Bjørndalen hardt ut mot VM-øvelsen: – Synd det deles ut medalje

ANTERSELVA (NRK): Norge forsvarte VM-gullet på parstafett, men skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen er kritisk til at så mange gode utøvere går glipp av muligheten til å kjempe om medalje. Det samme er Martin Fourcade.

Ole Einar Bjørndalen

KINA-SJEF: Ole Einar Bjørndalen er på plass i VM som trener for Kina. Han er langt ifra begeistret over øvelsen parstafett.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

En mesterlig siste skyting av Johannes Thingnes Bø sørget for nok et norsk VM-gull i Anterselva. Denne gang på den nye VM-øvelsen parstafett som han gikk sammen med Marte Olsbu Røiseland.

Men skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen er svært kritisk til øvelsen.

– Det er synd at en VM-medalje blir utdelt og så mange må sitte hjemme å se på. Jeg er ikke akkurat så veldig fan av denne øvelsen, sier han til NRK.

Kinas trener trekker frem «vrakede» utøvere som Quentin Fillon Maillet, Martin Fourcade og Tarjei Bø, sammen med flere tyske og russiske skiskyttere.

– Det er klart at man stiller med både det beste norske og tyske laget, men Fourcade, for eksempel, sitter hjemme. Det er til å flire av, mener Bjørndalen, som så sitt kinesiske lag ende på 21.-plass.

Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland øverst på pallen etter parstafetten.

PALLEN: Norge tok gull på parstafett foran Tyskland (t.v.) og Frankrike.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Etter målgang torsdag kastet nettopp Fourcade seg inn i debatten - på Bjørndalens side.

– Jeg ser på parstafetten og innser at kun to av de 12 beste herrene i verdenscupen, og fire av de 12 beste kvinnene i verdenscupen går. Det er kanskje spennende, men noe mangler ..., skriver Fourcade på Twitter.

Laster Twitter-innhold

I stedet for Fourcade var det mer kraftfulle Émilien Jacquelin som fikk gå for Frankrike. Han bekreftet overfor NRK at det var trenerne som tok ut laget. Fourcade ga med andre ord ikke fra seg plassen.

Jacquelin mener øvelsen bør flyttes.

– Jeg synes det er en bra konkurranse, men den bør kanskje settes i starten av VM fordi den er veldig hard og intens, spesielt etter normaldistansen, sier den franske ankermannen.

Ønsker kvalifisering

30 lag stilte til start på stafetten, som for første gang var på VM-programmet i fjor.

Den tidligere norske stjernen mener øvelsen burde løses på en annen måte.

– De burde hatt en kvalifisering for å stille, i hvert fall for dem som har mange som kan kjempe om gull, foreslår han.

Johannes Thingnes Bø var strålende fornøyd med nok et VM-gull, selv om det kom på parstafett. Men også han mener at i hvert fall avviklingen av øvelsen kan justeres.

– De (IBU) burde kanskje vurdere å sette parstafett og blandet stafett på samme dag. Da blir det en mindre dag å kjøre på med i mesterskapet. Da blir det tre løpere som får gå, i stedet for to, sier Bø til NRK.

– Burde det vært kvalifikasjon?

– Nei, altså. Det er vanskelig å si. Det blir litt sånn når du fjerner mange gode navn fordi man bare kan stille med et lag.. Så inviterer du jo mange inn i dansen. Det er jo det de prøver. Det går utover Vetle og Tarjei som er reserver. De har jo selvfølgelig lyst til å ta medalje. Men så ser du Lesser (Tyskland) som kommer inn og tar medalje, og han er ikke på VM-laget til Tyskland en gang. Det kjenner nok mange på av dem som ikke får gå i dag på.

Martin Fourcade

KRITISK: Onsdag tok Martin Fourcade VM-gull på 20 kilometer, men han gikk likevel ikke torsdagens parstafett. Etter øvelsen kom også han med kritikk.

Foto: Tiziana Fabi / AFP

– Fourcade skyter ikke raskt nok

Liv Grete Skjelbreid er uenig i kritikken fra Bjørndalen.

– Ser man for eksempel på det franske laget så er ikke Martin Fourcade bra nok, fordi han ikke skyter raskt nok. Parstafetten handler mer om å skyte fort, enn å gå fort på ski, mener NRKs ekspert, og mener det er grunnen til at Émilien Jacquelin gikk for Frankrike.

– At det er én kvinne og én mann gjør også at flere lag har vinnersjanser, og det liker jeg ved denne øvelsen, legger Skjelbreid til.

Bjørndalen påpeker at det ikke er alt ved øvelsen han misliker.

– Det er den beste for TV, men for mange gode mister sjansen til å kjempe om gullet.

Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø

IKKE PLASS TIL BEGGE: Kun én kvinne og én mann får gå parstafetten. Det betyr at Tarjei Bø (t.h.) ble vraket til fordel for lillebror Johannes Thingnes Bø på øvelsen i årets VM.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

«Klaget» til IBU

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er ikke overrasket over uttalelsene, og forteller at dette var noe Bjørndalen tok opp med dem allerede før sesongstart.

– Jeg forstår noen av perspektivene hans, men det er flere gode ting ved denne øvelsen. Som at så mange ulike nasjoner har sjansen til å ta en medalje, Den olympiske komité krever dessuten flere øvelser med blandet kjønn, og i et VM med så tett program og mange øvelser så har vi hørt fra flere lag at de synes det er fint at noen kan få hvile, forteller sportsdirektør i IBU, Felix Bitterling.

Han vil ikke utelukke at det vil bli gjort endringer i den fortsatt nye øvelsen i fremtiden.

– Vi gjør fortløpende vurderinger av øvelsesformatene våre, men først må formatet sette seg, sier Bitterling, og påpeker at skepsisen som var til parstafetten i starten ser ut til å være borte.

SIKRET GULLET: Med denne utrolige skytingen sikret Johannes Thingnes Bø norsk VM-gull på parstafetten i 2020.

Siste nytt

 • Vurderer kortere langrennssesong

  Det internasjonale skiforbundet (FIS) åpner for at hele sesongen neste vinter kan ryke, skriver VG. Hvis reiseforbudet gjelder blir det umulig å ha en normal sesong.

  FIS vurderer også færre renn og om man kan holde flere renn i samme land.

  Østberg, Johaug og Weng
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen
 • Rekordtidlig friidretts-VM i 2022

  Friidretts-VM i Eugene, Oregon skal arrangeres fra 15. til 24. juli i 2022. Aldri før har VM startet så tidlig på året.

  Mesterskapet i USA skulle egentlig vært holdt i august neste år, men det måtte utsettes som følge av at sommer-OL i Tokyo ble utsatt i et år.

  Den nye terminlisten gjør at det ikke blir kollisjoner mellom VM, EM og Samveldelekene, som alle skal holdes i juli/august 2022.

  – Dette blir en bonanza for friidrettsfans verden rundt, sier president i det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud
 • Positiv B-prøve for EM-gullvinner

  Svenske Robert Fsihas B-prøve var også positiv. Svensken tok EM-gull i terrengløp i desember, men i februar ble han tatt i doping. Testen ble gjort i Addis Abeba, Etiopia, 13 dager før han tok gullet.

  Fshia ønsker ikke å kommentere saken, ifølge SVT.

  Terrengløp-EM
  Foto: Pedro Rocha / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal