Sjokkbilder i dopingdokumentar - her settes sprøytene

Bilder av sprøytespisser som glir inn i huden på kenyanske løpere ryster nå en hel friidrettsverden.

Kenyanske løpere sprøyte

SPRØYTE: Tysk TV har dokumentert det de mener er relativt åpenlys doping blant kenyanske løpere. Her får det som angivelig er en kenyansk løper en dose EPO, ifølge dokumentaren.

Foto: Skjermdump / ARD

Skrekkbildene stammer, ifølge en tysk dokumentar som ble sendt i helgen, fra skjulte opptak gjort i slitne lokaler et sted i Kenya.

I rom etter rom står dét som angivelig er kenyanske løpere med buksene delvis nedbrettet, klare til å få sprøytestikk i baken.

– Utøverne spør etter injeksjoner med EPO og testosteron, sier journalist Hajo Seppelt mens bildene ruller over skjermen.

Det er han som har gjort de skjulte opptakene som nå ryster en hel friidrettsverden. NRK har sett dokumentaren som dokumentarskaperne mener avslører et «ekstraordinært omfang av juks» på noen av de største friidrettsstevnene i verden.

Åpenlyst

En del av dokumentaren tar for seg Kenya. Landet som for tre år siden tok elleve OL-medaljer på mellom- og langdistanse.

Dokumentaren kaster en stor dopingskygge over nasjonen ved å vise at det tilsynelatende er enkelt å få tak i EPO i landet.

TV-bildene viser at selve injiseringen foregår mer eller mindre åpenlyst og at flere leger tilbyr seg å gjøre det.

Noen av dem påstår at de har gitt EPO til toppidrettsutøvere, ifølge Seppelt.

– Dette har pågått i Kenya i ti år nå, men ingenting er avslørt, sier en person som hevder han har trent en kenyansk toppidrettsutøver og derfor vil være anonym.

Kenya sprøyte

BAKEN: En angivelig kenyansk utøver får en sprøyte i baken. Iføge den tyske dokumentaren inneholder sprøyta EPO.

Foto: Skjermdump / ARD

Mange dopingtatte

Frem til nå har ikke Kenya hatt et eget antidopingbyrå, men Antidoping Norge (ADN) har innledet et samarbeid for å få en slik organisasjon på beina. Det er for tidlig å si hva slags effekt det får.

– Vi kan ikke garantere for fremtiden, men vi må jobbe sammen med kontrollørene deres og være sammen med dem når de tar dopingprøver, sier ADN-leder Anders Solheim til NRK.

NRKs friidrettskommentator Jann Post var i fjor i Kenya og trente sammen med lokale løpere.

– Jeg så ingen doping, men lokale løpere sa at det var noen tilfeller, sier Post.

– Ikke blant de beste løperne, men blant løpere som ble lurt av utenlandske trenere og agenter. De skyldte altså på utlendingene, sier han og påpeker at så mange som 30 til 40 kenyanere har avlagt positive prøver de to siste årene.

Blant andre hun som var verdens beste kvinnelige maratonløper, Rita Jeptoo.

Falsk identitet

Den tyske dokumentarskaperen utgir seg blant annet for å være manageren til en europeisk amatørutøver som flere ganger skal ha fått tak i EPO i Kenya.

Utøveren, som vil være anonym, får en sprøyte med det journalisten sier er EPO. Legen som setter sprøyten får så en bunke med kontanter.

Legen påstår at han også har hjulpet en tidligere OL-vinner med å dope seg.

– Det kan jeg ikke sjekke om er sant. Men jeg lurer på hvor mange slike leger som finnes, kommenterer journalist Seppelt.

Sportsnyheter

VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia

Landslagsdebutanten åpnet målfesten: – Jeg tenkte «åh, hva gjør jeg her?»

ULLEVAAL (NRK): I sin aller første kamp for det norske landslaget åpnet Guro Bergsvand (27) ballet for det som ble en målrik affære for det norske landslaget.

Siste nytt

 • Glimt med drømmeåpning i Europa

  Bodø/Glimt fikk en drømmestart i sin første sesong i europeisk fotball og vant 3-1 i første gruppespillskamp i serieligaen.

  – Vi ble nesten litt overrumplet og ble litt utålmodige i spillet. Heldigvis fikk vi justert oss inn, og da synes jeg det er klasseforskjell, sier Ulrik Saltnes når han overfor Viasat 4 oppsummerer kampen sett fra sitt ståsted.

  For etter en omgang med nerver kom Glimt ut i hundre og kjørte over Zorja Lugansk etter pause.

  Da scoret først Saltnes etter 48 minutter. Bare minuttet etter la Ola Solbakken på til 2-0. Luften så ut til å ha gått ut av gjestene fra Ukraina.

  Etter en time vartet Amahl Pellegrino med kampens prestasjon. Langskuddet hans gikk i en fin bue over bortelagets keeper. 3-0 var et faktum og kampen i realiteten avgjort.

  På tampen av kampen fikk Zorja en sjanse til å pynte på resultatet. Den utnyttet de godt og reduserte til 3-1.

  – Det er det største jeg har opplevd på en fotballbane, sier Ola Solbakken til Viasat 4 etter kampen.

  HwZXJaxsdpU
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Carlsen tok teten i Norway Chess

  Magnus Carlsen var under press mot Sergej Karjakin i Norway Chess, men vendte partiet da russeren spilte uforsiktig. Carlsen vant duellen i klassisk sjakk og har fire seire på rad.

  Med tre nye poeng torsdag overtar den norske verdensmesteren ledelsen i storturneringen i Stavanger. Det skjer bare tre dager etter at Carlsen lå 3,5 poeng bak daværende turneringsleder Richard Rapport fra Ungarn.

  gBz9cDZ8M_Y
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Solskjær svarer etter kritikken

  Kritikken har haglet mot Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær etter tirsdagens mesterligafadese.

  – Vi forventer mer av oss selv, innrømmer Solskjær på pressekonferansen før helgens Premier League-runde.

  Manchester United returnerte tomhendt fra gruppespillets første kamp i Sveits, etter å ha blitt senket fem minutter på overtid av Young Boys' Jordan Siebatcheu.

  Jesse Lingard tabbet seg ut med et svakt tilbakespill, men kritikken ble først og fremst rettet mot storklubbens norske manager etter 1–2-tapet.

  – I media blir man ofte dømt på oppførsel og utfall, heller enn intensjonen. Selvfølgelig blir det svart og hvitt.

  – Vi går inn i kampene med gode intensjoner, gjør endringer med gode gode intensjoner, vi takler med gode intensjoner, vi spiller pasninger med gode intensjoner, sier Solskjær.

  Manchester United fikk en drømmestart med Cristiano Ronaldo-mål etter 13 minutter, men fikk så utvist Aaron Wan-Bissaka og røk deretter på en smell.

  – Det er alltid resultatet som avgjør hvilke overskrifter vi får se, mener Solskjær.

  Manchester United leder Premier League med ti poeng etter fire kamper. Søndag venter West Ham borte i serien.

  Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer looks on prior to the UEFA Champions League Group F football match between Young Boys and Manchester United at Wankdorf stadium in Bern, on September 14, 2021. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
  Foto: Sebastien Bozon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal