Sjokkbilder i dopingdokumentar - her settes sprøytene

Bilder av sprøytespisser som glir inn i huden på kenyanske løpere ryster nå en hel friidrettsverden.

Kenyanske løpere sprøyte

SPRØYTE: Tysk TV har dokumentert det de mener er relativt åpenlys doping blant kenyanske løpere. Her får det som angivelig er en kenyansk løper en dose EPO, ifølge dokumentaren.

Foto: Skjermdump / ARD

Skrekkbildene stammer, ifølge en tysk dokumentar som ble sendt i helgen, fra skjulte opptak gjort i slitne lokaler et sted i Kenya.

I rom etter rom står dét som angivelig er kenyanske løpere med buksene delvis nedbrettet, klare til å få sprøytestikk i baken.

– Utøverne spør etter injeksjoner med EPO og testosteron, sier journalist Hajo Seppelt mens bildene ruller over skjermen.

Det er han som har gjort de skjulte opptakene som nå ryster en hel friidrettsverden. NRK har sett dokumentaren som dokumentarskaperne mener avslører et «ekstraordinært omfang av juks» på noen av de største friidrettsstevnene i verden.

Åpenlyst

En del av dokumentaren tar for seg Kenya. Landet som for tre år siden tok elleve OL-medaljer på mellom- og langdistanse.

Dokumentaren kaster en stor dopingskygge over nasjonen ved å vise at det tilsynelatende er enkelt å få tak i EPO i landet.

TV-bildene viser at selve injiseringen foregår mer eller mindre åpenlyst og at flere leger tilbyr seg å gjøre det.

Noen av dem påstår at de har gitt EPO til toppidrettsutøvere, ifølge Seppelt.

– Dette har pågått i Kenya i ti år nå, men ingenting er avslørt, sier en person som hevder han har trent en kenyansk toppidrettsutøver og derfor vil være anonym.

Kenya sprøyte

BAKEN: En angivelig kenyansk utøver får en sprøyte i baken. Iføge den tyske dokumentaren inneholder sprøyta EPO.

Foto: Skjermdump / ARD

Mange dopingtatte

Frem til nå har ikke Kenya hatt et eget antidopingbyrå, men Antidoping Norge (ADN) har innledet et samarbeid for å få en slik organisasjon på beina. Det er for tidlig å si hva slags effekt det får.

– Vi kan ikke garantere for fremtiden, men vi må jobbe sammen med kontrollørene deres og være sammen med dem når de tar dopingprøver, sier ADN-leder Anders Solheim til NRK.

NRKs friidrettskommentator Jann Post var i fjor i Kenya og trente sammen med lokale løpere.

– Jeg så ingen doping, men lokale løpere sa at det var noen tilfeller, sier Post.

– Ikke blant de beste løperne, men blant løpere som ble lurt av utenlandske trenere og agenter. De skyldte altså på utlendingene, sier han og påpeker at så mange som 30 til 40 kenyanere har avlagt positive prøver de to siste årene.

Blant andre hun som var verdens beste kvinnelige maratonløper, Rita Jeptoo.

Falsk identitet

Den tyske dokumentarskaperen utgir seg blant annet for å være manageren til en europeisk amatørutøver som flere ganger skal ha fått tak i EPO i Kenya.

Utøveren, som vil være anonym, får en sprøyte med det journalisten sier er EPO. Legen som setter sprøyten får så en bunke med kontanter.

Legen påstår at han også har hjulpet en tidligere OL-vinner med å dope seg.

– Det kan jeg ikke sjekke om er sant. Men jeg lurer på hvor mange slike leger som finnes, kommenterer journalist Seppelt.

Siste nytt

 • Dobbelt norsk i VM-åpningen

  Mads Østberg og Ole Christian Veiby er nummer en og to i WRC2-klassen etter første dag av Rally Monte-Carlo etter de to første fartsprøvene torsdag. Østberg er 21,7 sekunder foran landsmannen Veiby. I sammendraget ligger nordmennene henholdsvis som nummer 9 og nummer 11.

  RALLY SWEDEN
  Foto: Micke Fransson / Tt / NTB scanpix
 • Bunnlag i League one møter United

  Tranmere, som har bare to lag under seg i League one, slo Watford i omkampen i FA-cupen torsdag. I omkampen var klubben fra Birkenhead best og dro i land en 2-1 seier etter ekstraomganger. I neste runde venter hjemmekamp mot Manchester United allerede førstkommende søndag.

  FA Cup Third Round Replay - Tranmere Rovers v Watford
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Atlético Madrid med cupsmell

  Atlético Madrid fikk en real nesestyver i den spanske cupen torsdag. Hovedstadslaget ble ydmyket og utslått av tredjedivisjonslaget Cultural y Deportiva Leonesa etter ekstraomganger. I det 108. minutt scoret Sergio Benito 2-1-målet som sendte Atlético ut av cupen.

  Atlético Madrid i tredje runde av den spanske cupen.
  Foto: Cesar Manso / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal