Hopp til innhold
Kommentar

Ungguttene hører ikke på Mourinho – men det er han som må forandre seg

KOMMENTAR: En av leksene José Mourinho kan lære av Sir Alex Ferguson, er at man stadig må endre sine metoder om man ønsker konstant suksess.

Champions League - Group Stage - Group H - Manchester United v BSC Young Boys

THE BOSS: José Mourinho er inne i sitt tredje år som Manchester United-manager. Den tredje sesongen har historisk sett vært turbulent for portugiseren alle steder han har vært, og årets United-sesong har ikke vært noe unntak.

Foto: Phil Noble / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Selv spillerne som liker José Mourinho, sier at han er vanskelig å spille for.

Tirsdag da Manchester United spilte hjemme mot sveitsiske Young Boys i mesterligaen, kom Marcus Rashford alene med keeper etter fire minutter. Han løftet ballen over mål, til et gisp på Old Trafford.

Ved sidelinjen snudde Mourinho seg mot tribunen og ristet på hodet.

Gesten, som ble fanget opp av TV-kameraene, skapte reaksjoner. Mourinho hadde i praksis hengt ut Rashford, et av Englands største talenter.

Den engelske spisslegenden Gary Lineker sa at han hadde vært rasende om hans trener hadde gjort det samme med ham.

– Slikt gjør man bare ikke som trener, skrev Lineker på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Rashford er 21 år. Er det virkelig slike negative meldinger han trenger fra Mourinho?

Rashford

FORTVILET: Marcus Rashford brant sjanse etter sjanse i mesterligakampen mot Young Boys.

Foto: Oli Scarff / AFP

Rashford er ikke den eneste som har gjort United-treneren oppgitt. For en uke siden beskyldte Mourinho både ham, Jesse Lingard (25 år), Luke Shaw (23) og Anthony Martial (22) for å mangle «modenhet»

Mourinho mente at ungdom nå for tiden får mer gratis enn det hans generasjon gjorde. Dette gjenspeiles i fotballspillere, sa han, som blir skjemt ut av folkene rundt seg.

– De gir dem, etter min mening, for mye omsorg og for mange unnskyldninger, sa Mourinho.

Det finnes mange lignende eksempler fra Mourinho, og som oftest stusser folk på det han sier. De fleste topptrenere pleier å oppmuntre sine unge spillere; få av dem bruker offentlig kritikk.

Med United på syvendeplass i Premier League er det heller ikke mye som tyder på at Mourinhos meldinger virker.

Så hvorfor fortsetter han å sende dem?

Følte seg forrådt

Er man kynisk, kan man si at Mourinho prøver å si ifra seg ansvar. Det er ikke hans feil at han har en stall som er for umoden til å lykkes.

Premier League - Manchester United vs Brighton & Hove Albion

I KULDA: Anthony Martial ble kjøpt for haugevis av millioner, men plutselig var han ikke i planene til Mourinho lenger. Denne sesongen har franskmannen fått sin revansj.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Det er også typisk Mourinho å peke på spillerne når ting går imot. Da Chelsea tapte mot Leicester i hans katastrofale tredje år på Stamford Bridge, i 2015/16, sa han at han følte seg «forrådt» av sine egne spillere.

Samtidig kan det være at Mourinho kritiserer sine spillere fordi det har virket for ham før.

Det fantes nemlig en verden for mange år siden hvor spillerne reagerte positivt til det han sa. Det var da han var verdens mest suksessfulle trener, ikke bare fordi han var taktisk sterk, men fordi han var populær blant stallen.

Hva har forandret seg siden?

De gamle krigerne

Svaret blir fort det Mourinho nevnte: At spillere var mer modne før.

Mange sier, med god grunn, at det ikke finnes like mange «karakterer» i fotball som før. Mange fans av Arsenal og United lengter tilbake til de brutale duellene mellom Patrick Vieira og Roy Keane, to klassiske midtbanekrigere.

BRITAIN ARSENAL MANCHESTER

KARAKTER: Roy Keane (t.v.) var en midtbanegeneral for Manchester United i en årrekke. Her i duell med Arsenals mangeårige bauta, Patrick Vieira.

Foto: Adrian Dennis / AFP

Da Mourinho først kom til Chelsea i 2004, var kulturen i fotball annerledes.

Ingen av spillerne satt med mobiltelefoner i garderoben. Ingen var på Snapchat, Facebook eller Instagram. Talentene som kom fra akademiet, var ikke styrtrike før de hadde debutert på førstelaget.

Faktisk var det normalt for dem å pusse skoene til de mer etablerte spillerne.

– Bør ta en IQ-test

I denne verdenen var Mourinho kongen. Han visste at spillerne ikke bare tolererte kritikk, men til og med reagerte positivt på den. Og han visste hvordan han skulle utnytte det.

Kun et par måneder inn i jobben kritiserte han den unge vingen Joe Cole for å ikke jobbe hjemover. Året etter slaktet han stopperen Ricardo Carvalho for å ha kritisert laguttaket.

– Kanskje han bør ta en IQ-test, sa Mourinho om Carvalho.

Både Cole og Carvalho forble to av hans mest lojale spillere.

Adam Bate, en skribent for Sky Sports, nevner en episode fra den perioden hvor Mourinho hengte ut John Terry foran resten av laget. Terry, lagets kaptein og forsvarssjef, hadde nettopp ført Chelsea til to ligatitler, og likevel truet Mourinho med å erstatte ham.

Så hva gjorde Terry? Han jobbet enda hardere.

– Jeg kunne forlatt banen i en kiste for ham. Hver eneste spiller følte det samme, sa Terry.

Jose Mourinho, Frank Lampard, John Terry

GOD STEMNING: José Mourinho lyktes godt i Chelsea.

Foto: Tom Hevezi / AP

Smilte aldri til Zlatan

Etter Chelsea dro Mourinho til Internazionale i Italia, hvor han skapte en lignende kultur. Der vant han både ligaen, cupen og mesterligaen i hans andre år, i 2010.

Zlatan Ibrahimović, som spilte der i hans første år før, har fortalt hvordan Mourinho provoserte frem reaksjoner. Treneren smilte for eksempel aldri når svensken scoret. Det fikk Ibrahimović til å gi enda mer for å imponere ham.

Den sesongen ble svensken Serie As toppscorer, og Inter vant ligaen.

Jose Murinho, Zlatan Ibrahimovic

SPESIELT FORHOLD: Zlatan Ibrahimovic la ikke skjul på at José Mourinho var en stor grunn til at han endte opp som Manchester United-spiller i 2016.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Ibrahimović fortalte også at Mourinho aldri smisket når han skulle motivere spillerne.

– Han gikk rett på, og sa helt kaldt: Fra nå av gjør dere sånn og sånn. Skjønner dere! skrev Ibrahimović i sin bok.

– Og alle begynte å lytte.

Mourinhos «barn»

Siden triumfen med Inter har Mourinho hatt gradvis mindre suksess. Han vant La Liga med Real Madrid i 2012, men kom på kant med stallen. Han vant Premier League med Chelsea i 2015, men ble sparket i et grusomt tredje år.

Nå er han 14 poeng bak toppen i Premier League med United.

Det er fristende å lure på om Mourinho har slitt mer desto mer «umodne» spillerne har blitt.

Han er klar over utfordringen. I et intervju med France Football i mars sa han at han hadde vært nødt til å forstå forskjellen mellom å jobbe med Frank Lampard, midtbanestjernen fra hans første tid i Chelsea, og dagens unggutter.

Da Lampard var 23 år, sa Mourinho, var han allerede en mann. Spillere på den alderen i dag, la treneren til, er «barn».

Snille Fergie

Men det holder åpenbart ikke for Mourinho å forstå forskjellen. Han må justere enda mer.

En av Sir Alex Fergusons styrker var nettopp det å endre seg selv med tiden. Trenerlegenden, som vant 13 ligatitler på 26 år i United, kunne slakte sine spillere bak lukkede dører, men aldri offentlig.

Manchester United manager Alex Ferguson poses with the English Premier League trophy at Old Trafford stadium in Manchester

20 TIMES: Sir Alex Ferguson sørget for Manchester Uniteds, til nå, siste ligatrofé.

Foto: Phil Noble / Reuters

Ettersom United-stallen ble mer «umoden» og mer internasjonale med tiden, tilpasset Ferguson seg deretter. I 2005 beskyldte Keane faktisk den nådeløse skotten for å ha blitt for snill.

– Du har forandret deg, sa Keane, Uniteds kaptein.

– Roy, jeg har forandret meg, fordi i dag er ikke som i går, svarte Ferguson, og fortsatte:

– Vi har spillere fra 20 land her. Du sier jeg har forandret meg? Jeg håper du har rett. Jeg hadde aldri overlevd om jeg ikke hadde forandret meg.

Det vil nok heller ikke Mourinho.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal