Vil åpne for all barneaktivitet fra 1. juni

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet kommer til å fremme et forslag om å gjenåpne alle idretter for barn og unge allerede fra 1. juni.

rMS-_DnmxCQ

BARNEIDRETT: Ungdommer på trening med Henrik Kristoffersen i 2019. Denne typen nærkontakt blir lov fra 1. juni, hvis Regjeringen følger rådene fra FHI og Helsedirektoratet.

Foto: Fredrik Hagen

Det bekrefter avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave, overfor NRK.

– Det er sannsynlig at vi kommer til å komme med anbefalinger som gjelder alle barn fra 0–20 år og alle idrettsgrener. I hvilken form er litt for tidlig å si, men vi har en god dialog med Folkehelseinstituttet og Norges idrettsforbund om mulige løsninger. Så vil vi se om dette er mulig å få til allerede fra 1. juni, sier han.

Jakob Linhave

AVDELINGSDIREKTØR: Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Helsedirektoratet har i ettertid sendt ut en pressemelding og bekreftet dette. Det skjedde få timer etter at kultur- og idrettsminister Abid Raja sa at barneidretten kunne starte opp igjen 15. juni.

Dette skapte usikkerhet rundt hvilke datoer barneidretten kan starte opp igjen. Direktoratet har også gjort endringer i pressemeldingen onsdag.

Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier publiseringen av pressemeldingen var en glipp.

– Vi har ikke konkludert. Det har gått litt kjapt. Den pressemeldingen kom litt fortere enn vi hadde kontroll på, sa han på regjeringens pressekonferanse onsdag.

Helsedirektoratet og FHI skal komme med sine råd til regjeringen i neste uke.

– Vi har god kontroll

Onsdag morgen ble det kjent at regjeringen myker opp smittevernreglene og tillater fotball og andre idretter med «begrenset fysisk kontakt» for barn og unge fra og med 15. juni.

Det betyr at de kan trene som før koronapandemien, uten å forholde seg til dagens krav om én meters avstand. Senere på dagen kom en ny vending.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har fått i oppdag å revidere veilederen for smittevern når det gjelder idrett. Deres innstilling vil gå ut neste uke, men NRK har fått vite at de vil myke opp ytterligere og at de ønsker at alle idretter skal gjenåpne allerede 1. juni.

– Det er fordi at smittesituasjonen er som den er i dag. Vi har god kontroll på nåværende tidspunkt og regjeringen er tydelige på at vi skal prioritere barn og unge, sier Linhave.

Generalsekretær i idrettsforbundet, Karen Kvelavåg, venter spent på veilederen. Hun sier idretten kommer til å være klare til oppstart 1. juni.

– Jeg tror vi skal klare å starte opp da, sier Kvalevåg.

– Barn og unge skal prioriteres

Han forklarer at det kan komme noen begrensninger innenfor de ulike idrettene. For eksempel vil de se på om det vil være mulig å ha én eller to faste brytepartnere om man skal drive med bryting.

Linhave sier at de har en del grunnleggende regler som gjelder alle idretter.

– Vask hendene og hold deg hjemme hvis du er syk. Du skal ikke på trening hvis du er syk. Vi utfordrer sosial distanse, men det er fortsatt viktig å holde seg hjemme når du er syk og vaske hendene, sier Linhave.

– Dere åpner kun for trening, hvorfor ikke kamp og konkurranser?

– Vi ønsker fortsatt ikke stor forflytning av menneskemasser. Vi ønsker lokale arrangementer. Klubbkamper er helt i orden innenfor grupper på 20. Vi vil ikke ha idrettsturneringer som skaper større mobilitet over større geografiske områder.

På spørsmål om hvorfor det kun åpnes for barn og unge, svarer han følgende:

– Barn og unge skal prioriteres, det viser seg at de har mildere symptomer. I samråd med NIF har vi valgt å sette grensen til 20 år.

For de over 20 år gjelder fortsatt regelen om maksimalt 20 i gruppen og minimum én meters avstand.

Idrettspresidenten jubler

0KuskpBR2SQ

POSITIV: Idrettspresident Berit Kjøll gleder seg over helsemyndighetens forslag om å gjenåpne all barneaktivitet 1. juni.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Idrettspresident Berit Kjøll uttaler i en pressemelding at det er ekstra gledelig at helsemyndighetene allerede om ti dager vurderer en mer eller mindre normaltilstand når det gjelder idrettsaktivitet.

– 1. juni er en god dato for norsk idrett fordi det betyr at barn og unge er godt i gang med trening og fellesskapsfølelsen før sommerferien starter. Det vil være viktig for motivasjonen til våre unge utøvere i tiden fremover. Dersom vi nå får en tilnærmet normaltilstand i norsk barne- og ungdomsidrett fra månedsskiftet vil dette være svært positivt, sier Kjøll.

Siste nytt

 • Palace snudde til seier

  Venstrebacken Tyrick Mitchell kranglet inn det avgjørende målet da Crystal Palace slo Aston Villa 3-2 i Premier League søndag.

  Seks minutter gjensto da Mitchell avgjorde kampen etter forarbeid av Eberechi Eze.

  Da hadde Palace slått tilbake etter å ha ligget under to ganger i kampen. Matchvinner Mitchell slo også den målgivende pasningen til formsterke Christian Bentekes utligning til 1-1.

  I forkant hadde John McGinn sendt Villa i ledelsen med en markkryper mot lengste hjørne. Scoringen kom etter bare 17 minutters spill.

  Anwar El Ghazi sendte Villa opp i ledelsen på ny etter 34 minutter, men i annen omgang handlet det meste om Roy Hodgsons Palace-mannskap.

  Wilfried Zaha utlignet til 2-2, før Mitchell avgjorde kampen mot slutten.

  Crystal Palace klatret til 13.-plass på tabellen, mens Villa ligger to plasser høyere opp.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Mike Hewitt / AP
 • Sjöberg lagt inn på sjukehus att

  Den tidlegare svenske friidrettsstjerna Patrik Sjöberg behandlast igjen på sjukehus.

  56-åringen vart for ei tid tilbake ramma av ei livstruande blodforgifting. Etter å ha blitt utskriven frå sjukehus for nokon veker sidan, må han no ha behandling igjen.

  «Eg har fått tilbake skiten, bakteriane har angrepet korsryggen, det er difor eg har hatt så vondt i ryggen», skriv Sjöberg i ei melding til den svenske avisa Expressen.

  Historiskebilder
  Foto: Richard Sagen / NTB
 • Fikk sparken før nedrykksdrama

  Florian Kohfeldt fikk søndag sparken som trener for den tyske fotballklubben Werder Bremen. Én serierunde gjenstår i nedrykkskampen i Bundesliga.

  Beslutningen om å sparke Kohfeldt ble tatt etter lørdagens 0-2-tap for Augsburg. Nederlaget sendte klubben ned på kvalifiseringsplass foran siste serierunde.

  Kun ett poeng skiller opp til Arminia Bielefeld på trygg grunn, men nestjumbo Köln har samtidig kun ett poeng opp til Bremen. Dermed kan alt skje i siste kamp.

  Der møter Werder Bremen middelhavsfarer Borussia Mönchengladbach.

  Til det oppgjøret har klubbledelsen allerede besluttet å hente inn Thomas Schaaf, som ledet klubben fra 1998 til 2013.

  Germany Soccer Werder Bremen
  Foto: Carmen Jaspersen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal