Hopp til innhold

Vil ha utestengelse av «dopingnasjoner»

Russland er gjenganger på dopinglisten og før sesongen måtte de betale en millionbot. Ikke hard nok straff, mener IBUs antidopingsjef.

Jim Carrabre

MENER MAN MÅ TA TØFFERE GREP I KAMPEN MOT DOPING: Jim Carrabre, medisinsk ansvarlig i IBU, mener man må gi strengere straffer til de nasjonene som blir tatt for doping.

Foto: NRK

Jim Carrabre, sjef for antidopingarbeidet i internasjonal skiskyting, vil ha strengere kollektiv straff for de nasjonene som er gjengangere på listen over dopingsaker.

Det er først og fremst Russland som har stått for de fleste positive dopingprøvene i internasjonal skiskyting.

Krever tøffere virkemidler

– Det er juridiske problemstillinger som må vurderes. Men jeg mener vi ikke kan ta tøffe nok grep mot dopingnasjoner, sier Jim Carrabre, medisinsk ansvarlig i IBU, til NRK.

Til nå er den strengeste kollektive straffen IBU har gitt på bakgrunn av doping vært millionboten til Russland etter tre positive prøver før Sotsji-OL. Det innebar at det ble vedtatt bot på 100.000 euro før denne sesongen. I tillegg måtte det tilbakebetales 63.000 euro (nesten 600.000 kroner) i premiepenger.

– Vi må være tøffere mot de nasjonene som driver med dette. Jeg vet ikke om den beste løsningen er å sanksjonere nasjonene og ikke gi dem lov til å konkurrere i vår sport eller ta bort startposisjoner i verdenscupen, sier medisinsk ansvarlig i IBU Jim Carrabre til NRK.

Halvard Hanevold, NRKs skiskytterekspert, mener straffen må stå i stil med alvorlighetsgraden.

– Det er ikke utenkelig at man må gå så langt som å utestenge hele nasjoner om man ser at doping er et gjentagende problem og at det er manglende vilje til å rydde opp, sier Hanevold.

Dopinglab Sotsji

BLE OVERVÅKET: Dopinglaboratoriet i Sotsji skal ha blitt overvåket av folk fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB. Det avslørte Wada-rapporten i høst. Nå skal det sporet følges opp.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Tror ikke på bøter

Halvard Hanevold

ENIG I STRENGERE STRAFFER: NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Carrabre mener at eneste mulighet til å forandre systemer der doping er en del av kulturen er å straffe nasjoner kollektivt, i tillegg til livstidsutestengelse for dem som blir tatt i doping for første gang. Dette er forslag han ønsker skal komme på IBU-kongressen dette året.

– Livstidsutestengelse er alvorlig. Da skal man ha sterke beviser og være veldig sikker i sin sak. Jeg mener det er viktigere å se på systemet rundt en utøver, for doping er sjeldent noe man driver med alene, sier Hanevold.

I sykkelsporten har man innført muligheten til å utestenge hele profflag for en periode, dersom de har to dopingsaker i løpet av 12 måneder. Da kan straffen være opp til 45 dager.

– Å utestenge nasjoner eller ta fra dem startplasser i verdenscupen er en måte å straffe på som ville gjort vondt. Finansielt er Russland et rikt land i skiskyting. Så å gi dem en bot er ikke alltid det beste, sier Carrabre.

Han har satt i gang en dopinggransking av skiskyting under OL i Russland, basert på mistanke om svikt i testingen i Sotsji. Han påpeker at det også har vært anbefalingen i etterkant av Wada-rapporten. Carrabre har allerede hatt møter med representanter fra WADA.

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk sier at Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal