Hopp til innhold

Välbe møtte FIS-presidenten: Utelukket russisk deltakelse

Russlands skipresident Jelena Välbe satt torsdag i møter med FIS-president Johan Eliasch. Etter opptrappingen av krigen virker det usannsynlig at russerne blir å se på startstreken.

Jelena Välbe

FÅR IKKE DELTA: Russlands skipresident Jelena Välbe sammen med skistjernen Aleksandr Bolsjunov under VM i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Returen for russiske utøvere til internasjonal konkurranse er blitt vanskeligere, sier Jelena Välbe, Russlands skipresident ifølge MatchTV.

For øyeblikket har komiteene i Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS) komitémøter i Zürich. Selv om russiske og belarusiske utøvere er utestengt fra konkurranse, gjelder det ikke landenes delegater.

– I går møtte vi presidenten i Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS) privat. Før mobiliseringen og avstemningene, ble det vurdert nøytral status, men nå er det utelukket, sier Välbe i et videoinnlegg vist på et stort sportsseminar i Russland.

Hun sikter til folkeavstemningene i de okkuperte ukrainske fylkene Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson. Det er varslet at Russlands president Vladimir Putin fredag vil annonsere områdene for annektert. Samtidig har Putin varslet delvis mobilisering av minst 300.000 soldater for å trappe opp krigføringen i Ukraina.

Johan Eliasch

FIS-PRESIDENT: Johan Eliasch.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

At det måtte en mobilisering fra Putin til for at FIS-president Eliasch skulle innse realitetene i situasjonen, er jo dessverre ikke særlig tillitvekkende for den internasjonale skisports moralske standarder, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Peker på konkurransen

Sist uke under konferansen Forum Nordicum i Planice meddelte FIS’ generalsekretær, Michel Vion, at det virket som en russisk retur kunne være nært forestående. Han snakket om at det kunne skje allerede i desember. Nå ser det ut til å være helt ute av bildet:

– Situasjonen gjør en retur svært komplisert. Men vi er optimister og tror på det beste. Alle har allerede begynt å telle tap. Det er åpenbart at uten russisk deltakelse, så vil oppmerksomheten rundt konkurransene være lavere, sier Välbe.

FIS-presidenten og resten av ledelsen i FIS har åpenbart resignert i sin åpenbare håp om å få inkludert russere og belarusere i en eller annen form i kommende vinters konkurranser. Og det var på høy tid, og burde selvsagt vært gjort for lengst, påpeker Saltvedt.

Den tidligere OL-mesteren, Julija Tsjepalova, kastet seg inn i debatten etter at det fra norsk hold ble antydet at de kunne boikotte VM og verdenscup, dersom russerne slapp til i sporet.

– Nordmenn har alltid vært slik – de kom med negative uttalelser, protesterte og snakket ikke om sine egne. Jeg kan si at langrenn, og sport over hele verden, ikke kan eksistere uten Russland, sier Tsjepalova til Metaratings.

– Gir hverandre klemmer

Aleksandr Legkov

TIDLIGERE LØPER: Aleksandr Legkov.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Den tidligere langrennsstjernen, Aleksandr Legkov, peker også på Russlands høye nivå i langrenn.

– Kanskje FIS til og med har lyst å se oss konkurrere nå. Spørsmålet er om andre land vil erklære at de ikke deltar hvis våre utøvere får starte. Sannsynligvis foregår samtalene i dette formatet, sier Legkov til RIA Novosti, som ikke ser grunn til å spekulere ytterligere før det kommer en avgjørelse 22. oktober.

FIS-møter Zürich

LUKKET DØR: Det internasjonale Skiforbundet, FIS, avholder komitémøter i Zürich denne uken.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Skipresidenten, som tidligere var politisk aktiv for Putins parti, beskriver atmosfæren på møtene her i Zürich som normal og profesjonell.

– Nordmennene skrev at de ville boikotte på grunn av tilstedeværelse av den russisk delegasjonen på møtene, men de er her. Alle sammen snakker og gir hverandre klemmer, sier Välbe.

Nesten samtlige norske delegater, med unntak av et par stykker, er dratt hjem. Torsdag forlot Clas Brede Bråthen et komitémøte fordi det var belarusisk deltagelse.

Siste nytt

  • Xabi Alonso blir værende i Leverkusen

    Xabi Alonso skal ha vært ønsket av flere storklubber etter en briljant sesong med Leverkusen. Spanjolen har likevel valgt å fortsette som hovedtrener i klubben.

    Alonso opplyste selv om avgjørelsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

    – Det har vært en sesong med mange spekulasjoner angående framtiden min. Det har vært travelt, og jeg ønsket å bruke landslagspausen til å reflektere, sier Alonso og fortsetter:

    – Sist uke hadde jeg en veldig god samtale med Leverkusen, og jeg informerte dem om at jeg blir værende.

    42-åringen har gjort underverker med serieleder Leverkusen i løpet av halvannet år som hovedtrener. Laget er fortsatt ubeseiret i Bundesliga denne sesongen etter 26 kamper, og med kun åtte serierunder igjen er avstanden ned til Bayern München hele ti poeng.

    – Jeg føler ikke at jobben min her er ferdig, og jeg ønsker å hjelpe de unge spillerne med å fortsette å utvikle seg. Akkurat nå er jeg overbevist om at dette er riktig for meg, sier Alonso.

    I løpet av januar og februar ble det gjort kjent at både Jürgen Klopp (Liverpool) og Thomas Tuchel (Bayern) er ferdig som hovedtrenere i sine respektive klubber til sommeren. Alonso har i lang tid vært nevnt som mulig erstatter i begge klubber. (NTB)

    Xabi Alonso
    Foto: Tom Weller / AP
  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal