Hopp til innhold

Vilde Nilsen knusende overlegen i historisk VM: – Blir rørt

Vilde Nilsen (21) knuste all motstand og sikret et historisk norsk gull i langrenn under VM i snøsport for parautøvere på Lillehammer.

OVERLEGEN: Vilde Nilsen var overlegen på Lillehammer.

Nilsen var raskest fra første stavtak på 10 kilometer klassisk i klassen for stående. Hun ledet med 11,8 sekunder allerede etter 2,5 kilometer, og etter halvgått distanse var avstanden økt til 54,9 sekunder.

Hun vant til slutt med 1.24,8 minutter til sølvvinneren, amerikanske Sydney Peterson.

– Jeg kan forstå at det så lett ut, men jeg tror det var flere som gikk på en smell, sier Nilsen til NRK.

– Jeg er ekstrem fornøyd og ekstremt stolt. At jeg klarte å ta et gull på en distanse jeg er regjerende mester på, det betyr ekstremt mye. Skuldrene er ti kilo lettere nå, sier hun.

– Jeg blir ganske rørt når jeg prater om det. Det betyr mye å prestere som jeg gjør i dag.

Historisk

21-åringen har fra før fire gull fra VM i 2019, men årets mesterskap er spesielt fordi det er det første som samler eliten i både alpint, langrenn, snowboard og skiskyting til et felles VM.

Gullet til Nilsen er det første til Norge under mesterskapet som startet på Lillehammer torsdag.

Tromsøværingen har også ett sølv fra Paralympics i 2018 og sammenlagtseier i verdenscupen på CV-en.

Målsettingen i dette VM har vært «i hvert fall ett VM-gull».

– Alt annet blir en bonus, har hun sagt.

VM i snøsport for parautøvere 2022

GULL: Vilde Nilsen sikret sitt femte VM-gull.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nilsen hadde ikke fått testet seg mot resten av verdenseliten siden verdenscuprennene i finske Vuokatti i mars i fjor. Da vant hun fire av fire renn, og med torsdagens resultat befester hun plassen som verdens beste langrennsløper i klassen for stående.

Sjelden sykdom

Nilsen fikk som ung diagnosen lokalisert sklerodermi, en sykdom som rammer tre av en million barn hvert år. Sykdommen angriper huden og vevet under huden, inkludert muskler og skjelett. Den forstyrrer veksten der den angriper, som for Nilsens del gjelder venstre ben.

Nilsen, som er bosatt i VM-byen Lillehammer, fylte 21 år onsdag.

– Jeg liker egentlig ikke å ha bursdag dagen før jeg går konkurranse, fordi det blir så mye meldinger på telefonen og man blir så opptatt av det. Jeg ville helst bare være i en boble og konsentrere meg om å prestere. Men jeg er veldig glad for at jeg får to dager med feiring.

Kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise var på plass på Birkebeineren skistadion.

– Det betyr mye at de er her og ser på. Det setter også lys på paraidretten. De er flinke til å være med på sånne arrangement, sa hun.

Sportsnyheter

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Mia Rusthen

Norsk VM-fører i roadracing operert for blødning i hodet – tilstanden fortsatt alvorlig

Mia Rusthen (22) ble lørdag operert for en blødning i hodet etter å ha blitt alvorlig skadet da hun krasjet under en VM-runde i roadracing i Italia.

Siste nytt

 • OL-billetten glapp for Berntsen og Mol

  Norge tapte kvartfinalen mot Portugal i kontinentalcupsluttspillet i sandvolleyball. Dermed blir det ingen OL-billett på Hendrik Mol og Mathias Berntsen.

  Vinneren av sluttspillet i Latvia får en kvoteplass til OL, men etter å ha slått Polen og Sveits i gruppespillet torsdag og fredag, begge med seier i «golden set» etter en seier og et tap i de ordinære kampene, ble det stopp mot Portugal.

  Markus Mol og Jo Sunde ga Norge overtaket med seier 2-0 (21-11, 21-11) over Goncalo og Tomas Sousa, men Mol og Berntsen måtte se seg slått 1-2 (19-21, 21-18, 13-15) i en uhyre jevn kamp mot Portugals førstepar João Pedrosa og Hugo Campos.

  I golden set vant Pedrosa og Campos 15-11 over Mol og Berntsen, og dermed tok Portugal seg til semifinale mot Frankrike.

  (NTB)

  Austria Beachvolleyball Nations Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP
 • Wærenskjold beholdt ledertrøya

  Søren Wærenskjold bærer ledertrøya også på siste etappe i sykkelrittet Belgia Tour, men ledelsen krympet lørdag til to sekunder.

  Uno-X-syklisten sikret seg trøya da han vant den innledende tempoetappen onsdag. Han forsvarte ledelsen torsdag og økte forspranget til 11 sekunder på fredagens etappe.

  Lørdag reduserte tsjekkiske Mathias Vacek fra Lidl-Trek-laget avstanden til to sekunder foran den avsluttende etappen søndag. Da skal feltet sykle 186,2 kilometer med start og mål i Brussel.

  Alex Aranburu fra Spania og Movistar-laget vant lørdagens etappe, og han er nummer tre i sammendraget, seks sekunder bak Wærenskjold.

  Visma-rytter Per Strand Hagenes ble beste nordmann på 4. etappe med 9.-plass. Han er nummer åtte sammenlagt.

  (NTB)

  Søren Wærenskjold, Uno-X
  Foto: NTB
 • Olaussen delaktig i dobbeltriumf – NTNUI beste norske lag i Venla-stafetten

  Marie Olaussen var svært delaktig da Store Tunas kvinnelige orienteringsløpere fullførte en gjev dobbeltriumf med seier i Venla-stafetten i Finland.

  Olaussen løp den lengste etappen i Tiomila, mens hun løp 2. etappe lørdag og løftet laget fra 22.- til 2.-plass med beste etappetid.

  NTNUI ble beste norske lag på sjetteplass, slått med 8.57 minutter av vinnerlaget.

  – Vi er godt fornøyde, sa ankerkvinne Ane Dyrkorn.

  Mennenes stafett løpes over sju etapper natt til søndag.

  (NTB)

  Marie Olaussen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal