Har brukt over 60 timer på å klippe gress i skogen

SPYDEBERG (NRK): Ekteparet Unni og Tom Karlsen har brukt over to år på å legge langdistanseløypene til orienterings-VM i Østfold. Men ingen får se hvordan de ble før onsdag.

Unni og Tom Karlsen

ORIENTERINGSFRELSTE: Til lørdag, på VMs siste dag, har Unni og Tom Karlsen 40 års bryllupsdag, men det er uaktuelt å reise bort fra mesterskapet. Her er de ute i skogen i nærheten av langdistanseløypene som de to har lagt.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Her har det ligget et dyr.

Unni Karlsen (66) beveger seg lett bortover skogbunnen mens hun peker på et området der lyngen er presset ned.

Hun er blitt vant til å se både elg, rådyr og hare i jobben som hun og ektemann Tom (67) tok på seg for litt over to år siden: Å legge løypene til den prestisjetunge langdistanseøvelsen under VM i orientering i Østfold.

– Det er jo toppen av kransekaka å få legge en VM-løype, sier Unni Karlsen.

Unni og Tom Karlsen

Ekteparet Karlsen har tilbrakt hundrevis av timer i skogen og er ifølge grunneieren blitt fanget opp på flere viltkameraer underveis.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Nektet adgang

Men det har vært en krevende jobb. Da de startet fantes det ikke engang o-kart over området der de skulle finne både kvinnenes løype på ca. 11 kilometer og herrenes på litt over 16.

Terrenget på 15.000 mål hadde det aldri før vært løpt orientering i og det ble raskt lagt ned forbud mot å ferdes der for dem som hadde tenkt seg til VM.

Samtidig startet ekteparet Karlsen på en dugnadsjobb som nå teller over 1200 timer. NRK får ikke filme én meter av den hemmelige traseen, og blir i stedet tatt med på en omvisning i skogen rundt når vi spør om de kan vise hvordan de jobber.

– Her kunne vi ha hatt en post, forklarer Unni Karlsen og spretter opp på en liten kolle.

– Det hadde gått an. Så måtte vi heller ha funnet en kameraposisjon som er bedre enn akkurat her vi står nå, sier mannen som følger hakk i hæl.

Det er lite som tyder på at de to nærmer seg 70 år.

Klippet fem km med løype

Det virker som de har tenkt på alt. Da for eksempel Karlsen-duoen oppdaget at det vokste mye gress på stiene i Østfold-skogen hentet de en kantklipper som de tok med seg ut i traseen. I over 60 timer har de klipt gress ute i skogen.

– Vi har nok klipt omtrent fem kilometer av løypene, sier Karlsen.

Olav Lundanes

Norske Olav Lundens er regjerende verdensmester på langdistanse. Til onsdag skal han bryne seg på løypa til Unni og Tom Karlsen.

Foto: Remy Steinegger / NTB scanpix

Langt gress på stier vil gjøre en konkurranse urettferdig siden det da blir tyngre å løpe for dem som starter først. Dessuten vil de som starter til slutt kunne få en fordel siden det blir spor etter de andre.

De har også båret over 150 planker og staur ut i det enorme området. Alt er malt grått for å ikke synes så godt.

Både Unni og Tom Karlsen har konkurrert på toppnivå og har i 13 år lagt løyper i Blodslitet, et av Norges tøffest o-løp, men aldri før har de lagt løyper i en internasjonal konkurranse.

– Det spesielle nå er at dette skal sendes på TV. Vanligvis står vi helt fritt til å velge start og mål, men nå må vi samarbeide med TV-produksjonen for å få nok bilder av interessante områder. Vi må vise hvor fort utøverne faktisk løper, sier Tom Karlsen.

– Men vi har en god magefølelse.

VMs langdistanse er til onsdag.

Siste nytt

 • Åpner for Johaug i sommer-OL

  Lørdag skal Therese Johaug i samløp med Karoline Bjerkeli Grøvdal forsøke seg på OL-kravet på 10.000 meter i et stevne på Bislett. Ifølge manager Jørn Ernst har Johaug ikke tatt stilling til om hun faktisk er interessert i å delta i Tokyo.

  Sportssjefen i friidrettforbundet, Erlend Slokvik, er imidlertid klar på at Johaug er ønsket i troppen om hun skulle klare kravet.

  – Vi kommer til å innstille alle som har tatt OL-kravet så lenge de er interessert i å satse mot Tokyo. Så er det opp til Olympiatoppen å vurderer hvem som får bli med. Men signalene er at at de vil ta ut alle som har klart kravet, ettersom kravene i friidrett nå er veldig høye, sier Slokvik til NRK.

  Grøvdal er allerede kvalifisert til OL på 3000 meter hinder og 5000 meter, og skal normalt ikke ha problemer med kravet på 31.25. Johaug må imidlertid forbedre sin personlige rekord med nesten 16 sekunder.

  Lørdagens løp sendes for øvrig på NRK1 fra kl. 12.50.

  icKMpmkgBlg
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Karrierens første pole for Hauger

  Dennis Hauger kjørte fortest av samtlige i Formel-3-kvalifiseringen i Spania fredag. Nordmannen var seks tusendeler raskere enn australieren Jack Doohan.

  Dermed starter Hauger fra første startposisjon i søndagens løp i Barcelona, samtidig som han starter som nummer tolv i lørdagens løp hvor resultatlisten fra stokkes om.

  18-åringen som er signert til Red Bull sitt akademi, gikk før årets sesong over til racinglaget Prema, som har vært blant de beste lagene i Formel-3 de siste sesongene. Og laget var fornøyd etter kvalifiseringen.

  – Velkommen til Prema min venn, velkommen til Prema, lød beskjeden på radioen etter at Hauger hadde sikret seg dagens beste tid.

  Norges beste bilsportutøvere
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Viking anker Berntsen-dommen

  Viking FK anker boten på 20.000 kroner klubben ble ilagt for håndteringen av saken som endte med at tidligere trener Bjarne Berntsen gikk av.

  – Dommen tar utgangspunkt i en situasjonsbeskrivelse som ikke stemmer med vår oppfatning. I tillegg mener vi at regelverket ikke er tydelig nok på hvilke handlinger som kan føre til sanksjoner, forklarer Viking FK-leder Rune Bertelsen til Aftenbladet.

  Det er to uker siden Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund (NFF) ila Viking boten.

  Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal