Hopp til innhold

Vil endre EM-programmet for Warholm: – Blant de aller, aller største stjernene

Diamond League-oppsettet skreddersys for Karsten Warholm-fest på Bislett. Nå ligger det også an til at EM-programmet endres for at den norske superstjernen skal stille i to øvelser.

Karsten Warholm på Bislett 2019

STJERNESTATUS: Karsten Warholm har blitt så stor at terminlista skreddersys for at han skal skinne.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Øvelsesprogrammet for de enkelte Diamond League-stevnene neste sesong offentliggjøres fredag, men torsdag bekrefter stevnedirektør Steinar Hoen at 400 meter hekk er med i Bislett Games 11. juni 2020.

Samtidig avslører han at øvelsen ikke er på programmet i Eugene (7. juni) og Paris (13. juni). Det gir Hoen en alle tiders mulighet til å samle de tre store på Bislett.

– Jeg tror vi klarer å sikre oss både Abderrahman Samba og Rai Benjamin. Det er ikke gitt at vi får det til, men vi kommer til å prøve, bekrefter han.

Den eneste gangen de tre har møttes til nå, var i VM-finalen i Doha. Der vant Warholm foran Benjamin og Samba.

Da Warholm satte europeisk rekord på Bislett i år, var det uten all verdens motstand.

YR78DFJCVGs

VIL ENDRE: President Svein Arne Hansen har med seg hele styret i Det europeiske friidrettsforbundet når han vil legge til rette for at Karsten Warholm skal kunne løpe to distanser i EM neste sommer.

Foto: Erik Johansen

Vil ha Warholm på to øvelser

Samtidig jobber Det europeiske friidrettsforbundet (EAA) med å endre programmet for EM i Paris neste sommer, i håp om at Warholm skal stille på både 400 meter flatt og 400 meter hekk.

Warholm har selv signalisert et ønske om det, men det ville ha vært umulig med det opprinnelige programmet. Der er det nemlig både semifinale på 400 meter og finale på 400 meter hekk i kveldsøkta torsdag 27. august.

Onsdag vedtok imidlertid styret i EAA enstemmig et forslag om å endre programmet, bekrefter EAA-president Svein Arne Hansen overfor NRK. Arrangørene i Paris er også positive, og dermed er det TV-rettighetshaverne som har det siste ordet.

– Ingenting er sikkert, men det jobbes med dette nå, sier Hansen.

– Har blitt en stor stjerne

I forslaget som nå legges på bordet for europeiske TV-stasjoner, legges det opp til at 400 meter flatt går før 400 meter hekk – slik Warholm har ønsket det.

– Det er ingen tvil om at Warholm nå har blitt en stor stjerne og en viktig markedsføringsperson for de internasjonale forbundene, konstaterer NRKs friidrettskommentator Jann Post.

– Det har vært en tendens opp igjennom årene til at mesterskapsprogram plutselig har passet veldig bra for de store stjernene, som Michael Johnsen og Hicham El Guerrouj. Warholm er blant de aller, aller største stjernene nå, og da vil de legge til rette for ham, påpeker Post.

Warholm løp også begge øvelser under EM i Berlin i fjor. Der ble det gull på langhekken, mens han sprakk i finalen på den flate distansen.

– OL på 400 meter hekk er det desidert største neste år. Det gullet mangler han. Men når det gjelder EM, har han gull på 400 meter hekk. Da er det artigere å se hva han er god for på 400 meter flatt, sier Jann Post.

Warholm Bislett

EUROPAS RASKESTE: Karsten Warholm satte sin første europarekord på 400 meter hekk under Bislett Games i år. Etterpå har han forbedret den to ganger.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Mange norske øvelser

Tilbake til Bislett-programmet, der 400 meter hekk langt fra blir det eneste høydepunktet. Det blir både 1500 meter/engelsk mil og 3000 meter, med Ingebrigtsen-deltakelse på begge øvelser.

– De kan velge litt selv, sier Steinar Hoen, som også er klar til å bruke penger på å skaffe Sandnes-brødrene både god motstand og gode harer.

Bislett Games har også fått øvelser som gjør at Amalie Iuel, Karoline Bjerkeli Grøvdal, Hedda Hynne og Isabelle Pedersen blir å se 11. juni.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal