Hopp til innhold

Granerud falt fra seier: – Jeg er så forbanna

OSLO/LAHTI (NRK): Halvor Egner Granerud var i en egen klasse under hoppkonkurransen i Lahti. Men et fall førte til at Robert Johansson grep seieren. Granerud er kritisk til dommerne, som han mener ga ham for streng straff for fallet.

FALT FRA SEIER: Halvor Egner Granerud var bare to poeng fra seier, til tross for fall i den andre omgangen.

Halvor Egner Granerud var på vei mot en soleklar seier i Lahti. Nordmannen ledet med over ti poeng etter første omgang, da han hoppet ut av bakken og landet på 137,5 meter i den andre.

Fra skyhøy høyde landet Granerud på nærmest flat mark og hadde ikke sjanse til å stå.

– Han har for stor høyde og stor fart. Han kommer ned med en vanvittig kraft. Det er ikke nubbsjanse til å stå, sier NRKs hoppekspert Anders Jacobsen.

Også landslagstrener Alexander Stöckl er enig i at det ikke var mulig for verdenscuplederen å holde seg på beina. Han er glad for at Granerud ikke skadet seg i fallet.

– Vi var redd for at han skulle skade seg. Det var et fantastisk hopp under fantastiske forhold. Vi er bare glade for at han er frisk, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Kritisk til dommerne

For Granerud selv var det mest irriterende at han ikke vant, selv med fallet. For til tross for fallet ble han nummer fire, bare 2,4 poeng bak seieren. Nordmannen fikk bare 8,5, 8,5 og 9 i stil. Han mener det lange hoppet hadde fortjent bedre stil.

– Jeg er så forbanna. Det føles veldig surt. Jeg har anledning til å be noen av de gode norske dommerne hjemme sende meg melding og forklare hvorfor jeg blir trukket så mye i stil, sier en skuffet Granerud til NRK.

– Jeg kan åpenbart ikke reglene godt nok, fortsatte 24-åringen.

Granerud får støtte av sin trener.

– Jeg kan dessverre ikke nok om stildømming, men antakeligvis er det litt lavt for han lander på begge skiene før han faktisk datt ned, sier Stöckl.

Men en av Norges internasjonale hoppdommere, Ole Walseth, sier til NRK at det andre hoppet er korrekt bedømt av dommerne der ute.

– Det er nok riktig dømt det andre hoppet. Han skal trekkes frem poeng for landingen på det andre hoppet og sju poeng for fall. Fem pluss sju blir tolv poeng. Så 8–9 er det han kan forvente, sier Walseth.

Også etter den første omgangen var Granerud skeptisk til dommernes stilpoeng. Granerud selv kalte hoppet for et av de beste i karrieren.

– Det er et av de aller beste hoppene jeg har gjort. Det kjentes helt rått ut. Jeg er litt skuffet over at det bare holdt til 57 stilpoeng, sa Granerud etter den første omgangen.

Halvor Egner Granerud ledet med 10,2 etter første omgang med dette nydelige hoppet.

Johan Remen Evensen mente det var svakt av dommerne å kun gi nordmannen 19 og 18,5 i stil. Det er Granerud enig i.

– Jeg skjønner ingenting. Hvis ikke det var et hopp som i alle fall fortjente 19,5, så skal det bli vanskelig å få til noen av de i karrieren. Jeg har ikke sett luftferden ennå, men nedslaget var strøkent, sier Granerud.

Her får Granerud mer støtte av den norske dommeren.

– Han har nok mer å farte med der. Der kan man nok diskutere, i alle fall de som ga 18,5. Jeg satt selv i stua og bedømte det til 19,5, sier Walseth til NRK.

Seier med bismak

Dermed ble det bare en fjerdeplass for Granerud.

Med fallet ble det seier til Robert Johansson, som hoppet seg opp fra en tredjeplass etter den første omgangen. Johansson sier det gir selvtillit å ta sesongens første seier.

– Han misser jo ikke. Han faller, det er det som skjer. Det er litt kjipt, likevel så viser jeg at jeg er kapabel til å vinne. Det er en selvtillitsboost. Jeg føler ikke jeg leverer noe makshopp, men to ganske solid skihopp. Jeg kan bygge videre på det her, sier Johansson til NRK.

– Det blir litt bismak når den suverent beste hopperen i dag hopper for langt og ikke klarer å holde seg på beina og blir nummer fire. Da blir det en sånn rar følelse man sitter igjen med, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Sportsnyheter

Molde vant sjumålsdrama: Berisha hånet med «slanger» og falske sedler

Veton Berisha fikk ikke noe hyggelig gjensyn med Stavanger og Viking, men helt på tampen sikret Molde tre dramatiske poeng.

Siste nytt

 • Russisk politi anholdt over 100 Navalnyj-tilhengere

  Russisk politi anholdt søndag over 100 tilhengere av Aleksej Navalnyj, da de markerte den fengslede opposisjonspolitikerens 47-årsdag.

  Den uavhengige russiske menneskerettighetsgruppa OVD-Info skriver søndag kveld at 109 personer i 23 russiske byer er anholdt av politiet i forbindelse med at de foretok offentlige markeringer av Aleksej Navalnyjs 47-årsdag.

  Myndighetene har slått kraftig ned på alle tegn til opposisjon siden den russiske invasjonen av Ukraina. I de fleste byene var det en håndfull kritikere som ble anholdt av politiet.

  Aleksej Navalnyj soner en dom på elleve og et halvt års fengsel for korrupsjon og forakt for retten, anklager som han selv hevder er fabrikkert for å bringe ham til taushet i den russiske offentligheten.

  (NTB)

 • Ibrahimovic legger opp

  Det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic bekrefter at han setter punktum for sin unike fotballkarriere. Tidligere søndag rapporterte Aftonbladet at han takket av i Italia. – Familien min visste ikke at jeg skulle legge opp da vi våknet i dag. Jeg ville at alle skulle vite det samtidig, sier svensken på en pressekonferanse sent søndag kveld.

  – Det er trist, for dette har vært hele livet mitt, fortsetter han.

  Zlatan
  Foto: AP
 • Zlatan Ibrahimovic (41) ser ut til å legge opp

  Det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic synes å gi seg som profesjonell fotballspiller, melder blant andre Aftonbladet.

  Svenskens kontrakt med AC Milan går ut etter sesongen, og etter sesongavslutningen mot Hellas Verona søndag, antydet han tydelig at han vil legge skoene på hylla.

  – Det er på tide å ta farvel med fotballen, men ikke med dere, sa han til klubbens fans, ifølge Aftonbladet. Avisa skriver videre at Zlatan og klubben skal holde pressekonferanse senere søndag kveld. Oppholdet i klubben er svenskens andre.

  – Så mange følelser og minner på denne arenaen. Første gangen jeg kom til Milan, ga dere meg lykke, den andre gangen ga dere meg kjærlighet. Dere har tatt meg imot med åpne armer og fått meg til å føle meg som hjemme. Jeg kommer til å være Milan-supporter livet ut, sa Zlatan videre.

  – Fra og med i morgen er jeg en fri mann, sier han.

  Beslutningen om legge opp hadde han holdt hemmelig, til og med for sine nærmeste, skriver Aftonbladet.

  41-åringen har spilt for flere av Europas aller største klubber og vunnet en lang rekke titler.

  (NTB/NRK)

  AC Milans svenske spiss Zlatan Ibrahimovic takker publikum under en avskjedsseremoni etter den italienske Serie A-fotballkampen mellom AC Milan og Hellas Verona 4. juni 2023
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste