Hopp til innhold

VAR innføres i skihopp: – Mange har blitt feildømt

Verdens beste skihoppere kan ikke lenger lure seg til gode dommerpoeng ved å sette juksenedslag i hoppbakken. Nå innfører det internasjonale Skiforbundet (FIS) videodømming i hopp.

Ski Jumping World Cup 2021. Halvor Egner Granerud

NEDSLAG: Halvor Egner Granerud setter nedslag i hoppbakken. Med monitor i dommerbua blir det lettere for dommerne å bedømme hoppene.

Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters

– Vi som ser på TV har full oversikt og ser hva som er pent og ikke, og klør oss ofte i hodet. Så det er virkelig på tide at dommerne får kamera også i dommerbua, mener NRKs hoppekspert Anders Jacobsen.

Om en hopper har satt nedslag eller ikke kan man se tydelig på TV-bildene fra sin egen godstol. En hoppdommer derimot, sitter i dommertårnet og skal bedømme på lang avstand.

Tom Normann

Fra denne utsikten i dommertårnet skal Tom Normann og de andre FIS-dommerne dømme hopperne i bakken.

Foto: Andreas Hagen / NRK

– Vi dommere kan bare dømme det vi ser, og vi står langt unna når vi dømmer i storbakken, sier FIS-dommer Tom Normann til NRK.

– Det handler til syvende og sist om sikkerheten for utøverne. De legger inn stor energi og gjør det her veldig bra. Da skulle det bare mangle om vi dommerne ikke har et godt verktøy for å avgjøre rennene.

Nå blir det lettere for Normann og de andre hoppdommerne. Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har besluttet å innføre VAR i hoppdømmingen.

Se Anders Jacobsen forklare hvordan videodømming kan avsløre juksenedslag lenger ned i saken.

Klart til verdenscupen

Renndirektør i FIS, Sandro Pertile, er positiv til innføringen av videodømming i skihopp. Han mener det vil bidra til rettferdig dømming.

– Vi prøver å utvikle et system for å støtte hoppdommerne. Ideen er å bruke en veldig enkel skjerm og inkludere strømmen fra et av TV-kameraene, og gi dommerne muligheten til å se på landingssekvensen igjen, sier Pertile.

VAR har blitt testet ut i verdenscupen denne sesongen. Forrige helg, i Klingenthal, fikk dommerne bruke teknologien for første gang.

FIS kan ikke bekrefte at det skal brukes VAR i alle verdenscuprenn.

– Men på så mange som mulig er helt klart målet, sier Pertile.

Les også: Gårsdagens VM-renn skapte sinne – flere ønsker radikal endring i hoppdømmingen

Var det riktig nedslag?

Dommerpoengene kan være utslagsgivende i både spesialhopp og kombinert. I kombinert blir utgangspunktet for langrennet satt i hoppbakken, hvor ett poeng i bakken tilsvarer fire sekunder i løypa.

NRKs hoppekspert Anders Jacobsen

NRK-ekspert Anders Jacobsen tror det er mange hoppere som har blitt feildømt, og mener VAR er viktig for rettferdigheten i sporten.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Anders Jacobsen tror det nå blir enklere for dommerne å avsløre dårlige nedslag.

– Det har vært veldig mange konkurranser der mange har blitt feildømt, rett og slett fordi dommerne sitter for langt unna. Kanskje med litt skrå vinkel i tillegg, så hvis man setter feil bein foran det andre i et nedslag, så er det ikke så lett å se for dommerne, sier Jacobsen.

Jukser seg til poeng

Hoppeksperten sier at flere av de beste hopperne i verden ofte jukser med nedslagene.

– Det er absolutt noen utøvere som er freidigere enn andre i måten å sette nedslag på, sier han, og trekker frem både Simon Ammann og Karl Geiger.

– Jeg kan nevne flere, men de fleste vet nok hvem det er når de ser det.

Tande

Daniel André Tande er positiv til VAR i skihopp. Her med pallplass i Klingenthal, etter comebacket i verdenscupen.

Foto: JENS SCHLUETER / AFP

Daniel André Tandre som gjorde comeback etter skade under verdenscuprennet i Klingenthal, innrømmer at han ikke alltid setter nedslag etter regelboka.

– Man prøver ofte å snike seg til et juksenedslag hvis man kjenner at man lander dårlig. Jeg har jo gjort det selv noen ganger, sier 27-åringen til NRK.

Ikke så ofte?

– Ikke så altfor ofte, men det hender det også, smiler han.

– Riktig person skal vinne

Skihopper Halvor Egner Granerud har endt i situasjoner der dommerpoengene har vært svært avgjørende for resultatet. Granerud minnes en episode i Sapporo i 2019 der hans første pallplass glapp på grunn av dommerkarakterene.

– Det rennet var jeg et halvt poeng unna min første pallplass, så den var litt sur, sier Granerud.

25-åringen hadde også en uheldig opplevelse i Lahti forrige sesong, der han falt fra seieren og mente dommerne var for strenge.

Les saken her: Granerud falt fra seier: – Jeg er så forbanna

Ski Jumping World Cup 2021

Historiske Halvor Egner Granerud ønsker rettferdig dømming og synes det er fint at dommerne får muligheten til å se hoppet i reprise.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

I slutten av november ble Granerud historisk. Han ble den mestvinnende mannlige norske hopperen, da han sikret seg sin 12. verdenscupseier i karrieren i russiske Zizjnij Tagil.

Nordmannen mener VAR i hopp kan sørge for mer rettferdighet og forutsigbarhet, både for dommerne og hopperne.

– Man ønsker jo at dømmingen skal være så riktig som mulig, så det er bra, sier Granerud.

Les også: Granerud historisk etter seier: – Føles litt surrealistisk

Siste nytt

 • Lund med sterk 2.-plass i verdenscupen

  Maia Emilie Lund tok 2.-plassen i A-finalen i sterkt selskap da roerne innledet verdenscupsesongen i italienske Varese.

  Lund ror singlesculler og hadde kvalifisert seg direkte for A-finalen med 2.-plass i innledende heat. I finalen var hun drøye tre sekunder bak Olivia Bates, men innsatsen holdt i massevis til 2.-plass.

  Nederlandske Tosca Kettler ble nummer tre, og hun ble slått med over fire sekunder av Lund.

  Tidligere lørdag kvalifiserte ytterligere tre norske båter seg for A-finaler. Det ble dramatikk i en ren norsk duell i herrenes oppsamlingsheat i dobbeltsculler.

  Jonas Juel og Erik Solbakken var sterkest av de to norske parene og tok seg til A-finale i heatet som ble vunnet av Tysklands Jonas Gelsen/Marc Weber.

  Oscar Helvig og Kristoffer Brun måtte gi tapt til sine norske konkurrenter med sju tidels sekund. 3.-plassen gjør at de skal ro B-finale.

  A-finale blir det derimot på Inger Seim Kavlie, som imponerte med seier i semifinalen i singlesculler på tiden 7.34,01. Hun var over to sekunder raskere enn nærmeste konkurrent.

  Lars Benske og Ask Tjøm skal dessuten ro A-finale i lettvekt dobbeltsculler. De tok seg videre fra oppsamlingsheat med 2.-plass bak en italiensk båt.

  Kjetil Borch vant D-finalen i singlesculler etter å ha blitt slått ut i kvartfinalen fredag.

  Den norske dobbeltfireren med Mathias Foyner Wie, Erling Øyasæter, Ole Amund Storlien og Martin Helseth endte sist i sitt oppsamlingsheat og havner i B-finale.

  (©NTB)

  Roing Mediedag
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Syrstad til topps i Janteloppet etter fall og tre stavbytter

  Torleif Syrstad fikk utbytte av gode ski og vant det 100 kilometer lange Janteloppet foran lagkameraten Runar Skaug Mathisen.

  Dermed ble det dobbeltseier på hjemmebane til årets vinnere av Vasaloppet (Syrstad) og Marcialonga (Mathisen). De to Lager 157-løperne koblet grep om løpet mot slutten, men Mathisen klarte ikke å henge på Syrstad.

  I meget tøffe forhold med bløt og løs snø vant 30-åringen fra Lundamo med en margin på to minutter og 50 sekunder til Mathisen.

  – Jeg har hatt ett fall, tre stavbytter og gått feil. Det er fantastisk å ta det likevel, det gikk ikke helt strøkent underveis i dag, sier Syrstad til NRK etter seieren.

  Dermed ble det dobbeltseier på hjemmebane til årets vinnere av Vasaloppet (Syrstad) og Marcialonga (Mathisen). De to Lager 157-løperne koblet grep om løpet mot slutten, men Mathisen klarte ikke å henge på Syrstad.

  I meget tøffe forhold med bløt og løs snø vant 30-åringen fra Lundamo med en margin på to minutter og 50 sekunder til Mathisen.

  – Det tyngste løpet jeg har gått, utbrøt Syrstad i målområdet.

  Den svenske Team Aker Dæhlie-løperen Max Novak ble nummer tre, mens Birken-vinner Andreas Nygaard tok 4.-plassen.

  I kvinneklassen ble det en klar seier til Emilie Fleten. Hun ledet med over åtte minutter da tre firedeler av løpet var unnagjort.

  – En fantastisk dag. Jeg må bare takke smørerne, de gjorde en fantastisk jobb, sier hun til NRK.

  (©NTB)

  Torleif Syrstad
  Foto: NRK
 • Rune reagerer kraftig mot ATP-utsagn: – Hva skal det bety?

  Tennisrebellen Holger Rune lar ATP få det glatte lag etter at touren ønsket Jannik Sinner lykke til mot dansken i kvartfinalen i Monte-Carlo Masters.

  – Måtte kraften være med deg, Jannik Sinner, skrev ATP-touren i X-innlegget som får dansken til å reagere.

  Uttrykket er kjent fra Star Wars-filmene og brukes til å ønske en eller flere personer hell og lykke.

  – Hva skal det bety, ATP-touren? Dere ga meg ikke akkurat de beste forholdene i utgangspunktet, da jeg måtte spille to kamper dagen før med sen avslutning, og dermed fikk nesten ingen hviletid. Dommeren gjorde avgjørende feil og ga en feil advarsel som forstyrret kampen. Måtte kraften være med deg. Herregud, skriver Rune i et svar til mennenes tennistour.

  I kommentarfeltet under Runes innlegg får han mange støtteerklæringer fra tennisfans, mens enkelte derimot kritiserer ham for oppførselen på banen.

  Rune tapte den nevnte kvartfinalen mot Sinner 4-6, 7-6 (8-6) og 3-6. Den formsterke italieneren skal lørdag møte Stefanos Tsitsipas i semifinalen.

  (©NTB)

  Rune
  Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal