Utøvere mistrives med VM-forholdene: Amalie Iuel satte opp hjemmelaget kjøleanlegg

«Uverdig.» «Dette har jeg aldri sett før.» «Respektløst.». Slik beskrives boforholdene av VM-utøverne.

Amalie Iuel og hjemmelaget aircondition

TOK GREP: Amalie Iuel fant løsningen da varmen ble utfordrende.

– Ærlig talt, det er respektløst og uverdig for et arrangement som dette, sier Belgias Kevin Borlee til avisen RTBF.

Det er blitt et omfattende problem i den amerikanske VM-byen. Verdensmesterskapet holdes på universitetsområdet og utøverne bor i «dorms», enkle studenthjem, like utenfor stadion.

– Jeg føler at jeg er tilbake på førsteåret på college, sier Amalie Iuel til NRK.

– Det er lite og spartansk, men man må venne seg til det. Vi har ikke noe valg, sier syvkjemper Nafi Thiam.

Amalie Iuel løper i natt innlendende heat i 400 meter hekk. Se løpet fra VM på NRK 1 og NRK TV kl. 02.15 (norsk tid).

Hjemmesnekret kjøleanlegg

Før første konkurranse fikk Eivind Henriksen kjenne på studenthjemmets klamme luft. Han slet med å sove da temperaturen i leiligheta var 28 grader.

Flere norske utøvere har hatt problemer med varmen. Det finnes ingen mulighet til å kjøle ned rommet med aircondition eller lignende.

– Det er ganske varmt, det er det eneste jeg vil trekke frem som negativt, sier Iuel.

Derfor måtte hun og romvenninne Elisabeth Slettum hente frem sin indre Reodor Felgen.

– Vi lagde aircondition selv. Det var en vifte på rommet, så vi hentet bøtter med is og la på fat for å kjøle ned rommet. Det ble mer behagelig, jeg tror temperaturen sank et par grader, sier Iuel.

Aircondition

HJEMMELAGET: Amalie Iuel og Elisabeth Slettum laget kjøleanlegg med ei vifte og noen to bøtter med is.

Med hjemmelaget kjøleanlegg er livskvaliteten god for VM-debutant Elisabeth Slettum.

– Jeg trives. Vi bor på dorms, sover godt og har det helt topp, sier Slettum.

Den belgiske troppen sliter med andre ting enn varmen. For korte senger og svært trange rom gjør at enhver manøver på rommet blir en øvelse i «ti kvadratmeter hinder».

400-meterløper Julien Watrin måtte sove på gulvet fordi køyesengen var for kort for den 185 centimeter lange kroppen.

– Det har jeg aldri sett før i min karriere, sier han til RTBF.

Spesialbehandling for USA

De amerikanske friidrettsutøverne slipper å sjekke inn på dorms. Hjemmenasjonen bor på femstjerners hotell.

– Jeg skulle gjerne sett at det var mer rettferdig, at alle hadde bodd mer eller mindre likt, sier Iuel og legger til:

– Jeg tror ikke Norge hadde gjort det samme.

– Vi prøver hele året å fokusere på de små tingene. Når vi lander i USA forventer vi at alt er stort, så får vi små rom og ubehagelige madrasser. Det er likt for alle, bortsett fra USA, sier Kevin Borlee.

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

• Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

Kristian Eriksen
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

Vetlesen
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

– Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)