Hopp til innhold

VAR innføres i skihopp: – Mange har blitt feildømt

Verdens beste skihoppere kan ikke lenger lure seg til gode dommerpoeng ved å sette juksenedslag i hoppbakken. Nå innfører det internasjonale Skiforbundet (FIS) videodømming i hopp.

Ski Jumping World Cup 2021. Halvor Egner Granerud

NEDSLAG: Halvor Egner Granerud setter nedslag i hoppbakken. Med monitor i dommerbua blir det lettere for dommerne å bedømme hoppene.

Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters

– Vi som ser på TV har full oversikt og ser hva som er pent og ikke, og klør oss ofte i hodet. Så det er virkelig på tide at dommerne får kamera også i dommerbua, mener NRKs hoppekspert Anders Jacobsen.

Om en hopper har satt nedslag eller ikke kan man se tydelig på TV-bildene fra sin egen godstol. En hoppdommer derimot, sitter i dommertårnet og skal bedømme på lang avstand.

Tom Normann

Fra denne utsikten i dommertårnet skal Tom Normann og de andre FIS-dommerne dømme hopperne i bakken.

Foto: Andreas Hagen / NRK

– Vi dommere kan bare dømme det vi ser, og vi står langt unna når vi dømmer i storbakken, sier FIS-dommer Tom Normann til NRK.

– Det handler til syvende og sist om sikkerheten for utøverne. De legger inn stor energi og gjør det her veldig bra. Da skulle det bare mangle om vi dommerne ikke har et godt verktøy for å avgjøre rennene.

Nå blir det lettere for Normann og de andre hoppdommerne. Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har besluttet å innføre VAR i hoppdømmingen.

Se Anders Jacobsen forklare hvordan videodømming kan avsløre juksenedslag lenger ned i saken.

Klart til verdenscupen

Renndirektør i FIS, Sandro Pertile, er positiv til innføringen av videodømming i skihopp. Han mener det vil bidra til rettferdig dømming.

– Vi prøver å utvikle et system for å støtte hoppdommerne. Ideen er å bruke en veldig enkel skjerm og inkludere strømmen fra et av TV-kameraene, og gi dommerne muligheten til å se på landingssekvensen igjen, sier Pertile.

VAR har blitt testet ut i verdenscupen denne sesongen. Forrige helg, i Klingenthal, fikk dommerne bruke teknologien for første gang.

FIS kan ikke bekrefte at det skal brukes VAR i alle verdenscuprenn.

– Men på så mange som mulig er helt klart målet, sier Pertile.

Les også: Gårsdagens VM-renn skapte sinne – flere ønsker radikal endring i hoppdømmingen

Var det riktig nedslag?

Dommerpoengene kan være utslagsgivende i både spesialhopp og kombinert. I kombinert blir utgangspunktet for langrennet satt i hoppbakken, hvor ett poeng i bakken tilsvarer fire sekunder i løypa.

NRKs hoppekspert Anders Jacobsen

NRK-ekspert Anders Jacobsen tror det er mange hoppere som har blitt feildømt, og mener VAR er viktig for rettferdigheten i sporten.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Anders Jacobsen tror det nå blir enklere for dommerne å avsløre dårlige nedslag.

– Det har vært veldig mange konkurranser der mange har blitt feildømt, rett og slett fordi dommerne sitter for langt unna. Kanskje med litt skrå vinkel i tillegg, så hvis man setter feil bein foran det andre i et nedslag, så er det ikke så lett å se for dommerne, sier Jacobsen.

Jukser seg til poeng

Hoppeksperten sier at flere av de beste hopperne i verden ofte jukser med nedslagene.

– Det er absolutt noen utøvere som er freidigere enn andre i måten å sette nedslag på, sier han, og trekker frem både Simon Ammann og Karl Geiger.

– Jeg kan nevne flere, men de fleste vet nok hvem det er når de ser det.

Tande

Daniel André Tande er positiv til VAR i skihopp. Her med pallplass i Klingenthal, etter comebacket i verdenscupen.

Foto: JENS SCHLUETER / AFP

Daniel André Tandre som gjorde comeback etter skade under verdenscuprennet i Klingenthal, innrømmer at han ikke alltid setter nedslag etter regelboka.

– Man prøver ofte å snike seg til et juksenedslag hvis man kjenner at man lander dårlig. Jeg har jo gjort det selv noen ganger, sier 27-åringen til NRK.

Ikke så ofte?

– Ikke så altfor ofte, men det hender det også, smiler han.

– Riktig person skal vinne

Skihopper Halvor Egner Granerud har endt i situasjoner der dommerpoengene har vært svært avgjørende for resultatet. Granerud minnes en episode i Sapporo i 2019 der hans første pallplass glapp på grunn av dommerkarakterene.

– Det rennet var jeg et halvt poeng unna min første pallplass, så den var litt sur, sier Granerud.

25-åringen hadde også en uheldig opplevelse i Lahti forrige sesong, der han falt fra seieren og mente dommerne var for strenge.

Les saken her: Granerud falt fra seier: – Jeg er så forbanna

Ski Jumping World Cup 2021

Historiske Halvor Egner Granerud ønsker rettferdig dømming og synes det er fint at dommerne får muligheten til å se hoppet i reprise.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

I slutten av november ble Granerud historisk. Han ble den mestvinnende mannlige norske hopperen, da han sikret seg sin 12. verdenscupseier i karrieren i russiske Zizjnij Tagil.

Nordmannen mener VAR i hopp kan sørge for mer rettferdighet og forutsigbarhet, både for dommerne og hopperne.

– Man ønsker jo at dømmingen skal være så riktig som mulig, så det er bra, sier Granerud.

Les også: Granerud historisk etter seier: – Føles litt surrealistisk

Siste nytt

  • Ny nordmann i Jumbo-Visma

    Jonas Kind Høydahl (17) blir den femte nordmannen i sykkelprofflaget Jumbo-Visma. Han er sønn av den tidligere terrengsyklisten Rune Høydahl.

    Rune Høydahl vant i sin tid flere verdenscupseirer og vant også Birkebeinerrittet sju ganger. Han var i åtte sesonger en del av det nederlandske laget Giant.

    Sønnen Jonas skal være en del av Jumbo Vismas utviklingslag, skriver Eurosport. Den nederlandske proffklubben er en av de aller største i sykkelsporten.

    – I starten visste jeg ikke om at de hadde tatt kontakt med pappa engang. Det var først én måned før jeg skulle ned på en samling med laget at jeg fikk vite at Jumbo-Visma var interessert. Det kom litt som en overraskelse, sier Jonas Kind Høydahl til Discovery.

    Også Jonas Kind Høøydahl har hovedsakelig bakgrunn som terrengsyklist, men fra den kommende sesongen blir det landeveien som teller.

    Tobias Foss, Johannes Staune-Mittet, Per Strand Hagenes og Jørgen Nordhagen er også en av satsingen til Jumbo-Visma.

    Syklist Rune Høydahl i Team Etto Høydah
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • NM i super-G er avlyst

    Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

    Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

    Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

    Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

    Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

    FIS World Cup utfor kvinner
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Messi scoret sitt mål nummer 800

    Lionel Messi og resten av det argentinske landslaget var for første gang tilbake i hjemlandet for å spille fotballkamp igjen etter VM-triumfen i fjor.

    Mer enn 1,5 millioner mennesker hadde forsøkt å få billett til kampen.

    Panama var motstander, og det ble en historisk aften for Messi. Etter 78 minutter skjøt han et frispark så nære krysset som mulig, men ballen traff metallet. På returen dukket Thiago Almada opp og satte inn 1-0.

    Kun to minutter senere lyktes det skikkelig for Messi. Igjen var det på frispark, men denne gangen gikk den i en vakker bue over muren og inn i nettet.

    – Jeg har alltid drømt om dette øyeblikket, å få feire sammen med dere i mitt eget hjemland. Det er det beste som finnes, sa Messi.

    Det var Messis mål nummer 800 i karrieren.

    Det argentinske laget ble hyllet med fyrverkeri og allsang på tribunen før kampen, og spillerne stod ute på matta med tårer i øynene.

    – Jeg er evig takknemlig for denne spillegruppen. Fotballen er deres, den tilhører alle dem som bar trøyen i VM, sa landslagstreneren Lionel Scaloni.

    APTOPIX Argentina Panama Soccer
    Foto: Gustavo Garello / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste