Hopp til innhold

Ekskludert fra OL og Holmenkollen – mener de var heiagjeng for herrene

De kvinnelige kombinertutøverne har blitt utelatt fra de største ski-konkurransene. Til neste år kan drømmene gå i oppfyllelse.

Kombinertlandslaget

KOMBINERTJENTENE: Vil konkurrere i OL og Holmenkollen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er ikke noe kult. Jeg har ikke lyst til å bare være der å se på, selv om det er gøy og se på guttene, men det er gøyere å gå selv, sier Ida Marie Hagen til NRK. Hun ble nummer to i verdenscupen og er nykommer på kombinertlandslaget.

Samtidig som resten av Ski-Norge ble invitert til folkefest i Holmenkollen måtte de kvinnelige kombinertutøverne observere fra sidelinjen. Fra stavposter og som heiagjeng for herrene.

Kombinertlandslaget

NYKOMMER: Ida Marie Hagen er ny på landslaget og ønsker utvikling i idretten.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I en kronikk skrevet i Aftenposten delte Hagen åpenhjertet om de store forskjellene i vinteridretten:

«For oss kombinertjenter er den brutale sannheten at vi ikke har noe mulighet til å stille til start denne helgen i Holmenkollen. Vi har ikke noe konkurranse å delta i.»

– Det har vært en barndomsdrøm å gå der, men vi har det ikke på programmet ennå så det har vært en urealistisk drøm. Det er kjipt for jeg ser ikke noe grunn til at vi ikke kan ha konkurranse der, sier Hagen.

Lagvenninne og sammenlagtvinner i verdenscupen Gyda Westvold Hansen stiller seg bak Hagens meninger og deler drømmen om Kollen. Men skuffelsen hever hun seg over.

Når vi får den beskjeden så handler det om å ikke bruke så mye energi på det og gjøre det beste ut av det. Man har jo lyst til å være med, men bruker man for mye energi på det så går det utover alt annet og treningshverdagen, sier Hansen.

Krafttak for likestilling

Sportssjef for kombinertlandslaget Ivar Stuan ønsker at jentene blir med i Kollen allerede til vinteren.

Norge har presset veldig hardt overfor det internasjonale Skiforbundet (FIS), og der har vi fått delvis bekreftet at det jobbes med at de skal komme en dag i Kollen, sier Stuan.

Holmenkollen blir regnet som storbakke. Kvinnene har ikke konkurrert i slike bakker, men Stuan mener FIS må vurdere om de er gode nok. Et annet alternativ kan være Midstubakken 350 meter unna.

Vi er veldig klare på at jentene skal inn i skifesten i Kollen, sier sportssjefen.

Kombinertlandslaget

KREVER ENDRING: Sportssjef Ivar Stuan er tydelig på hvilke endringer kombinertkvinnene trenger.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ledelsen har tatt flere grep for at de kvinnelige kombinertutøverne skal ta nye steg de kommende årene. Da kreves det økonomiske og sportslige endringer.

Gjennom sponsorer har vi sagt at jentene skal ha like muligheter som gutta. Vi skal ha en kjempesatsing fremover. Både med hensyn til å utvikle trening, utstyr og at jentene får de samme forberedelsene mot mesterskap og verdenscup som gutta, sier Stuan og legger til:

Da blir det helt likt, og det gjør at de blir likestilt og det er jo sånn det skal være. Det burde bare mangle.

OL fra TV-skjermen

Skifesten i Holmenkollen er bare en av flere forskjeller i idretten.

For da kombinertgutta innkasserte flere medaljer under vinterens OL i Beijing måtte jentene se triumfene fra TV-skjermen.

I juni samles Den internasjonale olympiske komité (IOC) for å bestemme om kombinert for kvinner blir en del av programmet. Norge forventer endring til vinter-OL i 2026.

Det er klart at det er helt magisk for oss rundt og for jentene. De kommer inn i en ny verden og får nye muligheter hver eneste dag. De er sammen med verdens beste kombinertgutter og lærer mye av dem. Det er en glede alt sammen, sier Stuan.

Verdensmesterskap for kombinertjentene ble arrangert for første gang i 2021 og verdenscupen i 2020. Idretten er i stadig utvikling.

Jeg skjønner at vi ikke kan få alt med eneste gang for man må utvikle sporten, men nå begynner det å bli veldig bra, sier Hagen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal