Hopp til innhold

Løfshus: – Northug ville ikke til OL

Petter Northug blir ikke med til OL i Pyeongchang. Han ville ikke dra som reserve, forteller landslagsssjef Vidar Løfshus.

Petter Northug jr. under prologen i verdenscupen i Lillehammer

IKKE MED: Petter Northug må holde seg hjemme.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det ble klart da Olympiatoppen presenterte det siste norske hoveduttaket til OL og Paralympics onsdag.

– Han har jo ikke klart å finne frem noen form som viser at han er på det nivået han ønsker å være selv. Vi har hatt en dialog med trener Stig Rune Kveen om han har hatt lyst å være med på laget i form av en reserveplass, men det hadde ikke Petter noe ønske om, sier landslagsssjef Vidar Løfshus til NRK.

– I den grad vi skulle hatt han med i troppen måtte vi ha gått noen perioder med ham der han hadde fått trent veldig godt. Han er fortsatt ikke i trening, faktisk. Det sier seg selv at man ikke tåler tre måneder uten ordentlig trening, påpeker han.

Northug-trener Stig Rune Kveen bekrefter dette.

– Det går på at Petter rett og slett ikke reiser til OL som reserve. Reiser han til mesterskap må han være optimalt forberedt og se at han har muligheten til å gå for gull, det er ingenting annet som betyr noe for Petter i mesterskap.

Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ikke klar for OL

I stedet kan Emil Iversen, Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal pakke OL-kofferten.

Fra før er Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Finn Hågen Krogh, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby tatt ut.

– I toppidretten er det resultater som teller, og de har dessverre ikke vært gode nok for Northug, som har vært uheldig og fått store deler av konkurranseperioden før OL ødelagt på grunn av sykdom, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

– Han er rett og slett ikke klar til å dra til OL. Petter har hatt en fantastisk karriere og har gitt oss flotte idrettsøyeblikk, men nå går han ikke fort nok. Da må vi bare forholde oss til det, understreker han.

Var enig i uttaket

Avgjørelsen kommer ikke som noen stor overraskelse.

Northug har slitt med både formen og sykdom hele sesongen, og har ikke vært i nærheten av å greie OL-kravene.

– Hvis jeg ikke var enig (i uttaket), hadde ikke uttaket sett sånn ut, sier Øvrebø om vrakingen av Northug.

Langrennsikonet ble syk før sesongstarten på Beitostølen, det samme skjedde før NM og han ble rammet av parainfluensa før det viktige verdenscuprennet i Planica.

Hans siste sjanse til å vise at han var i OL-form.

Landslagssjef Vidar Løfshus hadde åpnet for en skjønnsmessig vurdering av Northug, men slik ble det altså ikke.

– Petter ble uaktuell til OL-troppen da han ikke gikk verdenscuprennene i Planica i helgen. Det var hans siste sjanse, sa NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn før uttaket.

Tore Øvrebø

Toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Eide og Øyre Slind tatt med

På kvinnesiden var sju norske langrennsløpere tatt ut til OL allerede før onsdagens uttak: Marit Bjørgen, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kathrine Harsem.

I tillegg ble Mari Eide og Kari Øyre Slind tatt ut onsdag.

Fra andre idretter var Tiril Sjåstad Christiansen (freestyle), Tiril Eckhoff (skiskyting) og Ståle Sandbech (snowboard) andre utøverne som ble bekreftet OL-klare.

Under uttaket gjentok også toppidrettssjef Tore Øvrebø Norges målsetting om å være blant de tre beste nasjonene i OL. Målet er å ta 30 medaljer, 10 av disse skal være gullmedaljer.

Ambisjonen for Paralympics er syv medaljer.

Siste nytt

 • Atalanta stoppet Bayer Leverkusens seiersrekke i europaligafinalen

  Nesten en hel sesong og 51 kamper har den tyske klubben gått ubeseiret, men finalen i europaligaen tok det slutt. Italienske Atalanta ble for sterke.

  Den store helten ble Ademola Lookman, Nigerianeren fant nettmaskene hele tre ganger i 3–0 seieren mot de nylige tyske seriemesterne. Dermed kunne Atalanta feire sin første tittel på 61 år.

  Atalanta er ikke bortskjemte med å innkassere trofeer. På klubbhuset er det kun et cupgull fra 1963 som førstelaget stolt kan vise frem. Nå suppleres den med hittil deres største seier i Bergamo-klubbens 116 år lange eksistens.

  Atalanta dominerte kampen fra første spark og utnyttet slapt forsvarsspill til å skaffe seg to måls ledelse før det var spilt en halv time.

  Atalantas europaligaseier gir laget plass i høstens mesterliga. Det åpner for at også lag nummer seks i Serie A, trolig Roma, får mesterligaplass.

  Europa League
  Foto: AP
 • Kolstad tok første stikk i sluttspillfinalen – slo Elverum 30-28

  Kolstad fikk sterk motstand av Elverum i første finale i håndballsluttspillet, men ledet hele kampen på vei mot seier 30-28 i Trondheim Spektrum.

  Det ligger mesterligaplass i potten i sluttspillfinalen, som avgjøres i best av tre kamper. Kolstad har grepet om CL-billetten etter første kamp.

  Magnus Abelvik Rød (8 mål) og keeper Torbjørn Bergerud (14 redninger) var toneangivende i onsdagens kamp.

  Rød har meldt seg uaktuell til OL etter at han brakk foten under EM i januar. På tribunen satt landslagssjef Jonas Wille og så Rød herje. Han scoret på sine åtte første avslutninger i kampen.

  – Jeg var langt nede mentalt i januar og har ikke spilt så mye den siste tiden, men i dag var det bra. Jeg fikk en god start og fikk til spillet mitt. Det er deilig å levere i en viktig match, sa Rød til TV 2.

  – Han er vanskelig å stoppe. En verdensklassespiller, sa Bergerud om lagkameraten.

  Med tomålsseier kan Kolstad avgjøre finalen lørdag. Da møtes lagene i Elverum, mens en eventuell 3. og avgjørende kamp spilles onsdag 29. mai i Trondheim. (NTB)

  Eliteserien i Håndball 2023/2024: Elverum - Kolstad
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Ingvaldsen med årsbeste

  Håvard Bentdal Ingvaldsen løp inn til årsbeste i Marseille med tiden 45.45 på 400 mester.

  Løpet i Frankrike holdt til en annenplass.

  I fjorårets VM sjokkerte han verden da han løp inn til tiden 44,39 i forsøksheatet. Det var nordisk rekorde og kun seks hundredeler unna den europeiske rekorden.

  Nå venter både EM og OL i sommer.

  – Jeg kjenner meg veldig bra, bedre enn i fjor, sa han til NRK tidligere i år.

  Håvard Bentdal Ingvaldsen under Nordenkampen i Bærum Idrettspark
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal