Hopp til innhold

Wales' mørke historie: Interne slåsskamper, en festglad trener og 58 år uten EM og VM

Wales har en fotballhistorie som er dystrere enn de fleste. I EM-semifinalen i dag kan laget stå for sin største bragd noensinne.

5744110er Football - UEFA European Championships 2016 Quarter Finals Wales v Belgium Stade Pierre Mauroy, Villeneuve-d'Ascq, France - 1 Jul 2016

Wales slo ut stjernelaget Belgia og er klare for EM-semifinale onsdag kveld. Der møter de Portugal. Dagens utgave av Wales står i sterk kontrast til hvordan laget var for bare noen år siden.

Foto: BPI/REX/Shutterstock / Rex Features

– Det føltes som om jeg hadde snublet inn i en svart komedie.

Craig Bellamy kunne knapt tro det han så på sin første treningsleir med det walisiske landslaget.

Daværende trener Bobby Gould ønsket å løse en konflikt med John Hartson, og hadde funnet en metode som skulle hjelpe spissen med å ta ut sin frustrasjon:

En slåsskamp. På treningsfeltet. Mellom spiller og trener.

Stallen samlet seg i en ring. Stakkars Hartson hadde panikk – «jeg kan ikke gjøre det; jeg kan ikke slåss med treneren» – men lagkameratene oppfordret til kamp. Gould, som tidligere hadde trent Wimbledons notoriske «Crazy Gang», var ikke vond å be.

Så de slåss. Ifølge Bellamy endte det med at Hartson slengte Gould i bakken, før blod fosset ut av trenerens nese.

– Jeg måtte nesten klype meg i armen for å tro at det var sant, skrev Bellamy i sin selvbiografi.

Laster innhold, vennligst vent..

Pub-laget

SOCCER-WORLD/ Wales' Bellamy applauds the Welsh fans after their 2014 World Cup qualifying soccer match against Macedonia in Cardiff, Wales

Tidligere Wales-spiller Craig Bellamy skrev mye om det indre livet på landslaget i sin selvbiografi.

Foto: REBECCA NADEN / Reuters

For de fleste profesjonelle lag hadde slike episoder blitt husket som et engangstilfelle. Men dette var Wales mot slutten av 90-tallet. Hele opplegget var en farse. Profesjonaliteten var svak, organisasjonen elendig og Gould var regnet som en vandrende katastrofe.

Det handlet mer om struktur og ledelse enn selve spillerne. Etter 4–0 i sekken mot Tunisia i 1998, klikket to av de mest sentrale spillerne, som begge senere skulle bli trenere for Wales. Gary Speed raste mot Gould og kalte Wales et uorganisert pub-lag. Gould anklaget så spillerne, noe som irriterte Chris Coleman, og en stor krangel brøt ut.

– Det var i det minste aldri kjedelig med Wales, skrev Bellamy.

Resultatene var nitriste. De tapte 7–1 mot Nederland. Gould arrangerte også en bisarr treningskamp mot Leyton Orient, som lå som nummer 89 i det engelske ligasystemet, i 1996.

Wales tapte kampen. Vinnermålet ble scoret av en spiller på prøvespill.

Ved en annen anledning organiserte Gould en treningsøkt ved et fengsel like før en viktig kvalik-kamp. Tre av fangene ble invitert til å spille. Mot slutten hadde han mistet så mye respekt blant spillerne at han nektet å ta ut laget; siden ingen hørte på ham, fikk spillerne gjøre det selv.

Nesten, nesten

Gould-årene var blant de mørkeste periodene i walisisk fotballhistorie. Men selv før det hadde fansen sett lite annet en flauser, skuffelser og nesten-kamper.

Det eneste mesterskapet de hadde nådd var VM i Sverige i 1958, hvor Pelé og Brasil sendte dem ut i kvartfinalen.

Den bragden ble etterfulgt av bitre misser. De kom til en slags kvartfinale i EM i 1976, men tap for Jugoslavia hindret adgang til semifinalene, som var det offisielle sluttspillet. To år senere møtte de Skottland til kamp om en plass i VM. De tapte etter et feilaktig straffespark.

Billetten til VM i 1982 røk på målforskjell. De hadde nådd EM i 1984 om de hadde slått Jugoslavia i siste kvalik-kamp, men slapp inn en utligning ni minutter før slutt.

Så kom kampen mot Romania før VM i 1994. Wales hadde nådd USA med seier, og fikk straffespark på stillingen 1–1.

De smalt ballen i tverrliggeren og Romania vant 2–1.

Tungt under Toshack

Fansen var dermed ikke akkurat vant til suksess da Gould tok over i 1995. Det ble imidlertid bedre da Hughes tok jobben i 1999.

Kulturen ble fort mer seriøs og profesjonell. De slo Italia 2–1 i en minneverdig EM-kvalik i 2002, med spillere som Bellamy, Speed, Robbie Savage, Hartson og Ryan Giggs. Senere nådde de playoff-rundene, hvor de møtte Russland over to kamper.

Håpet var stort da de klarte 0–0 i Russland. Men Wales tapte returkampen 1–0.

Senere i 2004 ble ansvaret gitt til John Toshack, men heller ikke den tidligere Real Madrid-sjefen nådde et mesterskap før han ga seg i 2010. De tunge tidene fortsatte og fortsatte.

– Vi ankom kamper med en pessimistisk innstilling. Vil spilte ofte bra i en time, for så å likevel tape, skrev tidligere forsvarsspiller Danny Gabbidon i The Guardian.

Hentet spillere fra England

Britain Soccer Speed's Death

Gary Speed var en høyt verdsatt trener for Wales, før han døde i 2011.

Foto: Sang Tan / Ap

Én ting hadde imidlertid skjedd under Toshack. Treneren for U21-laget, Brian Flynn, hadde vært aggressiv i speidingen etter spillere som var født i England, men som kunne representere Wales gjennom foreldre eller besteforeldre.

– Om hunden din var walisisk, hadde «Flynny» visst om det, sa Toshack til The Daily Mail.

Samtidig ga Toshack debuter til 43 spillere, blant andre Gareth Bale og Aaron Ramsey. Dette la grunnmuren for den nåværende EM-suksessen.

Ni av spillerne i nåværende trener Chris Colemans 23-mannstropp ble for eksempel født i England.

De tre målscorerne i kvartfinalen mot Belgia – Ashley Williams, Hal Robson-Kanu, Sam Vokes – ble født i Wolverhampton, London og Southampton.

Speed-revolusjonen

Mannen som virkelig ga ungguttene troen på suksess var Speed. Han tok over sent i 2010 og forbedret alt rundt landslaget, fra reiseplanleggingen og speidingen til ansettelsen av spesialister, som den frittalende fitnesstreneren Raymond Verheijen.

– Han revolusjonerte walisisk fotball. Han snudde hele strukturen på hodet og sa: «Fra nå av gjør vi det skikkelig», sier backen Neil Taylor.

Wales klatret fra nummer 112 til 48 på FIFA-rankingen i 2011. Da de rundspilte Norge 4–1 i Cardiff i november samme år, sto de med fem seire på syv kamper.

Så tok Speed sitt eget liv. Fotballverdenen var i sjokk.

Den ødelagte vaskemaskinen

FBL-EURO-2016-WAL-TRAINING

Trener Chris Coleman har ikke mye erfaring, men har ledet Wales med suksess i EM.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Coleman tok derfor jobben i en vanskelig periode. Stallen var rystet og følelsesladd. Dette gjaldt ikke minst Coleman selv, som hadde kjent Speed siden han var 10 år.

Coleman hadde ikke hatt noen plettfri trenerkarriere. Han hadde hatt fire år i Fulham, og så et kortere opphold i Real Sociedad som kanskje er best husket for unnskyldningen han ga da han kom for sent til en pressekonferanse.

Han hevdet at vaskemaskinen hadde oversvømt leiligheten.

Senere kom det frem at han hadde festet til klokken fem natten før.

De to årene i Coventry var heller ikke mye å skryte av. Da Coleman tok over Wales, hadde han nettopp forlatt Larissa, et lag i gresk andredivisjon.

Wales tapte sine fem første kamper under Coleman. Flere ønsket ham vekk, spesielt etter et 6–1-tap i Serbia, og han vant ikke flere fans da han mistet passet idet troppen skulle fly til en kvalik-kamp i Makedonia.

Men alt falt på plass i EM-kvaliken. Forsvaret var solid, Bale var ustoppelig og Coleman har siden vært en av sluttspillets mest imponerende trenere.

Nå avventer Wales sin største kamp noensinne. Det blir et enda et avsnitt i dette nye kapittelet i landets fotballhistorie.

Og denne gangen blir det ingen svart komedie.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal