Sjokkbilder i dopingdokumentar - her settes sprøytene

Bilder av sprøytespisser som glir inn i huden på kenyanske løpere ryster nå en hel friidrettsverden.

Kenyanske løpere sprøyte

SPRØYTE: Tysk TV har dokumentert det de mener er relativt åpenlys doping blant kenyanske løpere. Her får det som angivelig er en kenyansk løper en dose EPO, ifølge dokumentaren.

Foto: Skjermdump / ARD

Skrekkbildene stammer, ifølge en tysk dokumentar som ble sendt i helgen, fra skjulte opptak gjort i slitne lokaler et sted i Kenya.

I rom etter rom står dét som angivelig er kenyanske løpere med buksene delvis nedbrettet, klare til å få sprøytestikk i baken.

– Utøverne spør etter injeksjoner med EPO og testosteron, sier journalist Hajo Seppelt mens bildene ruller over skjermen.

Det er han som har gjort de skjulte opptakene som nå ryster en hel friidrettsverden. NRK har sett dokumentaren som dokumentarskaperne mener avslører et «ekstraordinært omfang av juks» på noen av de største friidrettsstevnene i verden.

Åpenlyst

En del av dokumentaren tar for seg Kenya. Landet som for tre år siden tok elleve OL-medaljer på mellom- og langdistanse.

Dokumentaren kaster en stor dopingskygge over nasjonen ved å vise at det tilsynelatende er enkelt å få tak i EPO i landet.

TV-bildene viser at selve injiseringen foregår mer eller mindre åpenlyst og at flere leger tilbyr seg å gjøre det.

Noen av dem påstår at de har gitt EPO til toppidrettsutøvere, ifølge Seppelt.

– Dette har pågått i Kenya i ti år nå, men ingenting er avslørt, sier en person som hevder han har trent en kenyansk toppidrettsutøver og derfor vil være anonym.

Kenya sprøyte

BAKEN: En angivelig kenyansk utøver får en sprøyte i baken. Iføge den tyske dokumentaren inneholder sprøyta EPO.

Foto: Skjermdump / ARD

Mange dopingtatte

Frem til nå har ikke Kenya hatt et eget antidopingbyrå, men Antidoping Norge (ADN) har innledet et samarbeid for å få en slik organisasjon på beina. Det er for tidlig å si hva slags effekt det får.

– Vi kan ikke garantere for fremtiden, men vi må jobbe sammen med kontrollørene deres og være sammen med dem når de tar dopingprøver, sier ADN-leder Anders Solheim til NRK.

NRKs friidrettskommentator Jann Post var i fjor i Kenya og trente sammen med lokale løpere.

– Jeg så ingen doping, men lokale løpere sa at det var noen tilfeller, sier Post.

– Ikke blant de beste løperne, men blant løpere som ble lurt av utenlandske trenere og agenter. De skyldte altså på utlendingene, sier han og påpeker at så mange som 30 til 40 kenyanere har avlagt positive prøver de to siste årene.

Blant andre hun som var verdens beste kvinnelige maratonløper, Rita Jeptoo.

Falsk identitet

Den tyske dokumentarskaperen utgir seg blant annet for å være manageren til en europeisk amatørutøver som flere ganger skal ha fått tak i EPO i Kenya.

Utøveren, som vil være anonym, får en sprøyte med det journalisten sier er EPO. Legen som setter sprøyten får så en bunke med kontanter.

Legen påstår at han også har hjulpet en tidligere OL-vinner med å dope seg.

– Det kan jeg ikke sjekke om er sant. Men jeg lurer på hvor mange slike leger som finnes, kommenterer journalist Seppelt.

Siste nytt

 • Fall spolerte karrierebeste for Lie

  Kajsa Vickhoff Lie (21) var på vei mot en sterk plassering før hun falt i lørdagens utforrenn i Lake Louise i Canada.

  21-åringen startet som nummer 21 i lørdagens konkurranse, og var i ledelsen på sine tre første passeringer. Lie tapte noe tid nedover i bakken, men var likevel på vei mot en god plassering.

  Men mot slutten gikk det galt. Vie falt etter et hopp og ropte ut i frustrasjon over at et sterkt løp gikk i vasken.

  Nicole Schmidhofer fra Østerrike vant lørdagens renn. Hun var 13 hundredeler foran amerikanske Mikaela Shiffrin på plassen bak. Francesca Marsaglia fra Italia ble nummer tre.

  Andorra Alpine Skiing World Cup Finals
  Foto: Gabriele Facciotti / AP
 • Magnus Carlsen reddet remis

  Magnus Carlsen var ille ute, men klarte remis mot Levon Aronian i det andre langsjakkpartiet i kampen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London. Dermed leder han duellen mot Aronian 9-3 etter de to innledende partiene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald
 • To til fyllearresten

  To supportere ble innbrakt av politiet for ordensforstyrrelse tidligere i kveld, er satt i fyllearresten. Personene er svært beruset, og er ikke i stand til å ta vare på seg selv, ifølge jourhavende jurist Hans Olav Røyr i Agder politidistrikt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal