Hopp til innhold

Turane til matbutikken er Nordås' mareritt: – Eg kjenner eit ubehag

Narve Gilje Nordås ser knapt menneske i oppkøyringa til ny sesong og går i butikkane når folk har handla frå seg.

Narve Gilje Nordås

HEIME BEST: Narve Gilje Nordås liker å springe i heimlege trakter. Han er ein inhabil patriot, ifølge seg sjølv, men synest det er mektig langs sjøkanten.

Foto: Fredrik Tombra

– Det er jo bra for den sosialen angsten òg. Slepp å treffe folk.

– Har du sosial angst?

– Ja, ja, det er ikkje tull heller.

Nordås serverer NRK ein kaffikopp frå espressomaskina som dominerer kjøkkenbenken i leilegheita ved Klepp stasjon på Jæren. Stua er lett innreidd med ein sofa, ein gitar og ein liten reol som blir pryda av VM-bronsen frå Budapest. TV treng han ikkje.

Dagens første av to økter med kjærasten Oda Andersen Lundeby er unnagjorde. Nokre rolege kilometer i nydelege omgivnader langs fjæresteinen på Jæren.

Narve Gilje Nordås og Oda Andersen Lundeby

TRIVST I LAG: Oda Andersen Lundeby og Narve Gilje Nordås fortel om deira første date langs den same ruta. Det blei ikkje noko kyss.

Som vanleg svarar han ope, ufiltrert og med eit lite glimt i auget.

I dag snakkar han om sosial angst, fiaskostempelet han fekk tildelt etter 5.-plass i VM innandørs og dei skyhøge ambisjonane før EM og OL i sommar.

Grøssar av tanken

Men først snakkar han om baksida av VM-bronsemedaljen. Han liker seg best når han kan gjere jobben sin, som er å springe fort i 1500 meter. Nå set 25-åringen ord på kva som plagar han.

– Viss eg går på butikken, så treffer du kanskje kjentfolk ... så blir det sånn small talk, og da kjenner eg eit ubehag knytt til det. Det skal eg innrømme. Det er ikkje alltid likt. Intervju er ikkje eit problem. Det er målretta, det er ein strategi og plan.

– Men det der å treffe kjentfolk ... uff, seier Nordås og grøssar.

Han opplever ubehag, men seier det ikkje hindrar han i det daglege. Viss nokon lurar på åtferda har han ikkje noko problem med å fortelje kvifor:

– Viss eg er litt klein å snakke med, så forstår dei i alle fall kvifor.

– Kva er det som hindrar deg?

– Det sit vel i hovudet, da. Mest sannsynleg.

Les også Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Usikker rundt diagnose

Asle Hoffart er professor emeritus, psykolog og seniorforskar ved Modum Bad, som har skrive sjølvhjelpsbok om sosial angst. Han meiner det er heilt naturleg å ha angst i spesielle situasjonar.

Asle Hoffart
Foto: Modum Bad

For å bli diagnostisert med sosial fobi, så må det typisk vere hemmande i dagleglivet.

– Ein annan angst er at ein skal oppføre seg klønete eller ikkje ha svar på spørsmål. Det er det angsten hans går på da, at han er redd for smalltalken og at han ikkje har noko å seie. Det liknar på eitt av symptoma som er vanleg ved sosial angst, seier Hoffart til NRK.

Han ønsker ikkje å drive fjerndiagnostisering, men trur neppe Nordås ville fått ein diagnose. Det avheng av kor hemmande og plagsamt det er i kvardagslivet.

Jærbuen trur – i sin yrkesveg – det kan ha positive bieffektar at han unngår enkelte sosiale settingar.

– Du er mindre med folk, mindre smitterisiko, mindre sjanse for at du blir oppe seint ein kveld, mindre sjanse for at du tar vekk fokuset frå trening ...

Narve Gilje Nordås, stranden Jæren

TRIVST PÅ EIGA HAND: Narve Gilje Nordås trenar langs Jærstranden. Han trivst med avstand til folkemassane.

Foto: Fredrik Tombra

Samtidig kjem det med ein pris.

– Sei at du er ute på meisterskap og så skal ein ned og ete i matsalen. Det er så vidt ein ... Ein kjenner på litt ubehag knytt til det, om ein treffer noko kjentfolk. Det kan by på litt utfordringar reint praktisk, men stort sett ordnar det seg. Det er jo ikkje så gale heller. Eg kjem meg jo gjennom kvardagen.

Stempla som fiasko

Da han tok VM-bronse i Budapest sleppte han problematikken. Han budde på eige hotell med trenar Gjert Ingebrigtsen og treningspartnar Per Svela med føreseielege rammer i matsalen, men det er ikkje eit alternativ under OL i Paris. Da må han klare seg sjølv.

Lista før sommaren er lagd så høgt at han helst bør unngå stressmoment.

– Når du blir nummer fem i VM, så er det ein fiasko. Sånn er det. Sånn har verda blitt. Da er det berre å ta det rett. For min del så er det også ein fiasko. Så er det greitt at norsk media er samstemt inn i det, seier Nordås, som fekk fiasko-overskrifter i den største avisa i landet etter Glasgow-VM innandørs.

Les også Nordås til Gjert Ingebrigtsen: – Fy fasan, jeg er langt nede

Nordås Gjert Ingebrigtsen

– Da veit eg at innanfor det eg må gjere, så er alt anna medalje ein fiasko. Og det er greitt. Når du tok medalje i fjor, og eg sprang i 3.29, så er det sånn det må vere.

Dei neste meisterskapane nærmar seg. Det er mindre enn tre månader til EM. OL er litt over fire månader unna. Bronse-Narve går for gull i sommar.

– Eg skal ikkje seie at eg er nokon gullfavoritt, det er ikkje det eg påstår, men eg er ein gullkandidat, på alle vis, til liks med frykteleg mange andre. Eg håpar eg har posisjonen til det enda, for det er jo målet når du står på startstreken.

PS! Narve Gilje Nordås sesongopnar med 5000 meter i spanske Huelva, den 30. april. Deretter spring han 1500 meter under det NRK-sende Diamond League stemna frå Doha, den 10. mai.

Siste nytt

 • Golden Knights sikret den siste sluttspillplassen i vest

  Tittelforsvarer Vegas Golden Knights feide over Minnesota Wild med 7-2 på hjemmeis og sikret en plass i NHL-sluttspillet.

  Chandler Stephenson markerte seg med fire assists i storkampen, mens Tomas Hertl scoret sitt første mål for Vegas etter overgangen fra San Jose Sharks.

  Vertene ledet 3-0 etter første periode, og Wild kom egentlig aldri nær å true seieren. Sju ulike spillere scoret for Golden Knights.

  – Det er ingen tvil om at dette er noe de (spillerne) ønsker. De ønsker en mulighet til å vinne Stanley Cup igjen. Prosessen hit har hatt noen opp- og nedturer denne sesongen, men vi jobber med å håndtere det på beste måte og være klare, sa trener Bruce Cassidy til NHL.com.

  For Wild reduserte Marat Khusnutdinov og Ryan Hartman. Mats Zuccarello sto over kampen av familiære årsaker. Hans lag er fra før ute av kampen om å nå sluttspillet i den nordamerikanske ishockeyligaen.

  Følgende lag er klare for sluttspillet i NHLs Western Conference: Dallas Stars, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets, Colorado Avalanche, Edmonton Oilers, Nashville Predators, Los Angeles Kings og Vegas Golden Knights.

  I øst har seks lag sikret sluttbillett så langt: New York Rangers, Carolina Hurricanes, Boston Bruins, Florida Panthers, Toronto Maple Leafs og Tampa Bay Lightning.

  (©NTB)

  B0jnSg6aGp0
  Foto: AP
 • Forbannet Hovland midt i fiaskorunde: – Så jævlig dårlig du er

  Viktor Hovland hadde en mildt sagt tung dag på jobb under majorturneringen The Masters fredag kveld norsk tid. Allerede på det første hullet kom en forsmak på det som var i vente, da han gikk av med en såkalt bogey. Det vil si at han brukte ett slag «for mye». På hull to ble vondt til betydelig verre, og etter banens fem første hull, lå han hele sju slag over par.

  – Den verste starten i manns minne, kommenterte Discovery-ekspert Per Haugsrud.

  – Et sjokk for systemet, supplerte kollega Henrik Bjørnstad.

  Hovland var avhengig av å pynte på scoren for å kvalifisere seg til turneringens to siste dager, men da han vartet opp med nok et skjevt utslag i sterk vind på den allerede fryktinngytende golfbanen Augusta, rant det over for 26-åringen.

  – Det er så sjukt. Det er så sjukt, ropte han i fortvilelse, før han utbrøt:

  – Så jævlig dårlig du er i golf!

  Discovery-ekspert Marius Thorp fikk med seg utbruddet:

  – Det er en reaksjon på at han ikke får til det han vil. Han vet nok godt at han ikke er jævlig dårlig i golf, sa han under kanalens studiosending.

  Avslutningen ble også et mareritt for mannen som skrev norsk idrettshistorie så sent som i august, og en dobbeltbogey på hull 15 fjernet alt håp om at han skulle klare cuten.

  Hovland hadde ikke misset en cut siden Scottish Open sommeren 2022, men nå går altså Masters-helgen uten nordmannen. Bare topp 50 får være med lørdag og søndag, og fredagens fiaskorunde sendte Hovland ned på en delt 71.-plass.

  I tillegg til tidlig hjemreise, betyr resultatet ny verstenotering i en profesjonell turnering. Den forrige var en runde på 80 slag under Porsche European Open tilbake i 2018. Fasiten fredag er 81 slag, ni over par.

  Trioen i tet ligger på seks slag under par.

  Viktor Hovland, The Masters
  Foto: JAMIE SQUIRE / AFP
 • Strand Larsen-mål ikke nok for Celta Vigo

  Jørgen Strand Larsen notert seg med én scoring da Celta Vigo tapte 1-2 borte mot Real Betis i La Liga fredag kveld.

  Haldenserens scoring kom imidlertid ett minutt på overtid, og da ble det fryktelig kort tid for gjestene å snu kampen.

  Scoringen kom da nordmannen styrte inn en rakett fra Franco Cervi. Nettkjenningen var Strand LArsens 11. i ligaen denne sesongen.

  Fra før hadde Juan Miranda sendt vertene i ledelsen etter 53 minutter, før Nabil Fekir doblet en halvtime senere.

  Celta ligger på 17.-plass på La Liga-tabellen og har virkelig kniven på strupen for å unngå nedrykk. Det skiller bare tre poeng ned til Cádiz på nedrykksplass.

  Betis ligger på sin side helt oppe på 7.-plass og er for virkelig med i kampen om europaspill neste sesong. (NTB)

  Strand Larsen
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal