Hopp til innhold

VM-avlysningen fikk profilene til å måpe: – Noen som ikke har gjort jobben sin

Bare et halvt år før VM i snøsport skulle arrangeres for andre gang så arrangørene seg nødt til å avlyse mesterskapet. Det forundrer forrige vinters VM-konge og -dronning.

Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen

FORUNDRA: Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen ble tatt på senga av VM-avlysningen som kom i helga.

– Vi skriver 1. juli 2022, og har fortsatt ingen avtale. Det er urimelige og for risikable forutsetninger for å arrangere fire-fem VM-konkurranser.

Det skrev styreleder i Sveriges parasportforbund, Åsa Llinares Norlin, i en pressemelding i helgen.

De valgte dermed å avlyse mesterskapet i Östersund, som de har planlagt siden 2016. Årsaken er som Norlin nevner at arrangøren ikke har fått på plass en arrangementsavtale.

At paraidretten nå skal bli overført fra Det internasjonale parasportforbundet (IPC) til FIS har komplisert saken ytterligere, forteller generalsekretær i Svenske parasportforbundet, Bo Sköld til NRK.

– Hverken IPC eller FIS hadde en avtale med oss 1. juli og det førte til det hadde vært en ganske lang prosess før vi kunne blitt enige. Vi ble ikke informert om overføringen fra IPC til FIS før veldig sent i mai. Og uten en arrangementsavtale ville det blitt uhørt vanskelig for oss å skaffe de nødvendige TV-avtalene, sponsorer osv., sier Sköld.

I en mail til NRK informerer FIS om at avtalen om å overføre paraidretten fra IPC til FIS ikke er fullført, og at det internasjonale skiforbundet derfor ikke har ansvar for å tilby de svenske arrangørene en arrangementsavtale.

NRK har onsdag prøvd å få en kommentar fra IPC om dette uten å lykkes.

– Forundra og forvirra

VM snøsport for parautøvere

TRIST: Vilde Nilsen så frem til å forsvare den imponerende gullfangsten fra VM i snøsport på Lillehammer.

Foto: Samuel Andersen / NTB

Mesterskapet var neste sesongs store høydepunkt for parastjernene Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen.

På Hafjell og Lillehammer i vinter tok de henholdsvis fem og fire medaljer hver, men ser nå ikke ut til å få muligheten til å forsvare disse neste vinter.

– Jeg hadde sett frem til å gjøre et bra VM. Jeg føler jeg gjorde det bra i år og hadde lyst til å forsvare titlene mine i Östersund. Ikke minst etter at det ble en nedtur i Paralympics ville jeg revansjere meg. Det er utrolig trist. Det er en arena som passer meg bra og som er kjent for å gjennomføre gode arrangement, sier Nilsen til NRK.

Saltvik Pedersen ble mildt sagt overrasket da han fikk vite at VM var avlyst.

– Jeg hadde ikke fått noen indikasjoner på at det var noen problemer før helga, så jeg ble litt forundra og forvirra. Jeg håper det løser seg, men det virker som noen ikke har gjort jobben sin, sier paraalpinisten.

Les også Uten pappa

Jesper Saltvik Pedersen, ingress

– Skjønner ikke problemet

Nå reagerer han på at IPC ikke har klart å gi den svenske arrangøren en avtale.

– Det burde vært på plass før. Jeg skjønner ærlig talt ikke problemet. At de ikke har hatt dialog viser at de kanskje ikke tar det så seriøst, sier Saltvik Pedersen.

– Det viser at det fortsatt er en kamp vi må kjempe og at det ikke er noe som er gjort av seg selv. Det er en kamp som må kjempes hele veien, følger han opp.

VM snøsport for parautøvere

MÅ KJEMPE: Medaljegrossisten i alpinløypa mener dette er et tegn på at kampen til parautøverne ikke er over.

Foto: Gisle Johnsen / NTB

Avlysningen får Nilsen til å lure på hva som har skjedd i prosessen.

– Det er litt merkelig. Det virker som det har blitt en klinsj mellom IPC og FIS som har tatt tid å løse. Dumt at de ikke finner ut av det før det er et halvt år igjen til mesterskapet, mener langrennsløperen som er regjerende verdensmester på sprint og 10 km klassisk.

– Behøver noe bedre

En som hadde håpet å vite mer om prosessen mellom IPC og FIS, er Sköld i det svenske parasportforbundet. Han føler at de har blitt stående utenfor og kommer til å ta dette opp med FIS.

– Vi behøver noe bedre fra det internasjonale nivået for å inkludere de ulike partene, spesielt når vi er en så stor arrangør. Det er viktig å inkludere de som skal inkluderes. Delaktigheten er viktig for at det skal bli bra for para, mener generalsekretæren.

– Jeg oppfatter at FIS har tatt på seg ansvaret og vil ta det seriøst, men så vet ikke jeg hvordan overføringen har foregått. Annet enn at det har gått veldig fort mot slutten og jeg vet ikke hvor mye tid de har brukt på avtaler, følger Sköld opp.

FIS har ikke svart NRK på sin henvendelse om denne saken.

Les også Premiert med tekopp etter bragd: – Respektløst

Jesper Saltvik Pedersen

Diskuterer alternativ

Både Saltvik Pedersen og Nilsen er positive til at FIS nå har overtatt paraidretten, og håper dette bare er litt oppstartsproblemer.

– For parasporten er det fantastisk at vi går inn i FIS og ikke er en del av IPC. At vi etter hvert kan ha verdenscup og mesterskap på samme arena som funksjonsfriske vil være fantastisk. Virker som det er litt voksesmerter nå, men på lang sikt er dette et løft for sporten, mener Saltvik Pedersen og kommer med et lite hjertesukk:

– Denne saken viser at ingenting gjør seg selv.

Men kanskje er ikke alt håp ute for mesterskap neste sesong likevel.

– Vi diskuterer nå med FIS og IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) om å gjennomføre deler av VM, men akkurat nå kan vi ikke love noen ting. Vi må se på hva som er mulig å gjennomføre, forteller Sköld i det svenske parasportforbundet.

I en tidligere versjon av denne saken skrev NRK at ansvaret for paraidretten hadde blitt overført fra IPC til FIS. Dette stemmer ikke da avtalen mellom partene foreløpig ikke er signert opplyser FIS onsdag. Saken ble oppdatert onsdag 6. juli 16.52.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal