Hopp til innhold

Nordås til Gjert Ingebrigtsen: – Fy fasan, jeg er langt nede

Narve Gilje Nordås gikk for gull på 1500 meter i innendørs-VM, men måtte nøye seg med femteplass. Etterpå luftet han ut overfor treneren.

Nordås Gjert Ingebrigtsen

SKUFFET: Narve Gilje Nordås i samtale med Gjert Ingebrigtsen etter VM-løpet.

Foto: Fredrik Tombra/NRK

NRK møtte dem 40 minutter etter løpet i Glasgow. Mens Nordås var i ferd med å kle på seg for å gjennomføre nedjoggingen, kom han med klare beskjeder til Gjert Ingebrigtsen foran NRKs kamera.

– Fy fasan, jeg er langt nede nå. Det føles meningsløst å være her nå. Det er så surt. Jeg skulle vinne, og så vinner jeg ikke. Det er bare tull. Det er bortkastet, sier Nordås.

– Men jeg ville anbefalt deg å se løpet, sier Ingebrigtsen.

– Nei, det orker jeg ikke. Jeg bare detter ned.

– Hvis du har tid, forsøker Ingebrigtsen igjen.

– Tid har jeg, men har jeg helse til det, det er spørsmålet, spør Nordås, før han like etter starter på nedjoggingen.

Langet ut mot arrangøren

Nordås var også skuffet da han gikk gjennom pressesonen like etter løpet, som ble vunnet av Geordie Beamish, på tiden 3.36,54.

– Det er skuffende selvfølgelig, men jeg sprang hele løpet i bane to. Men hva ellers skal jeg gjøre? Det er 14 mann. Det er et helsike. Jeg holder på å falle fire ganger. Arrangøren må nok ta seg en stripe her. Å sende 14 mann i finalen er hasardiøst, sier Nordås til NRK.

Nordås jobbet tidlig for å komme seg langt frem i det 14 mann store feltet, men første del av løpet ble preget av mye knuffing for nordmannen. Med 600 meter startet han igjen å avansere oppover og ut på sisterunden lå han i tredjeposisjon.

Til slutt ble Nordås nummer fem med tiden 3.37,03.

– Du fokuserer mer på å holde deg på føttene underveis enn å springe løpet. Jeg er pinnestiv på oppløpet fordi jeg har brukt så mye krefter på piss underveis, sier Nordås videre.

Nordås

– Jeg gikk kun for gullet. Da tapte jeg nok medalje på det, men det vil jeg si at var verdt det. Jeg ofrer gladelig en bronse eller sølv for å ta et gull, men nå gikk det ikke, sier han videre.

Trener Gjert Ingebrigtsen mener Nordås ikke var besluttsom nok.

– Når du havner bak som nummer elleve, da har du gjort det vanskelig for deg selv. Da har han et valg. Han kan enten ligge der og vente til det byr seg en anledning eller forsere, sier han, og fortsetter:

– Han velger å prøve og feile litt, og så forserer han når det er et par runder igjen. Han har nok brukt for mye energi før han kommer dit.

NRK har kontaktet presseavdelingen til det internasjonale friidrettsforbundet, men foreløpig ikke fått svar.

Spådde «helsikes kaos» før start

I 2022 ble finalefeltet på 1500 meter økt fra ni til tolv løpere. I søndagens finale var det altså 14 løpere, som følge av at to løpere som falt i forsøket fikk sjansen i finalen.

– Det blir jo et helsikes kaos. Selv til å være utendørs så er det forbanna mye folk, så når du skal fordele det på en innendørsbane, så tror jeg det blir folk som faller. Jeg må bare satse på at jeg ikke blir en av dem, sa Nordås til NRK tidligere søndag.

– Det er på grensen til uforsvarlig, sa Rodal like før start.

Heller ikke Nordås' trener Gjert Ingebrigtsen var fornøyd før start:

– Jeg hadde håpet at noen hadde trukket seg, så feltet hadde snevret seg inn en smule. Før var ni stykk normalen i en finale på 1500 meter. Nå er det tolv, så har det lagt til to i tillegg. Det er nesten dobbelt så stort som det normalt sett skulle vært, sa Ingebrigtsen.

Siden 1. januar 2020 har Nordås kun hatt syv «fridager»:

Pressetreff innendørs VM i Glasgow

Kerr rister på hodet av Nordås-avsløring: – Det er ikke flaks

Høyest rangert

Narve Gilje Nordås fikk sitt virkelig gjennombrudd i 2023. I fjor senket han sin personlige rekord på 1500 meter fra 3.36,23 til 3.29,47 og tok VM-bronse på distansen i Budapest.

25-åringen har for alvor befestet sin plass i verdenstoppen og inn i årets innendørs-VM i friidrett var han den høyest rangerte løperen på plass, som nummer fire på verdensrankingen.

Skotheim

Skotheim 99 hundredeler unna VM-gull: – Fryktelig surt

Jakob Ingebrigtsen har valgt å stå over mesterskapet etter skadeproblemer gjennom høsten og vinteren. Josh Kerr og Yared Nuguse valgte begge å løpe 3000 meter i innendørs-VM, hvor Kerr vant foran Nuguse.

I tillegg til Nordås var både Mario Garcia og Cole Hocker, som ble henholdsvis seks og syv i fjorårets VM, med i søndagens VM-finale.

På start var også regjerende verdensmester på 1500 meter innendørs, Samuel Tefera.

Ingen av dem kunne imidlertid gjøre noe med Geordie Beamish, som vant foran nevnte Hocker og amerikanske Hobbs Kessler.

null
Spiller nå
Klarte ikke stå etter hodesmell 00:28
Neste

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Kun tre spillere har startet 2024 bedre enn Ruud – har tjent store pengesummer

  Casper Ruud har glitret på tennisbanen så langt i 2024. Nordmannen har både sanket flere poeng og innkassert mer premiepenger enn verdensener Novak Djokovic.

  På 2024-rankingen er Ruud foreløpig kun slått av Jannik Sinner, Daniil Medvedev og Alexander Zverev. Dermed har han innledet året med flere poeng enn stjerner som Carlos Alcaraz, Novak Djokovic og Holger Rune.

  Ruuds gode start har sikret ham hele 18,6 millioner kroner i rene premiepenger. Det er omtrent like mye som Alcaraz, mens Djokovic har tjent om lag fire millioner kroner mindre enn nordmannen.

  Den serbiske verdenseneren har imidlertid kun spilt halvparten så mange kamper som Ruud.

  Onsdag spiller nordmannen mot franske Alexandre Muller i 2. runde av ATP500-turneringen i Barcelona. Ruud har vært i tre finaler så langt denne sesongen, senest i Masters-turneringen i Monte-Carlo sist uke. I slutten av februar og starten av mars spilte han seg til to strake finaler i henholdsvis Los Cabos (ATP250) og Acapulco (ATP500).

  Om en drøy måned er det duket for Grand Slam-turneringen Roland-Garros, der Ruud har vært i finale de to siste årene. Før den tid venter to Masters-turneringer på grus (Madrid og Roma).

  (©NTB)

  Casper Ruud
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Golfstjerne avfeier spekulasjoner om LIV-overgang

  For få dager siden ble det hevdet at Rory McIlroy var nær en overgang til den mye omstridte LIV-touren. Selv mener golfstjernen at det aldri har blitt vurdert.

  Det forteller nordiren i et intervju med Sky Sports.

  – Jeg vet helt ærlig ikke hvordan spekulasjonene oppsto. Jeg har aldri blitt tilbudt noe som helst fra LIV, og jeg har heller aldri vurdert det, forteller McIlroy.

  De siste dagene har det versert rykter om at McIlroy, som tidligere var en skarp kritiker av LIV-touren, angivelig skal være nær en overgang verdt 680 millioner pund.

  – Jeg tror jeg har gjort det klart at det ikke er noe for meg. Det betyr ikke at jeg dømmer de som har meldt overgang fra PGA-touren. Folk kan ta sine egne avgjørelser. Hvem er vi til å bedømme det? fortsetter McIlroy.

  I starten av 2024 erkjente McIlroy at han trolig var for krass i kritikken mot spillerne som valgte å melde overgang til LIV-touren. Han er likevel klar på eget standpunkt.

  – For min del ligger framtiden her på PGA-touren. Noe annet har aldri vært et tema, slår nordiren fast.

  LIV-touren, som støttes av det saudiarabiske investeringsfondet (PIF), startet opp i 2022. Siden har flere store stjerner meldt overgang til den pengestinne touren.

  (©NTB)

  Rory McIlroy
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • OL-analyse: Så mange gull tar Norge i Paris

  Tallknuserne i Gracenote Nielsen spår at Norge får med seg fire gullmedaljer hjem fra sommer-OL i Frankrike. Spådommen totalt er åtte medaljer.

  I den siste analysen har selskapet gått ned fra fem til fire gull. I tillegg spås det at Norge tar to sølv og to bronse. Det vil i så fall være en kopi av Tokyo-OL i 2021.

  Både Danmark (5-2-4) og Sverige (5-2-2) spås å ta flere medaljer enn Norge.

  Om analyseselskapet får rett i sin spådom, må den norske troppen si seg relativt fornøyd om man skal se på statistikken. Bare tre ganger tidligere, i Paris 1924 (10), Sydney 2000 (10), Beijing 2008 (9), har det blitt tatt flere medaljer de siste 104 årene.

  Blant de heteste norske gullkandidatene finner vi Jakob Ingebrigtsen (1500 meter og 5000 meter), Karsten Warholm (400 meter hekk), Jeanette Hegg Duestad (50 meter match rifle) og Christian Sørum og Anders Mol (sandvolleyball).

  USA topper listen med en spådom på 123 medaljer fordelt på 39 gull, 37 sølv og 47 bronsemedaljer.

  Sommer-OL i Aten i 2004 ga fem gull. Det er det største antallet gull siden Paris (også 5) for hundre år siden.

  Onsdag er det 100 dager til OL går i gang i Frankrikes hovedstad.

  (©NTB)

  rgfs
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal