Hopp til innhold

VM-sølv til Lundanes: – Jeg gjør en stor feil

Olav Lundanes (28) tok Norges første medalje i VM i orientering. En feil i begynnelsen ødela for gullet.

Olav Lundanes løp inn til sølv på mellomdistansen under VM i orientering.

VM-SØLV: Olav Lundanes løp inn til ledelse i VM i orientering, og endte på sølvplass.

– Jeg gjør en litt for stor feil tidlig i løpet og taper mellom 20 og 30 sekunder, og det blir veldig avgjørende. Det er synd. Jeg tapte litt tid på slutten også, men i dag er jeg veldig fornøyd med sølv, sier Lundanes til NRK.

Nordmannen løp likevel inn til ledelse i de svenske skoger i Tanum ved Strømstad.

– Det er helt fantastisk, slo NRKs ekspert Kjetil Bjørlo fast da Lundanes løp i mål, og falt om i målområdet.

Olav Lundanes

ERFAREN: Olav Lundanes tok VM-bronse på langdistanse i Skottland i fjor.

Foto: Remy Steinegger, Steinegger, Remy / NTB scanpix

For tiden 37,23 var klart god nok til medalje. Spørsmålet var bare hvilken valør.

Men sluttspurten til 28-åringen fra Ålesund skulle vise seg ikke å være sterk nok til gull, for bak kom årets europamester, sveitsiske Matthias Kyburz. Han tok over ledelsen ved nest siste passering og holdt inn til VM-gull. 14 sekunder foran Lundanes.

– Det er veldig lite som skiller på dette nivået. Det er bare små feil som skal til, og de har ikke Kyburz i dag, forklarer Bjørlo.

– Det var utfordrende å finne veiene mellom postene og postene i seg selv. Det var en veldig krevende løype, innrømmer Lundanes, før han må løpe til medaljeseremoni.

Regjerende verdensmester Daniel Hubmann fra Sveits tok bronsen, ni sekunder bak Lundanes. Også Magne Dæhli leverte et godt løp, og tok sjetteplassen.

Norge skuffet på sprintstafetten søndag, da de bare ble nummer fem. På mellom- og langdistansen har de uttalt at bare medalje er godt nok.

Saken oppdateres.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal