NRK Meny
Normal

Hevder NBA-lag vil tape med vilje for å sikre seg «prøverørsbarnet»

Ekstrematleten Andrew Wiggins (18) er så god at opp mot en fjerdedel av NBA-lagene prøver å underprestere en hel sesong for å sikre seg ham.

Andrew Wiggins

Andrew Wiggins er som skapt til å være basketspiller. Faren var NBA-spiller og moren var olympisk sprinter. Wiggins har spenst på 112 centimeter.

Foto: Lucas Oleniuk / Toronto Star/Getty Images

Andrew Wiggins

Andrew Wiggins blir sammenlignet med både Michael Jordan og LeBron James. Han minner kanskje aller mest om tidligere NBA-toppscorer Tracy McGrady.

Foto: Jonathan Daniel / Getty Images

Det er ikke ofte det lønner seg å tape i idrett. Men sånn kan det bli for flere basketlag denne sesongen.

NBA-systemet fungerer nemlig slik at de dårligste lagene i ligaen får rett til å velge først i den såkalte «spillerdraften», hvor nye spillere blir hentet til NBA.

De dårligste lagene trekker lodd om hvem som skal få velge først. Og jo flere kamper man har tapt, jo større sjanser er det for å få velge seg det aller største talentet.

Ulempen er at det noen ganger blir fristende å tape med vilje. Og i år er det mer fristende enn på lenge.

Den som får velge først i neste spillerdraft, får nemlig sjansen til å velge det kanskje største baskettalentet siden LeBron James: Andrew Wiggins.

Sammenlignes med Jordan og James

Spleis en NBA-spiller med en olympisk sprinter, og du får ekstrematleten Wiggins.

Faren Mitchell Wiggins spilte i NBA i fem sesonger, mens moren Marita Payne-Wiggins har vunnet to OL-sølv i sprint.

Resultatet er spektakulært:

18-åringen Andrew har spenst på 112 centimeter, koblet med fart, styrke og en ekstrem evne til å lande og hoppe igjen på sekundet.

– Hvis du skulle lage et prøverørsbarn og sette sammen en genetisk perfekt idrettsutøver, ville det vært ham, sier Mike George, som har jobbet tett med Wiggins som trener i et canadisk basketakademi, til Sports Illustrated.

– Han kan bli Canadas svar på Michael Jordan, sier talentspeider Tom Konchalski.

Sett av millioner på Youtube

Fysikken får ekspertene til å sammenligne Wiggins med LeBron James, men Youtube-klippene viser en kanskje enda mer imponerende spenst.

Videoen av 18-åringens spektakulære dunker og blokker er sett av over 2 millioner på tre måneder. En litt eldre video, av Wiggins som 13-åring, har over 4,5 millioner visninger.

Videoen ligger under. Og husk, kurven står 305 centimeter over bakken.

Bytter bort solide spillere for å bli dårlige

I tillegg til Wiggins inneholder spillerdraften i 2014 en rekke spillere som er så talentfulle at de regnes som fremtidige superstjerner i NBA.

– Flere NBA-speidere og sportssjefer jeg har snakket med forteller at 2014-draften kan bli den sterkeste noensinne. Speiderne tror at det kan være så mye som åtte potensielle stjernespillere, skriver Chad Ford på ESPN.com.

Ford er en av journalistene som følger spillerdraften tettest. Han er overbevist om at flere NBA-lag kommer til å prøve å være dårlige med vilje for å sikre seg et av talentene.

Kevin Garnett og Paul Pierce

Kevin Garnett og Paul Pierce ledet Boston til NBA-tittel i 2008, men nå har laget kvittet seg med dem.

Foto: Elsa / Getty Images

– Jeg tror vi undervuderer hvor mange lag som kommer til å drive med «tanking» (å tape med vilje, journ.anm.). Interessen for 2014-draften er uhørt stor. Vi kommer til å ha mange virkelig dårlige lag i år, skriver Ford på Twitter.

Han mener Phoenix Suns, Charlotte Bobcats, Philadelphia 76ers, Boston Celtics, Orlando Magic, Atlanta Hawks og Toronto Raptors prøver å være dårlige i den kommende sesongen.

Lagene selv benekter dette.

– Hvis vi hadde bevist at noen tapte kamper med vilje, ville vi tatt affære på sterkest mulige måte, sa NBAs Joel Litvin til New York Times i 2008.

Bytter vekk gode spillere

Så hva gjør man for å tape NBA-kamper med vilje? Det letteste er å kvitte seg med gode spillere.

Boston Celtics byttet for eksempel akkurat vekk stjernespillerne Kevin Garnett og Paul Pierce. I bytte fikk de unge talenter som ikke kan levere på kort sikt. Samtidig lot de den anerkjente treneren Doc Rivers gå til en konkurrent.

– Vi taper selvfølgelig ikke med vilje. Det er latterlig. Vi snakker om Boston Celtics her, sier Celtics' sportsdirektør Danny Ainge til Boston Globe - uten at så mange i basketmiljøet tror på ham.

Andre eksempler fra i år: Philadelphia 76ers byttet vekk sin solide ballfordeler Jrue Holiday mot talentet Nerlens Noel, som trolig er ute med skadet store deler av sesongen. Og Atlanta Hawks valgte å ikke gi noen ny kontrakt til stjernespilleren Josh Smith.

Benket stjernespillere

Den andre metoden for å tape med vilje, i tillegg til å bytte vekk stjernene sine, er å gi bort seieren i enkeltkamper. Dette er kanskje enda mer irriterende for fansen, men det har skjedd før, viser denne gjennomgangen på ESPN.com.

I 1996/97-sesongen prøvde for eksempel nettopp Boston Celtics etter alle solemerker å tape med vilje for å vinne kampen om supertalentet Tim Duncan.

– Det var brutalt, for spillerne er smarte. De skjønte hva som foregikk, sier den daværende treneren M. L. Carr til ESPN.com.

Carr er en av de få trenerne som har innrømmet at laget hans har forsøkt å «tanke».

M.L. Carr

Celtics-trener M. L. Carr under katastrofesesongen 1996/97. Han fikk ordre av lagledelsen om å tape kamper med vilje.

Foto: Getty Images / Getty Images

Han fikk ordren fra klubbledelsen, og da var det lite han kunne gjøre. Carr måtte gjøre dumme innbytter og gale taktiske vurderinger gjennom hele sesongen.

Etter hvert begynte han å få dødstrusler fra sinte supportere.

– Jeg husker spesielt én kamp, da David Wesley traff hoppskudd og trepoengere fra alle mulige hold. Jeg måtte ta ham ut av kampen. Han kom bort og spurte «trener, hva er det du gjør, jeg har truffet fire på rad?», og jeg måtte si at jeg eksperimenterte.

Mener klubben lot spillerne bli skadet

Lagkaptein Rick Fox forteller en minst like sjokkerende historie fra samme sesong.

Han mener klubben bevisst utsatte spillerne for så høy belastning at de ble skadet.

– Jeg visste helt fra starten at det kom til å bli en annerledes sesong. Treningene våre var som friidrettsstevner. Vi bare løp og løp og løp. Jeg visste at vi kom til å bli skadet. Jeg tror ni av spillere våre måtte gjennom operasjoner det året, sier Fox.

Varierende resultater

Celtics tapte nest flest kamper i ligaen (ja, noen var verre!), men tapte lotteriet.

San Antonio Spurs, som også var fryktelig svake i 1996/97, vant loddtrekningen og sikret seg Tim Duncan med førstevalget i spillerdraften. Duncan ledet dem til fire NBA-titler mellom 1999 og 2007, så for Spurs fungerte taktikken perfekt.

Celtics forble svake i årevis.

– Jeg føler med den Celtics-treneren som må gjøre det denne gangen. Jeg brydde meg ikke så veldig om omdømmet mitt, men jeg regner med at den som får jobben har lyst til å ha dette yrket framover, sier Carr.

Rett etter ESPNs intervju med den gamle Celtics-treneren, ble det ble klart at trenertalentet Brad Stevens tar over laget.

Den nye treneren er bare 36, og er dermed yngre enn stjernene som spilte på Celtics i fjor. Han har aldri trent et NBA-lag før, og skal lede en gjeng middelmådige spillere.

Muligens en oppskrift på katastrofe - muligens en oppskrift på å sikre seg Andrew Wiggins.

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund