Hopp til innhold

Har brukt over 60 timer på å klippe gress i skogen

SPYDEBERG (NRK): Ekteparet Unni og Tom Karlsen har brukt over to år på å legge langdistanseløypene til orienterings-VM i Østfold. Men ingen får se hvordan de ble før onsdag.

Unni og Tom Karlsen

ORIENTERINGSFRELSTE: Til lørdag, på VMs siste dag, har Unni og Tom Karlsen 40 års bryllupsdag, men det er uaktuelt å reise bort fra mesterskapet. Her er de ute i skogen i nærheten av langdistanseløypene som de to har lagt.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Her har det ligget et dyr.

Unni Karlsen (66) beveger seg lett bortover skogbunnen mens hun peker på et området der lyngen er presset ned.

Hun er blitt vant til å se både elg, rådyr og hare i jobben som hun og ektemann Tom (67) tok på seg for litt over to år siden: Å legge løypene til den prestisjetunge langdistanseøvelsen under VM i orientering i Østfold.

– Det er jo toppen av kransekaka å få legge en VM-løype, sier Unni Karlsen.

Unni og Tom Karlsen

Ekteparet Karlsen har tilbrakt hundrevis av timer i skogen og er ifølge grunneieren blitt fanget opp på flere viltkameraer underveis.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Nektet adgang

Men det har vært en krevende jobb. Da de startet fantes det ikke engang o-kart over området der de skulle finne både kvinnenes løype på ca. 11 kilometer og herrenes på litt over 16.

Terrenget på 15.000 mål hadde det aldri før vært løpt orientering i og det ble raskt lagt ned forbud mot å ferdes der for dem som hadde tenkt seg til VM.

Samtidig startet ekteparet Karlsen på en dugnadsjobb som nå teller over 1200 timer. NRK får ikke filme én meter av den hemmelige traseen, og blir i stedet tatt med på en omvisning i skogen rundt når vi spør om de kan vise hvordan de jobber.

– Her kunne vi ha hatt en post, forklarer Unni Karlsen og spretter opp på en liten kolle.

– Det hadde gått an. Så måtte vi heller ha funnet en kameraposisjon som er bedre enn akkurat her vi står nå, sier mannen som følger hakk i hæl.

Det er lite som tyder på at de to nærmer seg 70 år.

Klippet fem km med løype

Det virker som de har tenkt på alt. Da for eksempel Karlsen-duoen oppdaget at det vokste mye gress på stiene i Østfold-skogen hentet de en kantklipper som de tok med seg ut i traseen. I over 60 timer har de klipt gress ute i skogen.

– Vi har nok klipt omtrent fem kilometer av løypene, sier Karlsen.

Olav Lundanes

Norske Olav Lundens er regjerende verdensmester på langdistanse. Til onsdag skal han bryne seg på løypa til Unni og Tom Karlsen.

Foto: Remy Steinegger / NTB scanpix

Langt gress på stier vil gjøre en konkurranse urettferdig siden det da blir tyngre å løpe for dem som starter først. Dessuten vil de som starter til slutt kunne få en fordel siden det blir spor etter de andre.

De har også båret over 150 planker og staur ut i det enorme området. Alt er malt grått for å ikke synes så godt.

Både Unni og Tom Karlsen har konkurrert på toppnivå og har i 13 år lagt løyper i Blodslitet, et av Norges tøffest o-løp, men aldri før har de lagt løyper i en internasjonal konkurranse.

– Det spesielle nå er at dette skal sendes på TV. Vanligvis står vi helt fritt til å velge start og mål, men nå må vi samarbeide med TV-produksjonen for å få nok bilder av interessante områder. Vi må vise hvor fort utøverne faktisk løper, sier Tom Karlsen.

– Men vi har en god magefølelse.

VMs langdistanse er til onsdag.

Sportsnyheter

Britain Soccer League Cup

Liverpool-kapteinen i tårer etter «juniorbragd» – Chelsea hudflettes av ekspertene

Kaptein Virgil van Dijk og et juniorpreget Liverpool vant ligacupen etter et nervedrama av de sjeldne søndag. Da seieren var et faktum, kom tårene hos kapteinen.

Siste nytt

 • 15 år gammel rallyfører døde på New Zealand

  En 15 år gammel rallyfører og kartleseren hans mistet livet da de kjørte av veien og havnet i en elv under et sprintrally nord på New Zealand.

  Politiet sier bilen til Brooklyn Horan (15) og Tyson Jemmett (35) skled på en grusvei i Paparoa nordvest for landets største by Auckland. Rallybilen og de to om bord havnet uti en elv der vannføringen var høy på grunn av regn.

  Aldersgrensen for å ta førerkort på New Zealand er 16 år, men yngre utøvere kan få lisens til å drive motorsport på lukket bane eller stengte veier på visse betingelser. Motorsport New Zealand sier de utsteder juniorlisenser til utøvere mellom 12 og 15 år.

  (NTB)

 • Haugan to hundredeler unna pallen – Kristoffersen skuffet

  Timon Haugan ble beste nordmann i slalåmrennet i California med fjerdeplass. Han var to hundredeler fra tredjeplassen.

  Selv om det ikke ble pallplass, var Viaplay-kommentator Kjetil André Aamodt imponert over 27-åringen.

  – Han er i toppslag og har vært det hele sesongen. Han leverer igjen – denne gangen i California, sa Aamodt da Haugan kjørte i mål.

  Manuel Feller, som leder slalåmcupen, tok sin fjerde slalåmseier for sesongen. Han kjørte seg opp fra tredjeplass etter første omgang og seiret foran franske Clément Noël og tyske Linus Strasser.

  Henrik Kristoffersen var på 5.-plass etter første omgang, men leverte ingen topp finaleomgang og måtte nøye seg med 8.-plass.

  – Ingen god dag på jobben for Kristoffersen i paradegrenen, sa Aamodt.

  – Rufsete, slo Viaplay-kollega Kjetil Jansrud fast.

  Atle Lie McGrath leverte for annen dag på rad beste omgangstid i finalen. Han kjørte seg opp fra 27.- til 12.-plass.

  (NRK / NTB)

  WCup Mens Slalom Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Ny seier for Lilleberg og Lightning

  Emil Martinsen Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tok en ny sterk borteseier da New Jersey Devils ble slått 4-1 søndag.

  Dermed har laget etter tre strake tap slått tilbake med to seirer på like mange dager, begge i New York-området. Lørdag ble Islanders slått.

  Lilleberg spilte 16.56 minutter. Han var ikke på isen ved noen av de fire scoringene i kampen. Han sonet en utvisning tidlig i 3. periode for å ha spilt pucken over vantet.

  Lightning ligger i øyeblikket an til å få wildcardplass til sluttspillet.

  (NTB)

  Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal