Hopp til innhold

Carlsens russiske rivaler straffes etter omstridt parti – anken avvist

Partiet mellom Jan Nepomnjasjtsjij og Daniil Dubov skapte skikkelig rabalder i VM i lynsjakk. Nå har den russiske duoen fått straff.

Daniil Dubov og Magnus Carlsen

FÅR KRITIKK: Daniil Dubov (til venstre) i parti mot Magnus Carlsen. I bakgrunnen skimtes Jan Nepomnjasjtsjij i fargerik genser. Det er ikke dette partiet som har ført til oppstyr.

Foto: Anastasia Korolkova / FIDE

I den ellevte runden av VM i lynsjakk møttes Dubov og «Nepo» til parti. Der flyttet de kun hestene. Og da alle fire hestene tilbake til sitt opprinnelige felt ble spillerne enige om remis.

I NRKs studio var Atle Grønn nærmest lamslått av partiet.

– De gjør noe man bør diskutere den etiske siden ved. De viser ringeakt for verdensmesterskapet. De må ha avtalt det på forhånd, sier Atle Grønn og slår fast:

– De spiller tullesjakk!

Til NRK bekrefter Pavel Tregubov, leder for klagekomiteen i VM, at begge spillerne har fått null poeng etter partiet.

I en uttalelse fra Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) sier sjefdommer Ivan Syrovy:

– Begge spillerne er ansvarlige for dette, jeg vurderer det dit hen at de avtalte resultatet på forhånd. Dette baserer jeg på trekkene de gjorde.

Tregubov fortalte til NRK at begge spillerne anket avgjørelsen, fordi de mener det skjedde siden VM-partiene var på overtid.

Etter at avgjørelsen var tatt, sto Nepomnjasjtsjij og Dubov skolerett for Pavel Tregubov, leder for klagekomiteen.

Daniil Dubov (i midten) og Jan Nepomnjasjtsjij (lengst til høyre) diskuterer med Pavel Tregubov (med ryggen til nest lengst til høyre)
Foto: Simon Zetlitz Nessler / NRK

Spillerne fikk frist til klokken 01.00 usbekistansk tid (21.00 norsk tid fredag) for å komme med en skriftlig forklaring.

Langt på natt lokal tid, opplyser Fide til NRK at ankekomiteen enstemmig avviste anken til de to russerne.

Dermed endte Nepomnjasjtsjij og Dubov opp med null poeng hver, og ligger med det et halvt poeng bak Carlsen og fem andre spillere i tet før avslutningsdagen i hurtigsjakk-VM.

Hverken Dubov eller Nepomnjasjtsjij ønsket å kommentere saken til NRK fredag, men på X har Nepo lagt ut følgende melding:

En twitter-melding fra Jan Nepomnjasjtsjij som sier: 0,5 poeng fra Griffing.
Faksimile: X

Dommer: – Burde straffes hardt

Etter at partiet ble kringkastet var Torstein Bae svært opprørt.

– Jeg synes det er utrolig barnslig. De burde bli straffet hardt for dette, det er absolutt ikke akseptabelt, sier Bae.

Kristoffer Gressli er sjakkdommer og bidrar under NRKs sjakksendinger i romjulen.

Den typen oppførsel vil jeg ikke ha. Hverken i barneturneringer, voksenturneringer eller i VM. Det er helt på trynet og hører ikke sted noe hjemme, sier en opprørt Gressli.

Kristoffer Gressli

DOMMER: Kristoffer Gressli ble illsint da han så det omstridte partiet.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Etter at han så partiet mellom Nepomnjasjtsjij og Dubov ble Gressli regelrett rasende. Underveis i intervjuet snakker han seg sintere og sintere.

Det er en total mangel på respekt for spillet. Det er ikke lov, det står konkret i sjakkreglene at man ikke kan avtale remis før det er gjort et trekk.

Skikkelig ræva sportsånd, konkluderer han.

Etter å ha sett avgjørelsen har Gressli følgende kommentar:

– Helt riktig dømt.

Gressli utdyper:

– Hele den norske dommerstanden er enige i at 0–0 er helt korrekt for et slikt «jukseparti». Dette er ikke noe man skal ha noe sted, selv om det er profilerte spillere. Det er bra at man ikke skiller på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Flere raske remiser

Dubov spilte flere lynraske remiser på lynsjakk-VMs første dag. Blant annet tilbød han Vladislav Artemjev remis etter ett(!) trekk.

Til NRK sa russeren følgende etter remisen:

– Jeg kom for sent, og tapte litt over ett minutt. Så jeg er veldig glad for at han tilbød remis. Men jeg var klar til å kjempe, det var min feil, sier Artemjev til NRK.

– Når vi er en del spillere i teten med samme poengsum, blir det en del remiser, sier Artemjev.

Norske Johan-Sebastian Christiansen støtter NRKs eksperter.

– Det er litt tøvete, det burde ha vært en regel mot akkurat sånn. De gjør det bare for å sikre at de holder seg i toppen, sier Christiansen.

Carlsen i teten etter første dag

Avtalte remiser eller ei, både «Nepo», Dubov og Carlsen er i teten etter én av to dager av VM. Carlsen er én av åtte spillere som står med ni poeng etter første dag.

– Et veldig godt utgangspunkt med tanke på at han ikke har vært særlig opplagt i dag, sier pappa Henrik Carlsen til NRK etter fredagens partier.

Les også Carlsen meiner han ikkje er den beste i historia – ekspert peikar på mogleg «mangel»

Magnus Carlsen Samarkand

Da flagget skulle heises til topps i Usbekistan for å hedre verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, gikk det galt.

Siste nytt

 • Forbannet Hovland midt i fiaskorunde: – Så jævlig dårlig du er

  Viktor Hovland hadde en mildt sagt tung dag på jobb under majorturneringen The Masters fredag kveld norsk tid. Allerede på det første hullet kom en forsmak på det som var i vente, da han gikk av med en såkalt bogey. Det vil si at han brukte ett slag «for mye». På hull to ble vondt til betydelig verre, og etter banens fem første hull, lå han hele sju slag over par.

  – Den verste starten i manns minne, kommenterte Discovery-ekspert Per Haugsrud.

  – Et sjokk for systemet, supplerte kollega Henrik Bjørnstad.

  Hovland var avhengig av å pynte på scoren for å kvalifisere seg til turneringens to siste dager, men da han vartet opp med nok et skjevt utslag i sterk vind på den allerede fryktinngytende golfbanen Augusta, rant det over for 26-åringen.

  – Det er så sjukt. Det er så sjukt, ropte han i fortvilelse, før han utbrøt:

  – Så jævlig dårlig du er i golf!

  Discovery-ekspert Marius Thorp fikk med seg utbruddet:

  – Det er en reaksjon på at han ikke får til det han vil. Han vet nok godt at han ikke er jævlig dårlig i golf, sa han under kanalens studiosending.

  Avslutningen ble også et mareritt for mannen som skrev norsk idrettshistorie så sent som i august, og en dobbeltbogey på hull 15 fjernet alt håp om at han skulle klare cuten.

  Hovland hadde ikke misset en cut siden Scottish Open sommeren 2022, men nå går altså Masters-helgen uten nordmannen. Bare topp 50 får være med lørdag og søndag, og fredagens fiaskorunde sendte Hovland ned på en delt 71.-plass (runden pågår fortsatt).

  I tillegg til tidlig hjemreise, betyr resultatet ny verstenotering i en profesjonell turnering. Den forrige var en runde på 80 slag under Porsche European Open tilbake i 2018. Fasiten fredag er 81 slag, ni over par.

  Trioen i tet ligger på seks slag under par.

  Viktor Hovland, The Masters
  Foto: JAMIE SQUIRE / AFP
 • Strand Larsen-mål ikke nok for Celta Vigo

  Jørgen Strand Larsen notert seg med én scoring da Celta Vigo tapte 1-2 borte mot Real Betis i La Liga fredag kveld.

  Haldenserens scoring kom imidlertid ett minutt på overtid, og da ble det fryktelig kort tid for gjestene å snu kampen.

  Scoringen kom da nordmannen styrte inn en rakett fra Franco Cervi. Nettkjenningen var Strand LArsens 11. i ligaen denne sesongen.

  Fra før hadde Juan Miranda sendt vertene i ledelsen etter 53 minutter, før Nabil Fekir doblet en halvtime senere.

  Celta ligger på 17.-plass på La Liga-tabellen og har virkelig kniven på strupen for å unngå nedrykk. Det skiller bare tre poeng ned til Cádiz på nedrykksplass.

  Betis ligger på sin side helt oppe på 7.-plass og er for virkelig med i kampen om europaspill neste sesong. (NTB)

  Strand Larsen
  Foto: Reuters
 • Delte serien i jakt på VM-plass

  Håvard Sandstad Eidsmo (Freidig) og Eirik Langedal Breivik (NTNUI) delte seieren i sprintløpet i Halden O-meeting, den første viktige konkurransen på norsk jord i orienteringssesongen.

  Dermed har de festet grepet om to av de åtte ledige plassene til verdenscupåpningen i Sveits og Italia, konkurranser hvor det er viktig å prestere for å få en plass i troppen til VM i Skottland i sommer.

  I kvinneklassen tok Andrine Benjaminsen (Lillomarka) en klar seier.

  Håvard Sandstad Eidsmo og Eirik Langedal Breivik
  Foto: Ivar Haugen / NOF

Sendeplan

Kl. Program Kanal