Løfshus: – Northug ville ikke til OL

Petter Northug blir ikke med til OL i Pyeongchang. Han ville ikke dra som reserve, forteller landslagsssjef Vidar Løfshus.

Petter Northug jr. under prologen i verdenscupen i Lillehammer

IKKE MED: Petter Northug må holde seg hjemme.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det ble klart da Olympiatoppen presenterte det siste norske hoveduttaket til OL og Paralympics onsdag.

– Han har jo ikke klart å finne frem noen form som viser at han er på det nivået han ønsker å være selv. Vi har hatt en dialog med trener Stig Rune Kveen om han har hatt lyst å være med på laget i form av en reserveplass, men det hadde ikke Petter noe ønske om, sier landslagsssjef Vidar Løfshus til NRK.

– I den grad vi skulle hatt han med i troppen måtte vi ha gått noen perioder med ham der han hadde fått trent veldig godt. Han er fortsatt ikke i trening, faktisk. Det sier seg selv at man ikke tåler tre måneder uten ordentlig trening, påpeker han.

Northug-trener Stig Rune Kveen bekrefter dette.

– Det går på at Petter rett og slett ikke reiser til OL som reserve. Reiser han til mesterskap må han være optimalt forberedt og se at han har muligheten til å gå for gull, det er ingenting annet som betyr noe for Petter i mesterskap.

Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ikke klar for OL

I stedet kan Emil Iversen, Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal pakke OL-kofferten.

Fra før er Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Finn Hågen Krogh, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby tatt ut.

– I toppidretten er det resultater som teller, og de har dessverre ikke vært gode nok for Northug, som har vært uheldig og fått store deler av konkurranseperioden før OL ødelagt på grunn av sykdom, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

– Han er rett og slett ikke klar til å dra til OL. Petter har hatt en fantastisk karriere og har gitt oss flotte idrettsøyeblikk, men nå går han ikke fort nok. Da må vi bare forholde oss til det, understreker han.

Var enig i uttaket

Avgjørelsen kommer ikke som noen stor overraskelse.

Northug har slitt med både formen og sykdom hele sesongen, og har ikke vært i nærheten av å greie OL-kravene.

– Hvis jeg ikke var enig (i uttaket), hadde ikke uttaket sett sånn ut, sier Øvrebø om vrakingen av Northug.

Langrennsikonet ble syk før sesongstarten på Beitostølen, det samme skjedde før NM og han ble rammet av parainfluensa før det viktige verdenscuprennet i Planica.

Hans siste sjanse til å vise at han var i OL-form.

Landslagssjef Vidar Løfshus hadde åpnet for en skjønnsmessig vurdering av Northug, men slik ble det altså ikke.

– Petter ble uaktuell til OL-troppen da han ikke gikk verdenscuprennene i Planica i helgen. Det var hans siste sjanse, sa NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn før uttaket.

Tore Øvrebø

Toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Eide og Øyre Slind tatt med

På kvinnesiden var sju norske langrennsløpere tatt ut til OL allerede før onsdagens uttak: Marit Bjørgen, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kathrine Harsem.

I tillegg ble Mari Eide og Kari Øyre Slind tatt ut onsdag.

Fra andre idretter var Tiril Sjåstad Christiansen (freestyle), Tiril Eckhoff (skiskyting) og Ståle Sandbech (snowboard) andre utøverne som ble bekreftet OL-klare.

Under uttaket gjentok også toppidrettssjef Tore Øvrebø Norges målsetting om å være blant de tre beste nasjonene i OL. Målet er å ta 30 medaljer, 10 av disse skal være gullmedaljer.

Ambisjonen for Paralympics er syv medaljer.

Siste nytt

 • Solskjær: – Tror Pogba blir

  Ryktene tilsier at Manchester Uniteds Paul Pogba kan selges, men det avkrefter Ole Gunnar Solskjær. – Du kan ikke garanterte noe, men jeg tror Paul kommer til å være her. Han er veldig innstilt på suksess med United, sier han, ifølge Sky Sports.

  Pogba og Solskjær
  Foto: John Sibley / Reuters
 • Bare én kamp flyttes

  En kamp må flyttes som følge av pilotstreiken i SAS. Det er oppgjøret mellom Vålerenga og Arna-Bjørnar i toppserien, som blir flyttet fra lørdag til søndag. Alle eliteseriekampene og kampene i 1. divisjon går som planlagt. (NTB)

  Tom Nordlie
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Dømt til ubetinget fengsel

  Den tidligere Rosenborg-spilleren Nicki Bille ble fredag dømt til fire måneders ubetinget fengsel for vold, trusler og besittelse av narkotika. Bille erkjente i retten at han i ruspåvirket tilstand med luftpistol truet en syklist i København. (NTB)

  Nicki Bille
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal