Vålerenga-helten hylles etter cupdrama: – Det er en sjelden rase

Arkitekten bak Vålerengas andre strake cuptriumf, Marie Dølvik Markussen, roses opp i skyene etter kampen. Nå er hun på vei utenlands.

HØYDEPUNKTER: Se mål og høydepunkter fra cupfinalen.

– Hun er en av de beste spillerne i Norge og det viser hun i dag med sin kreativitet og evne til å skape sjanser. Hun jobber i tillegg sykt hardt for laget, sier Vålerenga-trener Jack Majgaard Jensen til NRK.

Vålerenga-vingen skapte uro i Sandvikens vanligvis bunnsolide backrekke fra start. Allerede etter tre minutter viste hun frem kvaliteten sin, da hun fant Synne Jensen med et perfekt vektet innlegg.

Mot et ryggende Sandviken-forsvar pådro Jensen seg alt av oppmerksomhet, før hun på klokt vis spilte ballen ut til venstre. Fullstendig umarkert kunne Markussen sette 1–0 før kvarteret var spilt.

– Det er en deilig scoring. Jeg er veldig fornøyd. Jeg traff igjen. Det var «nice». Det er ikke av lik kaliber fra i fjor, men mål er mål og det var fint plassert, sier Dølvik Markussen, som også scoret i cupfinalen i fjor.

Ifølge TV 2 har hun spilt sin siste kamp for klubben. Natt til søndag signerte hun en korttidskontrakt med australske Newcastle Jets. Dit reiser hun 8. november.

– Toppnivået er enormt

Tverrliggertreffet var bare forsmaken på hva bergenserne hadde i vente. Norges beste backrekke hadde kun sluppet inn seks mål på 20 kamper, men i cupfinalen glapp det etter 14 minutter.

Markussen snurret rundt med Sandvikens backrekke, leverte millimeterpresise innlegg og bredsidet ballen i mål.

– Det er så mye stjernekraft, rett og slett, i denne spilleren. Hun har vært det i mange år. Hadde hun vært på dette nivået hele veien, så hadde hun vært en av våre fremste spillere ute i Europa. Toppnivået til Dølvik Markussen er enormt, både offensivt og defensivt, sier NFFs toppfotballsjef Lise Klaveness i NRKs sending.

– Det er gøy å se at hun får det ut, og ofte får hun det ut når det virkelig gjelder. Det er en sjelden rase vi har, den type spillere, sier Klaveness.

NM-fotball, cupfinale for kvinner 2021: Sandviken - Vålerenga

Vålerenga jubler etter et nytt cupgull i fotball.

Avgjørende straffebom

Sandviken fikk imidlertid en glitrende mulighet til å ta kampen til ekstraomganger da Marit Bratberg Lund kunne sette sitt andre mål fra straffemerket få minutter før slutt.

Men vingbacken som «aldri» bommer på straffer, gjorde nettopp det. Og da kunne Vålerenga lene seg på en strålende 1. omgang.

– Jeg vet ikke helt jeg. Jeg har tatt viktige straffer før, men i dag gikk det ikke, dessverre, kommenterer hun.

– Helt fantastisk

Omgangen avsluttet på verst tenkelig vis for Sandviken.

Vålerengas favorittbergenser Rikke Nygard stjal ballen og ble taklet i farlig posisjon av Lisa Fjeldstad Naalsund. På overtid doblet Dejana Stefanovic ledelsen med en markkryper fra snaut 20 minutter.

– Dette var helt fantastisk. Jeg følte meg som en profesjonell fotballspiller.Vi viste hvor sterke vi var. Dette er en stor revansje for seriespillet. I denne kampen viste vi hvor hardt vi jobber, sier hun til NRK.

Vålerenga-treneren tror at årsaken til seieren er at Sandviken ikke er forberedt på åpningen til Vålerenga.

– Jeg tror en av grunnene til at vi ryster dem, er at de tror de skal få tid på ballen, men så setter vi inn et voldsomt press som de ikke venter, sier Majgaard Jensen.

På spørsmål om hvordan de klarer å spille så bra mot Norges beste lag, serieleder Sandviken, svarer han:

– Det syns jeg ikke at de er. De er best defensivt, men offensivt er Vålerenga og Rosenborg bedre lag. Det sa jeg også før kampen til spillerne mine.

Football, NM, Sandviken - Vålerenga

VÅLERENGA-GLEDE: Vålerenga tok hjem pokalen for annen gang på rad.

Oppgitt trener

Sandviken-trener Alexander Straus var tydelig oppgitt over kvaliteten i spillet før 2. omgang. Og det så ut til at spillerne hadde tatt til seg det han sa i pausen.

Marit Bratberg Lund banket nytt liv i kampen med et følsomt frispark snaut fem minutter ut i omgangen. Sandviken startet en tidlig sluttspurt, som også ga rom for Vålerenga.

Jensen ble nok en gang nektet finalemål av tverrliggeren da timen var spilt.

Men det var Sandviken som leverte den beste 2. omgangen, og flere ganger kom nær scoring. Den største sjansen fikk Bratberg Lund fra straffemerket.

Den vanligvis sikre vingbacken blåste ballen utenfor fra ellevemeteren – og dermed blir pokalen igjen i Oslo.

– Vi er ikke god nok i starten. Vi er ikke påskrudd nok, sier en skuffet Sandviken-trener Alexander Straus etter kampen.

• Leicester rykket opp igjen til Premier League

Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

Leicester
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

– Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

Arne Slot
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

– Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

– Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.