Hopp til innhold

Svensk stjerne slo tilbake etter krass norsk beskjed: – God jul til deg også

FALUN (NRK): Svenske Linn Svahn var involvert i flere tvilsomme situasjoner i Falun, men det fikk ingen konsekvenser for sprintdronninga som til slutt vant. Nå er Lotta Udnes Weng fly forbanna, og NRK-ekspert er rystet over at Svahn fikk fortsette.

BYTTET SPOR: Linn Svhans manøver opprører NRKs eksperter, men forsvares av juryen.

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg er forbanna. Jeg skjønner ikke at det går an å oppføre seg sånn, sa en ganske så frustrert Lotta Udnes Weng like etter målgang.

Svensken presset seg foran Lotta Udnes Weng på oppløpet i kvartfinalen, selv om sporet foran henne var fritt og ledig. Det hindret Udnes Weng i å holde farten oppe, og røk dermed ut.

Til tross for den merkelige handlingen, fikk Linn Svahn fortsette og vant til slutt sprinten.

– Hun har all rett i verden til å være rasende, men det er sånn som skjer i sprint. Det er tett og det var ingen intensjon fra meg å stenge for henne. Det eneste jeg visste var at jeg ville ha innersporet. Jeg fikk en hilsning fra henne i målområdet, så jeg får bare hilse tilbake og si god jul tilbake også, sier Svahn.

BgKmG5OFIK4

JUBEL: Linn Svahn vant foran slovenske Anamarija Lampic og lagvenninne Jonna Sundling.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP

Står ved sitt

Flere tvilsomme passeringer skjedde både på herrenes og kvinnenes sprint, men det var bare Linn Svahn som var involvert i to av dem, og som ikke fikk noe videre konsekvenser.

Tvillingsøster Tiril Udnes Weng fikk en muntlig advarsel etter hennes passering, og Håvard Solås Taugbøl ble først diskvalifisert etter sin involvering. Den ble i ettertid omgjort av juryen.

– Følte du at du gjorde noen feil?

– Nei, det synes jeg ikke. Men det var ikke sånn jeg ville spurte. Det var dumt av meg å by flere inn til å gå innerspor. Det var unødvendig, men jeg synes ikke det er noe jeg bør bli disket for. Det var bare kjedelig at det ble så tett, sier Svahn.

Hun er ikke enig i at hun kjørte over skia til Lotta Udnes Weng, men bekrefter at skia traff hverandre.

– TV-bildene viser at du ikke har hele skia foran hennes. Hva sier du til det?

– Jeg har ikke sett dem faktisk. Men jeg gjør ingenting som fører til noe disking. Men jeg fikk ikke engang noe muntlig advarsel. Det er kjedelig at det blir så tett. Jeg ville ikke hadde villet kjøre over skiene hennes, jeg ville bare ha innersporet, fortsetter Svahn.

Ekspert Torgeir Bjørn mener at juryen ikke turte å diske Svahn, rett og slett fordi hun er svenskenes store stjerne på hjemmebane i Falun.

– Nei, det håper jeg ikke. For hvis de synes jeg burde bli disket, så burde jeg være det. Men jeg tror ikke den situasjonen var grunnlag nok til å bli disket, sier Svahn.

Ønsket disk

FIS sine regler er tydelige på at obstruksjon ikke er tillatt. Den oppførselen blir definert som hindring, blokkering eller dytting av motstander med en del av kroppen eller utstyret.

Regel 343.10.2 informerer om at:

«I seksjoner hvor det er markerte korridorer, bør konkurrentene velge én korridor. En korrekt passering uten obstruksjon hviler på forbikjørende. Han eller hun må ha skia foran skia til den man kjører forbi, før man går inn i sporet».

Etter å ha studert regelverket, mener Astrid Uhrenholdt Jacobsen at dette burde fått videre konsekvenser for den svenske sprintdronninga.

Astrid Uhrenholt Jacobsen

NRK-ekspert: Tidligere langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– For det første er det viktig å påpeke at dette er før korridorene starter, så det handler egentlig om reglene for sporskifte. Og slik jeg leser bildene så har Svahn retning mot spor nummer to fra høyre, mens Lotta har retning rett mot det innerste sporet, og så bytter hun (Svahn) retning, og da er hun ikke nok foran til at hun egentlig skal få lov til å gjøre det, sier Uhrenholt Jacobsen og fortsetter:

– Så jeg synes det er rart at det ikke får noen konsekvenser.

Torgeir Bjørn utdyper:

– Hun foretar egentlig en obstruksjon mot Lotta Udnes Weng som får ødelagt løpet sitt. De gir advarsler til alle unntatt hun som skulle vært diskvalifisert, Linn Svahn. Dette er oppsiktsvekkende av juryen, sier Bjørn.

Ingen obstruksjon

Renndirektør Pierre Mignerey understreker at juryen gjør sitt ytterligste for å være så nøytrale som mulig. Etter å ha vurdert TV-bildene konkluderte de med at Svahn kom først til oppløpet.

Pierre Mignerey

HEKTISK: Renndirektør Pierre Mignerey har hatt mye å henge fingra i denne helgen.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Hun obstruerte ikke Weng, men fulgte linjen, og da sier reglene at hun kan velge den korridoren som er best for hennes del. Det er kontakt mellom skia, men på samme tid er det hun som er først. Hvis noen passerer, så må den som blir forbikjørt være ansvarlig for at det ikke blir kontakt, utdyper Mignerey til NRK.

– Så det var ikke dømming i favør Svahn på hjemmebane?

– Nei, det er «business», som vanlig. Vi får slike kommentarer hver helg, men vi er profesjonelle og følger reglene. Vi har ikke intensjoner om å forvare noen som helst, bare fordi vi er her i Sverige, sier Mignerey.

– Vært mye rart i år

Norges landslagstrener Ola Vigen Hattestad stusser over nok en spesiell situasjon i langrennssporten.

– Mitt syn er at Linn velger for sent, og juryen har sett på det, og svenskene mener sikkert at hun ikke gjør det, så sånn er det i sprint. Det viktigste er at vi har en konsekvent linje, men det har vært mye rart i år, synes jeg.

– Men hun ødelegger for Lotta?

– Ja, hun ødelegger for Lotta. Jeg synes Lotta skal være fornøyd med det hun gjør. Hun er i rute til det som skjer senere, og jeg tror det er det vi må ta med oss i dag.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal