Hopp til innhold

Bråthen trakk seg midt i FIS-møte: – Eneste mulige reaksjonsmåten

Clas Brede Bråthen trakk seg raskt ut av et FIS-møte i Zürich da han oppdaget at det var deltakelse fra Belarus der. Erik Røste forteller at Norges reaksjon er et samtaletema i Sveits.

Bråthen

GIKK: Clas Brede Bråthen var ikke klar over at det ville være representanter fra verken Russland eller Belarus under møtet i hoppkomiteen torsdag.

Foto: Javad Parsa / NTB

Denne uken avholder Det internasjonale Skiforbundet (FIS) komitémøter i Sveits, og da det ble kjent at de åpnet for representanter både fra Russland og Belarus, gjorde Norges Skiforbund det klart at de trekker alle norske representanter fra møter der det er representanter fra de nevnte nasjonene.

Flere av de rundt 30 personene fra Norges Skiforbund allerede da var på plass. Blant dem hoppernes landslagssjef Clas Brede Bråthen. Han valgte i dag å forlate et møte i Zürich.

Det var deltakere fra Belarus til stede på det møtet med hoppkomiteen og da valgte vi å gå ut fra møtet, i henhold til beslutningen tatt av Skistyret i går, forteller han.

Bråthen var ikke klar over at det ville være deltakelse fra Belarus i forkant av møtet, noe det ikke var da han var på et møte onsdag.

– Det var en grei beslutning, fastslår Bråthen, som ikke skal på flere møter i Zürich.

Det ble ingen store scener da vi forlot møtet. Vi gjorde det vi trodde var riktig å gjøre. Vi har ikke fått noen instrukser på hvordan vi skulle gjøre det, og forlot rommet stille og rolig da vi forstod at det var en representant fra Belarus der. Møtet pågår ennå, så jeg vet ikke om noen reagerte, forklarer han når NRK snakker med ham på telefon.

– Burde sluppet å være i situasjonen

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, støtter Bråthen.

Det er den eneste mulige reaksjonsmåten. Han burde sluppet å være i den i situasjonen, men når han først er der så er det den eneste fornuftige måten å reagere på, sier han.

For samtidig retter han en pekefinger mot Norges Skiforbund.

Det mest overraskende er at ingen i ledelsen i Ski-Norge er at ingen har forutsett at denne situasjonen kunne dukke opp da de reise til Zürich, fordi det er ingen hemmelighet at det ikke er noe vedtak om å utestenge russiske eller belarusiske delegater eller representanter fra komitéene det er snakk om, og vervene i FIS. Da er det naturlig at de dukker opp, mener Saltvedt.

Opplever forståelse

Styremedlem i FIS, Erik Røste, støtter avgjørelsen til Skistyret, og forteller at Norges tydelige holdning er blitt lagt merke til i Sveits.

Erik Røste

STYREMEDLEM I FIS: Erik Røste er på plass i Zürich.

Foto: Annika Byrde / NTB

Det er hektiske dager her, men ingen er uberørt av situasjonen og krigen i Ukraina. Jeg opplever så langt at det er forståelse for avgjørelsen (til Norge), sier han til NRK.

Røste vet ikke hvordan eller om russiske og belarusiske representanter har reagert på Norge. Skiforbundet har understreket at de ønsker at utestengelsen av russiske idrettsutøvere også skal gjelde de på politisk og administrativt nivå.

Det må diskuteres. Min mening er at når man stenger ute utøverne, så må det også få konsekvenser for de offisielle lederne, sier Røste.

– Saken skal diskuteres igjen i oktober. I mine øyne er det én mann som sitter på nøkkelen til om russisk idrett skal tas inn varmen igjen: Han sitter i Kreml og heter Vladimir Putin. Så lenge det brutale fortsetter i Ukraina, så er det etter min oppfatning ikke noe annet valg enn å reagere kraftig, svarer Røste.

Putin ut mot sportslige sanksjoner

Samtidig som diskusjonene pågår både innad og utenfor FIS, uttrykker Putin at han har liten forståelse for sanksjonene mot russisk idrett.

– De aggressive sanksjonene rettet mot landet og borgerne våre påvirker mange områder, inkludert toppidretten. Russiske utøvere er frarøvet muligheten til å representere landet sitt, og Russlands stemme i internasjonale organisasjoner, blir med hensikt ignorert.

Vladimir Putin

IMOT SANKSJONER: Russlands president Vladimir Putin mener utøverne hans er «frarøvet» en mulighet.

Foto: SPUTNIK / Reuters

Det sier Vladimir Putin i et skriv vist under et sportsseminar i Kuzbass i Sibir, ifølge nyhetsbyrået TASS. Der er en rekke russiske idrettsutøvere, idrettsprofiler og politikere nå er samlet.

– Denne situasjonen motsier sportens verdier, der de viktigste er gjensidig respekt og prinsippet om at «sport ikke er politikk», mener Putin, og legger til at Russland er villige til å avholde internasjonale sportsarrangement.

At han bruker tid på det der nå, viser faktisk hvor viktig sport er for ham, og bør være en oppmuntring til alle som jobber for å holde Russland og Belarus borte fra idretten som et svar på krigshandlingene i Ukraina, understreker Saltvedt.

Sportsnyheter

gLcod8jQhBs

Sendte rørende hilsen til sin avdøde datter: – Det ble en spesiell dag

27. november er en dato Luis Enrique aldri glemmer. Søndagens kamp mot Spania fikk derfor en svært spesiell ramme for Spania-treneren.

Siste nytt

 • Poengløs Zuccarello i Wilds 4-3-seier over Coyotes

  Det ble ingen målpoeng for Mats Zuccarello da Minnesota Wild vant 4-3 over Arizona Coyotes på hjemmeis i NHL søndag kveld.

  Dermed slo Wild tilbake etter fredagens forsmedelige 3-4-tap for Toronto Maple Leafs. Da både scoret og assisterte Zuccarello til ingen nytte.

  Nordmannen står med 20 målpoeng på 21 kamper denne sesongen.

  Kirill Kaprizov sendte vertene i ledelsen åtte minutter inn i første periode etter pasning fra Joel Eriksson. Sam Steel doblet Wilds ledelse i andre periode, før Nick Schmaltz reduserte for Coyotes.

  36 sekunder inn i tredje periode økte Jared Spurgeon Wilds ledelse, før Matthew Boldy la på til 4-1 etter pasning fra Kaprizov.

  Lawson Crouse reduserte til 4-2, tre minutter før full tid, før Janis Jerome Moser virkelig gjorde det spennende da han satte inn 4-3-målet. Men det ble med det for gjestene som til slutt måtte se seg slått. «Zucca» fikk 19.22 minutter på isen.

  Søndagens kamp var Wilds femte kamp på rad hjemme De skal spille ytterligere to på hjemmeis før neste bortetur. Edmonton Oilers venter i neste kamp 2. desember. (NTB)

  Coyotes Wild Hockey
  Foto: Stacy Bengs / AP
 • Skaanes mister også verdenscuphelgen på Lillehammer

  Langrennsløper Marte Skaanes sier at kommende helgs verdenscuprenn på Lillehammer utgår for hennes del, melder Adresseavisen.

  – Jeg har hatt en litt seig feber og hodepine etter at jeg ble smittet, men nå begynner jeg å bli bedre, sier Skaanes til Adresseavisen.

  Skaanes fikk korona etter sesongåpningen på Beitostølen og gikk glipp av verdenscupåpningen i Finland. Nå ryker nok en helg.

  – Det kommer for tidlig, sier landslagsløperen om Lillehammer-helgen.

  Ettersom Skaanes vant skandinavisk cup sist sesong, har hun friplass i verdenscupen før jul.

  – Vi holder de andre helgene før jul åpne foreløpig, sier hun.

  Det er verdenscuprenn på Beitostølen og i sveitsiske Davos før jul. (NTB)

  10km friteknikk kvinner
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Kilde nære ny seier i Canada

  Alexander Aamodt Kilde jaktet sin andre seier på to dager, men kjørte inn til andreplass og 37 hundredeler bak seirende Marco Odermatt under super-G-rennet i Lake Louise søndag.

  – Det var noen porter jeg ble litt utålmodig. Samtidig følte jeg at momentet her nede dabbet litt av. Det var ikke samme følelsen som i går, og det ble ingen dobbel, så da ryker barten dessverre, sa Kilde til Viaplay.

  Mauro Caviezel var uheldig under super-G-rennet og falt stygt inn i nettingen i Canada.

  – Det er forferdelige bilder. Det ser ut som han mistet litt fokus der, også plutselig klappet skiene sammen, sa Viaplays ekspert Kjetil Jansrud.

  Sveitseren kom seg omsider på beina, men hadde tydelige skader i ansiktet. Han ble fraktet i helikopter for videre sjekk.

  Adrian Smiseth Sejersted gikk aggressivt ut fra start og var bare 51 hundredeler bak Odermatt ved andre sektor, men ble litt for ivrig og kjørte ut. Det samme gjorde Markus Nordgård Fossland, mens Henrik Røa endte på en 48. plass. Østerrikske Maythias Mayer ble nummer tre.

  Kilde startet sesongen på best mulig vis lørdag, da han briljerte i sesongåpningen og gikk til topps i utforrennet i Lake Louise. Kilde hadde aldri vært på pallen tidligere i den canadiske byen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste