Hopp til innhold

Stuan etter OL-nei for kombinertkvinnene: – Et gufs fra fortida

Kombinert for kvinner blir ikke en del av OL-programmet i 2026. Gyda Westvold Hansen reagerer på at IOC skryter av at lekene blir tidenes mest likestilte.

Gyda Westvold Hansen ble historisk verdensmester under kombinert for kvinner under VM på ski i Oberstdorf, Tyskland. Mari Leinan Lund tv ble nummer to og Marte Leinan Lund th nummer tre

MÅ VENTE: De norske kombinertkvinnene må trolig vente minst til 2030 for å få muligheten til å delta i OL.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Det ble klart da programkommisjonen i Den internasjonale olympiske komité (IOC) presentert sine anbefalinger for programmet for OL i 2026.

Til tross for at kombinert for kvinner ikke blir tatt inn i programmet, skrøt IOC av at lekene om fire år blir det mest likestilte noen gang. Det kommer blant annet av at kvinnehopperne for første gang får konkurrere i storbakken og dermed får to individuelle konkurranser.

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg synes det er dårlig at IOC skryter av at lekene i 2026 er tidenes meste likestilte, men så er det fortsatt en idrett som ikke er likestil overhodet, sier verdens beste kombinertløper de siste årene, Gyda Westvold Hansen, til NRK.

Germany Nordic Combined World Cup

VERDENS BESTE: Gyda Westvold Hansen har stadig krysset målstreken først de siste årene.

Foto: Tom Weller / AP

IOC-medlem Karl Stoss, som leder IOCs jobb med OL-programmet, på en pressekonferanse fredag, presenterte programmet på en pressekonferanse fredag kveld.

– Argumentet for å beholde herrene i 2026 er at OL kun er tre og et halvt år unna og at de har forberedt seg i mange år, men dette gjelder ikke kvinnen fordi de foreløpig bare har hatt VM en gang, med kun ti deltagende nasjoner, sa han.

Kvinnene deltok for første gang i VM i Oberstdorf i 2021. Noen måneder tidligere hadde de også fått sitt første verdenscuprenn.

Stuan: – Skandale

Sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, er klar på hva han mener om avgjørelsen.

– Det er veldig trist. Jeg synes det er håpløst og dårlige argumenter. Jeg har ingen forståelse for vedtaket, men jeg må bare respektere det, kan ikke gjøre noe med det, sier han til NRK.

Sesongåpning Beitostølen

HÅPLØST: Sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, mener avgjørelsen er håpløs.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg tror de hadde bestemt seg på forhånd, det er et gufs fra fortida. Det er trist at de skal leve med det, jentene våre, sier Stuan.

Kombinert er den eneste idretten i vinter-OL der begge kjønn ikke er representert.

– Det er en skandale og helt forferdelig. Jeg ler jo nesten av det, for jeg synes det er latterlig. Det fins nesten ikke ord for det, mener Stuan.

Hansen sier at hun ikke kjøper argumentasjonen fra IOC.

Om du ser på jentesiden de siste fire årene har det vært en heidundrendes utvikling på hele fjøla. Alle har løftet seg. Det jobbes bra og folk legger inn en ordentlig innsats.

Les også Riiber bekymret for egen idrett: – Som å ta vekk friidrett fra sommer-OL

Riiber

– Fortsatt noen smutthull

Rennsjef for kombinert i FIS, Lasse Ottesen, sier han er ekstremt skuffet over avgjørelsen. Han har likevel ikke gitt helt opp at kvinnene kan komme på OL-programmet i 2026.

– Vi har ikke gitt opp, det er fortsatt noen smutthull vi skal jobbe med, også får vi se når høsten kommer om vi kan gi noen andre nyheter, sier han, uten å ville utdype hvilke smutthull det er snakk om.

Ottesen sier de skal bruke helgen til å lande etter avgjørelsen.

Lasse Ottesen.

SKUFFET: Rennsjef for kombinert i FIS, Lasse Ottesen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Så skal vi legge en plan. For det er ingen tvil om at vi har kniven på strupen mot 2030, sier han.

IOC-medlem Stoss sa nemlig følgende om idrettens mulighet for å fortsatt være på OL-programmet i 2030:

– Kombinert er avhengig av en betydelig positiv utvikling, særlig med tanke på deltakelse og publikum.

Ottesen legger ikke skjul på at utelatelsen fra OL i 2026 kan gjøre det vanskeligere å fortsette utviklingen blant kvinnene.

– For damene må vi jobbe med utviklingen og rekruttering og få den videre ut. Men det blir ikke letter med samarbeidspartnere når det er ytterligere fire år til de eventuelt kommer på OL-programmet.

Les også Ekskludert fra OL og Holmenkollen – mener de var heiagjeng for herrene

Kombinertlandslaget

– Dårlig nytt for de som vil ha OL til Norge

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er overrasket over avgjørelsen.

– Jeg hadde aldri trodd de skulle gå i den retningen. De er et steg unna å kunne slå seg på bryst og bryster og si at de har likestilling i OL-sammenheng. I stedet tar de et gigantisk steg bakover. Ikke fordi savnet har vært stort, men fordi det bryter med alt Bach har signalisert og lovet og som har vært hele mantra til moderne IOC utad, sier Saltvedt.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

OVERRASKET: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Fra norsk perspektiv er det et særdeles dårlig signal for de som håper på ny norsk OL-søknad. For mange er dette et bevis på at det nye IOC ikke eksisterer i virkeligheten, sier han.

Hva betyr dette for kombinert?

– Det kan definitivt sees på veien mot å fjerne det som er vinter-OLs opprinnelse. Slik det er i dag, vil jeg ikke anbefale ungene mine å begynne med kombinert om det er olympiske medaljer de har som mål.

– Mye mer grunnleggende

Det norske IOC-medlemmet, Kristin Kloster Aasen, er klar på at kombinert har en vei å gå når det gjelder utbredelse av idretten. De siste tre OL-ene har utøvere fra kun fire nasjoner tatt medaljer i kombinert.

Også er det slik at oppslutning og populærmessig har kombinert ligget nederst på listene de siste tre OL. Nestemann på listen nedenfra har ni ganger større oppslutning blant tilskuere, publikum og andre som ser på OL, sier hun til NRK.

Det er et mye mer grunnleggende problem for kombinert enn det med kjønnsbalanse.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. IOC.

IOC-MEDLEM: Kristin Kloster Aasen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal