Hopp til innhold

Jurydrama da Taugbøl sikret VM-plass: – Det første som slo meg var at jeg skulle bli disket

FALUN (NRK): Håvard Solås Taugbøl fra Lillehammer ble først plassert sist i kvartfinalen og mistet plassen i finalen. Så snudde juryen. Da sikret Taugbøl VM-billetten med sin første pallplass i en klassisk sprint i verdenscupen.

DRAMA PÅ OPPLØPET: Slik ble sprinten i Falun avgjort.

Laster innhold, vennligst vent..

Johannes Høsflot Klæbo vant oppskriftsmessig søndagens klassiske sprint i Falun, etter at hovedutfordrer Erik Valnes falt på oppløpet.

Men det ble en ny dramatisk dag i Falun, og en svært hektisk dag for juryen. Den største diskusjonen handlet om hvorvidt Linn Svahn burde vært plassert sist i sitt kvartfinaleheat. Det ble hun ikke, og i stedet vant hun kvinnenes renn.

Deplassert ble derimot Håvard Solås Taugbøl etter herrenes semifinale. Det skjedde etter at han foretok et sporbytte som gjorde at finske Lauri Vuorinen falt.

– Ble en følgefeil

Men etter at juryen hadde sett på bildene igjen, konstaterte de at Taugbøls ulovlige manøver ble tvunget fram av et ulovlig sporbytte av svenske Johan Häggström.

– For min del var det veldig kaotisk. Det første som slo meg var at jeg skulle bli disket. Jeg visste at den var på kanten, samtidig som jeg måtte skifte spor fordi svensken holdt på å kjøre i meg. Det ble en følgefeil, sier Taugbøl til NRK om situasjonen.

– Men du visste ikke selv at du først ble deplassert?

– Jeg visste ikke hvordan rekkefølgen der var, nei. Jeg følte i utgangspunktet at jeg burde bli deplasser, så jeg hadde maks tur. Men min versjon var at jeg ble tvunget til å bytte spor, sier Taugbøl.

Hektisk for juryen

I juryrommet hadde de mye å stri med i løpet av dagen. Det var grunnen til at det ble litt frem og tilbake rundt situasjonen med Taugbøl og svenske Häggström.

– Det er et tett program på sprint, så vi måtte ta en rask avgjørelse. Men vi fikk sjansen til å se det på nytt, og da så vi situasjonen med den svenske utøveren (Häggström). Vi fikk analysert hele situasjonen bedre og hadde en samtale i juryen, forklarer renndirektør Pierre Mignerey til NRK.

Avgjørelsen ble reversert og Taugbøl slapp unna straff.

– Man kan så klart si at det er feil å forandre på en avgjørelse, men det viktigste er at det blir riktig. Så jeg har ingen problem med at vi forandret på den, sier Mignerey.

Dermed ble i stedet Häggström plassert sist, og Taugbøl gikk til finale som såkalt «lucky loser».

I ettermiddag tok imidlertid saken enda en vending. Etter å ha studert bildene enda en gang, slapp også Häggström unna straff. Han ble dermed nummer 10 i rennet, ikke nummer 12. Det betyr at ingen ble straffet for dominoeffekten som felte Vuorinnen.

– Barndomsdrøm

Finaleplassen tok altså Taugbøl optimalt vare på, og staket inn til en tredjeplass. Dette var hans første pallplassering i klassisk sprint i verdenscupen, og med det feide han all tvil til side om plassen på VM-laget.

– Finalen var tøff. Det var en gammel russer som viste storform igjen, og satte bra fart i starten her. Så det ble bra strekk der, så har jeg tur med at Erik faller på oppløpet. Jeg var pinne stiv, men jeg hadde veldig lyst på den pallplassen, så jeg er glad jeg klarte det, sier Taugbøl, og sikter til at Sergej Ustjugov dro til fra start i finalen.

– Nå er du udiskutabelt inne på VM-laget. Er det en guttedrøm?

– Selvfølgelig. Det er veldig stas. Jeg har hatt en barndomsdrøm lenge om å være med i et mesterskap. Så å få lov til å være med å representere Norge er veldig stort. Jeg skal prøve å nyte det selv om det blir litt nerver.

Svenske Oskar Svensson ble nummer to i rennet.

KJEDEREAKSJON: Juryen måtte se på denne situasjonen flere ganger før de falt ned på sin endelige avgjørelse.

Fall for Bolsjunov og Valnes

Erik Valnes, som slo Johannes Høsflot Klæbo i den klassiske sprinten i Ruka i november, er naturligvis skuffet over fallet som kan ha kostet ham en pallplass.

– Det var vel klassisk krysse skiene foran. Klønete. Det går fint, men det er den evige kampen om å tukte han der Johannes. Jeg følte jeg hadde ganske bra kontakt inn på oppløpet, og hadde litt krefter, så det er kjedelig å ikke få den duellen, sier Valnes til NRK.

Dramatikken startet for øvrig allerede i prologen, da den russiske kjempen Alexandr Bolsjunov falt. Han var dermed ferdig med dagen allerede før kvartfinalene.

GIKK NED: Slik endte dagen for Alexandr Bolsjunov.

Siste nytt

 • Bekreftet: Slik starter Norge mot Serbia

  Norges lag i skjebnekampen mot Serbia er bekreftet.

  Her er Ståle Solbakkens 11 utvalgte i kampen som enten vil gjøre Norge til gruppevinner eller gruppetoer i nasjonsligaen gruppe B4:

  Ørjan Nyland – Julian Ryerson, Leo Skiri Østigård, Andreas Hanche-Olsen, Birger Meling – Martin Ødegaard, Fredrik Aursnes, Sander Berge – Alexander Sørloth, Erling Braut Haaland, Mohamed Elyounoussi.

  Solbakken fortsetter dermed med Nyland i mål, tross tabben sist kamp. Fredrik Aursnes erstatter også suspenderte Kristian Thorstvedt på Norges midtbane. Aursnes tar trolig den dype rollen og skyver Sander Berge lenger frem i midtbanekonstellasjonen sentralt.

  Serbias superspiss Aleksandar Mitrović rakk kampen og starter på topp for gjestene.

  Kampstart er 20.45. Dramatikken kan du høre på NRK Sport eller se på TV 2.

  4yOcES1Nlf4
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Gir seg som VM-leder

  Berit Svendsen forlater jobben som leder for ski-VM i 2025, melder Norges Skiforbund i en pressemelding. Der står det at Svendsen informerte styreleder Bård Benum i helgen om at hun ikke vil fortsette.

  Svendsen fortsetter i stillingen ut året, eller til en erstatter er på plass. Styret i Ski-VM 2025, som arrangeres i Trondheim, håper at stillingen er besatt i løpet av kort tid.

  Ski-VM
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Russisk OL-topp rømmer landet

  Anastasia Davydova, generalsekretæren i Russlands OL-komité (ROC), har rømt frå landet, melder det offisielle russiske telegrambyrået Tass.

  Davydovas flukt frå Russland kjem etter at Russland skreiv ut delvis mobilisering for å sende styrkar til Ukraina. Som ein del av det, kravde russiske styresmakter at ingen skulle få reise på treningsleirar i utlandet, skriv insidethegames.com.

  ROC melder likevel at Davydova ikkje har gått av som generalsekretær. Men Tass melder at ho ikkje har planar om å returnere til Russland.

  Davydova har sjølv ei stor karriere bak seg, med fem OL-gull.

  Anastasia Davydova
  Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste