Hopp til innhold

Granerud historisk etter seier: – Føles litt surrealistisk

I kraftig snøvær leverte Halvor Egner Granerud et kjempehopp og sikret sin 12. verdenscupseier i karrieren, flere enn noen annen mannlig norsk skihopper. Han sier det betyr mye å ha vunnet så tidlig i sesongen.

Halvor Egner Granerud

HISTORISK: Halvor Egner Granerud har flere verdenscupseiere enn noen annen norsk mannlig skihopper.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

– Det føles veldig, veldig godt. Nå kan jeg egentlig bare kose meg og hoppe på ski herfra og ut. Jeg slipper å høre på maset om hvorfor jeg ikke hopper så bra som i fjor, sier Granerud til NRK.

Granerud var sist igjen på toppen av bakken i russiske Nizjnij Tagil i finaleomgangen etter et hopp på 134,5 meter i første omgang. Det ga han en ledelse på 5,5 poeng til østerrikeren Jan Hörl og 6,4 poeng ned til tyske Karl Geiger.

Med et hopp på 122 meter i kraftig snøvær holdt Granerud unna og vant til slutt 8,8 poeng foran Geiger. Stefan Kraft tok 3.-plassen, mens Hörl falt helt gjennom og endte på 24.-plass.

– Det er stort

Med tolv verdenscupseire troner Granerud alene på topp som mestvinnende norske mann. Roar Ljøkelsøy er nærmest med sine 11 seire. På kvinnesiden har Maren Lundby flere med sine 30 seire.

– Det er stort. Rett og slett. Verdenscupen har holdt på siden 1979/80. Mange gode norske skihoppere som har holdt på siden den gang, så å være den som har flest føles litt rart, sier Granerud.

– Jeg ser ikke på meg som den beste norske verdenscup-hopperen. Det føles litt rart, men er veldig kult. Det har gått veldig fort. Så det gjør at det føles litt surrealistisk, men samtidig kult, sier han

– Vanskelig å si noe råere

NRK-ekspert Johan Remen Evensen sliter med å finne nye superlativer.

– Det er vanskelig å si noe råere om han. Men det er bare å hylle den idrettsutøverne han er, og med det styret som har vært, er han bedre enn noen nordmann på herresiden noensinne, sier Evensen, som tror på en ny vinter med en rekke toppresultater.

Johan Remen Evensen

IMPONERT: Johan Remen Evensen ser fram mot en de kommende verdenscuphelgene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Altså, alt tilsier at han kontroll på det han driver med og har funnet en formel som fungerer ekstremt godt, sier Evensen.

Granerud endte med 11 verdenscupseiere sist sesong, men havnet utenfor pallen i Hoppuka og sto kun igjen med en bronse fra blandet lagkonkurranse i VM. Evensen tror Granerud har lært av fjorårssesongen.

– I fjor hadde han en sesong der han misset på de store høydepunktene. Det hadde vært ekstremt rått om han hadde lært noe av det og kan skru til et knepp til Hoppuka, OL og skiflygings-VM, sier han.

Selvtillit og trygghet

Evensen mener mye av forklaringen ligger i Graneruds selvtillit og trygghet.

– Hadde han sittet der på toppen og akkurat hadde startet å hoppe bra, ville det vært lett å begynne å tvile. Men på grunn av det arbeidet de har lagt ned og den selvtilliten og tryggheten han har, er det lettere å klare det, sier Evensen.

Granerud sier det samme.

– Jeg har begynt å få erfaring med å lede etter første omgang, så det er ikke noe som stresser meg lenger. Har snudd det fra «shit, jeg leder» til «smooth, jeg har bedre utgangspunkt enn noen andre».

Ski Jumping World Cup 2021

SNØVÆR: Det var mye snø i unnarennet da Halvor Egner Granerud sikret seieren.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Remen Evensen er særlig imponert over at Granerud greier å fortsette der han slapp sist sesong.

– Det er helt fantastisk at han viser at han fortsatt er der han slapp. Det har vært problemet for Norge å få noen som leverer sesong etter sesong. Men sesongen i fjor og måten han oppførte seg på, ga meg troen på et det kunne gå, sier han.

– Man blir lettet og glad når han leverer igjen. Det viser at norsk hoppsport har gjort en god jobb over mange år, mener Evensen.

3.-mann lørdag

Granerud ledet etter første omgang også lørdag, men den gang fikk han ikke full klaff i finaleomgangen og falt ned på 3.-plass.

Karl Geiger vant den gang og leder dermed verdenscupen sammenlagt foran Granerud.

– I dag får vi se litt mer av kapasiteten han har i siste hoppet, hvor han hadde svært krevende forhold, sier landslagssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Johann André Forfang ble nest beste nordmann på 9.-plassen. Robert Johansson og Marius Lindvik fulgte på 11.- og 13.-plass, mens Fredrik Villumstad ble 21.-mann.

Daniel-André Tande endte på en 22.-plass. Anders Fannemel kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen med sin 54.-plass.

– En meget sterk åpning av verdenscupen for et meget spesielt og bra miljø. Den innsatsen utøvere, trenere og ledere har lagt ned står det stor respekt av, sier Bråthen.

Sportsnyheter

Flere cupbomber: – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

 • Lauritsen matchvinner for Sparta

  Tobias Lauritsen ble matchvinner da Sparta Rotterdam slo Utrecht 2-1 borte og tok første stikk i semifinalen i den nederlandske europacupkvalifiseringen.

  Lauritsen og Joshua Kitolano spilte hele kampen for Sparta, som slo Utrecht på bortebane for første gang siden 1997. Keeper Nick Olij får mye av æren, men Lauritsen var avgjørende ved begge målene.

  I det 26. minutt ble han holdt av Utrecht-stopper Ruben Kluivert, og etter VAR-titting ble det straffespark. Det satte Vito van Crooij i mål.

  I det 39. minutt doblet Lauritsen ledelsen med assist fra van Crooij.

  Utrecht reduserte i det 70. minutt, men Sparta har med seg ledelse til søndagens returkamp på hjemmebane. (NTB)

  Tobias Lauritsen
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP
 • Finaledommer Taylor og familien trakassert på flyplassen

  Den engelske dommeren Anthony Taylor og hans familie ble trakassert av Roma-tilhengere på flyplassen i Budapest dagen etter at han dømte europaligafinalen.

  Det melder Sky Sports , som viser til opptak lagt ut i sosiale medier. De viser blant annet Taylor og familien som eskorteres ut av en kafé og inn i et trygt område av sikkerhetsvakter. Andre bilder viser en flaske og en stol som kastes i retning av Taylor.

  PGMOL, som organiserer engelske fotballdommere, tar i en uttalelse sterk avstand fra behandlingen Taylor ble utsatt for.

  – Vi er forferdet over den ufortjente og motbydelige hetsen rettet mot Anthony og familien hans mens han er på reise hjem etter å ha dømt europaligafinalen. Vi støtter ham fullt ut, står det.

  Sevilla vant finalen på straffespark etter at kampen endte 1-1. Roma-trener José Mourinho måtte dermed tåle sitt første nederlag i en europacupfinale. I en tøff kamp delte Taylor ut 14 gule kort, hvorav åtte til Roma, og la til nesten en halv time i tilleggstid fordelt på fire omganger.

  Etter kampen ble Taylor konfrontert av Mourinho i en garasje under stadion. Treneren lirte av seg ulike skjellsord og havdet at dømmingen var «skammelig». (NTB)

  Hungary Soccer Europa League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Hamburg knust av Stuttgart

  Hamburgs mareritt i 2. Bundesliga ser ut til å fortsette. Fire dager etter at direkte opprykk røk på overtid ble laget slått 3-0 av Stuttgart i kvalifiseringen.

  Returkampen på hjemmebane gjenstår kommende mandag, men et lite mirakel må til for at HSV skal vende torsdagens ydmykelse.

  Konstantinos Mavropanos ga Stuttgart ledelsen før det var spilt et minutt. På et hjørnespark fikk han gå opp helt alene og nikke i mål.

  Stuttgart-spiss Sehrou Guirassy misbrukte et straffespark vel midtveis i første omgang. Daniel Fernandes kastet seg riktig vei og reddet, men tidlig i 2. omgang økte Josha Vagnoman og Guirassy ledelsen hver sin gang med tre minutters mellomrom. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Tom Weller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste