Hopp til innhold

Välbe møtte FIS-presidenten: Utelukket russisk deltakelse

Russlands skipresident Jelena Välbe satt torsdag i møter med FIS-president Johan Eliasch. Etter opptrappingen av krigen virker det usannsynlig at russerne blir å se på startstreken.

Jelena Välbe

FÅR IKKE DELTA: Russlands skipresident Jelena Välbe sammen med skistjernen Aleksandr Bolsjunov under VM i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Returen for russiske utøvere til internasjonal konkurranse er blitt vanskeligere, sier Jelena Välbe, Russlands skipresident ifølge MatchTV.

For øyeblikket har komiteene i Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS) komitémøter i Zürich. Selv om russiske og belarusiske utøvere er utestengt fra konkurranse, gjelder det ikke landenes delegater.

– I går møtte vi presidenten i Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS) privat. Før mobiliseringen og avstemningene, ble det vurdert nøytral status, men nå er det utelukket, sier Välbe i et videoinnlegg vist på et stort sportsseminar i Russland.

Hun sikter til folkeavstemningene i de okkuperte ukrainske fylkene Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson. Det er varslet at Russlands president Vladimir Putin fredag vil annonsere områdene for annektert. Samtidig har Putin varslet delvis mobilisering av minst 300.000 soldater for å trappe opp krigføringen i Ukraina.

Johan Eliasch

FIS-PRESIDENT: Johan Eliasch.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

At det måtte en mobilisering fra Putin til for at FIS-president Eliasch skulle innse realitetene i situasjonen, er jo dessverre ikke særlig tillitvekkende for den internasjonale skisports moralske standarder, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Peker på konkurransen

Sist uke under konferansen Forum Nordicum i Planice meddelte FIS’ generalsekretær, Michel Vion, at det virket som en russisk retur kunne være nært forestående. Han snakket om at det kunne skje allerede i desember. Nå ser det ut til å være helt ute av bildet:

– Situasjonen gjør en retur svært komplisert. Men vi er optimister og tror på det beste. Alle har allerede begynt å telle tap. Det er åpenbart at uten russisk deltakelse, så vil oppmerksomheten rundt konkurransene være lavere, sier Välbe.

FIS-presidenten og resten av ledelsen i FIS har åpenbart resignert i sin åpenbare håp om å få inkludert russere og belarusere i en eller annen form i kommende vinters konkurranser. Og det var på høy tid, og burde selvsagt vært gjort for lengst, påpeker Saltvedt.

Den tidligere OL-mesteren, Julija Tsjepalova, kastet seg inn i debatten etter at det fra norsk hold ble antydet at de kunne boikotte VM og verdenscup, dersom russerne slapp til i sporet.

– Nordmenn har alltid vært slik – de kom med negative uttalelser, protesterte og snakket ikke om sine egne. Jeg kan si at langrenn, og sport over hele verden, ikke kan eksistere uten Russland, sier Tsjepalova til Metaratings.

– Gir hverandre klemmer

Aleksandr Legkov

TIDLIGERE LØPER: Aleksandr Legkov.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Den tidligere langrennsstjernen, Aleksandr Legkov, peker også på Russlands høye nivå i langrenn.

– Kanskje FIS til og med har lyst å se oss konkurrere nå. Spørsmålet er om andre land vil erklære at de ikke deltar hvis våre utøvere får starte. Sannsynligvis foregår samtalene i dette formatet, sier Legkov til RIA Novosti, som ikke ser grunn til å spekulere ytterligere før det kommer en avgjørelse 22. oktober.

FIS-møter Zürich

LUKKET DØR: Det internasjonale Skiforbundet, FIS, avholder komitémøter i Zürich denne uken.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Skipresidenten, som tidligere var politisk aktiv for Putins parti, beskriver atmosfæren på møtene her i Zürich som normal og profesjonell.

– Nordmennene skrev at de ville boikotte på grunn av tilstedeværelse av den russisk delegasjonen på møtene, men de er her. Alle sammen snakker og gir hverandre klemmer, sier Välbe.

Nesten samtlige norske delegater, med unntak av et par stykker, er dratt hjem. Torsdag forlot Clas Brede Bråthen et komitémøte fordi det var belarusisk deltagelse.

Sportsnyheter

gLcod8jQhBs

Sendte rørende hilsen til sin avdøde datter: – Det ble en spesiell dag

27. november er en dato Luis Enrique aldri glemmer. Søndagens kamp mot Tyskland fikk derfor en svært spesiell ramme for Spania-treneren.

Siste nytt

 • Britisk minister skal bære regnbuebind i Qatar-VM

  Storbritannias idrettsminister Stuart Andrew varsler at han kommer til å ha det Fifa-forbudte OneLove-bindet på armen når England møter Wales i VM.

  Han synes det var en «stor urett» fra Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) å true lag og kapteiner med sportslige konsekvenser ved bruk av armbindet.

  OneLove-kampanjen står opp mot diskriminering og bruker aktivt regnbuefarger for å vise solidaritet med LHBT+-miljøet. I Qatar er homofili forbudt.

  Tidligere i VM-sluttspillet overvar Tysklands innenriksminister Nancy Faeser et oppgjør med det regnbuefarget bindet rundt armen. Det samme gjorde Belgias utenriksminister Hadja Lahbib.

  Nå skal Andrew, som selv er homofil, gjøre det samme på stadionet i Al Rayyan.

  – Jeg ble glad da jeg så den tyske ministeren bære det på kamp. Jeg mener det er viktig at jeg også gjør det, sier den britiske idrettsministeren.

  England er garantert mer VM-spill med uavgjort mot naboen Wales tirsdag. Waliserne må vinne og håpe på et gunstig resultat i møtet mellom Iran og USA.

  (©NTB)

  Harry Kane
  Foto: Julio Cortez / AP
 • VM-sjefen ut mot Klinsmann - tyskeren anklages for rasisme

  Den tyske fotballegenden Jürgen Klinsmann havnet i hardt vær for hans kommentarer etter Irans kamp mot Wales.

  Klinsmann kritiserte Iran-spillernes oppførsel mot dommerteamet, og påsto at det var en del av deres kultur å spille på denne måten.

  Irans manager Carlos Queiroz slo knallhardt tilbake mot tyskeren, som han mente hadde en «typisk fordomsfull bedømmelse basert på overlegenhet».

  Treneren krevde videre at Klinsmann ble kastet ut av Fifas analysegruppe.

  Nå får Queiroz støtte av sjefen for Qatar-VM, Hassan Al-Thawadi.

  – Jeg liker ikke å bruke ordet, og jeg vil bare gjøre det én gang, men jeg synes uttalelsene var svært elitistiske og til en viss grad rasistiske, sier han til Talksport.

  Klinsmann har beklaget kommentarene.

  – Kommentarene ble tatt ut en fotball-kontekst. Jeg har mange iranske venner og har tenker godt om landets folk, kultur og historie, skriver han på Twitter.

  Hassan Al-Thawadi
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Svensk OL-topp tiltalt for seksuell trakassering: – En utrolig ubehagelig situasjon

  Mats Årjes (55) blir stilt for retten etter anklager om upassende oppførsel og uttalelser av seksuell art. Han har tunge verv i svensk og internasjonal idrett.

  Tiltalen mot ham ble klar mandag, opplyser Årjes selv overfor Expressen.

  – Det er en utrolig ubehagelig situasjon for meg. Det er ord mot ord, og jeg nekter for å ha gjort noe ulovlig, sier han.

  Årjes har de siste årene vært leder for Sveriges olympiske komité (SOK) og er styremedlem i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS). Han har bestemt seg for å ta en pause fra begge rollene så lenge det pågår en prosess i rettssystemet.

  – Jeg tar et steg tilbake og deltar ikke i møter i de styrene jeg sitter i, forteller han.

  Ifølge tiltalen har Årjes krenket en kvinne ved å legge hånden på låret hennes. Han skal også ha uttalt seg på en seksuell måte. Hendelsen skjedde om bord på et tog mellom Borlänge og Stockholm 12. juni i år.

  – Jeg ser fram til å få prøvd saken og få muligheten til å legge fram hva som egentlig skjedde. Dette føles helt surrealistisk, sier Årjes til Expressen.

  I fjor ble han lansert som svenskenes kandidat til å bli ny FIS-president. Jobben endte opp med å gå til den svensk-britiske milliardæren Johan Eliasch.

  (©NTB)

  Mats Årjes (t.v.) avbildet under en medaljeseremoni i Pyeongchang-OL i 2018.
  Foto: Anders Wiklund/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste