Hopp til innhold

Bjørndalen hardt ut mot VM-øvelsen: – Synd det deles ut medalje

ANTERSELVA (NRK): Norge forsvarte VM-gullet på parstafett, men skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen er kritisk til at så mange gode utøvere går glipp av muligheten til å kjempe om medalje. Det samme er Martin Fourcade.

Ole Einar Bjørndalen

KINA-SJEF: Ole Einar Bjørndalen er på plass i VM som trener for Kina. Han er langt ifra begeistret over øvelsen parstafett.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

En mesterlig siste skyting av Johannes Thingnes Bø sørget for nok et norsk VM-gull i Anterselva. Denne gang på den nye VM-øvelsen parstafett som han gikk sammen med Marte Olsbu Røiseland.

Men skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen er svært kritisk til øvelsen.

– Det er synd at en VM-medalje blir utdelt og så mange må sitte hjemme å se på. Jeg er ikke akkurat så veldig fan av denne øvelsen, sier han til NRK.

Kinas trener trekker frem «vrakede» utøvere som Quentin Fillon Maillet, Martin Fourcade og Tarjei Bø, sammen med flere tyske og russiske skiskyttere.

– Det er klart at man stiller med både det beste norske og tyske laget, men Fourcade, for eksempel, sitter hjemme. Det er til å flire av, mener Bjørndalen, som så sitt kinesiske lag ende på 21.-plass.

Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland øverst på pallen etter parstafetten.

PALLEN: Norge tok gull på parstafett foran Tyskland (t.v.) og Frankrike.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Etter målgang torsdag kastet nettopp Fourcade seg inn i debatten - på Bjørndalens side.

– Jeg ser på parstafetten og innser at kun to av de 12 beste herrene i verdenscupen, og fire av de 12 beste kvinnene i verdenscupen går. Det er kanskje spennende, men noe mangler ..., skriver Fourcade på Twitter.

Laster Twitter-innhold

I stedet for Fourcade var det mer kraftfulle Émilien Jacquelin som fikk gå for Frankrike. Han bekreftet overfor NRK at det var trenerne som tok ut laget. Fourcade ga med andre ord ikke fra seg plassen.

Jacquelin mener øvelsen bør flyttes.

– Jeg synes det er en bra konkurranse, men den bør kanskje settes i starten av VM fordi den er veldig hard og intens, spesielt etter normaldistansen, sier den franske ankermannen.

Ønsker kvalifisering

30 lag stilte til start på stafetten, som for første gang var på VM-programmet i fjor.

Den tidligere norske stjernen mener øvelsen burde løses på en annen måte.

– De burde hatt en kvalifisering for å stille, i hvert fall for dem som har mange som kan kjempe om gull, foreslår han.

Johannes Thingnes Bø var strålende fornøyd med nok et VM-gull, selv om det kom på parstafett. Men også han mener at i hvert fall avviklingen av øvelsen kan justeres.

– De (IBU) burde kanskje vurdere å sette parstafett og blandet stafett på samme dag. Da blir det en mindre dag å kjøre på med i mesterskapet. Da blir det tre løpere som får gå, i stedet for to, sier Bø til NRK.

– Burde det vært kvalifikasjon?

– Nei, altså. Det er vanskelig å si. Det blir litt sånn når du fjerner mange gode navn fordi man bare kan stille med et lag.. Så inviterer du jo mange inn i dansen. Det er jo det de prøver. Det går utover Vetle og Tarjei som er reserver. De har jo selvfølgelig lyst til å ta medalje. Men så ser du Lesser (Tyskland) som kommer inn og tar medalje, og han er ikke på VM-laget til Tyskland en gang. Det kjenner nok mange på av dem som ikke får gå i dag på.

Martin Fourcade

KRITISK: Onsdag tok Martin Fourcade VM-gull på 20 kilometer, men han gikk likevel ikke torsdagens parstafett. Etter øvelsen kom også han med kritikk.

Foto: Tiziana Fabi / AFP

– Fourcade skyter ikke raskt nok

Liv Grete Skjelbreid er uenig i kritikken fra Bjørndalen.

– Ser man for eksempel på det franske laget så er ikke Martin Fourcade bra nok, fordi han ikke skyter raskt nok. Parstafetten handler mer om å skyte fort, enn å gå fort på ski, mener NRKs ekspert, og mener det er grunnen til at Émilien Jacquelin gikk for Frankrike.

– At det er én kvinne og én mann gjør også at flere lag har vinnersjanser, og det liker jeg ved denne øvelsen, legger Skjelbreid til.

Bjørndalen påpeker at det ikke er alt ved øvelsen han misliker.

– Det er den beste for TV, men for mange gode mister sjansen til å kjempe om gullet.

Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø

IKKE PLASS TIL BEGGE: Kun én kvinne og én mann får gå parstafetten. Det betyr at Tarjei Bø (t.h.) ble vraket til fordel for lillebror Johannes Thingnes Bø på øvelsen i årets VM.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

«Klaget» til IBU

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er ikke overrasket over uttalelsene, og forteller at dette var noe Bjørndalen tok opp med dem allerede før sesongstart.

– Jeg forstår noen av perspektivene hans, men det er flere gode ting ved denne øvelsen. Som at så mange ulike nasjoner har sjansen til å ta en medalje, Den olympiske komité krever dessuten flere øvelser med blandet kjønn, og i et VM med så tett program og mange øvelser så har vi hørt fra flere lag at de synes det er fint at noen kan få hvile, forteller sportsdirektør i IBU, Felix Bitterling.

Han vil ikke utelukke at det vil bli gjort endringer i den fortsatt nye øvelsen i fremtiden.

– Vi gjør fortløpende vurderinger av øvelsesformatene våre, men først må formatet sette seg, sier Bitterling, og påpeker at skepsisen som var til parstafetten i starten ser ut til å være borte.

SIKRET GULLET: Med denne utrolige skytingen sikret Johannes Thingnes Bø norsk VM-gull på parstafetten i 2020.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal