Tvedt om det knusende nederlaget: – Jeg mener jeg var den beste kandidaten

LILLEHAMMER (NRK): Avtroppende idrettspresident Tom Tvedt peker på 15.000 medieoppslag og et famøst NRK-intervju når han skal forklare årsaken til valgtapet.

Idrettstinget 2019

SISTE GANG: Tom Tvedt applauderes av scenen som idrettspresident for siste gang.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Fra sin stol på første rad, titter Tom Tvedt spent opp på storskjermen. Resultatene drøyer og det er nesten helt stille inne i den store møtesalen på idrettstinget.

Så dukker tallene opp. Bak Tom Tvedts navn står det 14 prosent – 23 personer stemte på Tvedt i den første runden. Han trengte mye mer enn som så. Det ble med fire år som idrettspresident. Hva som gikk gjennom hodet til Tvedt da, vet han bare selv. Men han bedyrer at dette ikke var som forventet.

– Nei, jeg hadde jo sagt til dem at jeg ønsket å bli idrettspresident. Så var den store skuffelsen da valgkomiteen kom med sin innstilling. Da var jeg veldig skuffet over valgkomiteen. Det må jeg bare si, da var jeg veldig lei meg, sier Tvedt til NRK.

Store kontraster

Vi skal fortelle om de samme sekundene sett fra bakerst i salen også. Kontrasten fra den ene siden av rommet til den andre kunne knapt vært større. Bakerst sitter Sven Mollekleiv og Berit Kjøll og ser etter tallet bak sitt eget navn. 40 står det bak Kjøll sitt navn. 44 bak Mollekleiv sitt. Det blir en omkamp mellom de to.

Noen minutter senere står Berit Kjøll og hopper og danser på gulvet bak i tingsalen.

– Jeg vant, jeg vant! roper hun før hun løper meterne frem til Tvedt, fortsetter forbi han opp på scenen og strekker hendene i været:

Vant med knapp margin over Sven Mollekleiv

Vant med knapp margin over Sven Mollekleiv

Kun to stemmer skilte Kjøll og Mollekleiv. Hadde én av Kjølls stemmer heller gått til Mollekleiv ville vi opplevd at det ble loddtrekning om å bli president i NIF. Én stemme. Kanskje var den Tom Tvedt sin.

– Jeg er veldig opptatt av mangfold og inkludering. Det skulle bare mangle at ikke jentene og damene har like mye makt i denne organisasjonen som mennene. Jeg tror at det er et tydelig signal at vi har fått henne som president og hun er kvinne i tillegg. Det er supert.

Idrettstinget 2019

JUBLET: Berit Kjøll jublet voldsomt da hun ble valgt som Norges nye idrettspresident. Her gratuleres hun av Tom Tvedt.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Så du stemte på Berit?

– Nei, jeg vil ikke si hvem jeg stemte på. Jeg syns det var to gode kandidater, men jeg kunne ikke stemme på meg selv.

Tror NRK-intervju ødela

Historien mange av de stemmeberettigete på idrettstinget har fortalt til NRK i løpet av helgen er denne: Problemet med Tom Tvedt som president er ikke nødvendigvis at han har gjort en dårlig jobb. Problemet er at han er blitt et symbol på en ukultur.

Selv tror han at en dårlig TV-opptreden var avgjørende.

– Hva tror du er hovedgrunnen til at du ikke nådde opp?

– Det kan jeg ikke svare på.

– Men hva tror du?

– Det er vanskelig for meg å svare på, men det er helt klart at 15.000 negative medieoppslag har satt sitt stempel. Og det er hovedsakelig det jeg har fått tilbakemelding på: Det var et dårlig intervju med NRK. Hvis det var det jeg ble byttet ut på, lever jeg godt med det.

– Har prisen vært for høy?

Tvedt tenker lenge før han svarer.

– Det har i hvert fall vært en høy pris. Det kan jeg si.

Birger Løfaldli

Birger Løfaldli mener det var flere ting som gjorde at Tvedt til slutt mistet tilliten.

Foto: Håvard Haugseth Jensen

Adresseavisens sportskommentator, Birger Løfaldli, er enig i at Dagsrevyen-intervjuet var en del av det, men tegner samtidig et litt større bilde. Blant annet at Tvedt var sent ute med å kvitte seg med generalsekretær Inge Andersen.

– Kombinert med klønete mediehåndtering og konstant press om å få gamle reiseregninger frem i lyset, varte og rakk unntakstilstanden. Det ble skapt et inntrykk av at toppene i idrettsforbundet hadde noe å skjule. Når han sier at idrettsstyret tok åpenhetsdebatten på alvor, så er hans problem at det ikke ble opplevd slik i opinionen, sier Løfaldli til NRK.

– Mange ting jeg angrer på

Akkurat nå aner han ikke hva fremtiden bringer. Han beskriver seg selv som arbeidsledig, men, som han sier selv, han kan et og annet om det å stå i stormen.

– Etterpåklokskap er en utrolig god klokskap det også. Så går livet videre. Det er viktig. Jeg må vel være en av dem som kan gi folk litt råd på hvordan det er når det blåser rundt folk.

Idrettstinget 2019 på Lillehammer.

Tom Tvedt var skuffet over ikke å bli valgt. Enda mer skuffet var han da han ikke ble innstilt av valgkomiteene.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Angrer du på noe?

– Det er mange ting jeg har angret på. Sånn er det å lede. En ting er å lede en bedrift, en annen ting er å lede i full offentlighet. Men jeg tok de valgene jeg gjorde, de står jeg for, sier Tvedt.

Nå går uansett idrettsforbundet inn i en ny tid, med sin andre kvinnelige idrettspresident noensinne.

Siste nytt

 • Thingnes Bø vant i «comebacket»

  Johannes Thingnes Bø skjøt 20 treff og vant torsdagens 20 km i Pokljuka. Rennet var hans første i 2020, og hans første etter at han ble pappa til en gutt. Nordmannen var 11,4 sekunder raskere enn Martin Fourcade og 25,6 raskere enn Fabien Claude.

  Johannes Thingnes Bø under torsdagens normaldistanse i Pokljuka
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Kilde nest best i Kitzbühel

  Bare franskmannen Johan Clarey var raskere enn Aleksander Aamodt Kilde under torsdagens utfortrening i Kitzbühel. Kilde kom inn på 1.56,24 – 55 hundredeler bak Clarey. Kjetil Jansrud endte som nummer 12 med tiden 1.56,93.

  Switzerland Alpine Skiing World Cup
  Foto: Marco Tacca / AP
 • Endrer NM-programmet

  Juryen for Ski-NM har besluttet å endre konkurranseprogrammet etter de siste dagers mildvær, skriver Norges Skiforbund på sine hjemmesider. Fredagens sprint endres til fri teknikk, lørdagens duathlon endres til klassisk teknikk (fellesstart), mens alle etappene i søndagens stafett går i fri teknikk. Ski-NM arrangeres på Konnerud fra 30. januar til 2. februar.

  Konnerud stadion
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal