Hopp til innhold

Ukjent 16-åring med norsk kunstløpsensasjon: – Jeg ble sjokkert

Mia Risa Gomez (16) er så vidt i gang med sin seniorkarriere, men allerede som 16-åring har hun fått til ting som andre kunstløpere bare drømmer om.

Mia Risa Gomez.

IMPONERER: Gomez er den tredje norske kunstløperen gjennom tidene som har klart VM-kravet etter at det internasjonale skøyteforbundet innførte poengkrav.

Foto: Gunvor Bay

– Jeg er jo veldig overrasket og stolt, sier Gomez til NRK.

Det er ikke rart 16-åringen er stolt. Etter en konkurranse i helgen kan hun nemlig skilte med ny, norsk rekord.

Mia Risa Gomez.

STOLT: Gomez har oppnådd store ting i ung alder.

Foto: Gunvor Bay

– Jeg kom til konkurransen og hadde ikke veldig høye forventninger. Det var tøff konkurranse, men så gjorde jeg et veldig bra kortprogram som var feilfritt. Det ble norsk rekord, og så var jeg på førsteplass etter alle var ferdige, forteller Gomez.

– Jeg ble ganske sjokkert. Jeg trodde ikke jeg skulle gjøre det så bra, legger hun til.

Se Gomez imponere i kortprogrammet:

– Tenkte ikke på VM-kravet

Men Gomez kan også glede seg over mer enn én rekord. Nemlig tre rekorder. I tillegg til kortprogrammet, satte hun også ny rekord på friløp og totalt i turneringen.

Med seier i kortprogrammet og nest beste resultat i langprogrammet, ble det også seier i turneringen totalt for Gomez. Samtidig tok hun VM-kravet, og har dermed muligheten til å bli tatt ut til VM i Japan.

Mia Risa Gomez.

OVERRASKET: Gomez' seier i kortprogrammet ga rekord.

Foto: Gunvor Bay

– Hadde du trodd du skulle klare norsk rekord og VM-kravet allerede denne sesongen?

– I hvert fall ikke i starten av sesongen. Jeg tenkte ikke på VM-kravet i det hele tatt, jeg tenkte heller på EM-kravet, sier hun.

Men nå som kravet er i boks, håper hun at det blir tur til både Japan og EM i Finland.

– Mer langsiktig, så satser jeg på OL i 2026 i Italia. Det er den store drømmen.

– Er målet da å delta, eller å kunne hevde seg høyt oppe?

– Bare å delta hadde vært veldig gøy. Kunstløp er ganske tøft i utlandet, så å bli med i OL hadde vært kjempegøy i seg selv og kunne nyte opplevelsen.

Les også: 15-åring hylla etter historisk triks – blir kalla tidenes beste

Kamila Valieva
Kamila Valieva

– Bragd for historiebøkene

Selv om hun er fersk senior, har 16-åringen allerede drevet med kunstløp i mange år. Gomez startet da hun var rundt åtte-ni år gammel.

– Det er et resultat av langsiktig og dedikert satsing. Det er beundringsverdig hun klarer å hodet kaldt og klarer poengkravet i sin første sesong som senior, sier president i Norges Skøyteforbund, Mona Adolfsen, til NRK.

Mona Adolfsen

IMPONERT: Presidenten i Norges Skøyteforbund hyller Gomez.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hun hyller prestasjonen til den ferske norgesrekordholderen og får støtte av kunstløpdommer Kari-Anne Olsen.

– Det er en bragd for historiebøkene. Det er ikke ofte vi har løpere som klarer å kvalifisere seg i så ung alder, sier Olsen til NRK.

– Det er fantastisk for norsk kunstløp at vi får en løper som har klart VM-kravet. Det er morsomt med fremgangen hun har hatt det siste året, fortsetter dommeren.

Mia Risa Gomez.

SENIOR: Årets sesong er Gomez' første som senior.

Foto: Trine Nessler Wichmann

Olsen, som også sitter i uttakskomiteen til VM, påpeker at 16-åringen fortsatt ikke er tatt ut til mesterskapet. Hun understreker likevel at det bare er en formalitet som gjenstår.

– Det kan oppstå en skade eller noe sånt. Så kan det også være flere som klarer det – vi har bare én plass. Da handler det om høyest teknisk poengsum, sier hun.

Siste nytt

 • West Ham videre i FA-cupen - møter Manchester United

  West Ham gikk mandag kveld seirende ut av FA-cupkampen mot Derby County. Neste motstander i femte runde av cupen blir Manchester United på Old Trafford.

  Trekningen ble gjort før oppgjøret mellom Premier League-laget West Ham og Derby fra nivå tre i det engelske ligasystemet.

  West Ham hadde god kontroll og avanserte med 2-0 etter scoringer fra Jarrod Bowen og Michail Antonio.

  Den femte runden i FA-cupen spilles i løpet av uken som starter mandag 27. februar.

  775926823
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Norsk 19-åring knuste finne – tok gull i junior-VM

  Sørlendingen Mathias Holbæk leverte et knallsterkt løp da han sikret gullmedalje på 20 kilometer i junior-VM i Canada. Han kjempet mot finske Niko Anttola om seieren, men med et sterkt rykk var nordmannen sterkest.

  Det ble også norsk bronse på Kristian Kollerud.

  Det var en stund fire nordmenn som hang på finnen, men det ble etter hvert for tøft for både Kollerud, Lars Heggen og Lars Michael Bjertnæs.

  Bjertnæs ble nummer åtte, mens Heggen endte på 10.-plass.

  Holbæk hang imidlertid med lenge, og Vindbjart-løperen ga Anttola kamp om gullet.

  Mot tampen rykket han ifra, og dermed ble det norsk gull både på herresiden og kvinnesiden på mandagens 20 kilometer. Det var Milla Grosberghaugen Andreassen som tok gullet på kvinnesiden.

  Også i kvinnenes løp ble gullet sikret etter et imponerende rykk.

 • Juventus-spiller klar for Leeds

  Amerikanske Weston McKennie er klar for Leeds på en leieavtale fra italienske Juventus. Avtalen inneholder en opsjon på kjøp.

  24-åringen blir dermed lagkamerat med sine landsmenn Tyler Adams og Brenden Aaronson. I tillegg er manager Jesse Marsch amerikansk.

  McKennie har signert en avtale som gjelder ut inneværende sesong, men den kan bli gjort permanent, opplyser Leeds på sine nettsider.

  McKennie var involvert i alle kampene til USA under VM i Qatar før jul og står med 41 landskamper. Han debuterte i 2017 som 19-åring.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Marco Alpozzi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste