Hopp til innhold

Disse kameraene kan forandre fotballen

Hvordan bør Tom Høgli posisjonere seg for å slippe Cristiano Ronaldo til færrest mulig målsjanser? Nye «superkameraer» vil i fremtiden kunne tallfeste hva som lønner seg.

SportVU-kameraer

NBA-laget Minnesota Timberwolves har installert seks kameraer på pressetribunen. Kameraene gir laget koordinatene på alle spillerne og ballen til enhver tid. De enorme datamengdene har vært med på å knuse en rekke myter om taktikk og fysikk i basketballen.

Foto: Timberwolves.com

Dag Johansen, professor ved UiT

Professor Dag Johansen ved Universitetet i Tromsø har allerede vært med på et banebrytende analyseprosjekt i samarbeid med Tromsø IL. Han mener fotballanalyse kan komme langt i løpet av bare noen få år.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Se for deg at treneren på favorittlaget ditt plutselig får statistikk på at det lønner seg å la en ekstra forsvarsspiller stå igjen når man har corner.

Tenk deg at han får tall på at det ikke er lurt å slå lange baller mot lag som ligger lavt, eller at venstrebacken hans konsekvent ligger litt for langt unna motspillere.

Treneren gjør en liten forandring i spillestil og backen blir bedt om å ligge litt tettere.

Stort mer skal det ikke til for å avgjøre en kamp i dagens jevne og tette toppfotball. Og det trenger ikke være lenge til slik analyse blir en del av fotballen.

Kameraer gir enorme datamengder

Ny forskning og kamerateknikk i amerikanske idretter viser nemlig at utviklingen allerede på god vei.

En artikkel på Grantland.com viser hvordan basketlaget Toronto Raptors bruker seks spesialkameraer for å knuse myter og endre taktiske disponeringer i NBA.

Kameraene registrerer koordinater på hvor alle spillerne og ballen befinner seg på banen til enhver tid i løpet av hele sesongen.

Analysen har gitt flere oppsiktsvekkende resultater.

Fant ut at «egospill» lønner seg

Raptors har blant annet funnet ut at det lønner seg å spille mer «ego» enn man har trodd tidligere.

Det har lenge vært sett på som lite effektiv basketball å la en god angrepsspiller prøve å skape noe på egenhånd, altså såkalte «isolasjons-angrep». Tallene fra kameraene viser det er mye mer effektivt enn man har trodd tidligere.

– Isolasjons-angrep er fantastiske for oss, sier Alex Rucker, analysedirektør i Toronto Raptors, i en annen artikkel på Grantland.com.

Animasjon viser spillerne hva de gjør galt

Raptors jobber også med å visualisere dataene. Det beste eksemplet er animasjonsvideoer som den under (fra Grantland.com):

Dwight Howard og David Lee

Ved hjelp av kameraene har analytikere for eksempel funnet ut at David Lee (t.h.) er en sjokkerende dårlig forsvarsspiller nærme kurven. Her kløner han det mot Dwight Howard. Les analysen her: http://www.grantland.com/blog/the-triangle/post/_/id/52811/courtvision-david-lees-interior-defense-a-k-a-the-golden-gate.

Foto: Mark J. Terrill / Ap

De hvite rundingene viser hvor Raptors-spillerne var i forsvar under en kamp mot New York Knicks.

De grå «spøkelsesspillerne» viser hvor trenerteamet mener de burde vært.

Posisjonen er basert på blant annet hvor god treffprosent de forskjellige motstanderne har og hvilken forsvarstaktikk treneren liker.

– Vi tallfester godt forsvarsspill

Slike analyser har for eksempel vist Raptors at forsvarsspillerne gang på gang ligger for tett på sin egen mann. De burde i stedet trekke nærmere mannen med ballen. Og animasjonen gir dem muligheten til å vise spillerne akkurat hva som er problemet.

– Alle som vil slakte bruken av statistikk sier ting som at «du ikke kan tallfeste godt forsvarsspill», at det handler om ting du ikke kan måle. Men det er nettopp de tingene vi måler, sier analyseteknisk direktør Keith Boyarsky til Grantland.com.

Tror fotballen er neste

15 av lagene i NBA har skaffet seg spesialkameraene, og alle deler dataene med hverandre.

Det finnes hundrevis av små og store ting man kan finne ut ved å studere så store datamengder. Spørsmålet for oss her hjemme blir om noe lignende er mulig i Norge, for eksempel i fotballen.

Professor Dag Johansen ved Universitetet i Tromsø samarbeider med Tromsø Idrettslag om å utvikle systemer for fotballanalyse, og har blant annet blitt omtalt på NRK.no i forbindelse med videosystemene Muithu og Bagadus.

Han tror det er mulig å gjøre en rekke interessante analyser av fotballkamper basert på slike tall som de bruker i USA.

– Jeg er ikke i tvil om at denne typen analyse av kamper blir en viktig del av moderne fotball og moderne idrett, sier Johansen.

Dag Johansen, professor ved UiT

Dag Johansen, professor ved Universitetet i Tromsø, viser fram analysesystemene han har vært med på å utvikle. Systemene Muithu og Bagadus gjør at Tromsøs trenerteam kan trykke på en knapp på mobilen for å lagre et videoklipp av en situasjon i kamp.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Mange muligheter

Det er for eksempel en smal sak for en analytiker med slike data å finne ut om en corner er innoverskrudd eller utoverskrudd, og hvilken av de to som gir flest scoringer per corner.

– Det er mye man kan få til. Det kan handle om hvor mange spillere det lønner seg å ha i 16-meteren når det kommer innlegg, for eksempel. Det tror jeg vil være en helt triviell ting å finne ut, og jeg tror det vil være relevant. Det er ikke langt unna, sier Johansen.

Med et system som det Toronto Raptors bruker, kan det også være mulig å regne ut hvor nærme Tom Høgli har ligget Cristiano Ronaldo i første omgang - og hvor nærme det statistisk sett lønner seg å ligge i forhold til Ronaldo for at han skal skape færrest mulig målsjanser.

– Motstanderanalyse kan bli mye mer konkret. Det kan handle om at Giggs tar overstegsfinter syv av åtte ganger eller at Messi alltid skjærer inn med så og så spiss vinkel, ikke bare «pass på Messi, han er god», sier Johansen.

– Det er ingen tvil om at avgjørelser om både taktikk og fysiologi vil bli tatt mye mer basert på fakta enn på synsing i fremtiden, fortsetter professoren.

Analysesystemet Bagadus

Tromsøs analysesystem gir treneren mulighet til å vite hvor spillerne er på banen til enhver tid. Treneren kan markere en hendelse med mobilen mens den skjer, også lagrer systemet video av akkurat den situasjonen, som man senere kan vise til spillerne.

Foto: Norges forskningsråd

Vanskelig å måle fotballen

Hovedproblemet med slik analyse i fotballen er at det er mye lettere å måle resultatene av en basketballkamp enn en fotballkamp.

I basket ender hvert eneste angrep med mellom null og fire poeng, mens i fotballen kan en hel kamp ende uten mål. Hvordan skal man da måle hvor effektiv hver lille hendelse i kampen var?

– I fotball har kameraer som dette tradisjonelt vært brukt til å regne ut ting som hvor langt og fort spillere løper. Men det er ikke dermed sagt at det ikke er mulig å få til en annen type informasjon med mer avansert ball-tracking, sier Andrew Opatkiewicz, direktør for strategisk utvikling i SportVU, firmaet som produserer NBA-kameraene.

– Er du enig med de som sier at dette kan bli en revolusjon også i fotballen?

– Ja, jeg er enig. Men dette er komplekst, og noe de som jobber med fotball bare er i ferd med å integrere. Tradisjonelt sett har fotball vært en sport hvor det har vært regnet som nærmest umulig å tallfeste prestasjoner på en meningsfull måte, sier Opatkiewicz til NRK.no.

Lignende systemer i Norge

I dag brukes kameraene i rundt 45-50 fotballklubber over hele verden, inkludert Real Madrid, Chelsea, Manchester United og Manchester City, men analysen av tallmaterialet er ikke kommet like langt.

I tillegg brukes en rekke andre kameratyper for å gi lignende, men sjelden like omfattende informasjon.

Kamerarigg på Alfheim stadium

Kameraene på Alfheim i Tromsø fanger opp spillerne når de har på seg et spesialbelte, men kan fortsatt ikke fange opp ballen perfekt. Der ligger en del av utvikingspotensialet i forhold til kameraene i amerikansk basket.

Foto: Norges forskningsråd

SportVU-kameraene har ikke nådd norsk fotball ennå, men mange bruker lignende systemer.

I Tromsø må spillerne bruke et belte rundt magen for at dataene registreres, og ballen blir ikke fanget opp skikkelig. Likevel er videoanalysen svært nyttig for klubben.

– Vi utvikler og eksperimenterer med denne typen analyseteknologi og har en fem-seks prosjekter gående med Tromsø Idrettslag og Universitetet i Oslo, sier professor Johansen.

Motbevist myte

Allerede nå har tallknusere motbevist fotballmyter. For eksempel er det nå relativt velkjent i fotballkretser at det er viktigere med spillere som kan løpe fort mange ganger i løpet av en kamp enn spillere som kan løpe langt totalt.

Likevel heller Johansen isvann i årene på de som måtte tro at dataanalyse og videoteknologi kan revolusjonere fotballen. Han vil heller kalle det en gradvis evolusjon.

– Jeg tror trenere skal være forsiktige med å kalle dette en «holy grail». Det kan kanskje ha 20 prosent betydning i en del idretter, men i fotballen kan det kanskje ha én til to prosent effekt. Men ikke glem at det er svært små marginer i toppfotballen, og det er ikke mye som skal til for å gjøre en forskjell, sier Johansen.

SportVU-kamera

15 av de 30 lagene i NBA bruker kameraene fra SportVU. Her følges en trening med Minnesota Timberwolves.

Foto: Timberwolves.com

Fotball

  • Martin Ødegaard tilbake på trening før storkampen mot Bayern München

    Arsenal-kaptein Martin Ødegaard var sammen med resten av laget som forbereder seg til kvartfinalen i Champions League mot Bayern München.

    Det opplyser Sky Sports.

    Ødegaard tuslet av banen etter 77 minutter mot Aston Villa i helgen.

    – Han hadde et problem med beinet, det er årsaken (til at han ble tatt av), sa Arsenal-sjef Arteta, ifølge BBC.

    Onsdag kveld møtes Bayern München og Arsenal. Det første oppgjøret endte 2-2 i London. (NTB)

    Ødegaard
    Foto: Reuters
  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

    Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

    Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

    Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

    – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

    Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

    – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

    (NTB)

    1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Lyn knuste Aalesund på bortebane etter rødt kort

    Jan Halvor Halvorsens Lyn kunne juble for sin første seier siden opprykket til 1. divisjon da Aalesund ble rundspilt med 3-0 mandag.

    Før mandagens knallsterke borteseier sto hovedstadslaget med én uavgjort og ett tap. Lyn har rykket opp to sesonger på rad og har ikke spilt i 1. divisjon siden 2010.

    Mandag fikk Lyn litt hjelp på veien mot sesongens første seier da Aalesunds Sander Kilen pådro seg sitt andre gule kort og ble sendt i dusjen etter bare 35 minutter.

    Daniel Schneider, Henrik Kristiansen og Andreas Hellum scoret målene for Oslo-klubben.

    (NTB)

    NM fotball cup 2023: Vålerenga - Lyn (1-2)
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • TV 2: Løkberg brakk ankelen: – Jeg har det blytungt

    Viking-profil Kristoffer Løkberg er sønderknust etter at han fikk påvist et brudd i ankelen etter en Viking 2-kamp mandag.

    – Akkurat nå prøver jeg å finne motivasjon. Jeg har det blytungt, sier Løkberg til TV 2 og tar til tårene.

    Det var fem minutter inn i Viking 2s 2-1-seier hjemme over Jerv at det gikk galt for NRK-eksperten.

    – En god gammeldags grisetakling bakfra. Hvordan han ikke ble utvist, må du spørre dommeren om, sier Løkberg.

    TV 2 gjorde som de fikk beskjed om, men dommer Amir Ajjour har ikke besvart kanalens henvendelser.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2022: Viking - Sarpsborg 08
    Foto: Carina Johansen / NTB
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven