Hopp til innhold

Kjøll vant presidentvalget med to stemmer: – Jeg er stolt og rørt

LILLEHAMMER (NRK): Berit Kjøll vant presidentvalget i Norges idrettsforbund. Hun fikk 50,6 prosent av stemmene – og vant valget med to(!) stemmer.

Vant med knapp margin over Sven Mollekleiv

Vant med knapp margin over Sven Mollekleiv

– Jeg er stolt, glad og rørt, og utrolig ydmyk for oppgaven. Jeg har jobbet hardt for dette fordi jeg har hatt troen på at jeg kan bringe noe nytt inn i Idretts-Norge, sier Berit Kjøll til NRK i sitt aller første intervju som idrettspresident.

De siste dagene har det pågått et spill om de siste stemmene. Det var til slutt Berit Kjøll som klarte å vippe de siste stemmene i sin retning. Og det med knappest mulig margin.

– Jeg la meg sist i natt fordi jeg har hørt at den som legger seg sist blir idrettspresident. Og det stemte, gliser Kjøll til NRK.

Det ble to valgrunder. I første runde fikk Tvedt 14 prosent av stemmene. Kjøll fikk 40 prosent og Mollekleiv 44 prosent.

I andre valgrunde, da uten Tvedt, ble altså Kjøll valgt som president i idrettsforbundet for de neste fire årene med knappest mulig margin. Kun to stemmer skilte de to kandidatene.

Berit Kjøll hoppet opp fra stolen, strakk armene i været og hoppet opp og ned mens hun skrek:

– Jeg vant, jeg vant!

Før hun løp opp på scenen og mottok applausen fra salen.

– Jeg kjenner så sterkt på at jeg skal levere sammen med alle de flotte menneskene i idrettsbevegelsen, sier Kjøll til NRK.

Se Kjøll takke Tom Tvedt på scenen:

Berit Kjøll takker Tom Tvedt for innsatsen som idrettspresident, og sier det står stor respekt av arbeidet han har gjort for idretten.

Berit Kjøll takker Tom Tvedt for innsatsen som idrettspresident, og sier det står stor respekt av arbeidet han har gjort for idretten.

Lang rekke lederverv

Berit Kjøll har vært styreleder i turistforeningen og har en lang rekke med lederverv bak seg.

Idrettstinget 2019 på Lillehammer.

PRESIDENT: Berit Kjøll er valgt som ny president i Norges idrettsforbund.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Tidligere har hun vært administrerende direktør i både Flytoget, Tusenfryd og Steen & Strøm. I dag er hun direktør i Huwaei Norge.

Kjøll har i valgkampen snakket masse om nettopp sin ledererfaring. Hun er vant til å være både leder og styreleder og vil jobbe for at idrettsforbundet skal stå sterkere sammen.

Dette trakk hun også frem i sin valgkamptale rett før valget.

– Jeg vil bruke all min levekraft og gjennomføringsevne. Jeg vil bli målt på tre viktige punkter: Ledelse, idrettens rolle i samfunnet og idrettens rammebetingelser, sa Berit Kjøll fra talerstolen.

Noen har pekt på hennes manglende CV fra idretten, men selv mener hun at hun kommer inn uten bindinger til noen – og dermed kan fatte de rette beslutningene.

Kjøll

Kjøll jublet hemningsløst etter at hun vant presidentkampen mot Sven Mollekleiv.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Etter å ha holdt sin valgkamptale gikk flere opp på talerstolen for å støtte Kjøll. Blant dem var Skøyteforbundet, basketforbundet og Hedmark idrettskrets.

Mollekleiv: – Fundamental respekt for demokratiet

Det var Mollekleiv som ble innstilt av valgkomiteen i april. I ukene som fulgte virket det som om han nærmest var sikret seieren. Delvis fordi det var usikkert om han fikk motkandidater, men mest fordi han virket å ha bred støtte i idretten.

Så, i begynnelsen av mai, kom Berit Kjøll på banen. Håndballforbundet ønsket å fremme benkeforslag på hun de mente var den beste kandidaten. Raskt fikk Kjøll vind i seilene, men ingen på idrettstinget på Lillehammer har klart å gi et tydelig bilde på hvor sterk vinden var.

– Dette er demokratiet. Det øverste frivillige organet. Det kan ikke bli tettere. Hvis én bytter, er det annerledes, er Mollekleivs første reaksjon overfor NRK.

Han tok nederlaget med fatning.

– Siden jeg er genuint interessert i å prøve å realisere visjonen, kjente jeg at: «OK, det får jeg ikke anledningen til å gjøre nå». Samtidig har jeg en fundamental respekt for demokratiet, så jeg var ganske rolig og respektfull. Og jeg fikk anledning til å gratulere Berit.

– Hva er årsaken, tror du?

– Det vet jeg faktisk ikke, men jeg har sett et veldig sterkt engasjement. Og én-til-én samtaler, og det er veldig realt i et demokrati. Jeg kan ikke gjøre annet enn å ta det til etterretning.

Dermed gikk idrettstinget mot valgkomiteens innstilling. De hadde foreslått Sven Mollekleiv som president.

Heller ikke på valg av 1. visepresident fikk valgkomiteen gjennomslag. Vibecke Sørensen ble 1. visepresident foran Elisabeth Faret, som var innstilt av valgkomiteen.

2. visepresident ble Johann Olav Koss.

Allerede senere søndag skal idrettsstyret ha sitt første styremøte.

Resten av styret består av disse: Sondre Sande Gullord, Sebastian Henriksen, Zaineb Al-Samarai, Astrid Strandbu, Ole Jørstad, Elisabeth Faret, Erik Unaas og Emilie Zakariassen.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal