Hopp til innhold

Ut mot Ødegaard-vurdering: «Ikke bare rart, rett og slett sjokkerende»

Martin Ødegaard trekkes frem som Premier Leagues beste spiller, men nordmannen er langt fra storfavoritt når de individuelle prisene skal deles ut. Det får flere til å stusse.

56j8IZ-6TUM

ENORM: Martin Ødegaard har levert prestasjoner fra øverste hylle denne sesongen.

Foto: AFP

– En absolutt utrolig fotballspiller som jeg tror er ligaens beste.

Det sier Gary Neville, Sky Sports-ekspert og en av Englands mest fremtredende fotballstemmer de siste ti årene.

Ødegaard har nemlig lagt bak seg en enorm sesong på Arsenals midtbane.

Og søndag kan drammenseren løfte Premier League-pokalen som kaptein hvis Arsenal ender med å vinne sitt første ligatrofé på over 20 år.

Men Ødegaard var ikke engang på pallen da fotballjournalistforeningen (FWA) nylig kåret sesongens spiller i engelsk fotball. Der stakk Phil Foden av med prisen foran Declan Rice og Rodri. Ødegaard endte på fjerdeplass.

Lørdag vant Foden også den offisielle prisen som årets spiller kåret av Premier League selv.

– Rett og slett sjokkerende

Og før den virkelig gjeve prisen deles ut, spillerforeningen PFAs pris, der spillerne selv stemmer frem årets spiller i den engelske toppdivisjonen, er Ødegaard langt nede på listen over forhåndsfavorittene.

Phil Foden, Rodri, Declan Rice, Cole Palmer, Erling Braut Haaland, Ollie Watkins og Bukayo Saka er foran Ødegaard på flere av oddslistene

– Det er ikke bare rart, det er rett og slett sjokkerende, skriver sportsgiganten ESPN i en stor analyse med tittelen «Hvorfor Arsenals Ødegaard fortjener PFAs årets spiller-pris».

Hvem er årets spiller i Premier League?

– Tror vi fremdeles undervurderer Ødegaard

NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg stusser også over at Ødegaard ikke sees på som en av forhåndsfavorittene.

– Gi meg gjerne odds tilsvarende åttendeplass, så setter jeg gjerne noen kroner på det. Det må jo være et kjempespill! Jeg tror Ødegaard nyter enormt stor respekt blant de andre spillerne i ligaen, da han er en type det er umulig å mislike, så jeg tror sjansene er mye større enn det. Jeg tror faktisk vi fremdeles undervurderer Ødegaards betydning for Arsenal, sier Løkberg.

Selv om han mener Ødegaard bør være blant spillerne som kjemper om stempelet som årets spiller, går Løkbergs stemme til en annen:

– Rodri. Fyren taper jo ikke kamper. Han er hjertet i laget, har også bidratt i enda større grad til målpoeng denne sesongen. Han er komplett, mener Løkberg.

7RtIASenxmA

FAVORITT: Martin Ødegaard har mange minneverdige øyeblikk i Arsenal. Ett av de øyeblikkene er blitt foreviget på en vegg i London og viser til gangen da 25-åringen lånte klubbfotografens kamera.

Foto: Reuters

Haaland tror Ødegaard hadde forsterket City

Men det er liten tvil om at nordmannen har gjort seg fortjent til motspillernes respekt denne sesongen.

Da Erling Braut Haaland stilte opp til en sjelden pressekonferanse tidligere i vår, stilte NRK ham et konkret spørsmål:

Hadde City blitt et bedre lag med Ødegaard på laget?

Svaret kom raskt fra Premier Leagues norske storscorer:

– Ja, det tror jeg.

dd

SPENT STEMNING: England girer opp mot en enormt spennende serieavslutning.

Foto: Faksimile The Mirror

– Jaktet ham som en hund

Et tegn på Ødegaard enorme status som fotballspiller ble godt synlig i kvartfinale i Mesterligaen, der Bayern satte arbeidshesten Konrad Laimer til å mannsmarkere nordmannen, noe Ødegaard selv sukket over i intervjuet med TV 2 etterpå.

– Han jaktet ham som en hund, beskrev Bayern-stjernen Thomas Müller det som, og mente jobben Laimer gjorde med Ødegaard var utslagsgivende for at tyskerne gikk videre.

Football, Nations League, Norway, training

DUO: Martin Ødegaard (til venstre) og Ståle Solbakken utgjør de to kanskje viktigste brikkene på landslaget. Her i Ljubljana før Norges kamp mot Slovenia som endte med 1-2-tap.

Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Roser Ødegaard: – Dette har jeg ikke sett før

Tidligere Arsenal-stjerne William Gallas var nylig på tribunen da rødtrøyene spilte London-derby mot Tottenham og likte det han så av nordmannen.

– Selv før kampen så jeg Ødegaard snakke til medspillerne sine med en veldig autoritet. Det har jeg ikke sett før. Vi har alle sett Arsenal-spillerne samle seg i ring før kamp, men dette føltes annerledes. Det var et stort derby, og han motiverte laget sitt med disse gestene, sier Gallas ifølge DAZN.

Kapteinsrollen og hvordan Ødegaard fyller den, er det flere som legger merke til.

Han var kanskje litt mer stille og beskjeden før, men han har vokst veldig inn i lederrollen som han har fått fra Arteta, sier NRKs fotballskribent Thore Haugstad.

Les også Ødegaard-gest fanget på kamera: – De er veldig stolte av ham

ødegaard jakke

Han gjør det på sin måte

På kort tid har han rukket å bli både publikumsfavoritten, men også managerens gullkalv.

Mikel Arteta, Arsenals manager, drar støtt og stadig frem superlativer om nordmannen fra Drammen.

– Han har en karakter som alle respekterer, beundrer og følger. Han gjør det på sin måte. Det er mange måter å lede et lag på, og hans måte er unik. Vi ønsker ikke å endre noe av det, har Arteta sagt til BBC.

svuMd_gUjkY

NÆRT FORHOLD: Martin Ødegaard (til venstre) er Mikel Artetas forlengende arm ute på banen som sørger for kontroll i rekkene.

Foto: Alastair Grant / AP

Disse lovordene er han ikke alene om å bruke. Landslagssjef Ståle Solbakken har også lagt merke til denne utviklingen og mener at han nærmest har skapt en ny måte å være kaptein på.

– Jeg er litt usikker på om det er noe særegent ved hans lederstil som kaptein, han er bare seg selv, sier Solbakken.

– Denne sindigheten har han også dratt med seg inn i kapteinsrollen. Martin velger å løse ting på sin egen måte og det er alltid veloverveide valg som gjøres når han går inn i ting. Den personligheten hans som folket ser fra utsiden, er også slik jeg kjenner han som kaptein på innsiden, tilføyer landslagssjefen.

Prakteksemplaret

Måten 25-åringen opptrer både på og av banen, har vist seg å være en suksessfaktor på vei inn i en ny ære for klubben.

Vikinghjelmer kan støtt og stadig bli observert på tribunen på Emirates Stadium. Da er det lite tvil om hvem som er favoritten.

PokQzFwbzdg

EKTE VIKING: Det er hvert fall Martin Ødegaard. Om man kvalifiserer til vikingstatus ved å bruke denne hjelmen er derimot uvisst.

Foto: AFP
Champions League - Group B - RC Lens v Arsenal

KJÆRLIGHETSÆRKLÆRING: Ødegaard er favoritten både blant unge og gamle. Denne unge tilskueren fortsatte nok å drømme søtt etter å ha sett Ødegaard i aksjon.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
3qahag1vzdE

I FOKUS: Martin Ødegaard havner sjeldent utenfor kameralinsenes fokus. Dette er et av øyeblikkene han har blitt hyllet aller mest for: da han tok over Arsenal-fotografens kamera og knipset bilde av han med fansen i bakgrunnen.

Foto: Reuters

– Han er jordnær og gjør egentlig ikke så mye ut av seg selv. Jeg tror han er en fotballspiller som kun ønsker å la beina snakke – og det gjør han jo veldig godt om dagen, sier Solbakken.

Og det er nok akkurat dette Arsenal-manageren også så etter da han var på jakt etter en ny kaptein på laget.

– Vi husker når Arteta frøys ut og solgte Pierre-Emerick Aubameyang fordi han var for sen til en trening og ikke hadde den riktige disiplinen og holdningene. Det var kontroversielt på den tiden, men sett i ettertid var det helt riktig, sier Haugstad.

– Det er kulturen og disse verdiene som Arsenal har nå som gjør at klubben er så stabil og har så god form, mener Haugstad.

Martin Ødegaard åpner opp om kjærlighetslivet og all støtten fra kjæresten Helene Spilling

Martin Ødegaard åpner opp om kjærlighetslivet og all støtten fra kjæresten Helene Spilling

– Veldig stor sjokkfaktor

Men god form kan være til liten nytte.

For før siste serierunde er City to poeng foran Arsenal. Hvis ingen av lagene avgir poeng i den siste kampen, blir dette Manchester-lagets fjerde ligaseier på rad. Det har hvert fall landslagssjefen tro på.

– Hvor høyt opp vil det være på en sjokkfaktor i fotballhistorien hvis Arsenal tar troféet nå?

– Det vil være en veldig stor sjokkfaktor. En meget stor sjokkfaktor. Her ligger alt til rette for City, sier Solbakken.

Drømmen om EM - episode 3 med Helene Spilling og Martin Ødegaard

Kan Norge slå tilbake etter katastrofestarten i EM-kvalifiseringen? Kaptein Martin Ødegaard viser magiske evner både på og utenfor banen.

Sportsnyheter

Robert Lewandowski

Unge for alltid

De fleste EM-stjernene kan snart spille til de er 40 år, tror eksperter. Hva kan vi lære av utøverne som aldri blir gamle?

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Knallhardt ut mot blodig Mbappé: – Mangler respekt for motstanderen

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

Siste nytt

 • Stavhopper Lene Retzius mislyktes med å klare OL-kravet i Finland

  Den norske friidrettsprofilen Lene Retzius klarte ikke å ta OL-kravet i stavsprang på 4,73 meter under et stevne i finske Åbo tirsdag.

  Retzius tok seg enkelt over både 4,41 og 4,51, før hun trengte to forsøk på 4,61. Da hun skulle prøve seg på 4,73, rev hun samtlige ganger.

  28-åringen har en personlig bestenotering på 4,70, satt i Genève for drøye to år siden. Det er samtidig norsk rekord i øvelsen.

  Retzius tok seg til EM-finale i 2022, der hun ble nummer tolv. I 2021 klarte hun ikke å ta seg til finale i Tokyo-OL. Hun tok seg heller ikke videre fra kvalifiseringen i friidretts-EM i Roma tidligere denne måneden.

  Fristen for å kvalifisere seg til sommerlekene i Paris er 30. juni, men hun blir trolig klar uansett som følge av ranking.

  (NTB)

  Ym3gU56szKc
  Foto: NTB
 • Serbisk stjernespiller reiser hjem fra EM

  Serbiske Filip Kostic er ferdigspilt i EM etter kneskaden han pådro seg mot England søndag. Juventus-spilleren er blant nasjonens viktigste spillere.

  Det melder nyhetsbyrået Reuters.

  Juventus-spilleren, som fungerte som vingback mot England, måtte av banen like før pause i søndagens kamp. Nå er det klart at også resten av mesterskapet går uten 31-åringen.

  Det er dårlig nytt for et serbisk lag som trenger poeng i de to neste kampene for å avansere fra gruppe C.

  Torsdag møter de Slovenia, før de avslutter gruppespillet med oppgjøret mot Danmark tirsdag neste uke.

  England leder gruppen med tre poeng, mens Danmark og Slovenia har ett hver. Serbia står uten poeng.

  (NTB)

  NfwgXrZLxzk
  Foto: AP
 • Opprørspoliti brøt inn etter tribunebråk

  En drøy time før kampstart mellom Tyrkia og Georgia ble det hektisk inne på Westfalenstadion i Dortmund. I den ene svingen, som skilte georgiske og tyrkiske tilhengere, måtte opprørspolitiet inn.

  Ifølge New York Times-journalist Tariq Panja hadde det i minuttene før brutt ut en slåsskamp mellom de to ulike gruppene av fans. Videoer fra tribunen viser hvordan flere gjenstander ble kastet mellom de to tribuneområdene, og at det også var fysisk håndgemeng mellom noen av tilskuerne.

  Etter at politiet tok seg inn hos de georgiske supporterne, meldte Panja noen minutter senere at det hele hadde roet seg ned.

  I forkant av kampen har også et voldsomt uvær fått mye oppmerksomhet. Kampen starter 18.00 og sendes på NRK1.

  Tribunebråk
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal