Hopp til innhold

Turane til matbutikken er Nordås' mareritt: – Eg kjenner eit ubehag

Narve Gilje Nordås ser knapt menneske i oppkøyringa til ny sesong og går i butikkane når folk har handla frå seg.

Narve Gilje Nordås

HEIME BEST: Narve Gilje Nordås liker å springe i heimlege trakter. Han er ein inhabil patriot, ifølge seg sjølv, men synest det er mektig langs sjøkanten.

Foto: Fredrik Tombra

– Det er jo bra for den sosialen angsten òg. Slepp å treffe folk.

– Har du sosial angst?

– Ja, ja, det er ikkje tull heller.

Nordås serverer NRK ein kaffikopp frå espressomaskina som dominerer kjøkkenbenken i leilegheita ved Klepp stasjon på Jæren. Stua er lett innreidd med ein sofa, ein gitar og ein liten reol som blir pryda av VM-bronsen frå Budapest. TV treng han ikkje.

Dagens første av to økter med kjærasten Oda Andersen Lundeby er unnagjorde. Nokre rolege kilometer i nydelege omgivnader langs fjæresteinen på Jæren.

Narve Gilje Nordås og Oda Andersen Lundeby

TRIVST I LAG: Oda Andersen Lundeby og Narve Gilje Nordås fortel om deira første date langs den same ruta. Det blei ikkje noko kyss.

Som vanleg svarar han ope, ufiltrert og med eit lite glimt i auget.

I dag snakkar han om sosial angst, fiaskostempelet han fekk tildelt etter 5.-plass i VM innandørs og dei skyhøge ambisjonane før EM og OL i sommar.

Grøssar av tanken

Men først snakkar han om baksida av VM-bronsemedaljen. Han liker seg best når han kan gjere jobben sin, som er å springe fort i 1500 meter. Nå set 25-åringen ord på kva som plagar han.

– Viss eg går på butikken, så treffer du kanskje kjentfolk ... så blir det sånn small talk, og da kjenner eg eit ubehag knytt til det. Det skal eg innrømme. Det er ikkje alltid likt. Intervju er ikkje eit problem. Det er målretta, det er ein strategi og plan.

– Men det der å treffe kjentfolk ... uff, seier Nordås og grøssar.

Han opplever ubehag, men seier det ikkje hindrar han i det daglege. Viss nokon lurar på åtferda har han ikkje noko problem med å fortelje kvifor:

– Viss eg er litt klein å snakke med, så forstår dei i alle fall kvifor.

– Kva er det som hindrar deg?

– Det sit vel i hovudet, da. Mest sannsynleg.

Les også Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Usikker rundt diagnose

Asle Hoffart er professor emeritus, psykolog og seniorforskar ved Modum Bad, som har skrive sjølvhjelpsbok om sosial angst. Han meiner det er heilt naturleg å ha angst i spesielle situasjonar.

Asle Hoffart
Foto: Modum Bad

For å bli diagnostisert med sosial fobi, så må det typisk vere hemmande i dagleglivet.

– Ein annan angst er at ein skal oppføre seg klønete eller ikkje ha svar på spørsmål. Det er det angsten hans går på da, at han er redd for smalltalken og at han ikkje har noko å seie. Det liknar på eitt av symptoma som er vanleg ved sosial angst, seier Hoffart til NRK.

Han ønsker ikkje å drive fjerndiagnostisering, men trur neppe Nordås ville fått ein diagnose. Det avheng av kor hemmande og plagsamt det er i kvardagslivet.

Jærbuen trur – i sin yrkesveg – det kan ha positive bieffektar at han unngår enkelte sosiale settingar.

– Du er mindre med folk, mindre smitterisiko, mindre sjanse for at du blir oppe seint ein kveld, mindre sjanse for at du tar vekk fokuset frå trening ...

Narve Gilje Nordås, stranden Jæren

TRIVST PÅ EIGA HAND: Narve Gilje Nordås trenar langs Jærstranden. Han trivst med avstand til folkemassane.

Foto: Fredrik Tombra

Samtidig kjem det med ein pris.

– Sei at du er ute på meisterskap og så skal ein ned og ete i matsalen. Det er så vidt ein ... Ein kjenner på litt ubehag knytt til det, om ein treffer noko kjentfolk. Det kan by på litt utfordringar reint praktisk, men stort sett ordnar det seg. Det er jo ikkje så gale heller. Eg kjem meg jo gjennom kvardagen.

Stempla som fiasko

Da han tok VM-bronse i Budapest sleppte han problematikken. Han budde på eige hotell med trenar Gjert Ingebrigtsen og treningspartnar Per Svela med føreseielege rammer i matsalen, men det er ikkje eit alternativ under OL i Paris. Da må han klare seg sjølv.

Lista før sommaren er lagd så høgt at han helst bør unngå stressmoment.

– Når du blir nummer fem i VM, så er det ein fiasko. Sånn er det. Sånn har verda blitt. Da er det berre å ta det rett. For min del så er det også ein fiasko. Så er det greitt at norsk media er samstemt inn i det, seier Nordås, som fekk fiasko-overskrifter i den største avisa i landet etter Glasgow-VM innandørs.

Les også Nordås til Gjert Ingebrigtsen: – Fy fasan, jeg er langt nede

Nordås Gjert Ingebrigtsen

– Da veit eg at innanfor det eg må gjere, så er alt anna medalje ein fiasko. Og det er greitt. Når du tok medalje i fjor, og eg sprang i 3.29, så er det sånn det må vere.

Dei neste meisterskapane nærmar seg. Det er mindre enn tre månader til EM. OL er litt over fire månader unna. Bronse-Narve går for gull i sommar.

– Eg skal ikkje seie at eg er nokon gullfavoritt, det er ikkje det eg påstår, men eg er ein gullkandidat, på alle vis, til liks med frykteleg mange andre. Eg håpar eg har posisjonen til det enda, for det er jo målet når du står på startstreken.

PS! Narve Gilje Nordås sesongopnar med 5000 meter i spanske Huelva, den 30. april. Deretter spring han 1500 meter under det NRK-sende Diamond League stemna frå Doha, den 10. mai.

Siste nytt

  • Casper Ruud briljerte i Madrid

    Casper Ruud herjet med briten Cameron Norrie på rødgrusen i 3. runde av Madrid Open i tennis. Det var hans 31. seier for året.

    Snarøya-mannen er med god margin spilleren med flest enkeltseirer på ATP-touren så langt i år. Han har fem flere enn Jannik Sinner på 2.-plass.

    Mandag var Ruud klart best så å si hele veien. Han nedsablet Norrie med sifrene 6-2, 6-4 og revansjerte Australian Open-exiten fra januar. Den gang vant briten 3-1 i sett.

    Senere i uken skal Ruud opp mot Felix Auger-Aliassime fra Canada i åttedelsfinalen.

    Nylig tok 25-åringen sin største seier i karrieren ved å vinne ATP500-turneringen i Barcelona. Alle hans ti første ATP-titler kom på 250-nivået.

    Nå sikter Ruud seg inn på ATP1000-suksess i Madrid.

    (NTB)

    Zu-fKyPYJV4
    Foto: Reuters
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • Rubiales benekter uregelmessigheter rundt Saudi-avtale

    Den tidligere spanske fotballpresidenten Luis Rubiales benekter å ha gjort noe galt i forbindelse med at den nasjonale supercupen ble lagt til Saudi-Arabia.

    Det forteller Rubiales til reportere etter å ha vitnet i et rettsmøte om saken i Madrid mandag.

    – Det jeg fastholder, og som jeg alltid vil fastholde, er at jeg er overbevist om at saken vil vise at ingen penger er blitt mottatt på noen uregelmessig måte, sier Rubiales.

    Påtalemyndigheten har innledet korrupsjonsetterforskning i saken. Rubiales er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia i 2019.

    Rubiales er også tiltalt for seksuelt overgrep etter det mye omtalte kysset etter VM-finalen i fjor sommer. (NTB)

    9wChGEe-VpU
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal