdens beste.

Aldri noen tvil i Lahti - gull til de norske jentene.
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Haaland, ikkje Håland

  Stortalentet Erling Braut Haaland skriv ikkje lenger etternamnet sitt med bokstaven å, men med to a-ar. Det bekreftar Molde-spissen til VG. Haaland har denne sommaren vore sterkt linka til den austerrikske klubben Red Bull Salzburg.

  Eliteserien fotball 2018, Molde - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Marchisio gir seg etter 25 år

  Etter 25 år i samme klubb gir Claudio Marchisio seg i Juventus. 32-åringen fikk med seg 389 kamper og 38 mål i Juventus-trøya. Underveis i karrieren har han vært utlånt til Empoli (2007/08). Hvor ferden går videre er ikke kjent.

  Juventus Claudio Marchisio
  Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp
 • Bento skal trene Sør-Korea

  Tidligere Portugal-trener Paulo Bento blir ny landslagstrener i fotball for Sør-Korea. 49-åringen erstatter Shin Tae-yong. Sør-Korea slo Tyskland 2–0 i årets VM-sluttspill i Russland, men klarte likevel ikke å avansere videre fra gruppespillet.

  SOCCER-EURO/ Portugal's coach Paulo Bento attends a training session ahead of their Euro 2012 semi-final soccer match against Spain, at Donbass Arena in Donetsk
  Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Styrkeløft
NM-veka: Styrkeløft, kvinner
NM-veka: Rugby, menn
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Rugby, finale for kvinner
NM-veka: Rugby, kvinner
NM-veka: El-innebandy, finale
NM-veka: El-innebandy
NM-veka: El-innebandy og friidrett
NM-veka: Friidrett