Hopp til innhold

Stuan etter OL-nei for kombinertkvinnene: – Et gufs fra fortida

Kombinert for kvinner blir ikke en del av OL-programmet i 2026. Gyda Westvold Hansen reagerer på at IOC skryter av at lekene blir tidenes mest likestilte.

Gyda Westvold Hansen ble historisk verdensmester under kombinert for kvinner under VM på ski i Oberstdorf, Tyskland. Mari Leinan Lund tv ble nummer to og Marte Leinan Lund th nummer tre

MÅ VENTE: De norske kombinertkvinnene må trolig vente minst til 2030 for å få muligheten til å delta i OL.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Det ble klart da programkommisjonen i Den internasjonale olympiske komité (IOC) presentert sine anbefalinger for programmet for OL i 2026.

Til tross for at kombinert for kvinner ikke blir tatt inn i programmet, skrøt IOC av at lekene om fire år blir det mest likestilte noen gang. Det kommer blant annet av at kvinnehopperne for første gang får konkurrere i storbakken og dermed får to individuelle konkurranser.

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg synes det er dårlig at IOC skryter av at lekene i 2026 er tidenes meste likestilte, men så er det fortsatt en idrett som ikke er likestil overhodet, sier verdens beste kombinertløper de siste årene, Gyda Westvold Hansen, til NRK.

Germany Nordic Combined World Cup

VERDENS BESTE: Gyda Westvold Hansen har stadig krysset målstreken først de siste årene.

Foto: Tom Weller / AP

IOC-medlem Karl Stoss, som leder IOCs jobb med OL-programmet, på en pressekonferanse fredag, presenterte programmet på en pressekonferanse fredag kveld.

– Argumentet for å beholde herrene i 2026 er at OL kun er tre og et halvt år unna og at de har forberedt seg i mange år, men dette gjelder ikke kvinnen fordi de foreløpig bare har hatt VM en gang, med kun ti deltagende nasjoner, sa han.

Kvinnene deltok for første gang i VM i Oberstdorf i 2021. Noen måneder tidligere hadde de også fått sitt første verdenscuprenn.

Stuan: – Skandale

Sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, er klar på hva han mener om avgjørelsen.

– Det er veldig trist. Jeg synes det er håpløst og dårlige argumenter. Jeg har ingen forståelse for vedtaket, men jeg må bare respektere det, kan ikke gjøre noe med det, sier han til NRK.

Sesongåpning Beitostølen

HÅPLØST: Sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, mener avgjørelsen er håpløs.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg tror de hadde bestemt seg på forhånd, det er et gufs fra fortida. Det er trist at de skal leve med det, jentene våre, sier Stuan.

Kombinert er den eneste idretten i vinter-OL der begge kjønn ikke er representert.

– Det er en skandale og helt forferdelig. Jeg ler jo nesten av det, for jeg synes det er latterlig. Det fins nesten ikke ord for det, mener Stuan.

Hansen sier at hun ikke kjøper argumentasjonen fra IOC.

Om du ser på jentesiden de siste fire årene har det vært en heidundrendes utvikling på hele fjøla. Alle har løftet seg. Det jobbes bra og folk legger inn en ordentlig innsats.

Les også Riiber bekymret for egen idrett: – Som å ta vekk friidrett fra sommer-OL

Riiber

– Fortsatt noen smutthull

Rennsjef for kombinert i FIS, Lasse Ottesen, sier han er ekstremt skuffet over avgjørelsen. Han har likevel ikke gitt helt opp at kvinnene kan komme på OL-programmet i 2026.

– Vi har ikke gitt opp, det er fortsatt noen smutthull vi skal jobbe med, også får vi se når høsten kommer om vi kan gi noen andre nyheter, sier han, uten å ville utdype hvilke smutthull det er snakk om.

Ottesen sier de skal bruke helgen til å lande etter avgjørelsen.

Lasse Ottesen.

SKUFFET: Rennsjef for kombinert i FIS, Lasse Ottesen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Så skal vi legge en plan. For det er ingen tvil om at vi har kniven på strupen mot 2030, sier han.

IOC-medlem Stoss sa nemlig følgende om idrettens mulighet for å fortsatt være på OL-programmet i 2030:

– Kombinert er avhengig av en betydelig positiv utvikling, særlig med tanke på deltakelse og publikum.

Ottesen legger ikke skjul på at utelatelsen fra OL i 2026 kan gjøre det vanskeligere å fortsette utviklingen blant kvinnene.

– For damene må vi jobbe med utviklingen og rekruttering og få den videre ut. Men det blir ikke letter med samarbeidspartnere når det er ytterligere fire år til de eventuelt kommer på OL-programmet.

Les også Ekskludert fra OL og Holmenkollen – mener de var heiagjeng for herrene

Kombinertlandslaget

– Dårlig nytt for de som vil ha OL til Norge

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er overrasket over avgjørelsen.

– Jeg hadde aldri trodd de skulle gå i den retningen. De er et steg unna å kunne slå seg på bryst og bryster og si at de har likestilling i OL-sammenheng. I stedet tar de et gigantisk steg bakover. Ikke fordi savnet har vært stort, men fordi det bryter med alt Bach har signalisert og lovet og som har vært hele mantra til moderne IOC utad, sier Saltvedt.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

OVERRASKET: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Fra norsk perspektiv er det et særdeles dårlig signal for de som håper på ny norsk OL-søknad. For mange er dette et bevis på at det nye IOC ikke eksisterer i virkeligheten, sier han.

Hva betyr dette for kombinert?

– Det kan definitivt sees på veien mot å fjerne det som er vinter-OLs opprinnelse. Slik det er i dag, vil jeg ikke anbefale ungene mine å begynne med kombinert om det er olympiske medaljer de har som mål.

– Mye mer grunnleggende

Det norske IOC-medlemmet, Kristin Kloster Aasen, er klar på at kombinert har en vei å gå når det gjelder utbredelse av idretten. De siste tre OL-ene har utøvere fra kun fire nasjoner tatt medaljer i kombinert.

Også er det slik at oppslutning og populærmessig har kombinert ligget nederst på listene de siste tre OL. Nestemann på listen nedenfra har ni ganger større oppslutning blant tilskuere, publikum og andre som ser på OL, sier hun til NRK.

Det er et mye mer grunnleggende problem for kombinert enn det med kjønnsbalanse.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. IOC.

IOC-MEDLEM: Kristin Kloster Aasen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal