Hopp til innhold

Warholm får EM-fordel av «omdiskutert regel»: – Ikke rettferdig

Karsten Warholm slipper billigere unna enn halve startfeltet under EM neste uke. En omstridt regel fører nemlig til at blant andre treningspartner Elisabeth Slettum må gjennom ett løp mer enn Warholm på veien mot medaljer.

Pressekonferanse med Karsten Warholm

FORDEL: Ett løp mindre blir en fordel for Karsten Warholm i EM.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Jeg er ikke så kjempefornøyd med den ordningen, forteller Warholm og Slettums trener Leif Olav Alnes til NRK.

Ordningen han sikter til ble innført før EM i Amsterdam i 2016, og splitter nå Alnes sin treningsgruppe.

For både Warholm og Amalie Iuel er direkte kvalifisert til semifinalen i EM, mens Slettum må ut i et hektisk forsøksheat. Line Kloster slipper også unna med bare to løp.

Pressekonferanse med Karsten Warholm

IKKE FORNØYD: Leif Olav Alnes liker ikke regelen som gjør at Warholm får ett løp mindre under EM, men ser fordelen ved det også.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Regelen er nemlig at de 12 beste på rankingen før EM slipper å løpe forsøk, og dermed skal løpe bare semifinale og eventuell finale under mesterskapet.

De resterende utøverne må komme seg gjennom et forsøksheat før de kan stå på startstreken i semifinalen og finalen.

– Prinsipielt burde det være likt. Når det en gang er sånn, må vi forholde oss til det, mener Alnes.

– Ikke rettferdig

Regelen er omdiskutert og er en ulempe for utøvere som Slettum som må løpe tre løp på like mange dager på rad.

– På distanser som 400 meter og 400 meter hekk er det ikke en fordel å ha et ekstra løp i beina i forhold til andre finalekandidater. Det er det ikke nei, sier Slettum.

Verdensmesterskapet i friidrett 2022

MÅ LØPE MER: Elisabeth Slettum må løpe ett løp mer enn konkurrenter som er antatt sterkere enn henne.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg tenker jo at det er litt spesielt og det er vel kanskje ikke helt rettferdig. Men de har vel en eller annen grunn for at de har valgt å gjøre det på den måten, sier hun videre.

– Skjønner du at de gjør det med tanke på at stjerner som Femke Bol og Karsten Warholm kan delta på flere distanser?

– Det gir dem i hvert fall muligheten. Regelen er kanskje verst for de som ligger rundt 13., 14. og 15. plass som akkurat ikke får lov å slippe forsøket. De har jo en ganske reel sjanse til å nå en finale, sier Slettum.

– Fordel for meg

Alnes skulle helst ha sett at alle elevene sine måtte løpe tre runder under neste ukes mesterskap.

– Jeg prøver å forstå bakgrunnen for den (regelen). Når det er flere mesterskap skal det være mindre belastning på de beste, forteller Alnes og følger opp:

– Men egentlig mener jeg friidrett er en idrett der man i størst mulig grad skal stille likt. Det er ikke vi som lager reglene. Vi får bare forholde oss til det. Og det gjør man denne gangen også.

Les også: Vart skulda for å svikte breidda – no har forbundet snudd

Friidrett pressetreff i Sandnes.
Friidrett pressetreff i Sandnes.

Og denne gangen innrømmer Alnes at regelen kan være en fordel for en av hans elever.

– Jeg er egentlig glad i at man konkurrerer på like vilkår. Men i denne settingen vil vi ikke si fra oss den muligheten, erkjenner han.

Det støtter Warholm selv.

Akkurat i år kjenner jeg det er helt greit, smiler han.

Nå blir det bare semifinale og eventuell finale 18. og 19. august.

Det er en litt annerledes greie, så det er nok en fordel for meg i den settingen, innrømmer Warholm.

– Mer selvtillit

For Warholm kjenner nemlig fortsatt at han gikk glipp av mye viktig trening på grunn av skaden han pådro seg i vår.

– Jeg er fortsatt ikke i den idealsituasjonen jeg hadde sett for meg denne sesongen, men jeg synes vi har gjort alt vi kan med de korta vi har fått utdelt, sier han.

Verdensmesterskapet i friidrett 2022

RESTART: Warholm har startet litt på nytt etter å ha kommet over VM-skuffelsen sammen med trener Leif Olav Alnes.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han beskriver tiden etter VM som en unik mulighet til å restarte litt, og har fått trent mer uten å ha noen vondter og problemer.

– Før VM var det en ekkel setting. Da hadde ikke jeg fått gjort noe som helst. Jeg var ikke sikker på noe. Nå føler jeg meg mer trygg på at ting funker og jeg har sprunget på meg mer selvtillit enn jeg hadde da. Sånn sett syns jeg at det står litt bedre til nå, forteller Warholm.

Nå håper han EM kan redde sesongen.

– Sesongen som jeg hadde forestilt meg røk jo på en måte. Det har vært en jobb mot å komme seg litt tilbake til en setting hvor man føler seg konkurransedyktig. Nå kommer EM og forhåpentligvis kan jeg klare å utrette noe i år.

PS! EM i friidrett starter mandag 15. august og sendingen starter klokken 10:00 på NRK1. Alt om programmet finner du her:

Les også: Program for friidrett under EM-uka i München

EM i friidrett
EM i friidrett

Siste nytt

 • Barcelona-stjerner vraket etter protester

  Spania-troppen til treningskampene mot Sverige og USA er usedvanlig tynn. Grunnen er at de 15 spillerne som nekter å spille for landslaget ikke ble tatt ut.

  I forrige uke sendte 15 spillere på det spanske landslaget et brev til Det spanske fotballforbundet (RFEF), der de gjorde det klart at de ikke ønsket å bære landslagsdrakten fram til endringer var på plass.

  Flere medier melder at grunnen er stor misnøye mot trener Jorge Vilda.

  Vilda tok fredag ut troppen til kampene mot Sverige og USA i oktober, og der var det flere hull. Blant annet manglet det seks Barcelona-spillere som ellers er klare valg. Verken Patri Guijarro, Mapi Leon, Claudia Pina, Aitana Bonmatí, Mariona Caldentey eller Sandra Paños var å se i tillegg til flere spillere fra andre klubber.

  Det er ikke kjent om alle de er blant de 15.

  På pressekonferansen snakket Vilda om konflikten.

  – Dette rotet skader spansk fotball. Det er flaut. Jeg er forvirret fordi jeg ikke vet hva spillerne krever. Jeg skulle ønske det hadde vært mer klarhet, sa Vilda. (NTB)

  England Spain Euro 2022 Women Soccer
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • FIS endrer formatet i lagsprint

  Det internasjonale ski- og snowboardforbundet har besluttet at de blant annet dropper semifinaler i lagsprint i langrenn kommende sesong.

  I stedet for semifinaler skal utøverne gjennom individuelle kvalifiseringer, opplyser FIS på sine nettside r fredag.

  Hver løper skal gå en runde i løypa hver, før tidene til de to utøverne legges sammen og de får en plassering. De 15 beste lagene tar seg videre til finale.

  Det var ikke representanter fra norsk langrenn til stede i Zürich. Norges Skiforbund dropper å stille til alle møter i regi av FIS der russiske representanter får delta. (NTB)

  Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Mol/Sørum videre i Paris – Berntsen/Mol utslått

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum vant alle sine innledende kamper i verdenstourturneringen i Paris og er klare for cupspillet.

  Den andre norske duoen med Mathias Berntsen og Hendrik Mol tapte to av sine tre kamper i samme pulje og er ute. De tapte første kamp for Mol og Sørum og har siden tapt én gang og vunnet én gang mot to chilenske lag.

  Fredag slo de brødreparet Esteban og Marco Grimalt i strake sett. Nordmennene vant det første settet 21-16, før de vant det andre med 25-23. Det holdt likevel ikke til avansement.

  De var avhengige av seier med flere poeng samt at den andre norske duoen slo Noe Aravena og Vicente Droguett for å ha mulighet til å ta seg videre. Mol/Sørum innfridde og slo Noe Aravena og Vicente Droguett komfortabelt. (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste