Hopp til innhold

VM-avlysningen fikk profilene til å måpe: – Noen som ikke har gjort jobben sin

Bare et halvt år før VM i snøsport skulle arrangeres for andre gang så arrangørene seg nødt til å avlyse mesterskapet. Det forundrer forrige vinters VM-konge og -dronning.

Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen

FORUNDRA: Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen ble tatt på senga av VM-avlysningen som kom i helga.

– Vi skriver 1. juli 2022, og har fortsatt ingen avtale. Det er urimelige og for risikable forutsetninger for å arrangere fire-fem VM-konkurranser.

Det skrev styreleder i Sveriges parasportforbund, Åsa Llinares Norlin, i en pressemelding i helgen.

De valgte dermed å avlyse mesterskapet i Östersund, som de har planlagt siden 2016. Årsaken er som Norlin nevner at arrangøren ikke har fått på plass en arrangementsavtale.

At paraidretten nå skal bli overført fra Det internasjonale parasportforbundet (IPC) til FIS har komplisert saken ytterligere, forteller generalsekretær i Svenske parasportforbundet, Bo Sköld til NRK.

– Hverken IPC eller FIS hadde en avtale med oss 1. juli og det førte til det hadde vært en ganske lang prosess før vi kunne blitt enige. Vi ble ikke informert om overføringen fra IPC til FIS før veldig sent i mai. Og uten en arrangementsavtale ville det blitt uhørt vanskelig for oss å skaffe de nødvendige TV-avtalene, sponsorer osv., sier Sköld.

I en mail til NRK informerer FIS om at avtalen om å overføre paraidretten fra IPC til FIS ikke er fullført, og at det internasjonale skiforbundet derfor ikke har ansvar for å tilby de svenske arrangørene en arrangementsavtale.

NRK har onsdag prøvd å få en kommentar fra IPC om dette uten å lykkes.

– Forundra og forvirra

VM snøsport for parautøvere

TRIST: Vilde Nilsen så frem til å forsvare den imponerende gullfangsten fra VM i snøsport på Lillehammer.

Foto: Samuel Andersen / NTB

Mesterskapet var neste sesongs store høydepunkt for parastjernene Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen.

På Hafjell og Lillehammer i vinter tok de henholdsvis fem og fire medaljer hver, men ser nå ikke ut til å få muligheten til å forsvare disse neste vinter.

– Jeg hadde sett frem til å gjøre et bra VM. Jeg føler jeg gjorde det bra i år og hadde lyst til å forsvare titlene mine i Östersund. Ikke minst etter at det ble en nedtur i Paralympics ville jeg revansjere meg. Det er utrolig trist. Det er en arena som passer meg bra og som er kjent for å gjennomføre gode arrangement, sier Nilsen til NRK.

Saltvik Pedersen ble mildt sagt overrasket da han fikk vite at VM var avlyst.

– Jeg hadde ikke fått noen indikasjoner på at det var noen problemer før helga, så jeg ble litt forundra og forvirra. Jeg håper det løser seg, men det virker som noen ikke har gjort jobben sin, sier paraalpinisten.

Les også: Uten pappa

Jesper Saltvik Pedersen, ingress
Jesper Saltvik Pedersen, ingress

– Skjønner ikke problemet

Nå reagerer han på at IPC ikke har klart å gi den svenske arrangøren en avtale.

– Det burde vært på plass før. Jeg skjønner ærlig talt ikke problemet. At de ikke har hatt dialog viser at de kanskje ikke tar det så seriøst, sier Saltvik Pedersen.

– Det viser at det fortsatt er en kamp vi må kjempe og at det ikke er noe som er gjort av seg selv. Det er en kamp som må kjempes hele veien, følger han opp.

VM snøsport for parautøvere

MÅ KJEMPE: Medaljegrossisten i alpinløypa mener dette er et tegn på at kampen til parautøverne ikke er over.

Foto: Gisle Johnsen / NTB

Avlysningen får Nilsen til å lure på hva som har skjedd i prosessen.

– Det er litt merkelig. Det virker som det har blitt en klinsj mellom IPC og FIS som har tatt tid å løse. Dumt at de ikke finner ut av det før det er et halvt år igjen til mesterskapet, mener langrennsløperen som er regjerende verdensmester på sprint og 10 km klassisk.

– Behøver noe bedre

En som hadde håpet å vite mer om prosessen mellom IPC og FIS, er Sköld i det svenske parasportforbundet. Han føler at de har blitt stående utenfor og kommer til å ta dette opp med FIS.

– Vi behøver noe bedre fra det internasjonale nivået for å inkludere de ulike partene, spesielt når vi er en så stor arrangør. Det er viktig å inkludere de som skal inkluderes. Delaktigheten er viktig for at det skal bli bra for para, mener generalsekretæren.

– Jeg oppfatter at FIS har tatt på seg ansvaret og vil ta det seriøst, men så vet ikke jeg hvordan overføringen har foregått. Annet enn at det har gått veldig fort mot slutten og jeg vet ikke hvor mye tid de har brukt på avtaler, følger Sköld opp.

FIS har ikke svart NRK på sin henvendelse om denne saken.

Les også: Premiert med tekopp etter bragd: – Respektløst

Jesper Saltvik Pedersen
Jesper Saltvik Pedersen

Diskuterer alternativ

Både Saltvik Pedersen og Nilsen er positive til at FIS nå har overtatt paraidretten, og håper dette bare er litt oppstartsproblemer.

– For parasporten er det fantastisk at vi går inn i FIS og ikke er en del av IPC. At vi etter hvert kan ha verdenscup og mesterskap på samme arena som funksjonsfriske vil være fantastisk. Virker som det er litt voksesmerter nå, men på lang sikt er dette et løft for sporten, mener Saltvik Pedersen og kommer med et lite hjertesukk:

– Denne saken viser at ingenting gjør seg selv.

Men kanskje er ikke alt håp ute for mesterskap neste sesong likevel.

– Vi diskuterer nå med FIS og IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) om å gjennomføre deler av VM, men akkurat nå kan vi ikke love noen ting. Vi må se på hva som er mulig å gjennomføre, forteller Sköld i det svenske parasportforbundet.

I en tidligere versjon av denne saken skrev NRK at ansvaret for paraidretten hadde blitt overført fra IPC til FIS. Dette stemmer ikke da avtalen mellom partene foreløpig ikke er signert opplyser FIS onsdag. Saken ble oppdatert onsdag 6. juli 16.52.

Siste nytt

 • Bohinen ny Stabæk-trener

  Lars Bohinen blir ny trener for Stabæks fotballherrer, bekrefter 1.-divisjonsklubben på sine nettsider. 52-åringen, som var sportssjef i klubben fra 2007 til 2009, har undertegnet en kontrakt ut 2023.

  Bohinen tar over etter det tirsdag ble kjent at Eirik Kjønø var ferdig som Stabæk-trener. Det skjedde etter at laget røk på tre strake tap, blant annet mot bunnlaget Stjørdals-Blink sist helg.

  Bohinen var på plass på Nadderud fredag morgen og skal lede laget i søndagens kamp mot Start.

  – Vi er veldig fornøyde med å få Lars på plass. Det har vært et par hektiske dager men nå er vi glade for å komme i mål, sier sportssjef Torgeir Bjarmann

  Klubben holder femteplassen i 1. divisjon og har fire poeng opp til Ranheim på direkte opprykksplass.

  – Det klare målet er å bedre prestasjonene. Vi kan ikke ha så sterkt fokus på kun resultater, vi må ha fokus på det som skaper resultatene: Prestasjoner, utvikling og det som skjer i hverdagen, sier Bohinen.

  Lars Bohinen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Jenssen tilbake til Nordsjælland

  Ulrik Yttergård Jenssen (26) skal spele for danske Nordsjælland i haust. Midtstopparen stod utan kontrakt.

  Nordsjælland opplyser på sine nettsider at Jenssens kontrakt gjeld ut året.

  Forsvarsspelaren gjekk frå Tromsø til Nordsjælland i vinterpausen i 2017/18-sesongen og har spelt 114 kampar for den danske klubben.

  Sommaren 2021 gjekk han til Willem II i den nederlandske toppdivisjonen. Kontrakten skulle vare til 2024, men i sommar blei han samd med klubben om å terminere den.

  Jenssen har 26 landskampar for Noregs U21-lag. I tillegg har han ei rekke kampar frå dei andre aldersbestemte landslaga.

  Nordsjælland leeer den danske toppdivisjonen med 13 poeng etter fem kampar. Neste oppgåve for Jenssens lag er heime mot tabelltoar Silkeborg søndag.

  Ulrik Yttergård Jensen
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / NTB
 • Noregs stafett-kvartett

  Elisabeth Slettum, Line Kloster, Linn Oppegaard og Nora Kollerød Wold blir Noregs lag på 4 x 400 meter i friidretts-EM i München.

  Det opplyser Friidrettsforbundet om i ei pressemelding.

  Slettum blei utslått i semifinalen på 400 meter hekk, og rauk også ut i forsøket på 200 meter torsdag. Kloster avanserte heller ikkje frå semifinalen på 400 meter hekk.

  23 år gamle Oppegaard, som blei norsk meister på 400 meter, var langt unna semifinaleplass i München tidlegare i meisterskapen. EM er hennar meisterskapsdebut på seniornivå individuelt.

  Wold blei tatt ut i troppen som reserve på både 400 meter og 400 meter hekk.

  Det norske laget skal i aksjon klokka 11.40 på Olympiastadion i München. De tre beste i de to heata og ytterlegare to lag på tid går til finalen. Finalen skjer laurdag.

  Line Kloster
  Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste