Norge rotet bort VM-gullet etter bom: – Det er kollaps

SPYDEBERG/OSLO (NRK): Norge ledet soleklart etter to etapper på stafetten i orienterings-VM, men Magne Dæhli rotet bort gullet på den siste etappen.

VM i orientering: Stafett

BOMMET: Magne Dæhli var skuffet etter stafetten.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Dæhli ble sendt ut med et kjempeforsprang på den tredje etappen. Avstanden ned til Finland og Sverige var på henholdsvis 33 sekunder og et minutt og 22 sekunder. Dermed så det ut til å gå mot et suverent gull til Norge, etter den strålende etappen til Olav Lundanes.

Men Dæhli gjorde tre store bom, og tapte svært mye tid til konkurrentene.

Norge hadde grepet om sølvet inntil han bommet grovt for tredje gang. Mens han lette febrilsk etter posten løp Frankrike og Finland rett på den.

– Det er helt kollaps. Han aner ikke hvor han er, utbrøt kommentator Arild Andersen.

– En idiotisk feil

Dæhli var svært skuffet etter målgang.

– Jeg følte jeg hadde bra kontroll på de første postene. Men så ble det en idiotisk feil, sier Dæhli til NRK.

Olav Lundanes

SER GULLET RYKE: Her oppdager Olav Lundanes feilen til Magne Dæhli.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Det er et problem jeg har hatt før. Når jeg ikke er i helt balanse mentalt, så klarer jeg ikke hente meg inn. Jeg ødelegger stafettene for gutta. Jeg har veldig dårlig samvittighet, forteller Dæhli.

Dermed ble det en parademarsj for Sverige, som tok gullet suverent. Norge endte på femteplass. I mål var Dæhli et minutt og 55 sekunder bak Sverige.

Finland ble nummer to, mens Frankrike tok tredjeplassen.

Gullrekke brutt

Gaute Hallan Steiwer løp den første etappene for Norge.

– Dette er en nedtur. Det er ikke å komme bort ifra. Det svir veldig når det ryker på hjemmebane mot Sverige, sier Lundanes til NRK.

– Magne har det nok helt forferdelig nå. Sånn er idrett, sier han videre.

Dæhli har tidligere løpt inn Norge til tre VM-gull på stafett.

Norge har vunnet de tre siste stafettene i orienterings-VM, men lørdag ble altså rekken brutt.

Siste nytt

 • Ruud på pallen i verdenscupåpningen

  Friskikjøreren Birk Ruud slo solid tilbake etter et mislykket finaleforsøk og ble nummer tre i fredagens big air-konkurranse i verdenscuppremieren i Sveits.

  21-åringen fra Bærum kom skjevt ut i finalen i Chur. Der bommet han og fikk bare 28,00 i poengscore, men i det andre og siste forsøket viste Ruud helt andre takter.

  En bunnsolid gjennomkjøring ga ham en score på 97,25. Det holdt til ledelse, men Ruud så både canadiske Teal Harle (98,00) og østerrikske Matej Svancer (99,00) ta seg forbi på tampen.

  – Det er utrolig deilig å starte verdenscupsesongen med pallplassering. Dette var et fantastisk event med tusenvis av tilskuere, og jeg fikk ut det beste ut ifra omstendighetene. Jeg må si meg meget godt fornøyd, sa Ruud etter rennet.

  Kvalifiseringen skulle egentlig vært gjort unna på dagtid, men det siste heatet ble forsinket i mange timer på grunn av røffe vindforhold. Ruud var best i det første heatet med poengsummen 97,00.

  Tess Ledeux fra Frankrike tok big air-seieren i kvinneklassen. Hun greide 95,25 som bestenotering og vant foran Sarah Höfflin (Sveits) og Elena Gaskell (Canada).

  Sandra Eie var Norges representant i finalen. Hun endte på femteplass med 84,75 som beste resultat. I likhet med Ruud feilet Eie i det første forsøket.

  Tidligere på dagen greide ikke Johanne Killi å ta seg videre fra kvalifiseringen. Det var Dombås-jentas comeback etter en kneskade.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Ødegaard på benken

  Martin Ødegaard måtte tåle kritikk etter en anonym Arsenal-opptreden tidligere i uken. Fredag er han ikke i startoppstillingen til hjemmemøtet med Aston Villa.

  Det er første gang på sju ligakamper at Ødegaard ikke er inne blant Mikel Artetas elleve utvalgte fra start.

  Mandag spilte han ingen god kamp da Arsenal slet seg til 2-2 hjemme mot Crystal Palace. Drammenseren ble tatt av banen etter 67 minutter og ble erstattet av Alexandre Lacazette, som på overtid berget et uavgjortresultat.

  Fotballandslaget trener på Ullevaal
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Nærbø-seier i europacupdebuten

  Nærbøs håndballherrer lyktes på direkten i sin første kamp på den internasjonale scenen. Laget slo italienske Raimond Sassari 35-28 i europacupen fredag.

  Resultatet gir Nærbø et flott utgangspunkt før lørdagens returoppgjør. Sammenlagtvinneren går videre til 3. runde i europacupen, som er på nivå tre blant EHFs klubbturneringer.

  Håndball NM-finale: Elverum - Nærbø
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal