Hopp til innhold

Ukjent 16-åring med norsk kunstløpsensasjon: – Jeg ble sjokkert

Mia Risa Gomez (16) er så vidt i gang med sin seniorkarriere, men allerede som 16-åring har hun fått til ting som andre kunstløpere bare drømmer om.

Mia Risa Gomez.

IMPONERER: Gomez er den tredje norske kunstløperen gjennom tidene som har klart VM-kravet etter at det internasjonale skøyteforbundet innførte poengkrav.

Foto: Gunvor Bay

– Jeg er jo veldig overrasket og stolt, sier Gomez til NRK.

Det er ikke rart 16-åringen er stolt. Etter en konkurranse i helgen kan hun nemlig skilte med ny, norsk rekord.

Mia Risa Gomez.

STOLT: Gomez har oppnådd store ting i ung alder.

Foto: Gunvor Bay

– Jeg kom til konkurransen og hadde ikke veldig høye forventninger. Det var tøff konkurranse, men så gjorde jeg et veldig bra kortprogram som var feilfritt. Det ble norsk rekord, og så var jeg på førsteplass etter alle var ferdige, forteller Gomez.

– Jeg ble ganske sjokkert. Jeg trodde ikke jeg skulle gjøre det så bra, legger hun til.

Se Gomez imponere i kortprogrammet:

– Tenkte ikke på VM-kravet

Men Gomez kan også glede seg over mer enn én rekord. Nemlig tre rekorder. I tillegg til kortprogrammet, satte hun også ny rekord på friløp og totalt i turneringen.

Med seier i kortprogrammet og nest beste resultat i langprogrammet, ble det også seier i turneringen totalt for Gomez. Samtidig tok hun VM-kravet, og har dermed muligheten til å bli tatt ut til VM i Japan.

Mia Risa Gomez.

OVERRASKET: Gomez' seier i kortprogrammet ga rekord.

Foto: Gunvor Bay

– Hadde du trodd du skulle klare norsk rekord og VM-kravet allerede denne sesongen?

– I hvert fall ikke i starten av sesongen. Jeg tenkte ikke på VM-kravet i det hele tatt, jeg tenkte heller på EM-kravet, sier hun.

Men nå som kravet er i boks, håper hun at det blir tur til både Japan og EM i Finland.

– Mer langsiktig, så satser jeg på OL i 2026 i Italia. Det er den store drømmen.

– Er målet da å delta, eller å kunne hevde seg høyt oppe?

– Bare å delta hadde vært veldig gøy. Kunstløp er ganske tøft i utlandet, så å bli med i OL hadde vært kjempegøy i seg selv og kunne nyte opplevelsen.

Les også 15-åring hylla etter historisk triks – blir kalla tidenes beste

Kamila Valieva

– Bragd for historiebøkene

Selv om hun er fersk senior, har 16-åringen allerede drevet med kunstløp i mange år. Gomez startet da hun var rundt åtte-ni år gammel.

– Det er et resultat av langsiktig og dedikert satsing. Det er beundringsverdig hun klarer å hodet kaldt og klarer poengkravet i sin første sesong som senior, sier president i Norges Skøyteforbund, Mona Adolfsen, til NRK.

Mona Adolfsen

IMPONERT: Presidenten i Norges Skøyteforbund hyller Gomez.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hun hyller prestasjonen til den ferske norgesrekordholderen og får støtte av kunstløpdommer Kari-Anne Olsen.

– Det er en bragd for historiebøkene. Det er ikke ofte vi har løpere som klarer å kvalifisere seg i så ung alder, sier Olsen til NRK.

– Det er fantastisk for norsk kunstløp at vi får en løper som har klart VM-kravet. Det er morsomt med fremgangen hun har hatt det siste året, fortsetter dommeren.

Mia Risa Gomez.

SENIOR: Årets sesong er Gomez' første som senior.

Foto: Trine Nessler Wichmann

Olsen, som også sitter i uttakskomiteen til VM, påpeker at 16-åringen fortsatt ikke er tatt ut til mesterskapet. Hun understreker likevel at det bare er en formalitet som gjenstår.

– Det kan oppstå en skade eller noe sånt. Så kan det også være flere som klarer det – vi har bare én plass. Da handler det om høyest teknisk poengsum, sier hun.

Sportsnyheter

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Mia Rusthen

Norsk VM-fører i roadracing operert for blødning i hodet – tilstanden fortsatt alvorlig

Mia Rusthen (22) ble lørdag operert for en blødning i hodet etter å ha blitt alvorlig skadet da hun krasjet under en VM-runde i roadracing i Italia.

Siste nytt

 • OL-billetten glapp for Berntsen og Mol

  Norge tapte kvartfinalen mot Portugal i kontinentalcupsluttspillet i sandvolleyball. Dermed blir det ingen OL-billett på Hendrik Mol og Mathias Berntsen.

  Vinneren av sluttspillet i Latvia får en kvoteplass til OL, men etter å ha slått Polen og Sveits i gruppespillet torsdag og fredag, begge med seier i «golden set» etter en seier og et tap i de ordinære kampene, ble det stopp mot Portugal.

  Markus Mol og Jo Sunde ga Norge overtaket med seier 2-0 (21-11, 21-11) over Goncalo og Tomas Sousa, men Mol og Berntsen måtte se seg slått 1-2 (19-21, 21-18, 13-15) i en uhyre jevn kamp mot Portugals førstepar João Pedrosa og Hugo Campos.

  I golden set vant Pedrosa og Campos 15-11 over Mol og Berntsen, og dermed tok Portugal seg til semifinale mot Frankrike.

  (NTB)

  Austria Beachvolleyball Nations Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP
 • Wærenskjold beholdt ledertrøya

  Søren Wærenskjold bærer ledertrøya også på siste etappe i sykkelrittet Belgia Tour, men ledelsen krympet lørdag til to sekunder.

  Uno-X-syklisten sikret seg trøya da han vant den innledende tempoetappen onsdag. Han forsvarte ledelsen torsdag og økte forspranget til 11 sekunder på fredagens etappe.

  Lørdag reduserte tsjekkiske Mathias Vacek fra Lidl-Trek-laget avstanden til to sekunder foran den avsluttende etappen søndag. Da skal feltet sykle 186,2 kilometer med start og mål i Brussel.

  Alex Aranburu fra Spania og Movistar-laget vant lørdagens etappe, og han er nummer tre i sammendraget, seks sekunder bak Wærenskjold.

  Visma-rytter Per Strand Hagenes ble beste nordmann på 4. etappe med 9.-plass. Han er nummer åtte sammenlagt.

  (NTB)

  Søren Wærenskjold, Uno-X
  Foto: NTB
 • Olaussen delaktig i dobbeltriumf – NTNUI beste norske lag i Venla-stafetten

  Marie Olaussen var svært delaktig da Store Tunas kvinnelige orienteringsløpere fullførte en gjev dobbeltriumf med seier i Venla-stafetten i Finland.

  Olaussen løp den lengste etappen i Tiomila, mens hun løp 2. etappe lørdag og løftet laget fra 22.- til 2.-plass med beste etappetid.

  NTNUI ble beste norske lag på sjetteplass, slått med 8.57 minutter av vinnerlaget.

  – Vi er godt fornøyde, sa ankerkvinne Ane Dyrkorn.

  Mennenes stafett løpes over sju etapper natt til søndag.

  (NTB)

  Marie Olaussen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal