Hopp til innhold

VM-manager: Siste innspurt – disse bør du ha på laget i Østersund

VM i skiskyting i Østersund starter torsdag. Marte Olsbu Røiseland er blant ekspertenes heteste tips til den siste etappen av årets VM-manager-eventyr.

Marte Olsbu Røiseland under verdenscupen i Anterselva

NORSK FAVORITT: Får Marte Olsbu Røiseland plass på ditt VM-manager-lag?

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– I skiskyting avgjøres veldig mye den første helgen. De som kommer godt i gang får et godt mesterskap, så det blir veldig spennende med herrenes sprint på lørdag, sier NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith i NRKs VM-manager-program.

Hør den nyeste episoden av NRKs VM-manager-program her:

Torsdag braker VM i skiskyting i Østersund løs med mixed stafett, hvor lag bestående av to herrer og to kvinner skal kjempe om mesterskapets første medaljer.

Deretter går det slag i slag med sprint, jaktstart, stafetter og normaldistanse, før mesterskapet avsluttes med fellesstart 17. mars.

Viktig å treffe fra start

En skiskytter kan fint være god i alle disipliner, i motsetning til alpint og langrenn, hvor det er vanskeligere å være god i samtlige disipliner.

Mange utøvere vil gå så å si alle distansene, så her er det viktig å treffe med laget ditt fra start av.

Johannes Thingnes Bø under verdenscupen i Anterselva

VIL GÅ ALT: Johannes Thingnes Bø har lyst til å gå alle distansene under VM i Østersund.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er også viktig å sette seg inn i poenggivningen. Hva du kan få poeng for, varierer denne gangen nemlig fra distanse til distanse.

La oss ta et eksempel.

På mixed stafett får du poeng for beste etappetid, lagets plassering i mål, og antall treff per skyting.

På sprint får du også poeng for plassering ved målgang og antall treff per skyting, i tillegg til at du får poeng for utøverens plassering ved både første og andre mellomtid.

Å ha oversikt over reglene, som du kan lese her, er derfor ekstra viktig.

Disse herrene må du ha

En som har skutt fulle hus, vunnet og levert beste etappetid denne sesongen, er Johannes Thingnes Bø, som leder verdenscupen.

I de to verdenscuprundene før VM, i Canmore og Soldier Hollow, viste stryningen imidlertid noen svakhetstegn. I USA hadde han store problemer på stående skyting.

– Han fikk en liten støkk i USA, så det er litt spennende med Johannes her i Østersund. Særlig hvis det blir vind, som kanskje var årsaken til at han skalv litt på standplassen i Soldier Hollow, sier Smith om Thingnes Bø.

Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde

GJESTER I VM-MANAGER-PROGRAMMET: Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nordmannen er med sin prislapp på 21,5 millioner den dyreste på herresiden. NRKs skiskytterekspert Ola Lunde er likevel ikke i tvil om at Thingnes Bø forsvarer prislappen.

– Det som Johannes er kjent for, er at han er så utrolig flink til å legge ting bak seg, poengterer Lunde.

Blant herrene er det også en tysker til 16 millioner som skiller seg ut for den sindige eksperten.

– Jeg går for Arnd Peiffer. Han er en mesterskapsløper. Tyskerne har kjørt sitt vanlige opplegg – det samme som de kjørte før OL. De har ligget i Hochfilzen på samling. I fjor kom til Pyeongchang i superform, og kan fort ha hevet seg i år også, sier han.

Disse kvinnene må du ha

På kvinnesiden har det vært langt jevnere denne sesongen. Når Smith skal velge seg en favoritt ser han delvis bort fra sesongens resultater, og trekker frem eldre meritter.

Laura Dahlmeier etter seieren på kvinnenes fellesstart i Anterselva

MESTERSKAPSLØPER: Laura Dahlmeier har tatt 16 OL- og VM-medaljer.

Foto: Marco Bertorello / AFP

– Dahlmeiers mesterskapsstatistikk tyder på at hun fortjener å ha den høyeste prisen, sier han om tyskeren til 18,5 millioner, og fortsetter:

– Hun har hatt sine problemer, men har vært lur og stått over renn. Med den rutinen hun etter hvert har fått, tror jeg fort hun kan finne på å vinne det som er. Løypene passer henne perfekt, og alt ligger egentlig til rette for at hun skal være veldig god.

NB: Torsdag kom meldingen om at Dahlmeier har blitt forkjølet og må stå over torsdagens mixedstafett. Det er ikke kjent om hun må droppe flere VM-renn.

I samme sjikt som Dahlmeier finner vi trioen som er henholdsvis nummer én, to og tre i verdenscupen sammenlagt – Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, og Marte Olsbu Røiseland.

Smith mener at det er særlig én ting som gjør Røiseland til et godt valg.

– Hun har et kjempehøyt bunnivå. Det vil overraske meg om hun er langt unna topp fem i alle renn.

Landslagssjef og jokere

Du må også ha en landslagssjef til laget ditt. Landslagssjefen får poeng for plasseringen til sin beste løper både på herresiden og kvinnesiden under individuelle renn, og for lagets plassering på de enkelte stafettene.

Under individuelle renn er det dermed en stor fordel å ha en landslagssjef som kan sanke poeng både på herresiden og kvinnesiden.

Da er det ikke så rart at Norges landslagssjef er den dyreste. Prislappen er på 21 millioner.

Så er det dessverre slik at du ikke får plass til alle de beste utøverne på ett og samme lag. Ofte kan det være mye å hente på å ha de billige utøverne som glimter til. Her er det mange kandidater å velge mellom.

Hanna Öberg og Mona Brorsson

JOKERE: Hanna Öberg (t.v.) og Mona Brorsson kan få et løft på hjemmebane.

Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix

– Svenskene skal vi tenke litt på, spesielt på kvinnesiden. Der tror jeg de kommer til å være høyt oppe. Jeg tror de kommer til å skyte bra. Hanna Öberg vil trolig være høyt oppe på sprinten, og kan være en å ta inn på en jaktstart og beholde ut mesterskapet, mener Smith.

– Mona Brorsson er også et godt valg der, skyter Lunde inn om svensken som koster 7 millioner.

En annen som kan finne på å gjøre det bra, er Ondrej Moravec. Han koster 8 millioner, og Lunde trekker frem at veteranen hadde en treffprosent på 97 % i OL i 2014.

Merk også at noen utøvere har sin klart største styrke på enkelte distanser. Jakov Fak er en svært god skytter, og har tatt VM-gull, OL-sølv og VM-bronse på normaldistansen.

Skal du henge med i toppen under hele mesterskapet, er kanskje ett tips viktigere enn noe annet.

Husk laguttakene. De kommer som regel kvelden før rennet.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal