Hopp til innhold

Har brukt over 60 timer på å klippe gress i skogen

SPYDEBERG (NRK): Ekteparet Unni og Tom Karlsen har brukt over to år på å legge langdistanseløypene til orienterings-VM i Østfold. Men ingen får se hvordan de ble før onsdag.

Unni og Tom Karlsen

ORIENTERINGSFRELSTE: Til lørdag, på VMs siste dag, har Unni og Tom Karlsen 40 års bryllupsdag, men det er uaktuelt å reise bort fra mesterskapet. Her er de ute i skogen i nærheten av langdistanseløypene som de to har lagt.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Her har det ligget et dyr.

Unni Karlsen (66) beveger seg lett bortover skogbunnen mens hun peker på et området der lyngen er presset ned.

Hun er blitt vant til å se både elg, rådyr og hare i jobben som hun og ektemann Tom (67) tok på seg for litt over to år siden: Å legge løypene til den prestisjetunge langdistanseøvelsen under VM i orientering i Østfold.

– Det er jo toppen av kransekaka å få legge en VM-løype, sier Unni Karlsen.

Unni og Tom Karlsen

Ekteparet Karlsen har tilbrakt hundrevis av timer i skogen og er ifølge grunneieren blitt fanget opp på flere viltkameraer underveis.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Nektet adgang

Men det har vært en krevende jobb. Da de startet fantes det ikke engang o-kart over området der de skulle finne både kvinnenes løype på ca. 11 kilometer og herrenes på litt over 16.

Terrenget på 15.000 mål hadde det aldri før vært løpt orientering i og det ble raskt lagt ned forbud mot å ferdes der for dem som hadde tenkt seg til VM.

Samtidig startet ekteparet Karlsen på en dugnadsjobb som nå teller over 1200 timer. NRK får ikke filme én meter av den hemmelige traseen, og blir i stedet tatt med på en omvisning i skogen rundt når vi spør om de kan vise hvordan de jobber.

– Her kunne vi ha hatt en post, forklarer Unni Karlsen og spretter opp på en liten kolle.

– Det hadde gått an. Så måtte vi heller ha funnet en kameraposisjon som er bedre enn akkurat her vi står nå, sier mannen som følger hakk i hæl.

Det er lite som tyder på at de to nærmer seg 70 år.

Klippet fem km med løype

Det virker som de har tenkt på alt. Da for eksempel Karlsen-duoen oppdaget at det vokste mye gress på stiene i Østfold-skogen hentet de en kantklipper som de tok med seg ut i traseen. I over 60 timer har de klipt gress ute i skogen.

– Vi har nok klipt omtrent fem kilometer av løypene, sier Karlsen.

Olav Lundanes

Norske Olav Lundens er regjerende verdensmester på langdistanse. Til onsdag skal han bryne seg på løypa til Unni og Tom Karlsen.

Foto: Remy Steinegger / NTB scanpix

Langt gress på stier vil gjøre en konkurranse urettferdig siden det da blir tyngre å løpe for dem som starter først. Dessuten vil de som starter til slutt kunne få en fordel siden det blir spor etter de andre.

De har også båret over 150 planker og staur ut i det enorme området. Alt er malt grått for å ikke synes så godt.

Både Unni og Tom Karlsen har konkurrert på toppnivå og har i 13 år lagt løyper i Blodslitet, et av Norges tøffest o-løp, men aldri før har de lagt løyper i en internasjonal konkurranse.

– Det spesielle nå er at dette skal sendes på TV. Vanligvis står vi helt fritt til å velge start og mål, men nå må vi samarbeide med TV-produksjonen for å få nok bilder av interessante områder. Vi må vise hvor fort utøverne faktisk løper, sier Tom Karlsen.

– Men vi har en god magefølelse.

VMs langdistanse er til onsdag.

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • Palumbo fikk Juventus-debuten

  Norske Martin Palumbo fikk sine første minutter for Juventus da han ble byttet inn 12 minutter før full tid. 20-åringen er på utlån fra serierival Udinese.

  Juventus tok imot Lazio i senkampen og ledet 2-0 til pause etter mål fra Dusan Vlahovic og Álvaro Morata. Juve-back Alex Sandro scoret selvmål tidlig i andre omgang, slik at det sto 2-1.

  Det så lenge ut til å gå mot tre poeng for vertene, men seks minutter på overtid sørget Sergej Milinkovic-Savic for balanse i regnskapet. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Arsenal-smell i mesterligakampen

  Martin Ødegaard og Arsenal røk 0-2 for Newcastle mandag og snublet dermed stygt i kampen om den siste mesterligabilletten i Premier League.

  Scoringene som avgjorde kampen kom i annen omgang. Etter 56 minutter satte Arsenal-midtstopper Ben White ballen i eget mål etter et hardt innlegg fra Newcastles Joelinton. Fem minutter før full tid hamret Bruno Guimarães inn 2-0 etter massivt Newcastle-press.

  Ufortjent var det ikke at de tre poengene ble værende igjen på St. James' Park. Hjemmelaget satte tidlig trykk på Arsenal. Gjestene fikk aldri festet noe skikkelig grep om kampen, men måtte i stedet tåle en blytung kveld.

  Tapet betyr nemlig at London-rival Tottenham har to poeng til gode på Arsenal i kampen om fjerdeplassen i Premier League foran siste serierunde. Dermed kan mesterligadrømmen glippe for Martin Ødegaard og lagkameratene. Det vil naturlig nok være et hardt slag. (NTB)

 • Ruud møter franske Paire i 2. runde i Genève-turneringen

  Casper Ruud møter franske Benoît Paire i andre runde av ATP-turneringen i tennis i Genève.

  Ruud hadde walkover i første runde. Han er andreseedet i Genève bak Daniil Medvedev. Nordmannen gikk helt til topps i Sveits i fjor.

  Nordmannen, som kommer rett fra tap i semifinalen i Roma, har møtt franske Paire fire ganger tidligere. Han har vunnet alle møtene på grus og sist gang i Gstaad i fjor.

  Benoît Paire tok det første settet 7-5 i 1. rundeoppgjøret mot finske Emil Ruusuvuori mandag. Deretter slo finnen tilbake med samme sifre i sett nummer to, før Paire vant det tredje med 6-4. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alessandra Tarantino / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste