Hopp til innhold

Vil åpne for all barneaktivitet fra 1. juni

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet kommer til å fremme et forslag om å gjenåpne alle idretter for barn og unge allerede fra 1. juni.

rMS-_DnmxCQ

BARNEIDRETT: Ungdommer på trening med Henrik Kristoffersen i 2019. Denne typen nærkontakt blir lov fra 1. juni, hvis Regjeringen følger rådene fra FHI og Helsedirektoratet.

Foto: Fredrik Hagen

Det bekrefter avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave, overfor NRK.

– Det er sannsynlig at vi kommer til å komme med anbefalinger som gjelder alle barn fra 0–20 år og alle idrettsgrener. I hvilken form er litt for tidlig å si, men vi har en god dialog med Folkehelseinstituttet og Norges idrettsforbund om mulige løsninger. Så vil vi se om dette er mulig å få til allerede fra 1. juni, sier han.

Jakob Linhave

AVDELINGSDIREKTØR: Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Helsedirektoratet har i ettertid sendt ut en pressemelding og bekreftet dette. Det skjedde få timer etter at kultur- og idrettsminister Abid Raja sa at barneidretten kunne starte opp igjen 15. juni.

Dette skapte usikkerhet rundt hvilke datoer barneidretten kan starte opp igjen. Direktoratet har også gjort endringer i pressemeldingen onsdag.

Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier publiseringen av pressemeldingen var en glipp.

– Vi har ikke konkludert. Det har gått litt kjapt. Den pressemeldingen kom litt fortere enn vi hadde kontroll på, sa han på regjeringens pressekonferanse onsdag.

Helsedirektoratet og FHI skal komme med sine råd til regjeringen i neste uke.

– Vi har god kontroll

Onsdag morgen ble det kjent at regjeringen myker opp smittevernreglene og tillater fotball og andre idretter med «begrenset fysisk kontakt» for barn og unge fra og med 15. juni.

Det betyr at de kan trene som før koronapandemien, uten å forholde seg til dagens krav om én meters avstand. Senere på dagen kom en ny vending.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har fått i oppdag å revidere veilederen for smittevern når det gjelder idrett. Deres innstilling vil gå ut neste uke, men NRK har fått vite at de vil myke opp ytterligere og at de ønsker at alle idretter skal gjenåpne allerede 1. juni.

– Det er fordi at smittesituasjonen er som den er i dag. Vi har god kontroll på nåværende tidspunkt og regjeringen er tydelige på at vi skal prioritere barn og unge, sier Linhave.

Generalsekretær i idrettsforbundet, Karen Kvelavåg, venter spent på veilederen. Hun sier idretten kommer til å være klare til oppstart 1. juni.

– Jeg tror vi skal klare å starte opp da, sier Kvalevåg.

– Barn og unge skal prioriteres

Han forklarer at det kan komme noen begrensninger innenfor de ulike idrettene. For eksempel vil de se på om det vil være mulig å ha én eller to faste brytepartnere om man skal drive med bryting.

Linhave sier at de har en del grunnleggende regler som gjelder alle idretter.

– Vask hendene og hold deg hjemme hvis du er syk. Du skal ikke på trening hvis du er syk. Vi utfordrer sosial distanse, men det er fortsatt viktig å holde seg hjemme når du er syk og vaske hendene, sier Linhave.

– Dere åpner kun for trening, hvorfor ikke kamp og konkurranser?

– Vi ønsker fortsatt ikke stor forflytning av menneskemasser. Vi ønsker lokale arrangementer. Klubbkamper er helt i orden innenfor grupper på 20. Vi vil ikke ha idrettsturneringer som skaper større mobilitet over større geografiske områder.

På spørsmål om hvorfor det kun åpnes for barn og unge, svarer han følgende:

– Barn og unge skal prioriteres, det viser seg at de har mildere symptomer. I samråd med NIF har vi valgt å sette grensen til 20 år.

For de over 20 år gjelder fortsatt regelen om maksimalt 20 i gruppen og minimum én meters avstand.

Idrettspresidenten jubler

0KuskpBR2SQ

POSITIV: Idrettspresident Berit Kjøll gleder seg over helsemyndighetens forslag om å gjenåpne all barneaktivitet 1. juni.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Idrettspresident Berit Kjøll uttaler i en pressemelding at det er ekstra gledelig at helsemyndighetene allerede om ti dager vurderer en mer eller mindre normaltilstand når det gjelder idrettsaktivitet.

– 1. juni er en god dato for norsk idrett fordi det betyr at barn og unge er godt i gang med trening og fellesskapsfølelsen før sommerferien starter. Det vil være viktig for motivasjonen til våre unge utøvere i tiden fremover. Dersom vi nå får en tilnærmet normaltilstand i norsk barne- og ungdomsidrett fra månedsskiftet vil dette være svært positivt, sier Kjøll.

Siste nytt

 • Kloster knuste den norske rekorden på 400 meter hekk

  Line Kloster fortsetter å vise storform foran mesterskapssommeren. Søndag ble det klar seier på 400 meter hekk i Sveits med norsk rekord på 53,91.

  Det er over sekundet bedre enn hennes tidligere rekord på 54,99, og 81 hundredeler bedre enn Amalie Iuels norske rekord.

  Det lover godt foran VM i Eugene der Kloster er satt opp for å løpe distansen. Tiden på 53,91 er det niende beste i verden i år og nummer to i Europa, skriver Friidrett1.

  32-åringen vant stevnet i La Chaux-de-Fonds klart, der finske Viivi Lehikoinen løp inn til 55,57 på 2.-plass.

  Kloster viste også god form under NM i Stjørdal nylig og vant både 100 meter og 200 meter. Hun satte personlig beste på 100-meteren.

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Hauger fikk løpet ødelagt etter voldsomt sammenstøt

  Dennis Hauger sin mareritthelg ble komplett da han kjørte ut og krasjet med Roy Nissany.

  Allerede på første runde krasjet Dennis Hauger med Roy Nissany. Nordmannen punkterte og kjørte ut av banen i en sving. Da bilen seilet tilbake på banen, traff bilen til Hauger toppen av Nissanys bil.

  Krasjet så voldsomt ut, og det så ut til at Hauger fikk seg en smell i sammenstøtet. På sendingen bekreftet imidlertid manager Harald Huysman at Hauger har det bra.

  – Det ser ikke ut til at han har pådratt seg noen skader. Vi fryktet han skadet håndleddet, men det ser ut til å gå bra, sa han og fortsatte:

  – Han er «good to go» i Østerrike.

  Huysman er ikke fornøyd med Nissany, og sier han var bekymret for ham før løpet også.

  – Det er ikke bra. Det er en hodeløs situasjon. Den andre føreren har vært involvert i mange farefulle situasjoner tidligere, sa Haugers manager.

  Det så også ut til å gå fint med Nissany.

  Hauger var imidlertid på rutinemessig legesjekk, og måtte være under observasjon i en times tid.

  – Dennis har fått ødelagt løpet sitt på grunn av kjøringen til Roy Nissany, sa Viaplays ekspertkommentator Henning Isdal.

  Han startet langt bak søndag og hadde ikke avansert noe før uhellet med Nissany inntraff.

  Formel 2-løpet på Silverstone pågår fortsatt.

  Dennis Huger
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Jarstein spilte fotball for første gang på 468 dager

  Rune Almenning Jarstein fikk endelig spilt fotball igjen for Hertha Berlin etter å ha vært på sidelinjen i 468 dager.

  Den norske keeperprofilen har de siste par årene slitt med både koronasykdom og kneskade.

  Jarstein fikk en omgang for Hertha, som møtte Babelsberg i en treningskamp. Jarstein og co. vant 1-0.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste