Hopp til innhold

Jurydrama da Taugbøl sikret VM-plass: – Det første som slo meg var at jeg skulle bli disket

FALUN (NRK): Håvard Solås Taugbøl fra Lillehammer ble først plassert sist i kvartfinalen og mistet plassen i finalen. Så snudde juryen. Da sikret Taugbøl VM-billetten med sin første pallplass i en klassisk sprint i verdenscupen.

DRAMA PÅ OPPLØPET: Slik ble sprinten i Falun avgjort.

Laster innhold, vennligst vent..

Johannes Høsflot Klæbo vant oppskriftsmessig søndagens klassiske sprint i Falun, etter at hovedutfordrer Erik Valnes falt på oppløpet.

Men det ble en ny dramatisk dag i Falun, og en svært hektisk dag for juryen. Den største diskusjonen handlet om hvorvidt Linn Svahn burde vært plassert sist i sitt kvartfinaleheat. Det ble hun ikke, og i stedet vant hun kvinnenes renn.

Deplassert ble derimot Håvard Solås Taugbøl etter herrenes semifinale. Det skjedde etter at han foretok et sporbytte som gjorde at finske Lauri Vuorinen falt.

– Ble en følgefeil

Men etter at juryen hadde sett på bildene igjen, konstaterte de at Taugbøls ulovlige manøver ble tvunget fram av et ulovlig sporbytte av svenske Johan Häggström.

– For min del var det veldig kaotisk. Det første som slo meg var at jeg skulle bli disket. Jeg visste at den var på kanten, samtidig som jeg måtte skifte spor fordi svensken holdt på å kjøre i meg. Det ble en følgefeil, sier Taugbøl til NRK om situasjonen.

– Men du visste ikke selv at du først ble deplassert?

– Jeg visste ikke hvordan rekkefølgen der var, nei. Jeg følte i utgangspunktet at jeg burde bli deplasser, så jeg hadde maks tur. Men min versjon var at jeg ble tvunget til å bytte spor, sier Taugbøl.

Hektisk for juryen

I juryrommet hadde de mye å stri med i løpet av dagen. Det var grunnen til at det ble litt frem og tilbake rundt situasjonen med Taugbøl og svenske Häggström.

– Det er et tett program på sprint, så vi måtte ta en rask avgjørelse. Men vi fikk sjansen til å se det på nytt, og da så vi situasjonen med den svenske utøveren (Häggström). Vi fikk analysert hele situasjonen bedre og hadde en samtale i juryen, forklarer renndirektør Pierre Mignerey til NRK.

Avgjørelsen ble reversert og Taugbøl slapp unna straff.

– Man kan så klart si at det er feil å forandre på en avgjørelse, men det viktigste er at det blir riktig. Så jeg har ingen problem med at vi forandret på den, sier Mignerey.

Dermed ble i stedet Häggström plassert sist, og Taugbøl gikk til finale som såkalt «lucky loser».

I ettermiddag tok imidlertid saken enda en vending. Etter å ha studert bildene enda en gang, slapp også Häggström unna straff. Han ble dermed nummer 10 i rennet, ikke nummer 12. Det betyr at ingen ble straffet for dominoeffekten som felte Vuorinnen.

– Barndomsdrøm

Finaleplassen tok altså Taugbøl optimalt vare på, og staket inn til en tredjeplass. Dette var hans første pallplassering i klassisk sprint i verdenscupen, og med det feide han all tvil til side om plassen på VM-laget.

– Finalen var tøff. Det var en gammel russer som viste storform igjen, og satte bra fart i starten her. Så det ble bra strekk der, så har jeg tur med at Erik faller på oppløpet. Jeg var pinne stiv, men jeg hadde veldig lyst på den pallplassen, så jeg er glad jeg klarte det, sier Taugbøl, og sikter til at Sergej Ustjugov dro til fra start i finalen.

– Nå er du udiskutabelt inne på VM-laget. Er det en guttedrøm?

– Selvfølgelig. Det er veldig stas. Jeg har hatt en barndomsdrøm lenge om å være med i et mesterskap. Så å få lov til å være med å representere Norge er veldig stort. Jeg skal prøve å nyte det selv om det blir litt nerver.

Svenske Oskar Svensson ble nummer to i rennet.

KJEDEREAKSJON: Juryen måtte se på denne situasjonen flere ganger før de falt ned på sin endelige avgjørelse.

Fall for Bolsjunov og Valnes

Erik Valnes, som slo Johannes Høsflot Klæbo i den klassiske sprinten i Ruka i november, er naturligvis skuffet over fallet som kan ha kostet ham en pallplass.

– Det var vel klassisk krysse skiene foran. Klønete. Det går fint, men det er den evige kampen om å tukte han der Johannes. Jeg følte jeg hadde ganske bra kontakt inn på oppløpet, og hadde litt krefter, så det er kjedelig å ikke få den duellen, sier Valnes til NRK.

Dramatikken startet for øvrig allerede i prologen, da den russiske kjempen Alexandr Bolsjunov falt. Han var dermed ferdig med dagen allerede før kvartfinalene.

GIKK NED: Slik endte dagen for Alexandr Bolsjunov.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal