Her får Warholm gullklemmen av treneren: – Uten han ville det aldri blitt gull

DOHA/OSLO (NRK): Karsten Warholm forsvarte VM-gullet fra London da han løp inn til seier på 400 meter hekk i Doha mandag.

– Det er så stort for meg. Det er nesten umulig å beskrive. Jeg vet jeg ofte prater om Leif, men det samarbeidet betyr så mye, sier Warholm til NRK etter løpet.

Da de to møttes for første gang etter gull-løpet, måtte Warholm ta en pause fra intervjuene for å gi treneren en klem.

– Fy faen, så glad jeg er i deg, sa Warholm til treneren, før han snudde seg til NRK.

– Uten han ville det aldri blitt noen gullmedalje i dag. Hele Norge og alle som syns dette var gøy, bør takke Leif Olav Alnes. Vi er et drømmelag som jeg tror er en veldig sjelden konstellasjon.

 • Se hele seiersløpet til Warholm her:

– Hadde hjertet i halsen

Allerede over den første hekken var Warholm i ledelsen. Det var riktignok jevnt inn på oppløpet, men Warholm var noen få meter foran.

– Vi har prøvd å få han til å være den beste versjonen av seg selv. Jeg er utrolig fornøyd. Han er helt rå, sier Alnes.

Warholm og Alnes

GULLFEIRING: Karsten Warholm kom til kakefeiring i en t-skjorte med et sitat han ga til britisk media etter semifinalen. En skål med alkoholfri champagne med trener Alnes er fortjent.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Verdensmesteren selv trekker frem nettopp treneren i sitt intervju.

– Han sa tenk hvor mye vi jobber, hva vi gjør for å få det til. Vi klarer å gjøre det å løpe 400 meter hekk til det viktigste i verden. Jeg gjør det for oss. Det er den indre lagfølelsen der som gjelder, sier Warholm.

Tiden ble til slutt 47,42 – en tid man på forhånd ikke trodde ville holde til å ta gullet. Men for Warholm var det det han var god for mandag kveld. Over den siste hekken var nordmannen helt sluttkjørt:

– Jeg hadde hjertet i halsen. Det kjentes seriøst ut som hjertet skulle stoppe over den tiende hekken. Jeg sa til Leif: I dag kommer jeg til å grave dypere enn jeg noen gang har gjort. Hvis hjertet mitt stopper så vet du jeg var lykkelig mens det skjedde, gliser Warholm.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

GULL: Karsten Warholm ble verdensmester med tiden 47,42.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rai Benjamin fra USA ble nummer to, mens hjemmefavoritten Abderrahman Samba ble nummer tre.

Overrasket over superstarten

Spesielt starten på løpet imponerte ekspertene. Warholm ledet allerede over den første hekken, men også Benjamin var raskt ute første 100 meter.

– Jeg tror Benjamin gikk ut hardere enn han noen gang har gjort. Han prøvde noe nytt og det gikk ikke, kommenterte Jann Post.

Vebjørn Rodal kalte det for en «brutal åpning». Og Warholm stod distansen best.

– Et sånt løp går på autopilot. Vi trener på det enormt mye. Du kjenner på slutten at beina ikke beveger seg. Du er dritsliten. Jeg vet jeg står oppløpet godt nå, sier Warholm.

Da var jubelen ellevill også i Ulsteinvik (artikkelen fortsetter under videoen):

Eit fullsett Sjøborg kulturhus jubla for Karsten Warholm si gullmedalje i VM på 400 meter hekk.

Slik så det ut i Sjøborg kulturhus da Warholm tok sitt andre VM-gull.

Selv om Benjamin så litt misfornøyd ut etter sølvet, er han fornøyd med å ha tatt sin første VM-medalje.

– Åpningen var bra. Vi visste hvordan vi skulle løpe og det var alles plan. Det funket og er en del av sporten, sier Benjamin til NRK.

Jogget i semifinale og kvalik

Finalen i VM var den første gangen Warholm virkelig måtte gå i kjelleren i årets mesterskap. Både i kvalifiseringen og i semifinalen kunne Warholm jogge inn i mål.

I semifinalen jogget han inn på 48,28 sekunder, etter å ha tapt mye tid mot konkurrentene på oppløpet.

Da så det så kontrollert ut at det var vanskelig å ikke ofre verdensrekorden en tanke. Tiden 46,78 har stått i nesten 30 år.

Flere snakket på forhånd om at man måtte løpe på verdensrekord for å vinne VM. Det viste seg ikke å stemme, men Warholm tok likevel gullet.

 • Se vår minidokumentar «Jakten på en verdensrekord»:
46,78. Den tilsynelatende uslåelige verdensrekorden lever, omsider, på lånt tid. Og nærmest er en 23-åring fra Ulsteinvik, Karsten Warholm.

46,78. Den tilsynelatende uslåelige verdensrekorden lever, omsider, på lånt tid. Og nærmest er en 23-åring fra Ulsteinvik, Karsten Warholm.

Siste nytt

 • Killi på andreplass - tross fall

  Johanne Killi tok andreplassen i verdenscupen i slopestyle, etter en solid første runde med 81.30 poeng. I andre runde falt både hun og norske Sandra Eie, men det var kun Killis poeng fra første omgang som holdt til pallplass.

  Oxmk-PVz4cY
  Foto: Fredrik Hagen
 • Bolsjunov knuste de norske

  Aleksandr Bolsjunov knuste de norske langrennsherrene på dagens 15 kilometer i tsjekkiske Nove Mesto. Russeren vant foran finske Iivo Niskanen, mens Sjur Røthe ble nummer tre. Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger endte på henholdsvis 7. og 8. plass.

  ♦ Sjekk hele resultatlista her.

  38eaESFg2dU
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi
 • Jespersen vant La Diagonela

  Chris Jespersen gikk alene inn på oppløpet av La Diagonela og tok sin aller første seier i den sveitsiske klassikeren. Jespersen hadde en stund følge av Petter Eliassen, men siste halvdelen av løpet har Jespersen gått alene. Tord Asle Gjerdalen kom på andreplass. I kvinneklassen vant Astrid Øyre Slind med god margin, og slik som Jespersen hadde hun gått store deler av løpet alene i front.

  Chris Jespersen i La Diagonela.
  Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Sendeplan

Kl. Program Kanal