Hopp til innhold

– Lekkasje avslører enormt dopingomfang i friidretten

En tredjedel av medaljene i utholdenhetsøvelser under OL og VM mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere som har avlagt mistenkelige prøver. Det hevder eksperter etter å ha sett hemmelige testresultater.

Kvinnenes maraton under OL i London

DYSTRE TALL: En hemmelig rapport fra det internasjonale friidrettsforbundet avslører det eksperter mener er omfattende dopingbruk i utholdenhetsøvelser. Her fra kvinnenes maraton under OL i London 2012.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

The Sunday Times og den tyske kringkasteren ARD/WRD har fått tilgang til resultatene av 12.000 blodprøver fra 5000 idrettsutøvere.

Ifølge The Sunday Times viser testene et «ekstraordinært omfang av juks» på noen av de største stevnene i verden.

The Sunday Times har brukt to av verdens fremste antidopingeksperter, forskerne Robin Parisotto og Michael Ashenden, til å gjennomgå undersøkelsen. Filene tilhører det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), men er blitt lekket av en varsler.

Jeg har aldri sett en så alarmerende mengde unormale blodverdier.

Forsker Robin Parisotto

Friidrettspresidenten: Skuffet og sjokkert

Svein Arne Hansen

– IKKE NORSKE UTØVERE: Friidrettspresident Svein Arne Hansen sier han er 100 prosent sikker på at det ikke dreier seg om noen norske utøvere med mistenkelige blodverdier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg er sjokkert, og skuffet. Nå må det for alvor gjøres noe. Det må bli slutt på å hemmeligholde slike opplysninger, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NRK på telefon fra Romania.

Han sier han er 100 prosent sikker på at det ikke dreier seg om noen norske utøvere.

Dette er avslørt

Bolt

UTENFOR MISTANKE: Friidrettens største stjerne, sprinteren Usain Bolt, er ikke registrert med unormale resultater, ifølge dokumentaren.

Foto: Petr David Josek / Ap

Ifølge ekspertene, avslører databasen:

  • En tredjedel av medaljer (146, inkludert 55 gull) i utholdenhetsøvelser i OL og VM mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere som har avlagt mistenkelige tester. Ingen av utøverne skal ha blitt fratatt sine medaljer.
  • Flere enn 800 utøvere – en av sju i testene – har avlagt blodprøver beskrevet av en av ekspertene som trolig dopede eller i det minste unormale.
  • Ti medaljer i London-OL 2012 ble vunnet av utøvere som hadde tvilsomme testresultater.
  • 80 prosent av Russlands medaljer ble vunnet av utøvere med mistenkelige verdier, mens Kenya hadde 18 medaljer vunnet av det undersøkelsen beskriver som mistenkelige idrettsutøvere.
  • Stjerner som Storbritannias Mo Farah og Jamaicas Usain Bolt er ikke registrert med unormale resultater.
  • Ifølge undersøkelsen bruker idrettsutøvere i økende grad blodoverføringer og EPO-mikrodoser for å øke røde blodceller.

Se dokumentar om testene her (engelsk versjon)

Testresultatene er ikke bevis for doping, men avsløringene reiser alvorlige spørsmål om hvorvidt sporten gjør nok for å bekjempe juks i forkant av friidretts-VM i Beijing senere denne måneden.

Forsker: Dette er ille av forbundet

– Jeg har aldri sett en så alarmerende mengde unormale blodverdier. Mange idrettsutøvere synes å ha dopet seg ustraffet, og det er ille at IAAF synes å ha passivt la dette skje, uttaler Parisotto til The Sunday Times.

Michael Ashenden sier at filene viser at friidretten nå er i samme situasjon som sykkelsporten var i under Lance Armstrongs periode.

WADA vil granske

Det internasjonale antidopingbyrået WADA sier de vil granske saken.

– Dette er ville og brede påstander, og vi vil sjekke dem ut og ha det gjort med kommisjonen så raskt som mulig, sier WADA-sjef Craig Reedie til Reuters.

– Jeg er veldig overrasket over tallene i lekkasjen fra IAAF jeg er sikker på at de vil ønske å se nøye på dem for å finne kilden, legger Reedie til.

Han poengterer at utøverne er uskyldige inntil det har falt en dom.

Siste nytt

  • Klæbo knusende overlegen i bysprinten – utslitt Northug imponerte i finalen

    Johannes Høsflot Klæbo avsluttet sesongen med en knallsterk seier på bysprinten i Mosjøen. Petter Northug viste gode takter og tok seg hele veien til finale.

    Dermed sikret Klæbo sin siste seier på sololag, i hvert fall på noen år. Lucas Chanavat ble nummer to, mens Even Northug sikret 3.-plassen.

    Rennet var Klæbos siste før han igjen blir en del av det norske landslaget. 27-åringen gikk ut av landslaget foran sist sesong, og han skrev i stedet under en representasjonsavtale som gjorde at han kunne konkurrere for Norge i verdenscupen.

    Nå er han imidlertid kommet til enighet med Norges Skiforbund om å bli en del av landslaget de to neste sesongene.

    Den tidligere skikongen Petter Northug viste også gode gamle takter da han tok seg videre fra kvartfinalen. I semifinalen sa det imidlertid stopp da han sprakk mot slutten og ble nummer fem i heatet.

    (NTB)

    ycJj6_DcAqY
    Foto: NTB
  • Norges ishockeykvinner klare for elite-VM

    De norske ishockeykvinnene tok seg til elite-VM neste år ved å gå ubeseiret gjennom 1. divisjon i Klagenfurt. Lørdag slo laget Sør-Korea med 8-0.

    Tea Løkke Nyberg (2), Emma Bergesen, Emilie Kruse, Iben Tillman, Madelen Haug Hansen, Andrea Dalen og Une Bjelland scoret målene i storseieren.

    Norge vant alle sine kamper i Østerrike, men havner trolig på annenplassen bak Frankrike ettersom tre av seierne har kommet på straffer.

    2.-plass eller 1.-plass spiller ingen rolle ettersom de to beste rykker opp til eliten neste år.

    (©NTB)

    Z4JKQ82eXAQ
    Foto: NTB
  • Trener ble feilkoblet til Liverpool: – Det var en feil

    Sporting CP sin trener Rúben Amorim var lenge ansett som den fremste kandidaten til å overta Liverpool etter Jürgen Klopp.

    Denne uken ble de bekreftet at Amorim dro til England, ifølge The Athletic. Riktig nok var det en annen engelsk klubb portugiseren hadde vært i samtaler med.

    – La oss få elefanten ut av rommet, sa Amorim på lørdagens pressekonferanse, gjengitt av den portugisiske avisen Record.

    Suksesstreneren forteller at klubben visste om turen til England, men at det skulle vært en hemmelighet. For det var nemlig West Ham den portugisiske treneren var i samtaler med, og ikke Liverpool som først antatt.

    Nå skal angivelig den nederlandske treneren Arne Slot være den fremste kandidaten til å ta over merseyside-klubben – og flere medier melder at partene allerede skal ha kommet til enighet om den nye avtageren etter Jürgen Klopp.

    OoiOCncJ-XY
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal