Hopp til innhold

VM-avlysningen fikk profilene til å måpe: – Noen som ikke har gjort jobben sin

Bare et halvt år før VM i snøsport skulle arrangeres for andre gang så arrangørene seg nødt til å avlyse mesterskapet. Det forundrer forrige vinters VM-konge og -dronning.

Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen

FORUNDRA: Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen ble tatt på senga av VM-avlysningen som kom i helga.

– Vi skriver 1. juli 2022, og har fortsatt ingen avtale. Det er urimelige og for risikable forutsetninger for å arrangere fire-fem VM-konkurranser.

Det skrev styreleder i Sveriges parasportforbund, Åsa Llinares Norlin, i en pressemelding i helgen.

De valgte dermed å avlyse mesterskapet i Östersund, som de har planlagt siden 2016. Årsaken er som Norlin nevner at arrangøren ikke har fått på plass en arrangementsavtale.

At paraidretten nå skal bli overført fra Det internasjonale parasportforbundet (IPC) til FIS har komplisert saken ytterligere, forteller generalsekretær i Svenske parasportforbundet, Bo Sköld til NRK.

– Hverken IPC eller FIS hadde en avtale med oss 1. juli og det førte til det hadde vært en ganske lang prosess før vi kunne blitt enige. Vi ble ikke informert om overføringen fra IPC til FIS før veldig sent i mai. Og uten en arrangementsavtale ville det blitt uhørt vanskelig for oss å skaffe de nødvendige TV-avtalene, sponsorer osv., sier Sköld.

I en mail til NRK informerer FIS om at avtalen om å overføre paraidretten fra IPC til FIS ikke er fullført, og at det internasjonale skiforbundet derfor ikke har ansvar for å tilby de svenske arrangørene en arrangementsavtale.

NRK har onsdag prøvd å få en kommentar fra IPC om dette uten å lykkes.

– Forundra og forvirra

VM snøsport for parautøvere

TRIST: Vilde Nilsen så frem til å forsvare den imponerende gullfangsten fra VM i snøsport på Lillehammer.

Foto: Samuel Andersen / NTB

Mesterskapet var neste sesongs store høydepunkt for parastjernene Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen.

På Hafjell og Lillehammer i vinter tok de henholdsvis fem og fire medaljer hver, men ser nå ikke ut til å få muligheten til å forsvare disse neste vinter.

– Jeg hadde sett frem til å gjøre et bra VM. Jeg føler jeg gjorde det bra i år og hadde lyst til å forsvare titlene mine i Östersund. Ikke minst etter at det ble en nedtur i Paralympics ville jeg revansjere meg. Det er utrolig trist. Det er en arena som passer meg bra og som er kjent for å gjennomføre gode arrangement, sier Nilsen til NRK.

Saltvik Pedersen ble mildt sagt overrasket da han fikk vite at VM var avlyst.

– Jeg hadde ikke fått noen indikasjoner på at det var noen problemer før helga, så jeg ble litt forundra og forvirra. Jeg håper det løser seg, men det virker som noen ikke har gjort jobben sin, sier paraalpinisten.

Les også Uten pappa

Jesper Saltvik Pedersen, ingress

– Skjønner ikke problemet

Nå reagerer han på at IPC ikke har klart å gi den svenske arrangøren en avtale.

– Det burde vært på plass før. Jeg skjønner ærlig talt ikke problemet. At de ikke har hatt dialog viser at de kanskje ikke tar det så seriøst, sier Saltvik Pedersen.

– Det viser at det fortsatt er en kamp vi må kjempe og at det ikke er noe som er gjort av seg selv. Det er en kamp som må kjempes hele veien, følger han opp.

VM snøsport for parautøvere

MÅ KJEMPE: Medaljegrossisten i alpinløypa mener dette er et tegn på at kampen til parautøverne ikke er over.

Foto: Gisle Johnsen / NTB

Avlysningen får Nilsen til å lure på hva som har skjedd i prosessen.

– Det er litt merkelig. Det virker som det har blitt en klinsj mellom IPC og FIS som har tatt tid å løse. Dumt at de ikke finner ut av det før det er et halvt år igjen til mesterskapet, mener langrennsløperen som er regjerende verdensmester på sprint og 10 km klassisk.

– Behøver noe bedre

En som hadde håpet å vite mer om prosessen mellom IPC og FIS, er Sköld i det svenske parasportforbundet. Han føler at de har blitt stående utenfor og kommer til å ta dette opp med FIS.

– Vi behøver noe bedre fra det internasjonale nivået for å inkludere de ulike partene, spesielt når vi er en så stor arrangør. Det er viktig å inkludere de som skal inkluderes. Delaktigheten er viktig for at det skal bli bra for para, mener generalsekretæren.

– Jeg oppfatter at FIS har tatt på seg ansvaret og vil ta det seriøst, men så vet ikke jeg hvordan overføringen har foregått. Annet enn at det har gått veldig fort mot slutten og jeg vet ikke hvor mye tid de har brukt på avtaler, følger Sköld opp.

FIS har ikke svart NRK på sin henvendelse om denne saken.

Les også Premiert med tekopp etter bragd: – Respektløst

Jesper Saltvik Pedersen

Diskuterer alternativ

Både Saltvik Pedersen og Nilsen er positive til at FIS nå har overtatt paraidretten, og håper dette bare er litt oppstartsproblemer.

– For parasporten er det fantastisk at vi går inn i FIS og ikke er en del av IPC. At vi etter hvert kan ha verdenscup og mesterskap på samme arena som funksjonsfriske vil være fantastisk. Virker som det er litt voksesmerter nå, men på lang sikt er dette et løft for sporten, mener Saltvik Pedersen og kommer med et lite hjertesukk:

– Denne saken viser at ingenting gjør seg selv.

Men kanskje er ikke alt håp ute for mesterskap neste sesong likevel.

– Vi diskuterer nå med FIS og IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) om å gjennomføre deler av VM, men akkurat nå kan vi ikke love noen ting. Vi må se på hva som er mulig å gjennomføre, forteller Sköld i det svenske parasportforbundet.

I en tidligere versjon av denne saken skrev NRK at ansvaret for paraidretten hadde blitt overført fra IPC til FIS. Dette stemmer ikke da avtalen mellom partene foreløpig ikke er signert opplyser FIS onsdag. Saken ble oppdatert onsdag 6. juli 16.52.

Siste nytt

 • Jubileumsfeiring for svensk ishockey-profil

  Victor Hedman spilte natt til tirsdag sin 1000. kamp i grunnspillet i NHL og sammen med lagkameratene i Tampa Bay Lightning kunne han feire for en 4-0-seier hjemme mot Dallas Stars.

  Hedman er den 17. svensken som når milepælen i verdens gjeveste ishockeyliga.

  Forsvarsspilleren har vært med på å vinne Stanley Cup (NHL-sluttspillet) to ganger med Tampa Bay Lightning, en klubb han først kom til i 2009.

  – Å få ha med hele familien ut på isen og høre alle hyllestene - jeg kan ikke helt tro at jeg får være med på dette. Det hadde jeg aldri trodd i mine yngre dager. Det føles nesten litt uvirkelig, sier Hedman til Aftonbladet.

  Mats Zuccarello er til sammenligning den nordmannen med flest kamper i NHL. Han står med 788 kamper i grunnspillet.

  Victor Hedman
  Foto: Chris O'Meara / AP
 • Strand Larsen reddet sårt tiltrengt Celta Vigo-poeng

  Celta Vigo har ikke vunnet en ligakamp på ti strake ligakamper siden 1. september. Mandag ble det 1-1 og ett poeng mot Cadiz takket være landslagsspiss Jørgen Strand Larsen.

  Celta Vigo er i akutt poengnød i spansk fotball. Åtte poeng på de første 14 kampene var fasiten foran mandagens hjemmekamp. Sist det så like mørkt ut på samme tidspunkt i sesongen var helt tilbake i 1943.

  Mandag havnet Strand Larsen og lagkameratene også bakpå da Christopher Ramos sendte gjestene Cadiz i ledelsen etter kun 16 minutters spill.

  Tolv minutter etter pause satt utligningen signert Strand Larsen. Et innlegg inn foran mål havnet hos nordmannen på bakerste stolpe, og østfoldingen skled ballen inn i nettet.

  Nordmannen ble byttet ut på overtid.

  Det ene poenget betyr at Celta Vigo fortsatt er under nedrykksstreken. Trøsten er at det skiller kun to poeng opp til Mallorca på trygg grunn.

  (©NTB)

  Jørgen Strand Larsen
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Fanny Jahre er død

  Konen til Espen «Shampo» Knutsen, Fanny Jahre, er død.

  Det kommer frem i en dødsannonse i Aftenposten. Hun døde uventet 28. november, 45 år gammel.

  «Et hjerte av godhet har sluttet å slå. Savnet og minnene vil for alltid bestå.», skriver familien.

  Paret giftet seg 30. desember i 2012 og flyttet tidligere i år til Sveits, hvor Jahre døde. Sammen har de barna Marius (11) og Mille (9).

  Knutsen er en av tidenes beste norske ishockeyspillerne og spilte nesten 200 NHL-kamper for Columbus Blue Jackets og Anaheim Mighty Ducks. Senere har han vært trener for Vålerenga Hockey i to perioder.

  Jahre er datter av skipsreder Jørgen Jahre jr. og Kari Anette Jacobsen og spilte tidligere håndball for Runar.

Sendeplan

Kl. Program Kanal