Hopp til innhold

VM-manager: Siste innspurt – disse bør du ha på laget i Østersund

VM i skiskyting i Østersund starter torsdag. Marte Olsbu Røiseland er blant ekspertenes heteste tips til den siste etappen av årets VM-manager-eventyr.

Marte Olsbu Røiseland under verdenscupen i Anterselva

NORSK FAVORITT: Får Marte Olsbu Røiseland plass på ditt VM-manager-lag?

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– I skiskyting avgjøres veldig mye den første helgen. De som kommer godt i gang får et godt mesterskap, så det blir veldig spennende med herrenes sprint på lørdag, sier NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith i NRKs VM-manager-program.

Hør den nyeste episoden av NRKs VM-manager-program her:

Torsdag braker VM i skiskyting i Østersund løs med mixed stafett, hvor lag bestående av to herrer og to kvinner skal kjempe om mesterskapets første medaljer.

Deretter går det slag i slag med sprint, jaktstart, stafetter og normaldistanse, før mesterskapet avsluttes med fellesstart 17. mars.

Viktig å treffe fra start

En skiskytter kan fint være god i alle disipliner, i motsetning til alpint og langrenn, hvor det er vanskeligere å være god i samtlige disipliner.

Mange utøvere vil gå så å si alle distansene, så her er det viktig å treffe med laget ditt fra start av.

Johannes Thingnes Bø under verdenscupen i Anterselva

VIL GÅ ALT: Johannes Thingnes Bø har lyst til å gå alle distansene under VM i Østersund.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er også viktig å sette seg inn i poenggivningen. Hva du kan få poeng for, varierer denne gangen nemlig fra distanse til distanse.

La oss ta et eksempel.

På mixed stafett får du poeng for beste etappetid, lagets plassering i mål, og antall treff per skyting.

På sprint får du også poeng for plassering ved målgang og antall treff per skyting, i tillegg til at du får poeng for utøverens plassering ved både første og andre mellomtid.

Å ha oversikt over reglene, som du kan lese her, er derfor ekstra viktig.

Disse herrene må du ha

En som har skutt fulle hus, vunnet og levert beste etappetid denne sesongen, er Johannes Thingnes Bø, som leder verdenscupen.

I de to verdenscuprundene før VM, i Canmore og Soldier Hollow, viste stryningen imidlertid noen svakhetstegn. I USA hadde han store problemer på stående skyting.

– Han fikk en liten støkk i USA, så det er litt spennende med Johannes her i Østersund. Særlig hvis det blir vind, som kanskje var årsaken til at han skalv litt på standplassen i Soldier Hollow, sier Smith om Thingnes Bø.

Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde

GJESTER I VM-MANAGER-PROGRAMMET: Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nordmannen er med sin prislapp på 21,5 millioner den dyreste på herresiden. NRKs skiskytterekspert Ola Lunde er likevel ikke i tvil om at Thingnes Bø forsvarer prislappen.

– Det som Johannes er kjent for, er at han er så utrolig flink til å legge ting bak seg, poengterer Lunde.

Blant herrene er det også en tysker til 16 millioner som skiller seg ut for den sindige eksperten.

– Jeg går for Arnd Peiffer. Han er en mesterskapsløper. Tyskerne har kjørt sitt vanlige opplegg – det samme som de kjørte før OL. De har ligget i Hochfilzen på samling. I fjor kom til Pyeongchang i superform, og kan fort ha hevet seg i år også, sier han.

Disse kvinnene må du ha

På kvinnesiden har det vært langt jevnere denne sesongen. Når Smith skal velge seg en favoritt ser han delvis bort fra sesongens resultater, og trekker frem eldre meritter.

Laura Dahlmeier etter seieren på kvinnenes fellesstart i Anterselva

MESTERSKAPSLØPER: Laura Dahlmeier har tatt 16 OL- og VM-medaljer.

Foto: Marco Bertorello / AFP

– Dahlmeiers mesterskapsstatistikk tyder på at hun fortjener å ha den høyeste prisen, sier han om tyskeren til 18,5 millioner, og fortsetter:

– Hun har hatt sine problemer, men har vært lur og stått over renn. Med den rutinen hun etter hvert har fått, tror jeg fort hun kan finne på å vinne det som er. Løypene passer henne perfekt, og alt ligger egentlig til rette for at hun skal være veldig god.

NB: Torsdag kom meldingen om at Dahlmeier har blitt forkjølet og må stå over torsdagens mixedstafett. Det er ikke kjent om hun må droppe flere VM-renn.

I samme sjikt som Dahlmeier finner vi trioen som er henholdsvis nummer én, to og tre i verdenscupen sammenlagt – Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, og Marte Olsbu Røiseland.

Smith mener at det er særlig én ting som gjør Røiseland til et godt valg.

– Hun har et kjempehøyt bunnivå. Det vil overraske meg om hun er langt unna topp fem i alle renn.

Landslagssjef og jokere

Du må også ha en landslagssjef til laget ditt. Landslagssjefen får poeng for plasseringen til sin beste løper både på herresiden og kvinnesiden under individuelle renn, og for lagets plassering på de enkelte stafettene.

Under individuelle renn er det dermed en stor fordel å ha en landslagssjef som kan sanke poeng både på herresiden og kvinnesiden.

Da er det ikke så rart at Norges landslagssjef er den dyreste. Prislappen er på 21 millioner.

Så er det dessverre slik at du ikke får plass til alle de beste utøverne på ett og samme lag. Ofte kan det være mye å hente på å ha de billige utøverne som glimter til. Her er det mange kandidater å velge mellom.

Hanna Öberg og Mona Brorsson

JOKERE: Hanna Öberg (t.v.) og Mona Brorsson kan få et løft på hjemmebane.

Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix

– Svenskene skal vi tenke litt på, spesielt på kvinnesiden. Der tror jeg de kommer til å være høyt oppe. Jeg tror de kommer til å skyte bra. Hanna Öberg vil trolig være høyt oppe på sprinten, og kan være en å ta inn på en jaktstart og beholde ut mesterskapet, mener Smith.

– Mona Brorsson er også et godt valg der, skyter Lunde inn om svensken som koster 7 millioner.

En annen som kan finne på å gjøre det bra, er Ondrej Moravec. Han koster 8 millioner, og Lunde trekker frem at veteranen hadde en treffprosent på 97 % i OL i 2014.

Merk også at noen utøvere har sin klart største styrke på enkelte distanser. Jakov Fak er en svært god skytter, og har tatt VM-gull, OL-sølv og VM-bronse på normaldistansen.

Skal du henge med i toppen under hele mesterskapet, er kanskje ett tips viktigere enn noe annet.

Husk laguttakene. De kommer som regel kvelden før rennet.

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Vålerenga utlignet mot Storhamar i NM-semifinalen

  Vålerenga slo hardt tilbake etter tapet i den første semifinalekampen mot Storhamar. Tirsdag vant de 2-1 på Jordal Amfi.

  Vålerenga trengte ikke mer enn to minutter og 57 sekunder før Mika Partanen sendte vertene i føringen i første periode. Rett før hvilen økte Mathis Olimb til 2-0 etter å ha blitt spilt opp av Tommi Taimi.

  Fem minutter før full tid reduserte klubblegenden Patrick Thoresen til 1-2, men det hjalp dessverre lite for gjestene som ikke klarte å sette inn utligningen. (NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp to, Vålerenga - Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste