Hopp til innhold

Jurydrama da Taugbøl sikret VM-plass: – Det første som slo meg var at jeg skulle bli disket

FALUN (NRK): Håvard Solås Taugbøl fra Lillehammer ble først plassert sist i kvartfinalen og mistet plassen i finalen. Så snudde juryen. Da sikret Taugbøl VM-billetten med sin første pallplass i en klassisk sprint i verdenscupen.

DRAMA PÅ OPPLØPET: Slik ble sprinten i Falun avgjort.

Laster innhold, vennligst vent..

Johannes Høsflot Klæbo vant oppskriftsmessig søndagens klassiske sprint i Falun, etter at hovedutfordrer Erik Valnes falt på oppløpet.

Men det ble en ny dramatisk dag i Falun, og en svært hektisk dag for juryen. Den største diskusjonen handlet om hvorvidt Linn Svahn burde vært plassert sist i sitt kvartfinaleheat. Det ble hun ikke, og i stedet vant hun kvinnenes renn.

Deplassert ble derimot Håvard Solås Taugbøl etter herrenes semifinale. Det skjedde etter at han foretok et sporbytte som gjorde at finske Lauri Vuorinen falt.

– Ble en følgefeil

Men etter at juryen hadde sett på bildene igjen, konstaterte de at Taugbøls ulovlige manøver ble tvunget fram av et ulovlig sporbytte av svenske Johan Häggström.

– For min del var det veldig kaotisk. Det første som slo meg var at jeg skulle bli disket. Jeg visste at den var på kanten, samtidig som jeg måtte skifte spor fordi svensken holdt på å kjøre i meg. Det ble en følgefeil, sier Taugbøl til NRK om situasjonen.

– Men du visste ikke selv at du først ble deplassert?

– Jeg visste ikke hvordan rekkefølgen der var, nei. Jeg følte i utgangspunktet at jeg burde bli deplasser, så jeg hadde maks tur. Men min versjon var at jeg ble tvunget til å bytte spor, sier Taugbøl.

Hektisk for juryen

I juryrommet hadde de mye å stri med i løpet av dagen. Det var grunnen til at det ble litt frem og tilbake rundt situasjonen med Taugbøl og svenske Häggström.

– Det er et tett program på sprint, så vi måtte ta en rask avgjørelse. Men vi fikk sjansen til å se det på nytt, og da så vi situasjonen med den svenske utøveren (Häggström). Vi fikk analysert hele situasjonen bedre og hadde en samtale i juryen, forklarer renndirektør Pierre Mignerey til NRK.

Avgjørelsen ble reversert og Taugbøl slapp unna straff.

– Man kan så klart si at det er feil å forandre på en avgjørelse, men det viktigste er at det blir riktig. Så jeg har ingen problem med at vi forandret på den, sier Mignerey.

Dermed ble i stedet Häggström plassert sist, og Taugbøl gikk til finale som såkalt «lucky loser».

I ettermiddag tok imidlertid saken enda en vending. Etter å ha studert bildene enda en gang, slapp også Häggström unna straff. Han ble dermed nummer 10 i rennet, ikke nummer 12. Det betyr at ingen ble straffet for dominoeffekten som felte Vuorinnen.

– Barndomsdrøm

Finaleplassen tok altså Taugbøl optimalt vare på, og staket inn til en tredjeplass. Dette var hans første pallplassering i klassisk sprint i verdenscupen, og med det feide han all tvil til side om plassen på VM-laget.

– Finalen var tøff. Det var en gammel russer som viste storform igjen, og satte bra fart i starten her. Så det ble bra strekk der, så har jeg tur med at Erik faller på oppløpet. Jeg var pinne stiv, men jeg hadde veldig lyst på den pallplassen, så jeg er glad jeg klarte det, sier Taugbøl, og sikter til at Sergej Ustjugov dro til fra start i finalen.

– Nå er du udiskutabelt inne på VM-laget. Er det en guttedrøm?

– Selvfølgelig. Det er veldig stas. Jeg har hatt en barndomsdrøm lenge om å være med i et mesterskap. Så å få lov til å være med å representere Norge er veldig stort. Jeg skal prøve å nyte det selv om det blir litt nerver.

Svenske Oskar Svensson ble nummer to i rennet.

KJEDEREAKSJON: Juryen måtte se på denne situasjonen flere ganger før de falt ned på sin endelige avgjørelse.

Fall for Bolsjunov og Valnes

Erik Valnes, som slo Johannes Høsflot Klæbo i den klassiske sprinten i Ruka i november, er naturligvis skuffet over fallet som kan ha kostet ham en pallplass.

– Det var vel klassisk krysse skiene foran. Klønete. Det går fint, men det er den evige kampen om å tukte han der Johannes. Jeg følte jeg hadde ganske bra kontakt inn på oppløpet, og hadde litt krefter, så det er kjedelig å ikke få den duellen, sier Valnes til NRK.

Dramatikken startet for øvrig allerede i prologen, da den russiske kjempen Alexandr Bolsjunov falt. Han var dermed ferdig med dagen allerede før kvartfinalene.

GIKK NED: Slik endte dagen for Alexandr Bolsjunov.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal