Maria (23) skapte norsk idrettshistorie – nå har legene bedt henne om å legge opp

Maria Bjørkli (23) har rukket å oppleve mer enn de aller fleste, både på godt og vondt.

KONTRASTER: Helsen til Maria Bjørkli lar seg ikke lenger kombinere med toppidrettslivet.

Det svarer den historiske isdanseren Maria Bjørkli på spørsmål om hvordan hun har det.

23-åringen har nemlig fått beskjed om at hun ikke kan fortsette som toppidrettsutøver. Helsen hennes setter en stopper for karrieren.

For la oss starte der. I EM. Da Bjørkli skrev idrettshistorie som første norske isdanser som noensinne deltok i et europamesterskap. Sammen med dansepartner James Koszuta (USA) representerte hun Norge under EM i Finland i januar.

Så gikk det nedover.

Operert som nyfødt

Lørdag kveld offentliggjorde hun nemlig nyheten om at hun legger opp. Hun har ikke noe valg.

– Jeg har hatt hjerteproblemer hele livet, så jeg var klar over at jeg tok en sjanse da jeg satset på idrett, forteller hun NRK søndag formiddag.

Maria Bjørkli, isdans, hjerteoperasjon

OPERERT: Bjørkli måtte opereres da hun var tre dager gammel.

Isdanseren ble født med en hjertefeil, og hun var bare tre dager gammel da hun hadde sin første åpne hjerteoperasjon.

17 år gammel måtte hun på operasjonsbordet igjen, og i 2020 fikk hun operert inn en pacemaker. Den gjorde henne mye bedre, men etter EM tidligere i år startet altså nedturen.

– Etter EM oppdaget legene at det var noe galt med én av ledningene, forteller hun.

– Jeg skulle bare dra til Oslo og trekke ut de gamle ledningene og få på plass nye, men da oppdaget de at en ledning hadde grodd fast i hjerteklaffen. Operasjonen ble avlyst, og jeg returnerte til Stavanger, forklarer Bjørkli videre.

For høy risiko

Etter en stund fikk 23-åringen komme tilbake til Rikshospitalet, der de hadde fått på plass et større team som skulle sørge for at operasjonen gikk trygt og forsvarlig for seg.

Men til slutt dro legene i bremsen. De konkluderte med at det var for høy risiko å gjennomføre den planlagte operasjonen.

– Derfor må jeg legge opp, forklarer Bjørkli.

Maria Bjørkli på sykehus

PÅ SYKEHUS: Bjørklis hjertesykdom har gitt henne mange sykehusopphold.

Den ødelagte ledningen blir liggende igjen i hjerteklaffen, og isdanseren må gi opp toppidrettssatsingen.

– Jeg kan fortsette å trene, men ikke på dette nivået. Jeg kan ikke være toppidrettsutøver.

– Hva har idretten betydd for deg?

– Det har betydd mye. Den har gitt meg mye. Det er liksom det eneste jeg har gjort, svarer hun.

Men selv om det er det eneste hun har gjort, hadde hun kun vært danseparter med James Koszuta i ett år, før de klarte EM-kravet.

Fra Challenge Cup i Philadelphia hvor Maria Bjørkli og partneren ble nummer tre

DRØMMEPARTNERE: Bilde fra Challenge Cup i Philadelphia der Maria Bjørkli og partneren ble nummer tre.

– Det er stort at vi fikk til det, selv om vi hadde mye større mål. Vi drømte om VM og OL, erkjenner isdanseren.

Nå drømmer hun om å fortsette med et liv i idretten, men kanskje heller som trener.

– Jeg må se på dette som en mulighet til å oppleve nye ting, sier 23-åringen tappert.

– Hun har vist at det er mulig

Skøytepresident Mona Adolfsen er lei seg for at Bjørkli må legge opp.

– Dette var selvsagt en veldig trist beskjed å få. De har lagt ned så stor innsats og gjort enorme fremskritt på relativt kort tid, sier hun.

Mona Adolfsen

SKØYTEPRESIDENT: Mona Adolfsen.

Adolfsen er likevel tydelig på at helsen alltid må komme først, og at selv om Bjørklis aktive karriere nå er over, kan hun være til stor nytte i norsk idrett.

– Jeg håper imidlertid at vi kan dra nytte av den kompetanse og ikke minst erfaringen Maria har fått med seg i årene som isdanser og at det kan bidra til at vi kan få bygget opp nye isdansere, forteller skøytepresidenten.

– Jeg er imponert over den innsatsen og viljen Maria har vist til å satse på en gren som vi i Norge ikke har noen tradisjon med. Hun har vist at det er mulig, legger Adolfsen til.

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

• Lilleberg og Lightning slo Panthers

Emil Lilleberg og Tampa Bay Lightning tok sin første seier i årets NHL-sluttspill og reduserte til 3–1 i kamper mot Florida Panthers.

Nattens kamp endte 6-3 i Amalie Arena i Tampa Bay. Lilleberg fikk 19 minutter og to sekunder på isen, men noterte seg ikke for noen målpoeng.

Lightnings seier betyr dermed at lagene i hvert fall må ut i en femte kamp for å avgjøre vinneren av best av sju-serien. Den kampen spilles natt til tirsdag norsk tid. (NTB)

YIumGPwHu2A
  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

Gallagher
  • Ruud enkelt videre i Madrid

Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

– Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.