Hopp til innhold

Gårsdagens VM-renn skapte sinne – flere ønsker radikal endring i hoppdømmingen

Hoppdommerne høstet krass kritikk etter gårsdagens VM-konkurranse. Kombinertløper Espen Bjørnstad og NRK-ekspert Johan Remen Evensen mener det er på høy tid med videodømming.

Marita Kramer

OMDISKUTERT: Slik så det ut like etter landing for Marita Kramer. Flere mener videodømmingen ikke henger med i tiden.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Hoppsjef Clas Brede Bråthen og NRK-ekspert Johan Remen Evensen raste mot hoppdommerne etter kvinnenes VM-konkurranse i normalbakken i går.

De mener at dommerne var altfor snille da de ga stilkarakterer til østerrikske Marita Kramer, som så ut til å være nede i bakken med rumpa.

– Resultatet ble riktig til slutt. Men det sørga utøverne for – og ikke dommerne, sa Bråthen etter rennet.

bilde

BAKKEREKORD: Marita Kramer satte bakkerekord med det omdiskuterte hoppet.

Kombinertløper Espen Bjørnstad og Remen Evensen har lenge ønsket videodømming i hopp.

– Dømmingen henger etter. Vi kombinertløperne erfarer det vi også. Det burde være mulig å få 20 i stil, men i kombinert er det nesten umulig, sier Bjørnstad, som er med i den norske VM-troppen i Oberstdorf.

Remen Evensen mener sporten og dømmingen ikke har utviklet seg i takt med hverandre.

– Før i tiden var dommerne tettere på bakken og man hoppet ikke så langt som man gjør i dag. Nå er det veldig små detaljer i hoppbevegelsen og man flyr mye lenger. Det er ikke mulig for dommerne å se alt når utøverne fyker ut i 100 kilometer i timen, for så å gi karakter omtrent før utøveren passerer fallgrensen, sier Remen Evensen.

Står om VM-medaljer

Poengene kan være svært utslagsgivende, både i spesialhopp og kombinert. I kombinert blir utgangspunktet for langrennet satt i hoppbakken. Ett poeng i bakken tilsvarer fire sekunder i løypa.

Espen Bjørnstad

VIDEO: Espen Bjørnstad ønsker video velkommen til hopp.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Feildømming er veldig frustrerende og helt avgjørende. Man tror at når det er fem dommere, og at når høyeste og laveste blir strøket, så blir det rettferdig. Det blir det ikke. Sånt kan avgjøre VM-medaljer, sier Bjørnstad.

Han forteller om en situasjon i Ramsau hvor hoppdømmingen ble helt avgjørende for resultatet i konkurransen.

– Jeg hoppet et av mine lengste og bedre hopp med nedslag, men to av dommerne ga meg 16,5 i stil. Da startet jeg flere sekunder bak en større pulje og ikke foran. Jeg sendte melding til den ene dommeren og lurte på hvorfor. Jeg ble forklart at hun hadde tastet feil, forteller en oppgitt Bjørnstad.

Remen Evensen frustrerer seg over at poenggivningen i dag er for lik og at dommerne burde være strengere når de ser feil, og mildere når det ikke er feil.

– Slik det er nå så kan et hopp hvor man er dyp i landingen gi 18,5 i stil, mens et pent kanonhopp blir dømt til 19. Da er det kun 0,5 poeng forskjell når det egentlig burde være 2–3 poeng, sier Remen Evensen.

Hoppdommer positiv til video

Ole Walseth, som er hoppdommer internasjonalt, liker idéen om video, men er usikker på om det er realistisk å få på plass med tanke på hvor raskt karakterene skal gis etter at hoppet er gjennomført.

Hoppdommere

DOMMERE: Ole Walseth tror ikke videodømming er realistisk.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Det er alltid fint å se på video i ettertid for å være sikker, men om det er realistisk er jeg usikker på. Om man forlenger et hopprenn er det kanskje mulig. Jeg er positiv til det, selvfølgelig. Det er alltid fint å gjøre jobben sin riktig, sier Walseth.

Remen Evensen mener at skihopp burde se til snøbrett som er svært aktive brukere av videodømming.

– I snowboard sitter dommerne og stirrer på repriser og det tar kanskje ett minutt før de setter karakter, nettopp fordi de studerer hver minste detalj, sier han.

Johan Remen Evensen

SNOWBOARD: NRK-ekspert Johan Remen Evensen ser til snowboard.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Walseth forklarer at varierende fasiliteter, i tillegg til tiden, gjør dømming krevende.

– Det kan være veldig vanskelig. Spesielt i nybygde bakker hvor hopptårnet står feil, sier Walseth.

– I bakker med gamle fasiliteter så kan man forstå det. Men i nye bakker hvor man har brukt mye penger på å utvide, så kan det være frustrerende. Vikersund er et godt eksempel. Der utvidet man bakken med 50 meter, også satte man hopptårnet lenger opp i bakken, sier Walseth.

FIS skal evaluere

Renndirektør i FIS Sandro Pertile forklarer at hoppdømming er et tema som blir diskutert på evalueringsmøter når sesongen er over, men at de ikke ofrer mange tanker til videodømming.

Sandro Pertile

HOPPSJEF: Sandro Pertile tror ikke videodømming er vegen å gå.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Vi har en videogruppe som hver uke ser på skihopp og som evaluerer hvert hopp og hver hoppdommer. Det er vanlig i vårt system at vi evaluerer sesongen under ett, etter sesongen. Jeg tror ikke videodømming er løsningen, vi fokuserer på prestasjonen til dommerne, sier Pertile.

Det blir sagt at dømmingen ikke klarer å holde følge med selve sporten. Er dømmingen moderne nok?

– På møtet til våren så skal vi analysere og evaluere grundig. Vi er i en posisjon til å forstå både små og store feil. Der vil vi også diskutere om vi ikke er moderne nok, sier Pertile.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal