Hopp til innhold

Välbe møtte FIS-presidenten: Utelukket russisk deltakelse

Russlands skipresident Jelena Välbe satt torsdag i møter med FIS-president Johan Eliasch. Etter opptrappingen av krigen virker det usannsynlig at russerne blir å se på startstreken.

Jelena Välbe

FÅR IKKE DELTA: Russlands skipresident Jelena Välbe sammen med skistjernen Aleksandr Bolsjunov under VM i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Returen for russiske utøvere til internasjonal konkurranse er blitt vanskeligere, sier Jelena Välbe, Russlands skipresident ifølge MatchTV.

For øyeblikket har komiteene i Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS) komitémøter i Zürich. Selv om russiske og belarusiske utøvere er utestengt fra konkurranse, gjelder det ikke landenes delegater.

– I går møtte vi presidenten i Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS) privat. Før mobiliseringen og avstemningene, ble det vurdert nøytral status, men nå er det utelukket, sier Välbe i et videoinnlegg vist på et stort sportsseminar i Russland.

Hun sikter til folkeavstemningene i de okkuperte ukrainske fylkene Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson. Det er varslet at Russlands president Vladimir Putin fredag vil annonsere områdene for annektert. Samtidig har Putin varslet delvis mobilisering av minst 300.000 soldater for å trappe opp krigføringen i Ukraina.

Johan Eliasch

FIS-PRESIDENT: Johan Eliasch.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

At det måtte en mobilisering fra Putin til for at FIS-president Eliasch skulle innse realitetene i situasjonen, er jo dessverre ikke særlig tillitvekkende for den internasjonale skisports moralske standarder, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Peker på konkurransen

Sist uke under konferansen Forum Nordicum i Planice meddelte FIS’ generalsekretær, Michel Vion, at det virket som en russisk retur kunne være nært forestående. Han snakket om at det kunne skje allerede i desember. Nå ser det ut til å være helt ute av bildet:

– Situasjonen gjør en retur svært komplisert. Men vi er optimister og tror på det beste. Alle har allerede begynt å telle tap. Det er åpenbart at uten russisk deltakelse, så vil oppmerksomheten rundt konkurransene være lavere, sier Välbe.

FIS-presidenten og resten av ledelsen i FIS har åpenbart resignert i sin åpenbare håp om å få inkludert russere og belarusere i en eller annen form i kommende vinters konkurranser. Og det var på høy tid, og burde selvsagt vært gjort for lengst, påpeker Saltvedt.

Den tidligere OL-mesteren, Julija Tsjepalova, kastet seg inn i debatten etter at det fra norsk hold ble antydet at de kunne boikotte VM og verdenscup, dersom russerne slapp til i sporet.

– Nordmenn har alltid vært slik – de kom med negative uttalelser, protesterte og snakket ikke om sine egne. Jeg kan si at langrenn, og sport over hele verden, ikke kan eksistere uten Russland, sier Tsjepalova til Metaratings.

– Gir hverandre klemmer

Aleksandr Legkov

TIDLIGERE LØPER: Aleksandr Legkov.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Den tidligere langrennsstjernen, Aleksandr Legkov, peker også på Russlands høye nivå i langrenn.

– Kanskje FIS til og med har lyst å se oss konkurrere nå. Spørsmålet er om andre land vil erklære at de ikke deltar hvis våre utøvere får starte. Sannsynligvis foregår samtalene i dette formatet, sier Legkov til RIA Novosti, som ikke ser grunn til å spekulere ytterligere før det kommer en avgjørelse 22. oktober.

FIS-møter Zürich

LUKKET DØR: Det internasjonale Skiforbundet, FIS, avholder komitémøter i Zürich denne uken.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Skipresidenten, som tidligere var politisk aktiv for Putins parti, beskriver atmosfæren på møtene her i Zürich som normal og profesjonell.

– Nordmennene skrev at de ville boikotte på grunn av tilstedeværelse av den russisk delegasjonen på møtene, men de er her. Alle sammen snakker og gir hverandre klemmer, sier Välbe.

Nesten samtlige norske delegater, med unntak av et par stykker, er dratt hjem. Torsdag forlot Clas Brede Bråthen et komitémøte fordi det var belarusisk deltagelse.

Siste nytt

 • Start fortsatt på nedrykksplass – tapte mot Moss

  Start tapte 1–2 borte mot Moss i 1. divisjon tirsdag kveld. Dermed forbli Kristiansand-klubben på direkte nedrykk.

  På de ni første kampene på nivå to har Azar Karadas og Start bare tatt seks poeng. Kun Aalesund har færre med sine fem, men sunmøringene har én kamp mindre spilt enn Start.

  Ranheim på nedrykkskvalik og Åsane på trygg grunn har begge syv poeng, men de har henholdsvis én og to kamper mindre spilt enn Start.

  I tirsdagens kamp tok Moss ledelsen ved Ian Hoffmann rett før pause, før Marius Andersen doblet like etter sidebytte. Sander Sjøkvist reduserte for Start 20 minutter før fulltid, men utligningen kom aldri.

  Moss tar steget opp på fjerdeplass med 14 poeng, ett bak Sogndal og Kongsvinger på de to direkte opprykksplassene.

  Start-trener Azar Karadas etter 1.-divisjonskampen mot Aalesund
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • The Athletic: Graham Hansen årets spiller i Europa

  Det internasjonale idrettsnettstedet The Athletic kårer Caroline Graham Hansen til årets beste spiller i europeisk fotball.

  Journalist Michael Cox mener at den norske stjernen kanskje har levert sin beste sesong i karrieren.

  – 19 scoringer og 18 målgivende i ligaen er en absurd bra utteling, skriver han.

  Barcelona har vært suveren i hjemlig liga, med 27 seire og én uavgjort. Ligatittelen er sikret for lengst.

  25. mai møter katalanerne Ada Hegerbergs Lyon i finalen av Mesterligaen.

  Graham Hansen
  Foto: AFP
 • Bekreftet: Pochettino ferdig i Chelsea

  Mauricio Pochettino er ferdig som Chelsea-manager etter et snaut år i jobben.

  Det bekrefter Chelsea på sine hjemmesider tirsdag kveld. Klubben skriver at de kom til avgjørelsen etter gjensidig enighet med Pochettino.

  Argentineren takker for at han fikk mulighet til å bli en del av klubbens historie.

  – Klubben er nå i en god posisjon for å fortsette å ta steg i Premier League og Europa i årene som kommer, sier Pochettino.

  52-åringen ble ansatt som Chelsea-manager i fjor sommer, og signerte da en kontrakt som varte ut juni 2025.

  Nå skal i stedet Chelsea få på plass en ny manager, og klubben skriver at de ikke vil komme med ytterliggere kommentarer før det har skjedd.

  Søndag ble Premier League-sesongen avsluttet, og der endte Chelsea på sjetteplass etter å ha vunnet de fem siste kampene. Pochettino ledet også klubben til finaletap i ligacupen og semifinale i FA-cupen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Kin Cheung / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal